icon

Vývojové problémy päťročného syna

25. nov 2025

Ahojte, pekný večer prajem. Chcem sa opýtať, tie co mate také deti. Syn 5r, slovná zásoba síce super, začal hovoriť/blabotať v super veku, avšak logoped nás poslal na EEG, ktoré nevyšlo podľa predstáv. A medzi časom sa začalo ešte s chlapca, ktorý bol priebojny stavať ustrachany tichý chlapec tak okrem neuro, už máme aj psychológa. Diagnoza: Kognitivno-komunikačná porucha, dysgozia-dysparaxia a vývojová dysfázia. Ako fungujete? Zlepšila sa časom reč, pamäť, jemná motorika? Psychológ chce aby malý kreslil každý deň, malý keď ma ísť tak plače a nič z toho v podstate. Reč taká, že ako matka co ho porodila pravidelne hádam co povedal. A mali vaše deti pravidelný plač ani neviete prečo? Vôbec mi to nesedí ta prehnaná citlivosť, ktorú nemal predtým k tomu co sa robí teraz. A ešte posledné mesiace pravidelne chodí spat ku nám rodičom. Tiež nechápem prečo. Keďže okolo 2,5r začal spokojne spávať sám, bez budenia. A teraz sa budí, chodí ku nám a ešte je aj 3h hore. Co čakať. Príde zlepšenie? Neuro povedala, že do 6r sa to spraví, ale zatiaľ mam pocit, ze to skôr ide dole vodou. Ďakujem

aleveddobre
25. nov 2025

@anonym_autor vyjadrím sa Vám len k časti príspevku. Čo sa dyspraxie týka, tak tam treba pracovať na motorike s ohľadom na celé telo, čiže aj hrubej motorike, rovnováhe a koordinácii. Táto stránka problému sa určite nevyrieši tak, že dieťa bude každý deň kresliť. A zvlášť ak má ťažkosti. Problémy s kreslením sa neriešia tak, že dieťa bude viac kresliť. To by si pani psychologička mohla doštudovať. Kreslenie a neskôr pisanie je jedným z vrcholov zručnosti jemnej motoriky. A na to musí mať dieťa zvládnuté predošlé kroky a tými sú jemná motorika a manipulačné zručnosti a ešte pred tým hrubá motorika.

anonym_aae211
25. nov 2025

zlepšenie nepríde. do 6 r. určite nie.
okolo puberty sa stav poriadne zhorší. Takéto stavy majú autisti.

anonym_fc1393
25. nov 2025

To je tvoj vlastný syn? Tvoj príspevok znie pomerne tvrdo, bez lásky. Chudáčik chlapec.

autor
25. nov 2025
@aleveddobre

@anonym_autor vyjadrím sa Vám len k časti príspevku. Čo sa dyspraxie týka, tak tam treba pracovať na motorike s ohľadom na celé telo, čiže aj hrubej motorike, rovnováhe a koordinácii. Táto stránka problému sa určite nevyrieši tak, že dieťa bude každý deň kresliť. A zvlášť ak má ťažkosti. Problémy s kreslením sa neriešia tak, že dieťa bude viac kresliť. To by si pani psychologička mohla doštudovať. Kreslenie a neskôr pisanie je jedným z vrcholov zručnosti jemnej motoriky. A na to musí mať dieťa zvládnuté predošlé kroky a tými sú jemná motorika a manipulačné zručnosti a ešte pred tým hrubá motorika.

@aleveddobre vieš mi prosím dať nejaké typy? Následkami koráliky, a tak všeličo vymýšľam. Ako on je co sa hrubej motoriky týka, akcny

autor
25. nov 2025
@anonym_aae211

zlepšenie nepríde. do 6 r. určite nie.
okolo puberty sa stav poriadne zhorší. Takéto stavy majú autisti.

