Zvýšená činnosť štítnej žľazy u dieťaťa: Skúsenosti a liečba
Dcerke zistili hypertyerozu,zvysena cinnost st.zlazy,a toma len 7 rokov.Berie Thyrozol.Prosim vas ,stale len googlim a citam ,s coho to moze byt,endokrinolog vravi ze dedicnost,alebo nejaka infekcia v tele ..ja neviem,aby taka malicka mala take problemy.Mate s tym skusenost?Da sa to vyliecit?
och, napisala som to trosku matuco.
tyka sa to vsetkych organov, ale na to,a by tento proces nastal na nejakom organe, musi ist o autoprotilatky proti tomu organu, cize ak sa jedna o autoprotilatky proti stitnej zlaze, tie neposkodzuju ine organy, ine organy poskodzuju zas ine autoprotilatky.
cize ostatne organy budu ok v pripade, ak sa nespusti este neico ine.
Naša dcéra má 12 a od 7 rokov riešime nástup predčasnej puberty, v 9 rokoch testy potvrdili autoimunitné ochorenie štítnej žľazy a postupne sa ukazuje zníženie jej činnosti. U nás jednoznačne dedičnosť - ja, mama aj babka. Aj endokrinológ mi v tehotenstve povedal, že u dievčaťa mám 100% rátať s tým, že toto zdedí, len som nečakala tak skoro, keďže u mňa sa objavili problémy až v 22 rokoch.

@cucoca casto sa zmena funkcie stitnej zlazy spaja s autoimunnym ochorenim stitnej zlazy, v takom pripade byvaju pozitivne autoprotilatky - je ich niekolko.
pri autoprocese *( autoimunnom procese ) dochadza k "zblazneniu" imunitneho systemu, ktory zacne produkovat protilatky proti vlastnym bunkam. takto poskodi bunky stitnej zlazy a ta zacne zle pracovat - inak.
samozrejme taketo autoimunne procesy sa vyskytuju nielen na stitnej zlaze, ale aj na mnohych dalsich organoch. prakticky sa to tyka asi vsetkych organov.