Zápcha u 2,5 ročnej - bludný kruh
Ahojte zienky,
mam taky komplexnejsi problem s 2,5 dcerkou. Mava dlhodobo zapchu.
Nie je odplienkovana, zatial si to neviem este s nou ani predstavit.
Ma silny vzdor, komplikuje nam to velmi jednak stravu a jednak aj samotne odplienkovanie.
Co asi logicky vyustuje do zapchy a bludneho kruhu.
Samozrejme ako prve pri zapche je uprava stravy. Avsak s jej vzdorom a odmietanim, je aj minimalna zmena nekonecny uspech.
Absolutne odmieta surovu zeleninu, ovocie je ochotna jest iba jablko a hrozno (nie vzdy a nie velke mnozstva).
Odmieta jest chlieb a s tym spojeny jedalnicek, typu natierky, zeleninka atd.
Zje jogurty. Viem, ze aj probioticke jogurty vedia zapekat (ako mliecne celkovo), a asi to aj bude jej pripad, lebo co jogurt = to zapcha (kupujem len Aktivia).
Obedy zje viac menej normalne (cez tyzden v skolke), samozrejme bez salatov.
Snazim sa jej varit aspon polievky take..kde je vela vlakniny...hokaido, brokolica, strukoviny. Ale stale odmieta zpestrit stravu a tak to moc situaciu neriesi.
Pije len cistu vodu, tiez odmieta sladke dzusy, caje. Pije menej asi ako rovesnici, viac do nej nedostanem - presviedcame pit vkuse.
Nocnik odmieta - ako inak tvrdohlavo. Skusili sme uz vsetky druhy motivacie na nocnik.
Cikanie sa raz za cas da presvedcit. Kakanie ani omylom. Na nocnik ju netlacime...iba sa jej snazime tu moznost ponukat.
Do plienky sa vykaka raz za 3-4 dni. Pocas tych 3-4 dni spini zatlacenym hovienkom plienku jednu za druhou, lebo bud zadrziava, alebo je stolica tvrda...alebo oboje naraz.
Uz som zufala... velmi rada by som jej zmenila jedalnicek, ale je este velmi svojska a odmietava.
Rozmyslam, ze jej budem podavat slivkovy dzus striekackou (nasilu)..alebo som sa docitala, ze pomaha Fruktolax.
Mate niekto skusenosti, s podobnym typom dietata? 😖 V prvom rade urcite chcem vyriesit to kakanie ASPON do plienky...nocnik je este hudba buducnosti.
Dakujem. 🙏😨
Žienky, tak ...skusili sme Fruktolax, aj semiačka, aj ovsene vločky. Pekne to papá každý deň. Tak sme akorát zistili, že ona zadrží stolicu či je mäkká či tvrdá. Aj keď ju ma makku, "usekne" hovienko keď sa tlačí von. A máme 5x zaspinene gate a stolica dokopy nikde :(. Už aj začala pekne cikat do nocnika, ale koli ne-kakaniu nemôžeme odplienkovať. Takže či tvrdá či mäkká stolica...vyhadzujeme suché hovienkom len liznute plienky... neviem už ako jej pomôcť.
Už viem kedy má kako "na zákrute " a dám ju aj na serblik v tedy, aj polhodinu3s rozprávkou sedí...A nič. Aj sa vycika počas toho...ale kako stále nič...😢😢😢
...skusili by sme jednorazovo prehanadlo. Nech slecna po dlhej dobe si vyskusa kakanie na plno. Mate nejake doporucenie na jemne prehanadlo pre deti?
Vdaka.
@nata18 jasneee, inak my sme VSETKO skusali. Ale ze fakt 🙂 Zachod nechce ani pocut ani vidiet. 🙂
S nami chodi, kuka aj mavame papa ked splachneme. Ale ona si tam nechce ani len sadnut 🙂
@kiara3 to nie, ponukli sme jej vsetky moznosti od samoty, izby, wc...fakt vsetko. Na nu to ide hocikde, ale hlavne pri jedle, a vonku 🙂 A ako som pisala...wc nechce ani pocut ani vidiet.
