icon

Zlé krvné výsledky dieťaťa - liečba

abcde_adalej
18. mar 2025

Dobrý deň chcem sa opýtať či neviete či je to norma keď Vám lekár povie že máte čakať mesiace na další postup?

Dcére (16) vyšli zle krvné výsledný na endokrinologii - vysoký prolaktin, estrogény a Lh hormón, boli sme na rengene selly (bolo to v poriadku) a u gynekológa a zistili jej polycystické vaječníky, no vraj je to hormonálna záležitosť takže naspäť k endokrinologičke. Boli sme vybavený za 1 minútu, mame prísť o 3 mesiace na odbery lebo liečba sa nedá nastaviť iba podľa 1 krvneho výsledku? ( v minulosti vraj "prechodila" zápal štítnej žľazy a pred pár mesiacmi mala post. Hypothereozu, ako inak žiadna liečba)

Naozaj to takto postupuje? Dcéra ma už dlhodobe problémy - potí sa, padajú jej vlasy, nepravidelna menštruácia, silná únava, problémy z metabolizmom, zrakom atď...
Treba teraz len vyčkať do mája?

deedol
18. mar 2025

skus napisat aj do skupiny zdravotnici https://www.modrykonik.sk/group/6796/

abcde_adalej
autor
18. mar 2025

@deedol skúsim ďakujem

soraya25
18. mar 2025

Dobrý deň,

Chápem vaše obavy, keďže dcéra má viacero symptómov a zároveň abnormality v hormonálnych výsledkoch. Bohužiaľ, v endokrinológii (hlavne pri hormonálnych poruchách) býva čakanie na ďalšie kontroly pomerne bežné, pretože hladiny hormónov môžu prirodzene kolísať a lekári často vyžadujú opakované odbery v rôznych fázach cyklu, aby mohli správne určiť diagnózu a nastaviť liečbu

domka222
18. mar 2025

Tiež si myslím, že po jednom odbere nie je možné nastaviť účinnú liečbu, nakoľko hormóny počas cyklu kolíšu.

taktotedanie
18. mar 2025

Z jedneho odberu sa nemusi liecba nastavovat ihned
Myslim, ze detsky endokrinolog vie ako postupovat dalej

zuza.m
18. mar 2025

Asi zalezi aj ake vysledky mala.ja som mala napriklad akutny stav (stitna zlaza -hyper.) Do tyzdna som prisla na krv ,do 2t boli rozsierene vysledky a hned lieky.pochybujem ze keby dcera potrebuje ihned liecbu,ze by cakali

karush
18. mar 2025

Ako vysoký bol prolaktín, lebo je rozdiel málinko nad normou alebo niekoľkonásobne? Z jedného odberu sa fakt nedá určiť liečba, ani diagnóza. Prolaktín by sa po správnosti mal odoberať o 8mej a po 2h bdelosti, takže ideálne vstávať o 6stej a odber mať o 8mej. Pri PCOS býva vyššie LH, vyššie LH dáva pokyn vaječníkom, aby tvorili viac hormónov, preto sa zvýši aj estradiol. Pri PCOS by sa mali skontrolovať aj androgény, či nie sú zvýšené.
Keď už zobrazovacie vyšetrenie na vylúčenie prolaktinómu, tak MRI hypofýzy.

deti95060810
18. mar 2025

čo je to 3 m.... dcéra má zdr. problémy s nohou predtým nám povedali že kontrola o rok, teraz o 18 m.... jedná sa o maloleté dieťa.

abcde_adalej
autor
18. mar 2025

@karush prolaktín 1231, áno odber bol urobený z rána. Nezmenilo by to situáciu keď jej už vyšli zlé endg. výsledky parkrát v minulosti? A plus nato mám diagnózu zo štítnej žľazy aj ja, problém z hypofýzou je v rodine tiež. Len sa obávam že tam nie je snaha hľadať problém a akurát strácame čas

karush
19. mar 2025

@abcde_adalej V akých jednotkách je tá hodnota prolaktínu v mIU/l, že? Ten vyšší prolaktín môže súvisieť aj s PCOS, tie príznaky tiež to mu nasvedčujú. Je dobre skontrolovať aj hladinu inzulínu a vylúčiť aj inzulinovú rezistenciu, ďalej tie už spomínané androgény - mužské hormóny, hodnotí sa aj prítomnosť akné, zvýšeného ochlpenia mužského typu, alopécia. Ak sú tieto príznaky prítomné, tak to ešte rieši endokrinológ vylúčením iných stavov a diagnóz, ktoré môžu pripomínať PCOS. No z dostupných info, čo si napísala to vyzerá na PCOS a stavy s tým súvisiace a "nič" iné. Ďalej závisí liečba aj od stupňa polycystických vaječníkov, prípadná liečba je potom skôr v rukách gynekológa, keďže on vidí USG nález, dôkaz ovulácie atď.

abcde_adalej
autor
19. mar 2025

@karush neviem, vysledky nám boli poslané cez email iba čísla a popis bez jednotiek (žiadny papier) tie hormóny ktore treba skontrolovať môže odobrať aj odborný lekár? S Gynekológom sa to ďaleko nedotiahlo, vraj že je to puberta a tam sa to skončilo - žiadne ďalšie vyšetrenia nebudú

karush
19. mar 2025

@abcde_adalej Hľadala by som možno ochotnejšieho gynekológa (pre dospelých), väčší výber ako detskí endokrinológovia, no aj pediater môže odoberať všetky hormóny, na rozdiel od lekára pre dospelých.