Prejavy autizmu u 20-mesačného dieťaťa

simonnesk
26. jan 2023

Ahojte mamičky. Mam synčeka,ktorý má 20 mesiacov. Cca do prvého roka života bolo všetko v poriadku. Synček rozprával prvé slovíčka ako mama, tata, mňam, ham a pod. Dával pá pá a celkovo pekne reagoval. Par mesiacov uz evidujeme zmeny..synček teraz nerozpráva vôbec. Očný kontakt je slabší, na oslovenie väčšinou reaguje, niekedy však nie.. hlavne keď je zaujatý TV. Občas chodí aj na špičkách a točí sa na mieste, poskakuje, nechce veľmi ukazovať prstom na obrázky v knižke, iba veľmi vynimocne to urobi..Synček sa stále rád mojka, páčia sa mu riekanky, pesničky.. zopakuje po mne, čo chcem..robí tapi tapi..nezaoberá sa dlho jednou činnosťou, ani si neotaca kolečka na autickach ani nič podobné.. Vie sa najesť lyžicou sám, vie jedlo ponúknuť aj inej osobe po vyzvaní.. co si o tomto mamičky myslíte? U psychologicky sme boli, konkrétne u doktorky Janosikovej, mame prísť rediagnostiku keď bude mať 3 roky, vraj teraz nemôže potvrdiť autizmus ani vyvrátiť. Samozrejme dostali sme inštrukcie ako s ním pracovať, na koho sa obrátiť..Zaujíma ma vsak, či ste zažili niečo podobné a stav sa upravil a vrátil do normálu alebo sa nakoniec autizmus potvrdil...

pribinak
26. jan 2023

@simonnesk prečo si myslíš že je autista?

simonnesk
autor
26. jan 2023

@pribinak nechcem si to myslieť.. ale niektoré prejavy ma také.. ako napr to tocenie, skákanie, prestal rozprávať.. znepokojuje ma to..nastal tam nejaký regres a neviem co je za tým.. 😔

miadi
26. jan 2023

Z opisu sa mi nezda ze pred tym nejak vela rozpraval. Takze by som nepovedala ze prestal, nemal velku slovnu zasobu len je Asi tichsi Lebo je aktivnejsi. Moje deti sa radi tocia do dnes aj skacu. Dcera ignorovala ked som ju volala do dnes jej vsetko musim 5x opakovat to je taka povaha. Syn odpovie aj za druhych. Niektore deti v tom veku hovoria cele vety ine par slov. Uvidis casom.

mimka2019
27. jan 2023

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ a zase tu niekto zo zdravého dieťaťa ide robiť autistu...hrozné niečo...

zuzudrnda
27. jan 2023

@simonnesk ahoj. Detičky sa točia,skáču,váľajú,...je to dôležité pre ich vývoj. Aj dcérka sa točí,má 18m. Ani ma nenapadlo,že je autistka. Starší to robí rád doteraz. Aj nás ako deti to bavilo. Ak je zaujatý rozprávkou,nevnima. Ale to ani ja,ak riešim niečo pre mňa prioritnejsie. Prejavy,ktoré si spomenula,mi ničím neprídu zvláštne. Môj pohľad.

simonnesk
autor
27. jan 2023

@mimka2019 tak to v žiadnom prípade z neho nechcem robiť autistu. Želám si najviac na svete, aby bol zdravý a normálne sa vyvíjal.. len sú tam nejaké symptomy, ktoré môžu znaciť autizmus..nech je tak ako hovoríte a nech môjmu syncekovi nič nie je

eff007
27. jan 2023

Moj si tocil kolieskom na auticku dookola. Aj 10-15 minut v jednom kuse. Ked sme boli na prechadzke - on v kociari - v jednom kuse len koliesko ho zaujimalo. Ked pozera telku, doteraz reaguje na cca tretie oslovenie. A tiez bol tvrdohlavy a hladal svoje hranice. Uz ma 11 rkkov. Chvalabohu som o kolieskach pred 10 rokmi nevedela - ze by to malo byt zvlastne. Je sikovny, nie je autista, vyborne sa uci, reprezentuje skolu na sutaziach. Chyta ho prva puberta a tak obcas trucuje a chce byt len na pocitaci. Presne ako velmi vela deti v jeho veku. Niekedy treba len dat dietatu cas a priestor a necitat tolko na internete...

