icon

Vývojové oneskorenie u dieťaťa: Máte podobnú skúsenosť?

niquska
1. apr 2026

Môj chlapček má dnes 21 mesiacov stále neukazuje prstom nenapodobňuje nerozpráva-Slabikuje. Keď som na to poukázala v skoršom veku tak stále bolo že je ešte maličký že je to chlapec že chlapci sú pomalší momentálne čakáme na termín v centre včasnej intervencie chcela by som sa popýtať či niektorá mamička mala alebo ma vôbec podobný problém. Na meno reaguje niekedy nie na prvýkrát očný kontakt udržiava naučil sa dať papa vie sa sám najesť vie poupratať hračky keď mu ukážem kde čo patrí Alena jednoduché povely ako daj dones vôbec nereaguje, neviem či je to len po váhou alebo už hovoríme o nejakom spektre.

tanyan
1. apr 2026

A sluch má v poriadku?

anonym_5c587f
1. apr 2026

@niquska dcéra začala ukazovať prstom presne na 2 a štvrť roka, t. j. na 27 mesiacov. Dovtedy len rukou ejako mávala keď niečo chcela. Keď začala ukazovať prstom, tak zacala aj niečo hovoriť. Len nejaké slabiky. Mala spomalený psychomotiricky vývin, ADHD,ale autizmus zatial nemáme, môže mať NKS ( narušenú komunikačnú schopnosť. Na diagnózu je malý, len čakať.

niquska
autor
1. apr 2026
@tanyan

A sluch má v poriadku?

@tanyan vystrenie ORL taktiez cakame , ale mne nepride ze by nepocul, resp. Slabo pocul 🤷‍♀️

niquska
autor
1. apr 2026
@anonym_5c587f

@niquska dcéra začala ukazovať prstom presne na 2 a štvrť roka, t. j. na 27 mesiacov. Dovtedy len rukou ejako mávala keď niečo chcela. Keď začala ukazovať prstom, tak zacala aj niečo hovoriť. Len nejaké slabiky. Mala spomalený psychomotiricky vývin, ADHD,ale autizmus zatial nemáme, môže mať NKS ( narušenú komunikačnú schopnosť. Na diagnózu je malý, len čakať.

@anonym_5c587f mozem sa spytat aj na nejqke ine nie bezne spravanie? Bolo u vas nieco aj ine co neprilo “nie normalne” na vek dietatka?

anonym_5c587f
1. apr 2026
@niquska

@anonym_5c587f mozem sa spytat aj na nejqke ine nie bezne spravanie? Bolo u vas nieco aj ine co neprilo “nie normalne” na vek dietatka?

@niquska ano bolo, kývanie rukami ako autisti, odmietanie tuhého jedla, nervozita, plač, nízka frustráčná hranica. Aj tak to nebolo na PAS, absolvovali sme ADOS a vyšli črty PAS a nie autizmus. To je všetko individuálne, dalo by sa o tom veľa písať, ale základ je, že teraz musíte len čakať a vybavovať termíny na vyšetrenia, je malý na všetky diagnózy, aj PAS, aj ADHD aj NKS. Aj keď ti budú tvrdiť tu, že nie, tak je.

anonym_404184
1. apr 2026

deti s PAS majú tento problém.

thereisabear
1. apr 2026

Povahou to určite nebude. Uvidíš, čo ti povedia v CVI.

anonym_b9e54f
1. apr 2026

A veľa sním rozprávaš? keď sním rozprávaš aj mu dávaš priestor na reakciu?

zuzuula
1. apr 2026

No v tom veku som si začala aj aj všímať iné veci u syna, odporúčam nájsť si na nete test na autizmus my sme robili M chat ale odvtedy bola aj nejaka stránka s dotazníkom kde bolo visc otázok a aj to vás vie nasmerovať či sa je čoho obávať alebo nie

anonym_3001de
1. apr 2026

a kde tam vidíš oneskoreny vyvin??!!

niquska
autor
1. apr 2026
@anonym_3001de

a kde tam vidíš oneskoreny vyvin??!!