Ale teda my celkovo mame obmedzeny jedalnicek. Je odmietava a teda chleba s mastou by mi nezjedla ani ten chleba samotny.. :(
@kllamarka na to príde.. niekedy veľmi na deti tlačíme a nakoniec to príde s jedného dňa na druhý keď si same zmyslia...Starší ten doslova napriek robil čím častejšie som ho so serblom obhanala tým viac vzdoroval...A potom naschvál cikal na zem...Tak som mu pohrozila a cikal kde mal...mladší ten serblik ignoru úplne najradšej cika na koberec...Aj vie že to nemá a vie kde to ma robiť ale nechce...A polievky rada papka...Niekdy deti majú taký blok a časom to prejde...Len sa snaž aby kakala aspoň tak ako kaka a časom s toho vyrastie ...ja som zas pri staršom veľa riešila papanie...vlastne to riešim do teraz a to má 8r...Ale zasa on spapa strašne veľa zeleniny...A tvoju stále kojiš alebo už nie....
@deti95060810 dufalac je navykovy .
My sme sa 2 roky trápila a zo vsetkých babských receptov až po lieky, nám zabral EASYLAX. Nedám na neho dopustit. Je to prírodné, neobsahuje ziadnu chémiu. Urcite vyskúsajte.
@kiara3 no naša nekaka ani do plienky. Zadržiava aj tam..Takže vyhra ani tak ani tak. Dúfam že v teplom pocasi sa pohneme...na trávu. Lebo v sept musí ísť do škôlky...😟 polievky veľmi ľúbi, aj zje jogurty s vlakninou aj s vločkami..zadrží aj makku stilicu. Keď jej ide ..zatlaci zadok a usekne hovienko..spinime spinime a spinime..či plienky či gatky..jedno..
Mali sme podobny problem. Skusali sme vsetko mozne a nam pomohla prebioticka vlaknina od 1 roku, znacky Valosun.
@kllamarka ako môj názor je že ona ma skôr nejaký blok ako do nej dávať rozne preháňadla...Keďže píšeš že zadrží aj mäkku...kamoska mala so synom problém on mal tvrdú stolicu a to vypil strašne veľa vody, papal veľa polievok a papaval viac menej redsiu stravu do toho mu dávala vlákninu čo jej dr predpísala a aj tak...
@kllamarka chúďatko noo toto take trápenie....Je to na psychiku oboch aj rodiča aj dieťaťa...U nás je veľký problém s papanie...Starší ten ledva tieň vrha...Keď bol v tomto veku mal fázu najesť aj pár dni bol napr len na pár kuskoch zeleniny alebo jednom chlebiku...Teraz tiež jedlu neublíži ale aspoň povie čo chce...Samozrejme ako píšeš zmakčovanie je to najdôležitejšie...Potom nieje až take bolestive to kakanie...Čítala som tak dávno že keď podraždiš konečnik že sa pohne aj črevo a da sa kakat...či to aj naozaj funguje overené nemám...Natrieť ritku riadne na hrubo mastnym krémom alebo nejakou liecivou mastičkou...Menší keď bol nedávno chorý len cipok dostal hneď ho drazdilo na kakanie aj sa pokakal....Človek by tak rád poradil aby pomohol....
Takyto problem sme mali aj mi...lezalu sme aj v nemocnici lebo tyzden sa nemohla vykakat...samozrejme klystir..vsetko to zacalo tym, ze sme sa snazili odplienkovat a mala sa mi sekla a nechcela kakat..zadrziavala stale..uz je hadam aj rok odvtedy ale este stale to neni ono..ale snazime sa..v nutnom pripade sme pouzili prehanadlo na prirodnej baze ktore vzdy ppomohlo...easylax pre deti..duphalac nezabral..drzim palce a pevne nervy..
@monikasrokova acidko jogurty skusit, to mi kazali v nemocnici, slivky
@kllamarka ja by som skusila zamaskovat do jogurtu ovsene vlocky (asi uvarene aby si to velmi nevsimla). A urcite by som presla a dookola skusala zacinat den ovsenou kasickou (voda+ovsene vlocky+postuhane jablko/mrkva/bobulove ovocie/hocico + skorica med atd). ak jej zachuti mate vyhrate. My sme na takejto kasicke od malinka a maly (1.5r) ju velmi lubi. Nam s manzelom to doslova zachranilo travenie a syncek nemal nikdy problem so zapchou aj ked teraz v zime je ovocia/zeleniny menej.