simonnesk
autor
27. jan 2023

@eff007 ďakujem. Povzbudilo ma, čo píšete.. pred dvomi dňami sme boli u Dr Janosikovej, ktorá sa dosť venuje diagnostike autizmu..povedala nám, že synček ma narusenu komunikačnú schopnosť a ohľadom autizmu nemôže dať jednoznačne stanovisko, ale vraj určite prejavy tam sú.. takže som z toho dosť na prášky.. všetko možné budeme robiť, aby sme mu pomohli..aby sa to v troch rokoch nepotvrdilo..preto ma zaujíma, či niekto zažil podobne a vrátilo sa to do normálu.. vlastne som tu preto, lebo hľadám povzbudenie a nádej.. a nie aby som sa utvrdzovala v tom, že syn je autista..ako mi tu vyššie niekto naapisal.. nič si viac neželam ako to,aby to dobre dopadlo..

mimka2019
27. jan 2023

@simonnesk

A to chcete žiť viac ako rok v tomto strese? A domýšľať si? Ak vám lekári povedali, že až v 3 rokoch budú vedieť viac, tak sa radujte zo svojeho dieťaťa. Ja mám 3 deti a každé jedno malo v určitom veku posun dozadu, resp. nenapredovalo, zastavilo sa na chvíľku a nestresovala som, radovala som sa zo všetkých mojích detí a ani u jedného som si nemyslela, že je autista...to špičkovanie a točenie sa dookola...veď to robia všetky detí...a dokonca aj si krútia kolieskami, veď spoznávajú nové vecí, učia sa...je to normálny zdravý vývin u každého dieťaťa...môj syn do 4 rokoch nekecol ani slovo, a od 4 rokov sa mu ústa nezavrú a to má teraz 7 rokov...dcéra v 2 rokoch pekne spievala detské pesničky, po mesiaci ani nekecla...akokeby všetko zabudla...trvalo to pár mesiacov a v 3 rokoch sa rozprozprávala až som sa čudovala koľko toho vie...do 3 rokoch ani farbičku do ruky nevzala..v 3 rokoch kreslila krásne postavičky, domčeky, slniečko....proste deťom treba dať čas, nesiliť nič, a nezabúdať hlavne na to, že každé dieťa je iné...ale fakt že iné, takže neporovnávať, nestresovať a hlavne nečítať blbosti na internete. Prajem veľa šťastia a menej stresov.

eff007
27. jan 2023

@mimka2019 ano presne. Aj on mal obdobie, kedy prestal napredovat vo viacerych oblastiach. Vtedy rad buchal kladivom, tocil tym kolesom a rozvijal skor hrube manualne zrucnosti. Ale zastavil sa vyvoj reci a inych veci.

andreatytler
27. jan 2023

Ale zeny, autorka si nic nenamysla, necita blbosti na internete. Ma potvrdene od doktora ze syn ma urcite znaky autizmu. To by vylakalo kazdu mamu.
@simonnesk Nemozem ta ukludnit, lebo nas syn ma len 3 roky. Ale ked som mala obavy koli nejakym vyvojovym chorobam tak mi fyzioterapeutka povedala ze stresovat netreba. Ze ak sa ukaze ze tam je problem, budem ho riesit potom. Ze vsetko sa da vyriesit. Nemyslim tym vyliecit, ale najst sposob ako fungovat a byt stale stastny.
Poradili vam aj nejakeho odbornika na tu rec? Logoped alebo nieco take?
Trenujete to ukazovanie prstom? Ukazujes ty casto a vela prstom? Normalne ho nabadaj a povzbudzuj. Poved: Ukaz, Aha takto urob a nasteluj mu ruku do ukazovacej pozicie a ukaz s jeho prestekom kam treba. Aj niekolkokrat denne, ale zase nie nasilu.
Ako sa syn s vami dorozumie ked nerozprava? Rozumie ked na neho rozpravate?
Kolko TV pozera denne? Preco to pozera? Je na to este primaly. Hlavne ak ma problemy s komunikaciou. Ja by som nedovolila ziadne TV. Ta doktorka neodporucala stopnut TV? TV je zabijak komunikacie.Celkove je to zabijak medziludskych vztahov. Je to neosobna vec ktora chrli na dieta informacie ktorym ono nerozumie. Dieta musi mat co najviac kontaktu a interakcie so zivym clovekom aby pochopilo komunikaciu a ako funguju ludske vztahy.