@anonym_3001de no napríklad moje dieťa nerozpráva nepovie ani mama neukazuje prstom a ani ja keď mu ukážem tak nereaguje málokedy sa pozrieť na vec ktorú ukazujem, Nenapodobňuje nie je tam taká hra rollová akože ne kŕmi bábiky lebo nepije kávu alebo prosté hocičo pri bežných povelov ako poď alebo aha tu je daj sem dones ne a mám pocit že on vôbec nerozumie tomu čo hovorím takže práve preto to riešim pretože je pár veci ktoré naznačuje autizmus a je dosť veľa veci ktoré naznačuje len možno oneskorený vývin

niquska
autor
1. apr 2026
@zuzuula

No v tom veku som si začala aj aj všímať iné veci u syna, odporúčam nájsť si na nete test na autizmus my sme robili M chat ale odvtedy bola aj nejaka stránka s dotazníkom kde bolo visc otázok a aj to vás vie nasmerovať či sa je čoho obávať alebo nie

@zuzuula ten Mchat sme robili a bodovo sme vyšli na polku že je tam vyššia pravdepodobnosť ale zase behom mesiaca keď ten mesiac S rekapitulujem naučil sa a porozumel niektorým veciam ktoré vôbec dovtedy nerobil a mal 20 mesiacov veci ktoré robí napríklad aj ročné dieťa

niquska
autor
1. apr 2026
@zuzuula

@zuzuula A ako vlastne ste teraz vy aké máš staré dieťatko?

niquska
autor
1. apr 2026
@anonym_5c587f

@niquska ano bolo, kývanie rukami ako autisti, odmietanie tuhého jedla, nervozita, plač, nízka frustráčná hranica. Aj tak to nebolo na PAS, absolvovali sme ADOS a vyšli črty PAS a nie autizmus. To je všetko individuálne, dalo by sa o tom veľa písať, ale základ je, že teraz musíte len čakať a vybavovať termíny na vyšetrenia, je malý na všetky diagnózy, aj PAS, aj ADHD aj NKS. Aj keď ti budú tvrdiť tu, že nie, tak je.

@anonym_5c587f takže myslíš si že ak nám aj dajú nejakú diagnózu takže je to priskoro? Že také malé dieťa sa nedá s diagnostikovať? Lebo mám známu ktorým s diagnostikovali dieťa na autizmus v 2 rokoch A má momentálne 4 roky, Či teda spoliehať sa na odborníkov alebo ľudí ktorí sa tým zaoberajú alebo prosté len na svoj inštinkt keď už mám 2 staršie deti a vidím tam značné rozdiely aj keď samozrejme chápem že tie deti nemôžu byť také isté

kacena4
1. apr 2026
@niquska

@anonym_3001de no napríklad moje dieťa nerozpráva nepovie ani mama neukazuje prstom a ani ja keď mu ukážem tak nereaguje málokedy sa pozrieť na vec ktorú ukazujem, Nenapodobňuje nie je tam taká hra rollová akože ne kŕmi bábiky lebo nepije kávu alebo prosté hocičo pri bežných povelov ako poď alebo aha tu je daj sem dones ne a mám pocit že on vôbec nerozumie tomu čo hovorím takže práve preto to riešim pretože je pár veci ktoré naznačuje autizmus a je dosť veľa veci ktoré naznačuje len možno oneskorený vývin

@niquska ja tam autizmus nevidim skor problem s recou a porozumenim toto treba riesit ako prve ak nerozumie

niquska
autor
1. apr 2026
@kacena4

@niquska ja tam autizmus nevidim skor problem s recou a porozumenim toto treba riesit ako prve ak nerozumie

@kacena4 ano vsak preto sme sa aj objednali do tohto centra, su tam odbornici , ktori okrem ineho sa zaoberaju aj autizmom ale v prvom rade roznymi vyvinovymi poruchami

anonym_5c587f
1. apr 2026
@niquska

@anonym_5c587f takže myslíš si že ak nám aj dajú nejakú diagnózu takže je to priskoro? Že také malé dieťa sa nedá s diagnostikovať? Lebo mám známu ktorým s diagnostikovali dieťa na autizmus v 2 rokoch A má momentálne 4 roky, Či teda spoliehať sa na odborníkov alebo ľudí ktorí sa tým zaoberajú alebo prosté len na svoj inštinkt keď už mám 2 staršie deti a vidím tam značné rozdiely aj keď samozrejme chápem že tie deti nemôžu byť také isté

