Zväčšené nosné mandle u dvojročného dieťaťa

zuzu32
31. máj 2013

Poprosila by som o rady a skusenosti mamiciek, ktore museli dat odstranit malemu dietatku nosne mandle. Popri predoperacnych vysetreniach zistili malemu, ze ma velmi zvacsenu nosnu mandlu. Dokonca tak, ze ma len velmi malinky priestor na prechod vzduchu. Doporucil urcite operaciu a to cim skor tym lepsie. Len sa neviem rozhodnut, ako ju podstupit. Mame dve moznosti: bud v celkovej anensteze, co si vyzaduje aj hospitalizaciu v nemocnici, alebo len v lokalnej, co by bola jednodnova zalezitost. Ja osobne by som chcela to, co je pre neho menej bolestive. Kedze bol ale teraz v uplnej anesteze pri operacii hlavicky nechcem ho vystavit dalsej, lebo je to velka zataz na organizmus. Mate niekto skusenosti s vyberanim mandli v lokalnej anesteze? Ako to zvladalo dietatko? Dakujem za rady a skusenosti.

anieli_1
31. máj 2013

@zuzu32 ahoj moja ma ist na operaciu nosnych mandli bo tam ma lozisko ale nam nedali na vyber a u nas netusim kedy to bude bo uz sme mali aj termin ale je stale chora dnes nam zvysili spreje tak sa tocime dokolecka a cela moja rodina sa divila ze to uz operuju ze kedysi vsetkym to robilo tak ze matka cakala na chodbe a len vrestiace dieta odovzdali(nastastie si to nepamatam)...a inak nam povedali ze v nemocnici budeme tak ze prvy den dojdeme druhy sa operuje a treti domov takze nic strasne a podla mna je ta anesteza len chvilku...no uvidime kedy sa k tomu dostaneme aj my

zuzu32
autor
1. jún 2013

My sme sa prave vratili z nemocnice po trojdnovom pobyte. Bolo to tak isto ako hovoris, v utorok sme prisli, urobili predoperacne vysetrenia, v stredu operovali a vo stvrtok sme isli domov. Nie je podstatne ci je clovek v uplnej anesteze par minut alebo hodin, ale ci vobec je. Aspon tak nam to vysvetlovali. A druha vec ktora nas dost ovplyvnuje je, ze termin na celkovu anestezu by sme dostali az niekedy v novembri, co je dost chripkove obdobie a nie je zarucene ze maly bude zdravy. V lokalnej by sme ho dostali uz do mesiaca. A kedze dost zle dycha asi by som uprednostnila cim skor tym lepsie.
Inak hovorim o DFN na Kramaroch. Mozno to na inych nemocniciach funguje inak.

tominova
3. jún 2013

My sme boli tiež, ale v oktobri, ráno sme tam prišli o 2hod už ho brali a za pol hod sa budil z celkovej anestézie. Fakt to celé trvalo iba chvíľu, potom celý deň prespal a na druhý deň sme išli domov. TAkže sme tam boli iba jednu noc. Ja som bola veľmi spokojná a odvtedy nevieme čo je silná nádcha, a ATB sme mali iba 1krát.My sme boli v Trenčíne.

maznacik007
3. jún 2013

@zuzu32 nasmu zistili tiez velku nosnu mandlu .. ten najvyssi stupen nakoniec sme sa rozhodli pre sukromne centrum jednodnovku doplacali sme 100 EUR ... a v celkovej anesteze.... absolvovala som si to aj s dcerou ale tej robili komplet nosne krcne aj cistenie fokusov v plnej anesteze na kramaroch ...
osobne by som sla radsej do CA lebo ak sa to robi v lokalke tak mandla moze dorastat... (mne samej tak vyberali mandle nosne 5 krat co to vzdy dorastlo)

tamarka
4. jún 2013

my sme dávali staršej dcére vybrať nosnú keď mala 5 rokov, a to v CA. Na výber sme nemali, ale aj keby sme mali rozhodla by som sa pre CA. Dovodov je viac: odstráni sa aj okolité tkanivo, takže nosná mandla už nedorastá, ďalšia vec je spolupráca dieťaťa pri zákroku a tiež traumatizujúce spomienky. ja mám 33 rokov a dodnes si pamatám celý zákrok... veru nič moc.

zeleny_cajik
4. jún 2013

@zuzu32 Ahoj, môjmu synovi vybrali nosnú mandlu v lokálnej, tiež na Kramároch a prebehlo to absolútne bezproblémovo, hladko, nič nebolelo, nič si nepamätal, poobede sme boli doma. Bolo to v auguste 2012. Dovtedy bol non-stop chorý, za polroka "vystriedal" infekčnú mononukleózu, herpangínu, angínu, zápal pľúc, 2xlaryngitídu... od zákroku mal ATB raz, neuveriteľné zlepšenie. Takže za nás naozaj odporúčam kade chodím 🙂

eva.prazmariova
4. jún 2013

My sme dnes tiez boli na ORL vysetreni a odporucili nam vybrat nosne mandle v celkovej anesteze. Dcerka ma len 2 roky, takze ma velmi nenadchyna myslienka celkvo ju uspat ale zaroven jej to nechcem dat robit v lokalnej, nech netrpi.... Nevie, asi este vyckame, lebo termin je az na november volny. Nemate nejake skusenosti s nejakymi bylinkami alebo homeopatiou, ktora by tie mandle vedela aspon trosku ukludnit?

sedem
4. jún 2013

@eva.prazmariova na stiahnutie mandli(nosna, krcne) su homeopaticke kvapky Lymphomyosot (su volnopredajne, ale odporucam poradit sa o uzivani s homeo dr), ja som davala mojej starsej dcerke, zlepsenie po cca 2-3mes. uzivania - vraj sa zmensili asi o 10% (vyjadrenie orl lekara), ale to bola skoro stale chora, takze mandla nemala moc sancu sa zmensit - chodili sme do skolky a tam stale nieco lapila ☹ , mozno keby som ju nechala dlho doma, vysledok by bol lepsi..my sme vsak museli aj tak ist na zakrok, lebo mala uz vodu v uskach a horsie pocula...

natallia
27. sep 2013

Moj syn mal pred mesiacom dva roky
11 oktobra ideme na vybratie mandle v celkovej anes.ale velmi sa bojim ako to bude znasat

ewes
27. sep 2013

dobry vecer.ma niektora skusenos s vyberanim nosnych mandiel v POVAZSKEJ BYSTRICI_?DAKUJEM

lauricka
2. apr 2015

v celkovej anesteze sa robia aj "jednodnove" zakroky

irwin
20. nov 2015

Nosné mandle neodporúčam odstraňovať-Nebezpečné , na to je Astragalus - extrakt z iherbu - objednáte. zvyšuje imunitu , dieťaťu polovičnú dávku než dospelému.