tanapeta
27. jan 2023

@simonnesk nám takýto regres nastal po očkovaní MMR -Priorix. Tiež sme behali po špecialistoch cez Jánošíkovu atď.

anjelicek26
27. jan 2023

Vela deti ma regres v reci v tomto veku aj bez ockovania...je to v tom veku normalne, dieta sa sustredi na motoriku, rozvoj fyzickych zrucnosti a vyprdne sa na rec, hlavne, ked ma aktivnu mamu, co doplna kazdu jeho vetu a robi, co mu na ociach vidi... Sama lekarka povedala, ze na diagnostiku je skoro, nas syn dostal diagnozu ako 4 rocny... kde plynule rozpraval (zacal ale az po troch rokoch), drzal ocny kontakt, kontaktne dieta a nikdy nic netocil 🙄 Ano robil kopu inych "zvlastnych" veci, ale "tabulkovy" autista nebol a nikdy nebude. Kazde ZDRAVE dieta ma urcite crty autizmu, lebo je to sposob vnimania sveta, ktory sa medzi dnesnou populaciou vyskytuje velmi velmi bezne. To neznamena, ze to dieta realne musi riesit specialistu, bude potrebovat pomoc v skole a to v nejakom ohlade vobec niekedy bude robit problem. Par crt autistu nerobi... preto robia diagnostiku specialisti a nie mamicky doma... je to tak fakt lepsie...

1mina
27. jan 2023

Su tam nejake znaky, ale kazde dieta do 3 rokov nejake zevraj ma, zalezi na ktoru stranu sa to potom prevazi. Pisete ze sa mu pacia riekanky, pesnicky, ze po vas opakuje, a aj sa hra normalne co je vyborne. Hlavu hore, myslim ze kludne sa toto moze casom vytratit a bude ok, teraz by som si ho uzivala co najviac a uvidite ako sa to vyvrbi 🙂 ja vas chapem ja mam doma o mesiac 2 rocneho, ale tam uz si myslim ze je na 99% autista 😔 tiez som stale cakala na zazrak ze sa to zlepsi, ze ved je to len jeden priznak, dva , tri... Ale je to len ocividnejsie cim je starsi 😔

jaskolka
27. jan 2023

Nechcem spochybňovať názor doktorky, ale podľa toho by bolo autista prakticky každé dieťa z môjho okolia. A je ich dosť, moje vlastné, sestrine, deti príbuzných a kamarátok. Pretože co si pamätám, bežne toto robili a sú to úplne normálne zdravé deti.
20 mesačný nekomunikuje? A čo má robiť, recitovať a hovoriť rozvite vety? Mám pocit, ze teraz už sa preháňa s tým autizmom, aspergerom, adhd a podobne.

ahhola
27. jan 2023

@tanapeta a ako ste dopadli?

trgypadl
27. jan 2023

Ahoj, ja mam 19 mesacneho, tiez nie som lekar, ale aj ked je dr mozno odbornicka, tak ktore znaky autizmu splna podla nej?
Nas maly ukazuje prstom, ked sa mu chce. Aj nam príde zobrať prst, aby sme mu nieco ukazali. Ked proste nechce, tak sa mozem aj na mars vystrelit. Reakcia na meno? On ma niekedy totalne ignoruje. Nonstop beha skace, toci sa,.... Faza spickovania je tiez u nas momentalne.
Ovlada slova este, nejde..viac ani za pana momentálne nezopakuje. Ked mu robim varila mysicka kasicku zacne sa niekedy smiat... Neviem, ale vyjadrenie dr mi pride prilis skore na jeho vek, drzim Vam palce nech je vsetko v poriadku. Ja proste vsade vidim, ze kazde babo je indiviualne..... Minule som stretla mamičku s chlapcekom a 2 tyzdnovym rozdielom medzi nasim... Jej syncek nadherne rozprava uplne vsetko rozumie, ale napr chodit zacal velmi neskoro.... nas zasa skoro.... Aj teraz je taka vrtula... Jej chlapcek uplne kludny sedek a rozpraval si.. Ako vedel vyliezt na gauc, tak z gauca na okno... Proste každé babo napreduje individualne... Drzim prsty 💞

martul
27. jan 2023

@pribinak teraz je to také ,,in".

