Vývoj 18-mesačnej dcérky
Zdravím vás rodičia .
Chcel by som sa informovať o skúsenosti , pripadne poznatky rodicov ktorí majú podobnú skúsenosť s dieťaťom ako my .
Naša nádherná dcéra Valentinka ( práve dovrsila 18 mesiacov ) nam robí veľkú radosť od narodenia ale ako to k tomu už patrí tak samozrejme aj starosti.narodila sa v 38 týždni tehotenstva malička 2,4 kg . Asi v piatom mesiaci nám pediater dohodol termin u neurologicky kvôli nízkemu svalovemu tonusu ( hypotonii ) kde nám to aj potvrdili . Asi do 15 mesiacov sme chodili na fyzio vo Švajčiarsku pretože tu žijeme , s veľmi dobrým úspechom , v 8 mesiacoch sa nám Valentína začala plazi, v 12 mesiacoch stvornozkovat a v 15 mesiacoch chodit .
Chodí už velmi pekne, takmer šprintuje , prednedávnom nám začala vyliezať na jedálenský stôl , boli sme na kontrole u neuro ktorá následne už vylúčila znížený svalovy tonus a tým pádom aj fyzio .
Čo nás ale trápi , naša Valentína posledne dva mesiace ( da sa povedať krátko po tom čo začala chodit a hneď nato čo začala liezť na stôl ) urobila veľký krok spät v psychickom vývoji. Od roka vedela krasne napodobňovať zvuky zvierat, hovoriť mama , baba, dedo, havo , konik , kývať papa, ukazovať aká veľká vyrastie, dávať pusu , ale momentálne nemá absolútne záujem spolupracovať , takmer nič z toho čo vedela neurobí ani keď sa s manželkou rozkrájame.
Musím spomenúť že je extremne hyperaktivna , pri ničom nevydrží dlho , skáče z jednej cinnosti na druhu , sami nevieme odkiaľ nato berie energiu , ako keby mala šidlo v zadku .
Na meno reaguje ale nikdy nie na prvý krát, vždy musím povedať Valentína aj tri krát kým sa otočí, a ocny kontakt je tak isto slabší , vždy nám pozera do oči len chvíľku a potom sa zameriava niekde na ústa alebo hrudník.
Doktor Google nám samozrejme napovedal že sa môže jednať p autizmus, nám ale nejde do hlavy prečo nastal taký skok spät zrazu tedaz keď predtým bolo všetko ok. Očkovaná nebola od štvrtého mesiaca nakoľko sme mali pocit ze hypotonia nastala práve po ockovani .
Inak je k nám velmi mila, velmi rada s s nami mojka, teší sa keď prídeme z prace, rada nas aj plyšové hračky kŕmi vodickou alebo jedlom , hoc sama nie je veľký jedák, nevieme ju vždy naučiť na pevnú stravu, takmer vsetko musíme stále popucit inak to nezje.
Ma 18 mesiacov a 10 kg.
Rada nám nosí hračky aby sme sa hrali s nou aj ked momentálne sa radšej hraje sama.
Zvuky zvierat a tieto veci nezabudla lebo keď ju sledujeme ako si obracia stránky v knihe vidíme že sama pre seba tieto zvuky napodobňuje . Proste nechce tieto veci robiť s nami spoločne .
Pýtam sa kvôli tomu tu, lebo si zatiaľ robime starosti ale nechceme ju opäť trapit návštevami u doktorov keďže konečne mame pokoj že už nemusíme chodit na neurologiu a fyzio kvôli svalovemu napätiu.môže byt že proste mala veľa prace s tým ue sa musela dať dokopy fyzicky a psychická stránka teraz na takto dlhší čas stojí alebo obávať sa nejakej vážnej diagnózy ?
Ďakujem a budem velmi vďačný keď si niekto nájde čas podeliť sa o svoj názor.pozdravujem Jozef
@jozefchambers Tak jednak casto sa stava, ze ked sa deti zacnu intenzivne venovat nejakej oblasti (napr. chodeniu), tak nejaku inu na cas vypustia.Moj to mal opacne, odkedy zacal rozpravat, tak sa vykaslal na rozvoj pohybu na cele mesiace.
Druha vec je, ze mozno raz sa jej nechcelo nieco napodobnit, ty si znervoznela a dalsi raz si to uz po nej chcela s trochou nervozity a to ju odradilo a takto sa to na seba nabaluje.
No alebo proste nevidi zmysel v tom robit s vami take beci a chce s vami robit nieco ine.
Na diagnozy je este velmi skoro, neda sa ani potvrdit, ani vylucit, kazdopadne okrem autizmu je vela inych moznosti, co to moze byt.
@nikaa951 ďakujem pekne za názory . Áno , nepozorna je skutočne mimoriadne, ja som tiež vraj od mala bol roztržitý a nepozorný , skúšky k vojakom som neurobil kvôli tomu že som neprešiel z testu na koncentráciu . 🫣
Vzdy ked nieco ide dopredu, ina cast stagnuje. U deti to moze sem tam posobit fakt zle. Ale neplasila by som. Dolezite je opakovat si tie veci, hovorit na nu zrozumitelne, jednoduchsie vety, pouzivat obrazky, hracky na porozumenie. Pri com vydrzi nejaky cas.
Moja dcérka mala veľmi podobný vývoj hrubej motoriky, tiež 4nožkovanie od 12m, prve samostatne kroky v 15,5m. Plus diastaza a hypotonus od narodenia a teda fyzio a neurologia… Keď sa začala viac hýbať a chodiť, skoro prestala rozprávať a aj blabotat. Samozrejme tiež som bola znepokojená, ale dala som jej čas. Skoro 2 mesiace som nepočula slovo mama, max nejaké zvieracie zvuky som z nej vymamila. Papa povedala prvý krát asi v 17m, teda asi po roku, čo sme to do nej húdli každý večer pred spaním 😅. Teraz má 21 mesiacov, čo sa týka pohybu, tak väčšinu času pobehuje, skúša kráčať rôznymi spôsobmi (po špičkách, naširoko, dupkať…), s nadšením kočíkuje bábiku a ťahá psíka na šnúrke… A asi pred 1-2 mesiacmi sa úplne rozkecala, najskôr jej nebolo vôbec rozumieť, ale posledných pár týždňov sa veľmi snaží opakovať slová, rozumieť jej samozrejme najlepšie to, čo ju najviac zaujíma - okuliare, otvor, hore, lopta.. U nás výborne fungovali na rozvoj skupinové aktivity. Chodíme na baby plavanie, tam sa spievalo Kolo kolo mlynské, tú pesničku miluje a keď si ju začne aj sama “spievať”, tak melódia je už identifikovateľná. Skúste jej možno viac spievať. Možno má Valentinka teraz takú fázu, ako mala moja dcérka, ja to volám “budovanie databázy” 😁. Treba nájsť veci, ktoré ju zaujmú a ona sa k Vam pridá. Teda možno sa najskôr bude musieť nasýtiť toho nadšenia, že vie chodiť.
Je ešte maličká, ak vám rozumie, tak by som sa nestrachovala. Naša tiež na určitý čas nejaké slová nepouzivala, a teraz sa "mami" napocuvam dosť. Dajte jej čas, čítajte knižky, spievajte si, skladajte lego, kreslite a všetko jej komentujte, ona si to bude ukladať a potom vás bude prekvapovat.