icon

Zhoršené správanie po delfínoterapii u dieťaťa s autizmom

10. dec 2025

Ahojte, máte , maminky, niektorá skúsenosť, že ste boli s dieťaťom s dg.autizmus na delfínoterapii a po návrate malo zhoršené správanie? Ak áno, prešlo to? My teraz riešime tento problém, sme mesiac po felfinoterapiach.
Ďakujem Vám veľmi za Vaše skúsenosti a prípadne rady.

anonym_f19f39
10. dec 2025

@anonym_autor aka bola reakcia pocas terapie? Nie je to tym, ze dietatu sa ta terapia tak pacila, ze smuti? Alebo teda ma zhorsene spravanie? 🤔

autor
10. dec 2025
@anonym_f19f39

@anonym_autor aka bola reakcia pocas terapie? Nie je to tym, ze dietatu sa ta terapia tak pacila, ze smuti? Alebo teda ma zhorsene spravanie? 🤔

@anonym_f19f39 Neviem, veru. Páčilo sa mu. No v podstate už tam to bolo hneď od prvej terapii, čo sa týka správania, náročnejšie oveľa ako predtým...

kacena4
10. dec 2025

neboli sme prave preto ze som sa tohto bala ze ta zmena prostredia narocnost terapie zhorsi dietatu spravanie. za mna pre autistov nie je 2x vhodna. drzte sa

nikaeli
10. dec 2025

Pracujem s deťmi s PAS už niekoľko rokov. Mnohé z nich boli na delfinoterapii. Ani u jedného som nezaznamenala pozitívnu zmenu. Žiadne zlepšenie reči, žiadne zlepšenie v kognícii, žiadne zmeny v správaní, resp. nekonalo sa vyhasnutie nežiadúceho správania. Mnohí rodičia zhodnotili, že to bol síce krásny zážitok, ale zbytočne drahý a ľutovali, že radšej nešli do inej terapie. Či u vás nastalo zhoršenie kvôli delfínom, je otázne. Osobne si nemyslím, že by to nemalo dieťaťu uškodiť. Skôr by som brala do úvahy zmenu prostredia a režimu dňa, ako spomína Katka vyššie. Mohli sa k tomu pridať ďalšie faktory, vrátane toho, že dieťa rastie, vyvíja sa, vstupuje do puberty.

reanda
10. dec 2025

ako konkretne zhorsene?

autor
10. dec 2025

Časté prejavy preťaženia a záchvaty s horším priebehom, hádzanie vecami, robenie akoby nás hval

reanda
10. dec 2025

nebude to tym, ze terapia ma pomoct dietatu a nie jeho okoliu?

autor
10. dec 2025
@reanda

@reanda neviem úplne, ako ho myslíš.

autor
10. dec 2025
@reanda

@reanda vysvetlia mi to, prosím?

autor
10. dec 2025
@anonym_autor

@reanda vysvetlia mi to, prosím?

@anonym_autor * vysvetlis

reanda
10. dec 2025

za mna pojem autizmus vypoveda o inom usporiadani bytosti - ine vnimanie, ine prezivanie, ine reakcie, ine fungovanie.. cim viac sa snazime taku bytost vtesnat do nasich predstav o 'normalnom' fungovani a 'normalnych' prejavoch spravania, tym viac mu to skodi, ublizuje, zatazuje.. ale my to vnimame ako uspech - ma lepsie prejavy spravania.. zhorsene prejavy spravania, ako ich opisujes, mozu byt znakom toho, ze bytost ziskala viac sily a sebadovery (mozbyt od delfinov), aby si 'stala za svojim ' a nenechala sa tlacit niekam, kde je to pre nu neprirodzene.. takze terapia vlastne zabrala, ale nie podla nasich predstav.. lebo u nas sa uspech terapie meria tym, cim viac je clovek schopny byt 'standardny' a zaraditelny do bezneho zivota.. lenze to casto vobec nie je ozajstnym uspechom a dobrom pre danu bytost

anonym_b427c2
10. dec 2025

Toto je len na vytahovanie penazi. Lebo vedia, ze ludia budu vselico skusat.

autor
10. dec 2025
@reanda

za mna pojem autizmus vypoveda o inom usporiadani bytosti - ine vnimanie, ine prezivanie, ine reakcie, ine fungovanie.. cim viac sa snazime taku bytost vtesnat do nasich predstav o 'normalnom' fungovani a 'normalnych' prejavoch spravania, tym viac mu to skodi, ublizuje, zatazuje.. ale my to vnimame ako uspech - ma lepsie prejavy spravania.. zhorsene prejavy spravania, ako ich opisujes, mozu byt znakom toho, ze bytost ziskala viac sily a sebadovery (mozbyt od delfinov), aby si 'stala za svojim ' a nenechala sa tlacit niekam, kde je to pre nu neprirodzene.. takze terapia vlastne zabrala, ale nie podla nasich predstav.. lebo u nas sa uspech terapie meria tym, cim viac je clovek schopny byt 'standardny' a zaraditelny do bezneho zivota.. lenze to casto vobec nie je ozajstnym uspechom a dobrom pre danu bytost

@reanda chápem, máš pravdu. Len nie je to častý jav, tak som z toho nervózna.🤔

anonym_49d4b1
10. dec 2025

Tak ti treba. Podporila si špinavý biznis, pri ktorom sú väznené a týrané zvieratá, karma ti to vrátila.

reanda
10. dec 2025
@anonym_autor

@reanda chápem, máš pravdu. Len nie je to častý jav, tak som z toho nervózna.🤔

@anonym_autor to je pochopitelne.. nie je uplne komfortne, ked sa aj od nas ocakava zmena myslenia, vnimania a chapania toho, co je vlastne 'dobre'.. a tym aj zmena pristupu.. je to vacsinou terapia pre celu rodinu aj okolie.. s dlhodobym priebehom

anonym_c8d454
10. dec 2025

@anonym_autor majú výkyvy deti, raz tak, raz inak. Možno je preťažený, sú kratšie dní, dlhšie noci, návrat do povinnosti, navyknúť na rutinu opäť.

autor
10. dec 2025
@anonym_c8d454

@anonym_autor majú výkyvy deti, raz tak, raz inak. Možno je preťažený, sú kratšie dní, dlhšie noci, návrat do povinnosti, navyknúť na rutinu opäť.

Možno aj to, jasne

autor
10. dec 2025
@reanda

@anonym_autor to je pochopitelne.. nie je uplne komfortne, ked sa aj od nas ocakava zmena myslenia, vnimania a chapania toho, co je vlastne 'dobre'.. a tym aj zmena pristupu.. je to vacsinou terapia pre celu rodinu aj okolie.. s dlhodobym priebehom

@reanda to áno,naozaj terapia pre viacerých nas

anonym_c8d454
10. dec 2025
@anonym_c8d454

@anonym_c8d454 nie po viróze? Nachladnutí? Herpes? Možno je telesne vyčerpaný, tak aj na nálade sa to prejaví.

anonym_31d6d3
10. dec 2025
@anonym_49d4b1

Tak ti treba. Podporila si špinavý biznis, pri ktorom sú väznené a týrané zvieratá, karma ti to vrátila.

@anonym_49d4b1 pockaj čo karma vrati tebe za takéto reči