ahhola
27. jan 2023

@jaskolka no ved prečo je toho toľko? 90.roky 1 z 2500 a gro chalani a dnes 1 v triede... Normálnej, s asistentom, špeciálnej... A ťažké prípady aj dievcisko... S ľahším prípadmi sa ešte dá žiť, ale včera na fb... Krpec matku buchne hlavou do hlavy pri vyťahovanie z vane, ide jej prstami do očí, odtrhne dvere zo skrine, dobíja sa jej do WC.. . 3rocny!!! na Kventiaxe a bezvýsledne... 💦💦💦

54tinka54
27. jan 2023

@simonnesk nebol teraz niekedy očkovaný? Niekedy môže očkovanie spustiť takýto regres, v niektorých prípadoch len dočasný, v iných bohužiaľ natrvalo.
A pediatri pri podozrení na autizmus odporúčajú rodičom vyplniť tento dotazník - uvidíš podľa výsledkov či je tam riziko alebo je v pohode
https://vyskum-autizmu.webnode.sk/news/skrining...

pininka1
27. jan 2023

Treba citat a porozumenim, rozpraval, prestal, ocny kontakt slabsi, ano je este maly, moze mat len autisticke crty. A na vyvedenie z omylu, moji autisti v skolke sa vedia aj normalne hrat, maju aj ocny kontakt aj sa vedia tulit a aj rozpravaju. Vzdy ma tu fascinuje ako sa tu diagnoatikuje bez toho aby niekto to dieta videl, ak ma mamicka podozrenie ze nieco nie je ok, ona vidi zmeny, ona svoje dieta pozna. Je dolezite cim.skor s nimi zacat pracovat, vela deti pride neskoro a uz sa s nimi tazko pracuje lebo ved niekto povedal alebo napisal ze dietatu nic nie je.

pininka1
27. jan 2023

@54tinka54 mame aj deti ktore neboli vobec ockovane a regres prisiel presne okolo 15 az 20 mesiaca.

54tinka54
27. jan 2023

@pininka1 ja viem že to môže prísť aj bez očkovania.

dzina007
27. jan 2023

Skus si precitat blog Itmama15.

Jej raketa mala tusim narusenu komunikacnu schopnost a prejavy autizmu ako malicka. Popisuje co vsetky kedy akk trenovali. 🙂 aposledna info bola ze to zvladli. 🙂

janka_266
27. jan 2023

@simonnesk vypnuté telku a hneď bude reagovať, môj tiež keď vidí zapnutú telku, tak aj traktory môžu okolo neho padať 😃 točenie je v pohode, veď trénuje, čo jeho telo dokáže. Môj napríklad momentálne 2 dni trénoval pády na podložke. Predtým zas trénoval pady z odrazadla 😃veď tie deti musia nejako vybiť energiu.

tanapeta
27. jan 2023

@ahhola f84.

ahhola
27. jan 2023

@tanapeta 💦ako to zvládate?

Jánošíkova vypotili "svoje" presvedčenie, len nezdvovodnila ten nárast.

Je definovaný ako neurovývinová porucha, t. j. jeho príčiny sú určité – špecifické alebo nešpecifické poškodenia centrálnej nervovej sústavy v rámci prenatálneho, resp. perinatálneho a postnatálneho vývinu dieťaťa.

To znamená, že máme jasné a zrozumiteľné príčiny – napr. komplikácie pri pôrode (asfyxia, hyperbilirubinémia, rizikové tehotenstvo z rôznych príčin, prekonanie febrilít v ranom období, následná spojitosť s epilepsiou a pod.).

A potom máme veľké množstvo detí, v zdravotnej anamnéze ktorých nenachádzame tieto problémy. Mamičky mali veľmi pokojné a „zdravé“ tehotenstvo, pôrod bez komplikácií, dieťatko v prvých 15 mesiacoch nebolo vážnejšie choré, čiže všetko tak, ako má byť.