@niquska tak sú deti na ktorých to vidno aj v 2 rokoch
To je myslím už ťažký autizmus. Ale sú aj dospelí, ktorí sú nediagnostikovaní a nejako s tým žiju, síce kúsok čudne, ale žijú. Môže to byť NKS. Poznám deti, čo začali rozprávať ako 6 ročne,.5 ročne, sú NKS a nemajú autizmus. Chodia do triedy pre deti s NKS, to sú normálne triedy, len majú logopediu v rámci vyučovania.

anonym_3001de
Včera o 06:01
@niquska

@niquska ak je dieta 2 rokoch zdiagnostikovane na autizmus a dr to potvrdi, tak te to tazky stav, pravdepodobne s mentalnym postihnutim, a ty nepises ze by malo ine vyvinove zaostavanie typicke pre mentalne postihnutie. za mna to skor bude problem s recou a objednala by som sa ku klinickemu logopedovi, ktory sa zaobera nie len vyslovnostou ale aj komplexnou poruchou od porozumenia po vyjadrovanie

anonym_a776a1
Včera o 06:50
@anonym_3001de

@niquska ak je dieta 2 rokoch zdiagnostikovane na autizmus a dr to potvrdi, tak te to tazky stav, pravdepodobne s mentalnym postihnutim, a ty nepises ze by malo ine vyvinove zaostavanie typicke pre mentalne postihnutie. za mna to skor bude problem s recou a objednala by som sa ku klinickemu logopedovi, ktory sa zaobera nie len vyslovnostou ale aj komplexnou poruchou od porozumenia po vyjadrovanie

@anonym_3001de to tak úplne nemusí byť, nám pri prvom dieťati nepriamo potvrdili autizmus práve v 21m, diagnostiku mal v 3 rokoch a tá to potvrdila. A má normointelekt. Pri druhom dieťati sme autizmus tušili v 7m, v 10m mi to traja nezávislí ľudia, ktorí pracujú s autistami potvrdili, v 3 rokoch aj diagnostika. A intelekt je určite vyšší ako nižší. Celkom dobre od mala imitoval, reč od 16m, porozumenie tiež pomerne dobré. To je len o tom, že rodičia čakajú a niektorí odborníci tiež a diagnostika sa zvyčajne robí v 3 rokoch kvôli predĺženému rodičovskému. A podľa mňa, veľa detí, ktoré mali do tých 3 rokov veľa príznakov a postupne viaceré vymizli, tak ten autizmus majú, len ho nikto nediagnostikoval a fungujú pomerne dobre aj v škole. Ale v diagnostike by im vyšiel. Nie je to len o tom, že ak sa autizmus odhalí skoro, tak má dieťa mentálne postihnutie. Ale jasné, štatisticky je väčšia "šanca".

anonym_10c975
Včera o 07:01

Ako keby som čítala o mojej . A ešte rozprávanie a všetko sa vždy hodilo do normálnych koľají po kontrole( poradni ) u detskej

niquska
autor
Včera o 18:34
@anonym_10c975

Ako keby som čítala o mojej . A ešte rozprávanie a všetko sa vždy hodilo do normálnych koľají po kontrole( poradni ) u detskej

@anonym_10c975 a posunulo sa ti s vsmi niekde? Kolko ma malicka?

anonym_2346cb
Dnes o 11:14
@niquska

@anonym_10c975 a posunulo sa ti s vsmi niekde? Kolko ma malicka?

@niquska Náš syn mal oneskorený vývin a podozrenie na PAS. Včasná intervencia pomohla. Od dvoch rokov sme pracovali so špec.pedagogičkou, logopedičkou. Všetko sa po treťom roku života zmenilo. Ja to nazývam, že sa "zobudil", ale hlavne dozrel. Začal vnímať svet okolo, začal rozprávať, začal sa pýtať na nočník, úplné iné dieťa z neho bolo. Do MŠ nastúpil ako štvorročný. Prvý polrok nerozprával s učiteľkami, nechcel jesť. Potom sa rozbehol aj tam. Do školy mal síce odklad, ale teraz je z neho šikovný štvrták, ktorý sa učí sám.. Nemá ani žiadne poruchy učenia, čo považujem za malý zázrak.