@anonym_aae211 jeho sestra je autista, no.. aby som bola presná, autizmus čistý nevyšiel, psychiatrička si myslí, že ho má, ale tabuľky nepustia. Ze to funguje na par veciach podľa čoho určujú. Jeho starsia sestra (6r) ADHD z prvkami autizmu, stredná porucha psychického vývoja, retardacia reči.

autor
25. nov 2025
@anonym_fc1393

To je tvoj vlastný syn? Tvoj príspevok znie pomerne tvrdo, bez lásky. Chudáčik chlapec.

@anonym_fc1393 prepáč, ale nemyslím si, že som to napísala extra necitlivo. Chcela som to napísať prakticky, v dnešnej dobe malo koho zaujímajú omáčky. Mám staršie dieťa ZŤP, ale diagnostika iná, tak sa snažím zistiť veci, ako pomôcť mladšiemu, ktorý bol ešte pred rokom úplne iný. Ak to vyznelo, že necitlivo, tak ma to mrzí, ale mohla si si odpustiť slová ,,chudáčik chlapec".

beata_k
25. nov 2025

@anonym_autor Ja len k tej citlivosti. Skus si pozriet hypersenzitivne deti. Mozno ho v tom najdrles.

anonym_c83533
25. nov 2025

mali sme nieco podobne s tym ze rec bola tazsia porucha. Ale dyspraxie sme sa zbavili tanecnou, kedze moj rad tancuje a pomohlo mu to, rec sme riesili tym, ze chodi do zs pre nks a ano lepsi sa to ale je to pomale tempo, eeg sa tiez zlepsilo

aleveddobre
25. nov 2025
@anonym_autor

@aleveddobre vieš mi prosím dať nejaké typy? Následkami koráliky, a tak všeličo vymýšľam. Ako on je co sa hrubej motoriky týka, akcny

@anonym_autor napíš mi správu - ak sa to tu dá. Neorientujem sa zatiaľ až tak dobre na MK.

anonym_38db78
25. nov 2025
@anonym_fc1393

@anonym_fc1393 konecne normalny fakticky prispevok k veci, najma ak sa to tyka zdravotnych problemov, my doktori nepotrebujeme pocuvat omacky. Dnes ked niekto nenapise s haldou smajlikov a zdrobnelin a tutuli mutuli, tak je pomaly oznaceny za "necitlive hovado". Kiezby dnes existovalo viac ludi co komunikuju k veci a nie ako precitliveni plackovia zijuci na oblaciku. Zn.: skusenosti z praxe.

autor
27. nov 2025
@anonym_38db78

@anonym_fc1393 konecne normalny fakticky prispevok k veci, najma ak sa to tyka zdravotnych problemov, my doktori nepotrebujeme pocuvat omacky. Dnes ked niekto nenapise s haldou smajlikov a zdrobnelin a tutuli mutuli, tak je pomaly oznaceny za "necitlive hovado". Kiezby dnes existovalo viac ludi co komunikuju k veci a nie ako precitliveni plackovia zijuci na oblaciku. Zn.: skusenosti z praxe.

@anonym_38db78 Ďakujem

luciakovacova0603
27. nov 2025

@anonym_autor vyvojova dysfazia ma mnoho podob.nie su to len recove problemy,casto ide ruka v ruke s precitlivenostou,hlavne senzorickou-potom prichadza plac,pre nas rodicov neopodstatneny,ale dieta vie preco.rovnako moze byt dieta aj nespolocenske,uzkostlive.tam je tenka hranica,medzi vd a autizmom.my sme toto riesili u syna,nakoniec bol z toho autizmus,ale stretavali sme na terapiach napr.deti s dysfaziou,a spravali sa podobne,niekedy vyvadzali este viac.a ten spanok-nas tiez spaval v noci sam,okolo tych 3r,zo dna na den sa zacal bat a doteraz mam postel aj v jeho izbe(bude mat 7).drzim palce,nech Vam to ide k lepsiemu