Môže mliečny zub tmavnúť mesiac po úraze?
Ahojte, chcela by som sa poradiť, či máte niektorá podobnú skúsenosť. 😊
Syn má 2,5 roka. Dňa 8. 8. spadol a pri páde sa mu odlomil kúsok z ľavej hornej jednotky. Druhý predný zúbok – pravá horná jednotka – vtedy vyzeral úplne v poriadku, nebol odštiepený ani viditeľne poškodený.
Dnes je 19. 9., teda približne 6 týždňov po úraze, a všimla som si, že tá pravá, neodlomená jednotka začína tmavnúť. Keď mu ju zozadu presvietime, je tmavšia hlavne od ďasna smerom hore.
Syn nemá žiadne bolesti ani opuch, ďasno vyzerá normálne a zúbok ho nijako neobmedzuje pri jedení.
U zubárky zatiaľ nebol. Chodím k jednej zubárke ja aj môj 5-ročný syn. Asi pred dvoma mesiacmi keď sme boli na prehliadke som ju prosila, či by zobrala za pacienta aj mladšieho syna, a prisľúbila mi, že koncom jesene sa jej mám ozvať a dohodneme sa. V pondelok sa jej chcem ozvať či by to nešlo skôr ..
Mali ste niekto podobnú skúsenosť? Môže zúbok po úraze začať tmavnúť až po viac ako mesiaci, aj keď nebol priamo odlomený a dieťa nemá bolesti ani opuch? Ako to u vás dopadlo?
Ďakujem za každú skúsenosť. ❤️
Ano moze. Syn mal 1,5 roka ked si na betone nepekne rozbil usta - peru, boli sme to hned v ten den na stomatochirurgii riesit a pozriet, ci su aj zuby v poriadku. Upozornili ma dvaja stomatochir. nezavisle od seba (jeden z tej kliniky a druha bola kamoska co dalsiu dent.kliniku ma), ze ano, najblizsie tyzdne az mesiace treba sledovat, ci predne zuby nebudu menit farbu. Napriek tomu, ze nebolo zo zubu odrazene, trosinku vykazovali volu ked ich skusali kyvat pri vysetreni. Inak neboli nijak pri tom uraze poskodene, okrem samotneho narazu.
U nas sa nastastie nic take nedialo, teraz ma syn takmer 2,5 roka, zuby vsetko ok.
Takze odpoved na Tvoju otazku - ano, moze 6 tyzdnov po uraze zacat zub menit farbu, aj keby islo len o naraz, bez ulomenia, bolesti, opuchu. Navsteva zubara je na mieste.
Moze samozrejme, moj syn mal taky uraz. Zubar mu ho vybral, skontroloval zubok pod nim. Chvalabohu ten poskodeny nebol. Ale bolo velke podozrenie
Samozrejme, že odumrel. Tak čakaj ďalej, pokiaľ bude mať aj bolesti.
Môže byť odumretý, po páde to bolo treba pozrieť čo sa tam vnútri udialo aspoň snímok.
Skôr ma prekvapuje, že v 2,5roku ešte vôbec nebol u zubára.
Pri týchto pádoch je riziko, že sa mliečne zatlačia dovnútra a poškodia trvalý. Ten čo má z neho odlomeny mu neprekáža? Aj dospelý človek by išiel hneď k zubárovi keby mal ostrú hranu zlomeného zuba v ústach, neviem rozum sa mi zastavuje prečo to neriešiš hneď na čo čakáš? To je taká hlúposť tam čakám či ma vezme, keď nemá kapacitu tak hľadaj inde pre maličké deti je najlepšie nájsť detského zubára/zubárku väčšinou dospelácky nemajú trpezlivosť na deti a účtujú si nezmysly ako nespolupracujúce dieťa a podobne.
@anonym_7c0741 tak toto nie je univerzalne tvrdenie. Moj mal 2 detske zubarky a okrem toho,ze mu spievala Ja som zabka,ty si zabka...pridanu hodnotu to nemalo. 1 zub bol spraveny zle a zub,s ktorym sa jej nechcelo babrat,tak trhala. Striktny cas 30 minut,ani sekunda viac na vysetrenie.Deti som ukecala na zubara a to co on zistil..no mne to vyrazilo dych a bola som extremne sklamana.
Áno, žiaľ zub môže hnednuť a zrejme je odumretý. Moj syn to tak má, tiež podobný scenár - zub ulomený, ten bol ok, ale druhý po čase zhnedol. Teraz má 6 rokov a tento odumretý stále nechce vypadnúť. Zubár len vyčkáva.
Dcera tiez tak spadla presne v den 3. narodenin. Z jedneho odlomene a druhy scernel. My sme boli hned aj u zubara, robil rtg, vraj trvale nie su poskodene. Ale ked jej vysli, na oboch ma bodky s priemerom asi 2mm ibej farby. Akoby poskodena sklovina. A ten cierny strasne dlho trvalo, kym vypadol.

Môže byť odumretý, po páde to bolo treba pozrieť čo sa tam vnútri udialo aspoň snímok.
Skôr ma prekvapuje, že v 2,5roku ešte vôbec nebol u zubára.
Pri týchto pádoch je riziko, že sa mliečne zatlačia dovnútra a poškodia trvalý. Ten čo má z neho odlomeny mu neprekáža? Aj dospelý človek by išiel hneď k zubárovi keby mal ostrú hranu zlomeného zuba v ústach, neviem rozum sa mi zastavuje prečo to neriešiš hneď na čo čakáš? To je taká hlúposť tam čakám či ma vezme, keď nemá kapacitu tak hľadaj inde pre maličké deti je najlepšie nájsť detského zubára/zubárku väčšinou dospelácky nemajú trpezlivosť na deti a účtujú si nezmysly ako nespolupracujúce dieťa a podobne.