Znamená časté zahľadenie sa dieťaťa epilepsiu?

14. aug 2022

Ahojte, citala som na nete, ze ked sa zahladi dieta (syn ma 16m), tak to moze byt epilepsia. 😳 Syncek mi to robi kazdy den podla mna ked papame. IBA ked papame. Teda sedi vo svojej stolicke a sa zamysli na 3-4 sekundy... Urobibto mozno 2 x - 3x pocas jedenia. Jeme pomaly, v klude, v tichu.

Poviem uprimne, ja to robim hrozne casto, kedykopvek, a aj ja to robim, ked mu davam jest. Ja s atiez zamyslim a pozeram do nicoty.... ale toto ma znepokojilo, co som citala... :(

Vase deti to robia tiez alebo je to problem?

kacena4
14. aug 2022

nestresuj, po epi zachvate je dieta vycerpane a spi aspon teda moja ma tsketo zahladenia a po prespi aj 12 hod. od vycerpania proste telo sa potrebuje zregenerovat

solange7
14. aug 2022

Ved je to uplne normalne. Klud.

autor
14. aug 2022

@kacena4 ako casto ma taketo zahladenia? Ma pri tom este nieco? Nejake trhanie koncatinou? Keby to bola epi, tak to dlha dlhsie, castejsie?

autor
14. aug 2022

@solange7 joj, dufam

hederamonstera
14. aug 2022

Ani neviem, ze taka teoria je. Moj syn sa zamysli aj na dlhsie a ja spolu s nim.😁 obcas sa na to zasmejem, ako obidvaja odideme do inej dimenzie. Noaco. Ja mam velku fantaziu, mozno bude mat on (a mozno si to len namyslam😂).
Nestresuj dopredu.😘

kataka10
14. aug 2022

Pri malych detickach je to uplne normalne. To je prirodzeny reset hlacicky, ktory potrebuju. Len ked to clovek googli, vybehnu naozaj same blbosti alebo extremne scenare.

autor
14. aug 2022

@hederamonstera
@kataka10 Boze, baby, dakujem! Ja som sa tak zlakla, ako nikdy predtym. 😳 A este ja hlupa citam fora, kde samozrejme nic dobre, no koniec.

anavixy
14. aug 2022

Vygoogli si “petit mal” epilepticky zachvat a zistis, ze to nie je len o tom, ze 3-4 sekundy dieta kuka do blba. Neboj sa.

nikoll1234567
15. aug 2022

Ahoj, my sme presne toto riesili s nasim malym. Tiez sa zahladuje. Boli sme na eeg vysetreni 2x a neurologicka nam epi nepotvrdila. Vravela ze asi len nad niecim rozmysla, ale dodala ze nevie nad cim by take male dieta mohlo rozmyslat 😄 mal cez rok ked sme boli na poslednom eeg. Teraz ma cez dva roky a robi to stale. Cize ho kontrolujem ci to zahladenie byva dlhsie, castejsie alebo ak by sa nebodaj pridruzili aj ine zachvaty.

autor
15. aug 2022

@anavixy dakujem, vygooglila, a som pokojnejsia. 🙏🏼

autor
15. aug 2022

@nikoll1234567 uz som precitala radsej xy for. Ale naviac mi pomohlo fakt si precitat o "petit mal", ako to odporucila @anavixy. Deticky proste zahladia a nemusia pritom ani rozmyslat. Ja pri tom tiez nerozmyslam. 😅 Iba som mimo.

Tak toto je fakt ine. Nie je zahladenie ako zahladenie.... https://sk.medlicker.com/795-absencia-petit-mal...

luciazahornadska
18. aug 2022

Naša 4-ročná dcérka má takéto stavy, no u nás je to forma epileptického záchvatu - absencie. Dôležité je sledovať, či pri takomto zahľadení dieťa zareaguje - napríklad keď mu poviete "Aha, pozri, čo mám..." a podobne. Prípadne mu prejsť rukou pred očami, zatlieskal, či reaguje. Pri absenciách dieťa nezareaguje vôbec na nič, doslova ho nemôžete z toho vytrhnúť. 🙂

autor
18. aug 2022

@luciazahornadska dakujem pekne. Tie zahladenia u synceka su ako napriklad u mna. Nic take, zeby to bolo ocibijuce. A ano, vyskusala som samozrejme fukat do je ho tvare, ale velakrat sa na mna uz pozrel vtedy a usmieval sa, ako som sa k nemu priblizovala.

Mne tie ako keby rozmyslania prpadaju uplne bezne, normalne, aj som si pozrela videa na youtube ako vyzeraju absencie, uplne tak, ako si mi to teraz opisala, ze sa nedaju z toho zahladenia vytrhnut, ale podla mna je to fakt ine, ako typicke zahladenie sa.

Len teraz neviem, ci pri zahladeniach ho mam stale fukat? Napominat? 🤦🏻‍♀️ Pisala som asi 5 kamoslam, tak mi vsetci odpisali, ze aj ich deticky sa zadivaju, aj denne viackrat, a ze aj oni. Samozrejme su dni, ked nic... To aj u mna aj u syna.

Inak, dakujem, ze si mi napisala ❤️

luciazahornadska
20. aug 2022

Zahľadenia sú úplne bežné - či už u zdravých detí alebo aj u dospelých. 🙂 Aj mne sa často stáva, že sa len tak zamyslím, na tom nie je nič zlé a dieťa netreba napomínať. 🙂
Naša dcérka má ale ťažšiu epilepsiu, má viacero druhov epiletickych záchvatov - od tonicko-klonických stavov, cez absencie až po poklesy hlavy. Ale ako som písala - je to niečo úplne iné ako bežné zahľadenie u zdravého dieťaťa. Je to doslova záraz v činnosti dieťatka, kedy vykonáva nejakú činnosť a zrazu ho vypne... 🙂