Zápcha a zadržiavanie stolice u 8 mesačnej dcérky

janiikkk
23. dec 2021

Ahojte, som zúfalá. Mám 8 mesačnú dcéru a už sa zopár mesiacov trápime so zápchami. Ale vždy,keď už bolo najhoršie som jej vedela pomôcť čipkami alebo preháňadlom easylax. Teraz a asi 2 krát dozadu keď kakala som spozorovala,že úplne stláča riťku. Doslova ako keby zadržiava. Ja viem,že toto dokážu až niekoľkoročné deti,ale keby vidíte ako sa mi vzpiera a odtlaca ma. Normálne keď vidím,že sa jej dá tlačiť,tak ju rozbalim a jemne pritlačím nôžky k brušku. Ale plače,stoná, vykrúca sa. Večer som jej dala glycerínovy cipok a nič. Nezabral. Asi po hodine sa išla kúpkat a stále nič. Snažila som sa s ňou pocvicit. Až teraz nad ránom hho vytlačila ,ale stolica nikde. Aj som sa jej snažila pomôcť rurkou,ale bez efektu. Len stláčala riťku a ani som jej nemohla dať poriadne tú rúrku.Som úplne na dne. Nikdy som si nemyslela,že budeme mať takýto dlhodobý a hnusný problém.
Užívala aj duphalac, nepomohol. Užíva probiotiká a tiež mám pocit,že nemajú žiadny efekt. Či sa týka stravy,tak je kojena a snažím sa cez deň do nej pchať surové ovocie (najmä jablká), prípadne presnidavku.
Robím jej aj mäsovo zeleninové príkrmy bez ryže,mrkvy, kalerábu a všetkého čo by jej mohlo zhoršiť tento problém. Nie je alergická ani na kravsku bielkovinu. Dokonca aj výter z konečníka vyšiel negatívny na nejaké vírusy. Je aj kojena a to dosť veľa. Nie je nejaký extra jedák a ešte ak má zápchu,tak logicky menej papa. Skúšala som aj ovsené vločky, slivky(predtým zaberali,ale teraz ich ani veľmi nechce),aj šťavu z nich. Tu stavu som jej ale musela dávať po malinkých dúškoch z pohára,lebo keď sa napila z fľaše,tak už potom nechcela. Aj trochu bieleho jogurtu popapala. Už som snáď vyskúšala všetko, čo som mohla. Neviem či sa už pýtať na nejaké vyšetrenie odborné,ale fakt neviem čo mám robiť. Keď už jej nič nezaberá..
Len dodám,že v noci sa puči, zvíja v spánku. Každú chvíľu je hore a upokojí sa iba na prsníku.Je to celé veľmi vyčerpávajúce.
Ak máte nejaké rady,sem s nimi. Ale skutočne vidím,že mi zadržiava tu stolicu a asi ma blok.

Ďakujem

janiikkk
autor
23. dec 2021

Ešte dodám,že pije dosť. Okrem toho,že je dojčená,tak z fľaše pije najčastejšie čistú dojčenskú vodu. Občas čaj. Cez deň má aj 4-5 poriadne pocikanych plienok

vitriolka
23. dec 2021

a ako vyzera jej hovienko, ked tak uporne tlaci? su to take “bobky” alebo normalna stolica? a co nato pediater? nikam vas neposlal? to on vam ordinoval duphalac?

ivkasrnka
23. dec 2021

@janiikkk podobný blok mal aj moj odkedy začal papať prikrmy…skus ked bude potrebovat kakat ju zobrat na ruky a pokrčiť jej nôžky okolo teba..moj tak kakal asi do roku a par mesiacov…potom bolo aspon ľahšie prejst na nocnik🙂 ale doteraz máva problemy ale uz vie povedat ze to nejde ze treba dat cipok…a to vsetky vyšetrenia ma za sebou bolo to proste v hlavičke ze sa raz ho to zabolelo ked mal tvrdšie tak potom sa vzdy bál ze to bude bolieť…na zmäkčenie pomohlo do kase davat jablcnu vlákninu

janiikkk
autor
23. dec 2021

@vitriolka no ja jej musím takmer vždy pomáhať cipkom a má veľmi tvrdú stolicu. Celá je suchá a trhá sa. Pediater nás nikam neposlal,že takmer každé tretie dieťa má zápchy a je to obdobie. Áno,on

janiikkk
autor
23. dec 2021

@ivkasrnka no ja keď vidím,že ide tlačiť,tak si ju dám chrbátikom o môj hrudník a pritiahnem jej nôžky. Občas to pomôže a inokedy sa veľmi rozplače. Och,len ako im pomôcť,keď to je v ich hlavičke..

jasminka22
23. dec 2021

@janiikkk pije dostatok tekutin? Okrem toho ze je kojena davaj jej vodu alebo caj, skus feniklovy

vitriolka
23. dec 2021

@janiikkk ani pri tom duphalacu neprislo nejake zlepsenie? este by som skusila z lekarne sirup dulcosoft. zmakcuje stolicu a moze sa uzivat aj dlhsi cas

vikpen
17. mar 2024

Prosím vás ako ste dopadli? Máme presne to isté, raz ju zapieklo a odvtedy zadržiava. Stolicu má peknú kašovitú ale ona sa bojí kakať a zadržiava aj 5 dni a to jej už potom dám easylax alebo nejak pomôžem a vyjde pekná kašovitá stolica, on sa ale aj ju snaží zadržať lebo sa bojí. Má 8 mesiacov.