A zrazu prišlo očkovanie a náhla zmena v správaní, v reakciách a záujmoch dieťaťa. Rodičia majú úplne „iné“ dieťa. Áno, súhlasíme s tým, že očkovanie „spustilo“ autizmus.

Vývin „čakal“, kedy niečo príde a ten 🕷️neodvratný osud 🕷️naplní. Ale nemuselo to byť očkovanie, môže to byť aj banálne ochorenie ako viróza či psychogénne príčiny, ktoré boli v minulosti často zdôrazňované, ako umiestnenie dieťaťa v inom sociálnom prostredí, odchod mamičky do zamestnania, krátkodobá zmena prostredia (hospitalizácia) ap.

Takže dieťa autizmus nezískava?
Dieťa sa rodí s predispozíciou k nemu, bohužiaľ, má to „zakódované“ vo svojej DNA a spúšťač je rôzny. Na ranú vakcináciu treba naozaj pozerať ako na „spúšťač“ autizmu a bohužiaľ, ak sa dieťa narodí s autizmom, je len otázka času a podnetu, ktorý tento neodvratný proces začne.

Aj z týchto dôvodov sa v poslednom období výskumné štúdie zameriavajú na autizmus ako na primárne genetickú poruchu a hľadajú sa možnosti jej včasnej diagnostiky ešte v rámci prenatálneho vývinu, podobne ako v prípade iných genetických porúch, napr. Downovho syndrómu.

jaskolka
27. jan 2023

@ahhola nevravím, že sú aj také prípady, kde už ozaj ide o chorobu, ale úprimne, v 20 mesiacoch povedať, že dieťa má narušenu komunikačnú schopnosť? 🙈 Veď v tom veku výnimočne skôr je, ak dieťa rozpráva ci absolútne okamžite bezchybne reaguje a podobne. Ci ako ma komunikovať? Ak ukazuje a rozumie slovu, tak to úplne stačí. Ci ako ma "komunikovať?"
A na druhej strane, často tie prejavy, že dieťa buchne rodiča, vystraja vserko chce a okamžite, a vreskot ak to nemá a podobne, je len skrátka nevychovane dieťa. A nie vserko je hneď diagnóza (alebo aj áno, diagnóza - rodičia si zo mňa urobili modlu a stredobodom sveta a nikdy som nedostal jednu na prdel)

ahhola
27. jan 2023

@jaskolka v 20.mesiacoch môže ist o situáciu, kedy sa zastaví, prepadne vo vývoji... Je veľmi bolestné sledovať apaticke batoľa vo svojom svete, po nejakom bode zlomu, ked už dzavotal9, bolo šikovné podľa tabuiek a zrazu tma. 🕳️

jaskolka
27. jan 2023

@ahhola lenže autorka tu konkrétne vôbec neopisuje také dieťa,ktire by absolútne nereagovalo,bolo apaticke a bolo "v tme"
To, že predtým povedal pár slov a teraz nie, veď aj môj syn ako. 12 mesačný povedal mama, ham, pá a potom proste na par mesiacov prestal a tetaz krásne sa mu rozvazuje jazyk, chodí aj do jaslí.
Dieťa, keď je zaujate, že nereaguje okamžite? A ty azda, keď sleduješ niečo v telke alebo sa sustredis na nejakú vec, nikdy sa ti nestane, že proste nezareagujes na to, že ťa niekto oslovil?
To, ze v 20 mesiacoch aa naje sam, veď to je úplne super, mnohé staršie deti(a nie autisti) to ešte nevedia.
Proste nie všetky deti sú rovnaké, každé je iné, nemusia ísť podľa tabuliek. Veď to aj ja som asi mala robiť paniku, že 6 mesačný sa ešte veľmi neotacal a stvornozkovanie začalo v 10 mesiacoch? 🙈
Ale absolútne som to neriešila a syn je normálne dieťa, beha, lieta, nemá plienky,chodi do jaslí, sam začal jest až ako 2 ročný. No a? Preto už som asi mala pol roka minimálne dozadu behať po doktoroch, lebo "je autista.?"
Veď nechať tie deti byť deťmi, nelepit na ne hneď diagnózy, len preto, že nesedia hneď na každu tabuľku