icon

Zápcha u 1,5-ročného dieťaťa

vaneesa
12. feb 2026

Dobrý deň, máme 1,5 ročnú dcéru, ktorá odmieta kakať. Akonáhle to na ňu príde, tak začne zadržiavať až dokým ju to neprejde a pokračuje ďalej v aktivite. Niekedy zadržiava aj 4-5 dní, nevyzerá, že by jej niečo bolo alebo že by mala bolesti bruška. Ak si aj chceme pomôcť tak použijeme glycerínový čípok, lenže ten v poslednej dobe vytlačí do 15 minút von alebo sa stane, že aj po 1-2 hodinách vykaká skoro celý a kakanie žiadne. Strava je v poriadku, papá vela vlákniny - hrušky, jablkové pyré, sušené slivky, jahody, rajčiny, zeleninové polievky, strukoviny, proste ozaj pestrý jedálniček má.
Doktorka nám poradila sirup na zmäkčenie stolice, nejakú laktulózu, lenže ona aj keď sa nakoniec vykaká tak to nemá tvrdé, ona má len ten problém, že to dlho zadržiava. A do plienky nechce kakat ani na nočník, až keď je ozaj zle, že už to neudrží. Dnes keď začala tlačiť už som si ju vzala na ruky a na silu som ju dala do polohy ako v nosiči aby mala nohy do tvaru M a vtedy to vyšlo, len nechcem aby mala z toho takú traumu.
Riešil niekto niečo podobné s takto starým dieťaťom? Vysvetliť si veľmi ešte nedá, že kakať musí.

anonym_b26c1e
12. feb 2026

Laktuloza je fajn
Dať týždeň dva fakt taku stravu nezapekaciu a malo by to prejsť
A hlavne veľa tekutín

vaneesa
autor
13. feb 2026
@anonym_b26c1e

Laktuloza je fajn
Dať týždeň dva fakt taku stravu nezapekaciu a malo by to prejsť
A hlavne veľa tekutín

@anonym_b26c1e ďakujem, tekutín má dosť voda jej chutí a pije aj rôzne šťavy hruškové, slivkové, jablko-mango…
Máte nejaký osvedčený recept/y, ktorý je “nezapekací”, možno niečo čo sme ešte neskúšali? 🙂)

anonym_b26c1e
13. feb 2026

To je super ale okrem toho čo dávate?
Aj surové jablko môže zapiecť, skôr trocha uvariť
No my ked sme mali problém a zadržiaval,tak som vylúčila úplne všetko co by mohlo aj mrkva batat a pod
Hlavne bol vela na tekvici a cukete plus hrušky,slivky,na obed mäso ale tiež s tekvicou
A takto dva týždne,vyslovene dávať pozor čo zje vypije a dávať ráno aj večer laktulozu
Pomohlo to
To sme sa dlho trapili so zadrziavanim ale už ma to naštvalo tak mal,, kúru,, a klop klop pomohlo
A tiež aj vela um a mliečne zapeka

anonym_b26c1e
13. feb 2026

Ale podotknem, že môj,keď zadrziaval potom už plakal keď mal kakat a bolo tvrdšie

anonym_b26c1e
13. feb 2026

A ešte jeden tip,ked sa naje skus ju zobrať do tej polohy , keď si jej pomáhala ...
Lebo vtedy najviac pracuju čreva

sidia
13. feb 2026

ked sme vedeli že už by mohla isť, kúpeľ vo vani jej pomáhal...svaly sa uvolnia

vaneesa
autor
14. feb 2026
@anonym_b26c1e

To je super ale okrem toho čo dávate?
Aj surové jablko môže zapiecť, skôr trocha uvariť
No my ked sme mali problém a zadržiaval,tak som vylúčila úplne všetko co by mohlo aj mrkva batat a pod
Hlavne bol vela na tekvici a cukete plus hrušky,slivky,na obed mäso ale tiež s tekvicou
A takto dva týždne,vyslovene dávať pozor čo zje vypije a dávať ráno aj večer laktulozu
Pomohlo to
To sme sa dlho trapili so zadrziavanim ale už ma to naštvalo tak mal,, kúru,, a klop klop pomohlo
A tiež aj vela um a mliečne zapeka

@anonym_b26c1e no to je pravda surove jablko ma rada, nevedela som že može zapekat
UM davame už len pred spankom večer (vynimočne na obed ak nechce moc papat) a davame Nutrilon profutura duobiotik
No musime teda asi tu stravu ešte lepšie upravit len ona fakt s prepačenim aj sračku niekedy zadrži 🫣😁

vaneesa
autor
14. feb 2026

Dnes sa nam po dvoch dnoch vykakala ale len preto lebo som ju dala do tej polohy na rukach a teda doškriabana som riadne 🫣 nechcem ju takto trapit a robit jej traumu ale inak by to znova zadržala

anonym_1ca863
14. feb 2026

Hej cca v tomto veku to u našej začalo a trápime sa už rok 😓

anonym_b26c1e
14. feb 2026
@vaneesa

Dnes sa nam po dvoch dnoch vykakala ale len preto lebo som ju dala do tej polohy na rukach a teda doškriabana som riadne 🫣 nechcem ju takto trapit a robit jej traumu ale inak by to znova zadržala

@vaneesa skús z tej polohy urobiť zábavu niečo jej spievať tancovať tak s ňou 🙂
Hmm no je to zvláštne lebo kedy naposledy mala tvrdé,asi to znie ze dávno alebo ak vôbec
Že by sa tak dlho bála alebo jednoducho uprednostnovala zábavu 🫣
Dôležité je či plače a trápi sa,
ak nie, nieje to zas úplny ,, problém,,

anonym_b26c1e
14. feb 2026
@anonym_1ca863

Hej cca v tomto veku to u našej začalo a trápime sa už rok 😓

@anonym_1ca863 no a my v tomto veku len sme sa toho zbavili, klop klop,teda zatiaľ
Možno aj odplienkovanie, môže mať nejaký vplyv