Zápal obličiek v 3. mesiacoch. Chodili ste do bazénov?

ivirk
3. mar 2017

Prosím Vás o radu - tie ktoré máte skúsenosť ako my. Môj synček mal v 3. mesiacoch zápal obličiek. Boli sme hospitalizovaní a dlhodobo sme užívali ATB (asi 2. mesiace). Ďalej bolo všetko ok, raz vo veku cca 3 rokov mal prechladnutý mechúr, mal aj bielkovinu a preliečili ho antibiotikami. Boli sme odvtedy v sledovaní nefrológa ale prestala som tam chodiť, lebo to bola jedna katastrofa a úplne o ničom - aspoň tu v RK to tak bolo. No podstatne je, že všetky výsledky mal syn vždy dobré, aj sono, krv, moč,... Nefrologička ma ale upozornila, že nemáme chodiť vôbec do žiadnych bazénov, plavární, kúpalísk.... jedine ak, tak k moru. Rovnako mi povedala naša pediatrička a vraj to bude dlhodobé.
Syn má teraz 5 a 1/2 roka a v lete by sme radi konečne aj k tomu moru išli, no chceme aby sa naučil plávať. Stále sme len doma, celé letá žiadne kúpanie, mam pocit že ako rastie má už aj strach z vody a bolo by na čase niečo s tým urobiť.
Mám však strach, máte niekto s podobnú skúsenosť? Samozrejme prvoradé je zdravie a ešte predtým ako tak urobím (ak urobím) prekonzultujem s lekárkou ale chcem vedieť či niekto je tu s podobným problémom a či ste chodili plávať, či sa niečo stalo alebo v pohode.
Ďakujem za rady 🙂

danyelituska2
3. mar 2017

Moj mal zápal keď mal 1 mesiac a potom keď mal 3 mesiace a potom bol dlhodobo sledovany na nefro ale zeby nemohol do bazena pocujem prvý krát nikto nám nič také nevravel a ma 8 rokov a normálne chodime sa kupat

ivirk
autor
3. mar 2017

@danyelituska2 mne sa to zda tiež choré, ale stále mi to vŕta v hlave a tak ho držím doma chúďa. Vraj sú tam rôzne baktérie ktoré sa ľahko zanesú.....neviem.

santafe
3. mar 2017

Môj mal ako 10 dnove bábätko a potom ako 5 mesačný odvtedy sa mu to už nevrátili a nefrologicka nám tiež vtedy povedala iba v mori, dodržiavala dom to do 2,5 roka, a potom sme teda išli k moru, stále bol v poriadku tak potom sme pomaličky začali aj bazény a nikdy už odvtedy nemal pyelonefritidu.

evelina6
4. mar 2017

môj syn má zdvojenú obličku a zápal sme mali ked mal 6 mesiacov, sme stále pozorovaný na nefro, ale odvtedy sme nemali žiaden problém a bude to už 2 roky odvtedy, ale nikto mi nepovedal, ze nemoze ist do bazenov, ani sa kupat, boli sme pri mori, doma mame velky bazen, ked bol malinky sa kupal normalne vonku a vsetko je v poriadku, sice som sa bala a mala som to na mysli, ale nijako sme ho neobmedzovali, ja si myslim, ze skusat urcite mozete

santafe
4. mar 2017

@evelina6 aj môj ma zdvojenu obličku, mám ju aj ja a ja som ju zdedila po otcovi🙂

evelina6
4. mar 2017

@santafe si prva co som ta nasla s takou vrodenou vadou, u nas som sa este s nikym takym nestretla... u nas v rodine to nema nikto, teda ja urcite nie, manzel si myslim, ze nie, pretoze on je statny zamestnanec, takze chodi stale po vysetreniach a nezistili mu nic. Mate s tym aj nejake väcsie problemy? ja sa stale obavam aby nechytil reflux, bo to mu potom hrozi nejaky zakrok, tak vzdy pri kontrole sa modlim aby to bolo ok

alami
4. mar 2017

@ivirk Môj syn mal zápal obličiek V 2 mesiacoch. Ja si nejak nepamätám, že by mi niekto povedal, že nemôžme ísť do bazéna. Čo som to mohla prepočuť? Tiež sme z RK. Tiež sme chodili za čas do nefro ambulancie. V bazéne sa kúpal určite okolo pol roka a aj potom neskôr. Inak, čo mám tu v okolí prezistené, najčistejšia voda a najviac kontrolovaná, najčastejšie menená je na Lúčkach - vnútorný bazén. Tak skúste tam. Hádam nebude naveky bez bazéna. Ak sa mu nikdy viac nič nezopakovalo, ja by som s ním plávať išla.

santafe
4. mar 2017

@evelina6 ja som o tom nevedela do mojich 25 rokov, otec do 50, aj jemu aj mne to zistili náhodne pri inom vyšetrení. Synovi už v pôrodnici, keďže teraz už sa štandardne robí v rámci skríningu sono obličiek. U nás všetkých je to viac-menej kozmetická vada, nespôsobuje nám to žiadne roblemy akurát syn teda mal tie dva razy dosť sílny zápal ale odvtedy našťastie nič. Nezistili mu ani reflux.

ivirk
autor
4. mar 2017

@alami ohladom tej vody v Luckach a to hlavne vnutorny bazen - neviem kto Vam vravel ale opak je pravdou. Ja som zamestnanec kupelov.......

zuzana1980
4. mar 2017

Nám to povedali tiež, ale aj nám to doktorka vysvetlila tak, že vo svojom bazéniku sa kúpať môže. Problém pri verejných kúpaliskách a bazénoch je hlavne s deťmi v tom, aby sa nevycikali do vody. Nám to vysvetľovala tak, že pri "docikaní" vzniká podtlak a tak môže byť voda z bazéna nasatá späť a keď sú v nej baktérie, môže vzniknúť zápal. Dcéra je už staršia, má vysvetlené, že do vody sa neciká a nemali sme problém po žiadnom kúpaní zatiaľ...

alami
4. mar 2017

@ivirk to fakt? tak to už čo musí byť v iných bazénoch :-/

lin123
4. mar 2017

moj syn mal dvakrat zapal obliciek ako 3 mesacny a ako 4mesacny, vsetky vysledky ok, len je sledovany. Kupat sa v bazenoch moze od dvoch rokov.