Zápal dutín u štvorročnej

10. nov 2021

Ahojte, dcérka 4r. Ma zápal dutin podľa rtg. Berie od včera ATB, len sa mi nezdá, že sa jej nechce spustiť soplik, inhaluje aj 5 krát za deň vincentku, prepláchneme aliamare, nič nepomáha. Ma aj opuhnute ocka a neznesnesitelny smrad hniloby cítim z nej. Stretli ste sa už s niečím takým? Hlavička ju neboli, horúčka 39 vždy klesne po nurofene úplne. Ja som už bezradna, ako jej pomôcť a ci je teda normálny hlavne ten výrazný zapach. Ďakujem za postrehy. Jej dr o všetkom vie, čakáme, keď záberu ATB.

mamina0078
10. nov 2021

na také najlepšie zaberajú Sinupret kvapky ale to by som radšej prebrala s dr., či je vhodné ich dať k ATB ale nemal by byť žiaden problém

enoula
10. nov 2021

Este mozno nahrievat dutiny, prilozit nieco teple na ne.. atb by mali zabrat a spusti sa to, co co tam ma nahromadene

lenkasarka
10. nov 2021

ja mám často zapálene dutiny. Najviac mi pomáha infračervená lampa a nahrievať

autor
10. nov 2021

@mamina0078 kazala ambrobene do inhalatora, lebo berie aj spirabel sirup. Mne tiež vždy najlepšie zabral sinupret, ale vravela ze radšej už nezatazovat ďalšími sirupmi

autor
10. nov 2021

@enoula pošlem hneď muža kúpiť, snáď sa jej to uvoľní

autor
10. nov 2021

@lenkasarka verím, že toto už pomôže. A keď máš zápal, tiež máš taký výrazný zapach z dutin?

lenkasarka
10. nov 2021

Áno a hnis aj v očiach. Niekedy to mám aj 3x počas jednej zimy🤦‍♀️

lenkasarka
10. nov 2021

Aj teraz ležím s horúčkami a nahrievam koľko zvládam

autor
10. nov 2021

@lenkasarka jezisi, to mi je ľúto. Verím, že ti to raz zmizne úplne. A ďakujem za radu

sasanka605
10. nov 2021

infralampa je perfektna na dutiny. Ked som bola mala mi 5-6x prerazali a potom pomahala prave lampa

lenkasarka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkasarka
10. nov 2021

Ďakujem. Verím, že lampa pomôže. Skóre uzdravenie dcérke prajem

dadis
10. nov 2021

Da sa spravit aj take domace nahrievanie so solou - sol zohrejes v hrnci alebo v mikrovlnke, presypes do utierky/vrackovky a prikladas na celo, licne kosti kym nevychladne.

kopaskova
10. nov 2021

Syn (4 roky) mal zápal dutín nedávno. Pasovali sme sa s tým 6 týždňov. Bol na rentgene aj na ORL. Dutiny mal úplne upchaté, nemohol vôbec dýchať nosom. ORL odporučila nahrievat Solux lampou a plus naparovat nad horúcim hrncom s bylinkami a soľou. My sme ešte prikladali na celo aj vyhrevny vankúšik a inhaloval Ambrobene. Ale najviac určite pomohla lampa. Odporúčam ju kúpiť. Zo začiatku sa veľmi nahrievat nechcel, nudil sa a mal problém obsediet. Ale začali sme mu púšťať audio rozprávky a to bolo už super.

bjanka00
10. nov 2021

Zdravim. Ja tomam chronicke, syn tiez. Nevidim ze uzivate nieco na opuch sliznice, napr olynth ci nasivin. Je dolezite aby odpuchla sliznica a aby vsetky ucinne latky inhalovanim atd presli kde maju.
Teda aspon takto nam to bolo vysvetlene primarom na klinike detskej.

livuska124
10. nov 2021

Keď je zápach, bude tam nejaká baktéria (ako mi povedala Dr., aj jedna sestrička z ORL, ktorá tu radí v skupine zdravotníci), ale antibiotiká už máte, tak snáď rýchlo zaberú. Ja som mala taký zápach pri covide - zabednené dutiny úplne a zapáchajúce hlieny, ktoré som normálne cítila v dutinách (akoby zápach hnisu). ATB mi dosť rýchlo zabrali. Baby tu radia dobre - suché teplo (čiže solux, infralampa) a dávať aj olynth (nasivin), aby z toho nevznikol zápal uší a pod....

