Zápcha u dvojročnej
Dobrý večer milé mamičky.Moja dcérka má 2 roky a 2 mesiace a už asi od Vianoc nás trápi silná zápcha.Kakáva raz za 6-7 dní aj to sa bez easylaxu nevykaká (prvý nezaberie až druhý na nasledovný deň) Boli sme na gastro, robili jej vyšetrenie na alergie a brali krv avšak výsledky budeme mať až koncom februára.Upravili sme jej stravu, vyradili mlieko, ryžu, zemiaky a pod. Samozrejme na radu dr.Odporučila nám Dulcosoft (berieme ho asi týždeň a zatiaľ ani po úprave stravy nezaberá) Máte s tým niektorá skúsenosti?Bojím sa jej dávať tie preháňadlá tak často.Už si neviem pomôcť
@dorotka89 pije dost tekutin? Zeleninu jedava? Mliecne vyrobky, ovsenne vlocky s ovocim, kompoty najma slivkovy nezaberaju?
nesuvisi to s odplienkovanim? ked pises, ze od vianoc a ma cez 2 roky... lebo ked 2 roky bolo vsetko ok, tak neviem, ci to bude zrazu stravou. alebo sa nejako zmenilo to, co jedla doteraz?
pripadne nezacala z nejakeho dovodu zadrziavat?
@dorotka89 U nas pomohlo ked som zacala nukat vodu pocas jedla... 4 lyzicky jedla a vodu a zase 4 lyzicky jedla a vodu. Kakal normalne suche zajacie bobky. On ma len 14 mesiacov a velmi malo pije. Vzdy ked ponuknem vodu, tak len 1-2 dusky vypije, ale ked ponuknem pocas toho jedla, tak sa riadne nepije aj 4-5 duskov.
Nedávaj jej žiadne rúrky a prehanadla zabiješ defekacny vyprázdňovaci reflex, ráno pohár vlažnej vody, raňajky jemne vločky vo vode+strúhane jablko, 3 sušené slivky, opäť pohár vody, obed polievka do nej pridať malú lyžičku mletých ľanových semiačok (DM), mäsko so zeleninou (prílohy ako ryža, cestoviny vynechať), voda, olovrant ovocie( kivi, maliny, jahody, pomaranče), slivkový kompót aj šťavu, šťava slivková HiPP (DM), aj marhuľovu majú, hlavne si vyrataj koľko má za deň vypiť vody podľa kg (nie veku), nepiť sladké džúsy, granulovane čaje, nedávať veľa čokolády (len kúsok )..len vodu čistú (môžeš jej dať pár kvapiek medu do vody), večer 2 sušené slivky zas a pohár vody...teplý kúpeľ, masaz bruška (pozri na nete), pohyb, po takomto dlhšom režime musí kakať ako hodinky ráno, držím palce
Nám veľmi pomohlo, keď som dala malému piť výluh z ovsených vločiek. 1 lyžičku vločiek zalej 1 deci horúcej vody, nechaj vylúhovať, preceď a toto jej daj piť miesto vody. Pomohlo nám ešte v ten deň
@dorotka89 ahoj, ja som to riesila v minulosti s rocnou, v lekarni sa da kupit vlaknina v prasku, zaraba sa do vody - ak nepapa dost ovocia a zeleniny. Takisto treba veeeeela pit, kamilkovy caj prehana, ak pije este UM tak vyvar z ovsenych vlociek, alebo mne uz 1,5 rocna papa aj kasu - jemne ovsene vlocky zalejem trosku vodou, na 30sek do mikrovlnky, doriedim ak treba + medik, a super su lanove semienka, ale treba ich podrvit, rozmixovat a do niecoho primiesat. Ked som ich dala do vody a mixla, precedila som a semienka jedla napr v kasi a vodu som pouzila na UM.
@dorotka89 moja dcérka má 3 rôčky, trápim sa už pol roka, po jednej tvrdej stolici, kedy sa jej porobili trhlinky, veľmi ju to bolelo a odvtedy sa bojí kakat😴. Keď jej treba kakat, povie, že nejde lebo sa bojí. Už veľa krát kakala a nebolelo to, ritulku sme vy liečili ale aj tak sa bojí, veľmi. Keď to inak nejde dáme cipku alebo easylax ako vy. Dávame aj dulcosoft, Lactulosu,probiotika,ale veľmi nám pomáha odvar z lanových semiačok, miesam jej to s čajom. Ale aj tak stále nič moc. Ona ma blok v hlavičke a nie a nie jej to vyhovoriť, sme z toho zúfalí, celá rodina.

@dorotka89 no kedze ma 2r.,moze vsetko. Odstavuj pomarance,nejake smoothie ovocne mixni( moze byt aj redsie aby ti vypila,podstatne je zmiesat par druhov ovocia)ale bez bananu,alebo len kusocek na chut,ale hlavne zarad kivi👌👌kazdy den do jedalnicka,toto zarucene pomoze(zasere sa aj za usami s prepacenim🤣🤣 to mam ozaj vyskusane)Ja kupujem mrazenu zmes v lidli cernice,maliny,k tomu jablko prihodim, ananas,mandarinku...cokolvek co mam a vypije. ja malej ovocie alebo smoothie pcham aj doobeda aj poobede na olovrant,presne kvoli tymto problemom. V Dmke maju slivkovu stavu,ja som malej ale riedila s vodou1:1a pila normalne ako dzus. Sladkosti na tie pozor,ryza a mrkva su neni kamosi ale to uz asik vies😊