Mam nieco podobne teraz cerstvo za sebou, syn (v juni bude mat 3r) dovtedy cikat chodil sam, nosil slipy, plienku pytal len na kakanie, neriesili sme to ved netreba nutit ze by sme ho nestresovali atd. Ale priblizne 3 tyzdne dozadu zacal vymyslat s plienkou ale nonstop, vypytal rano, potom ked ani po hodine nemal hotovo, vzala som ju a vidim ze bola len pospinena. A stale len plakal a pytal plienku. On by aj chcel kakat ale na chvilku pustil a potom hned stiahol ritku. Tak to slo asi tyzden stale dokola, ale normalne sa vykakal asi kazdy 3-4 den, aj to v noci ked spal (teda mal uvolnene svalstvo a nezatinal polky), ale pritom jojkal kedze ho to bolelo ako to islo tazko, A ked uz mu nepomohli ani probiotika ani stava z ceresni ani cipky, lebo ono by to aj islo keby stale nezatinal rit, jeden vecer po kupani uz mi dosli nervy, zobrala som ho z vane a rovno posadila na ten nocnik, sice si tam chvilku poreval ale ako tam sedel taku hodinu dobru, uz nevzdoroval a nakoniec sa tam vykakal. Na dalsi den ked pytal kakat, posadila som ho na nocnik a dobrovolne ostal sediet. Oblozim ho bagrami a autami a pritom sa pohra a spraví čo musi. Uz vyse tyzdna tak pekne chodi a myslim ze uz je to na dobrej ceste.
Ono sa povie ľahko nenútit, ale keby som tomu nepomohla, tak tie plienky kupujem ešte ďalšie 2 roky a to už teraz potrebuje velkosť 6. On ten problem nebude ani tak v tej strave ale v tom že s tebou cvičí a vidí že jej ustupuješ.
@kath1210 no ono to ani tak nieje zapcha uplne problem, i ked je to celkovo horsie bez zmakcenej stolice. Zje mi aj vlocky, z ovocia toleruje iba jablka, ale myslim si, ze zrovna tie su dostacujuce.
Surovu zeleninu neda do ust, ale snazim sa to vyvazovat vlakninou v strukovinach a vlockach. Este vypije v mlieku aj rozpustnu vlakninu.
Aj s tymto vsetkym dokopy, aj ma makku stolicu a aj tak zatne zadok a nepusti ju. Bojujeme s tym, ze to ma v hlave.
Ked uz nic...aspon jej udrzujem stolicu makku....
@kuravesele nemyslim, ze by ju bolelo. Ona hned da najavo hocijake "bobo". Na serbliku sedi kazdu chvilu, fakt casto cika. Aj ked uz ma stolicu v konecniku...posadim ju...iba sa vycika, nevykaka (aj ked neviem presne ako to dokaze zadrzat v tom momente). Mozno nevie ako presne celu do-tlacit...mam z nej pocit, ze ten prvotny pocit vie len potlacit a aj to robi.
@kuravesele no ved toto, ze sa nevykaka do plienky poriadne. Tam zadrzuje, ked to na nu ide po 4-5 dnoch...tak spini za den aj 6 plienok bez stolice. Stisne ritku a usekne si kusok stolice.
Co sa tyka cikanie ide dobrovolne cikat. Kakat sa tam vykakala asi 2x v zivote. Druhy krat bolo teraz v nedelu....boli sme vonku poobede, tam sa jej crievka rozbiehaju, tak samozrejme zaspinila vonku 4 plienky za hodinu. Prisli sme domov...a doma ju nechavame v nohavickach, chodi cikat sama v pohode....teda ci sa jej zadari aj kako. Uz som na nej videla, ze to zase na nu par krat prislo, ritka ztiahnuta. No a uz neskor vecer zacala knucat nahlas tak mi bolo jasne ze nieco sa deje..som jej suchla pod zadok serblik a z nej vyslooooo riadne. Ani neplakala ani nic..zatlieskali sme, ona sa potesila a zadrzujeme dalej. NO stolica bola makka, dopovali sme ju vlockami a vlakninou. Nocnik vie kde ma..zbehne si k nemu aj sama. Ked aj sa aj v nedelu vykakala tak sme od nej isli bokom aby nemala pocit ze nad nou stojime.

@kllamarka aha tak.potom v pohode😀