Žltačka a materské mlieko

bibg
12. okt 2020

Ahojte, momentálne má prepustili so synom z detského z nemocnice. Syn sa narodil 26.9 v 37+1 a na 3 deň po pôrode ho chytila žltačka ktorá stále trvá. Pustili nás z pôrodnice po 9 dňoch a za 4 dni sme museli opäť do nemocnice lebo mu žltačka stúpla na hodnotu 350. Teraz nás prepustili s hodnotou 250. Kojim a vraj v materskom mlieku je nejaká latka ktorá bilirubin udržiava a pomalšie sa vylučuje. Vraj je dobre pri vyšších hodnotách materske mlieko prevarat alebo teda sterilizovať. Máte nejaké skúsenosti ako? Stačí iba odstriekat a zohriať na nejakú teplotu v ohrievaci? Ďakujem

nelca0510
12. okt 2020

@bibg prepáč, ale toto sa mi nezdá. Na čo si budeš odstrekovat mlieko a prevrat.. Prevaranim v ňom zniciš všetky dobre látky. Mne v pôrodnici radili len častejšie dojčiť.

miakey
12. okt 2020

@bibg nemám skúsenosť, ale tiež si myslím, že je to blbosť. Skus sa opýtať v skupine laktacna poradňa.

mizu89
12. okt 2020

Mne povedali že dojčiť že kakanim vylučuje ten bilirubin.a že na slnko ho dávať.no keďže teraz to slniečko nie je tak skôr asi čierne uhlie.nam žltačka zmizla asi keď mal 6t.

bebotka
12. okt 2020

@bibg mne to tiež odporučili. malá sa narodila predčasne a tiež sa dlho nevedela zbaviť žltačky, naveľa nás pustili, ale museli sme chodiť každý týždeň na meranie, klesalo jej to pomaličky a tiež mi odporučili, aby som mlieko prevárala. Ja som si len odsávala, kedže malá tak bola naučená z pôrodnice, ale mlieka som mala málo takže sme aj prikrmovali a postupne prešli na umelé úplne takže neviem, či pomohlo to preváranie, ale žltačka jej prešla hádam keď mala 5 týždňov. Ja som prevárala v hrnci.

janynyna
12. okt 2020

Osobné s tým skúsenosť nemám. Ale kamarátka s dcérkou mala ten istý problém. Ale malej sa to z týždňa na týždeň zhoršovalo. Kamoške kázali len často kojit a dávať na slniečko. Nakoniec jej v mlieku zistili nejakú bakteriu,ktorá to spôsobovala. Musela prejsť na UM. Možno to nebude tvoj prípad. Ale skús sa poinformovat.

bibg
autor
12. okt 2020

@bebotka prosím ta a ako si prevarala? Normálne si vyliala do hrnca a zohriala alebo iba flašku s vodou dala do hrnca a trochu zohriala?

terezka1947
12. okt 2020

@bibg aj ja som skusala mozne,nemozne a nakoniec som dala na jedneho stareho lekara.
Mliecko som neprevarala,len zohrievala....bohuzial nepamatam na kolko.
Islo o to,ze,sa malo zahriat neviem ci nie iba na 60'.
Aby sa v nom vsetko neznehodnotilo.
A po tyzdni siel bilirubin rapidne dole. Neverili.mi ani na detskom odd.
Takto som to robila 2t.

bebotka
13. okt 2020

@bibg normálne do hrnca malého som naliala mlieko, ako nenechala som ho zovrieť úplne len ked som vidiela, že začína tak jemne šuchotať tak som ho vypla nikdy som nemala že bublinky na ňom.