autor
10. nov 2021

@bjanka00 ano, kvapky jej dávam, resp sprej, ale ani to jej bohvie ako nepomáha, chrape aj cez deň keď dýcha nosom.

autor
10. nov 2021

@kopaskova prosím koľko krát a ako dlho si nahrievala malému dutiny? Skúsila som malej pustiť aj audio rozprávku, ako si to vymyslela ty, ale vydržala max 5 minút a revala, že jej to robí zle. Podarilo sa dva krát po 5 minút, ale sopeľ jej to teda pustilo hneď.

autor
10. nov 2021

@livuska124 brali jej aj vytery a robila jej dr aj antigen, ten mala negatívny. Dávam jej aj sprej, aj inhaluje a akntu lampu sme kúpili. Sopeľ sa jej spustil, trocha, tak dúfam ze bude už len lepšie. I keď teraz znova 39 horúčka

34katka34
10. nov 2021

Ja som to mala akurát teraz, resp.este to mám. Po celý čas som bola bez teploty, ale tá bolesť hlavy, bola neznesiteľná. Prikladala som si na čelo teplý uvarený zemiak, plus kvapky olynth, tie mi veľmi pomohli. Teraz konvičkujem a nos sa mi pekne čistí, ani hlieny už nemám žlto-zelené, ani žiadny zápach.

kopaskova
10. nov 2021

na zaciatok staci 5-7 minut, a potom postupne predlzovat. Nam sa podarilo max 10 minut vkuse, ale podla doktorky to staci. 3x denne po 10 minut. Upozornila nas ale, ze 2 hodiny po nahrievani dutin by nemalo ist dieta na vzduch a najma teraz, ked je uz chladnejsie. A samozrejme poriadne prekryte oci. My sme dali take okuliarky,co boli k tomu prilozene a este som mu dala moje slnecne okuliare na to. On cez tie okuliarky videl a stale nakukal do lampy

bjanka00
11. nov 2021

Tak nam este primar povedal aby sme striekli olynth a potom skusili nahriat lampou, vraj sa to pekne prekrvi a uvolni tie dutiny vsetko tam proste lepsie. A takztie po nahruati ziaden studeny vzduch.
Dutiny potrebuje sucho a teplo. Aby to neprepuklo rste do zapalu eustachovej trubice, to sa stavalo nam ked ten opuch sliznice bol velmi dlhy cas a silny.
Este ma napadli antihistaminika. Atb by mali do 48 h zabrat. I ked my sme sa trapili 9 dni s horuckami, (to bolo podla mna zle ze takto dlho trvali horucky) potom aj znenili dalsie atb, na pohotovosti sme boli ako na klaviri kazdy druhy den.

tanika
8. mar 2022

@bjanka00 sjoj poprofimt o radu pomoc , som chronicky dutinar a som tretí týždeň teraz po covideamobe dutiny sa nevedia z toho spamätať . Mala som od začiatku na 10 dni nasedeny suprax , uniflox , lebo mi začali zlto . Zel hlieny tak radšej mudr.dala , všetko odišlo postupne len dutiny mi opuchaju už mi vadí Asi aj morská voda . Bud. stredu som objednaná na Orl že ráno spravia aj vytery leno občas nám ráno žlte hlieny trocha . Neviem či teda ten suprax boladobra voľba . Tebe co zvykne zobrať pri zapale dutin ??? Poradiš Dskujem .

bjanka00
8. mar 2022

@tanika ja stale pri dutinach nasadim kombinaciu, sinupret forte tbl, kapucinku tinkturu, zapnem zvlhcovqc v byte, alebo mojre uteraky dam na radiator, a nosim celenku v byte, dutiny potrebuju suche teplo. Ja sa nahrievam bioptron lampou 3x denne. Ale podla mna aj infra 10min 2 x denne. Po covide som to i ja mala dlho s kaslom.
Ja robievam aj stale konvicku preplach, ale ak nie di zvyknuta, teraz ak je opuch neodporucam. Mne poradili ak sliznica nosa bola mimo, myslim tym podrazdena uplne sucha, aliamare sprej do nosa 3x denne lezat cca 5 min aby to preslo tam kde ma. A potom si kvapnut olejove kvapky, nespomeniem si teraz na nazov. Su v hndej sklenenej flasticke.

tanika
8. mar 2022

@bjanka00 ďakujem Za radu sinupret akút či forte jeĺ lepší. S dnes som si kúpila rinoparterina sprej tak najeko . A atb ty si nebrala ?