3-týždňový novorodenec nechce spať

9. okt 2023

Ahojte. Je normálne, aby 3-týždňové bábätko nespalo 20 hodín denne, ale len možno 11 hodín? V noci sa budí každé 2 hodiny a je hore kým ho nakojím, prebalím, ale potom zaspí..ale cez deň moc nechce spávať. Zaspí napr. na prsníku, ale keď ho idem prebaliť alebo ho dám do postieľky, tak sa zobudí. Niekedy spí aj lepšie napr 15 hodín, ale dnes je to des. Dosť aj vracia (asi tým že pije takto cez deň aj každú hodinu) a má asi zastavené vetry. Neviem či to kvôli tomu je taký nespavý. Ďakujem za vaše skúsenosti a rady ako to zlepšiť.

marhulka13
9. okt 2023

A prečo ho prebalujes po kojeni? Skus si kúpiť nosič, nech spinka na tebe a ty máš volne ruky

viestta
9. okt 2023

Ked ho boli brusko, vracia sa mu mliecko tak sa neciti pohodlne. Ani ty by si nespala ak by ti nebolo dobre.
A prebaluj pred kojenom, ked zaspi uloz ho spat

uriva
9. okt 2023

Súhlas s tým predo mnou + bábo môže mať zlú reakciu na D vitamín alebo reflux, prípadne problém s mliečkom. Možností je....riešila by som na najbližšej poradni s doktorkou.

autor
9. okt 2023

@marhulka13 Prebaľujem ho po kojení, lebo väčsinou kaká popri pití mliečka alebo po dopití. Ale čítala som, že s bábätkami, ktoré vracajú by sa nemalo manipulovať po nakojení, ale mám ho nechať v tom spať? Mám nosič, ale ešte som ho v tom nenosila. Skúsim to. Čiže v ňom môže normálne byť aj celý deň či ako?

autor
9. okt 2023

@uriva Hovorila som to pediatričke, ale vravela, že keďže pekne priberá, tak nevadí že vracia. Ale mne sa to nepáči, keďže je to dosť často. A na to bruško kázala Espumisan.

darkswan
9. okt 2023

Je, neviem kto vymyslel, ze babatka len spia🤣Ja som mala dve nespave slecny, cez den par 20 minutoviek, nastastie noc cela

simsalabim
9. okt 2023

Moja starsia bola velky nespavec, spala 4x denne 30min… ale tiez mala reflux, no opatrenia ako spanok na naklonenej tovine a podobne nemali vplyv na to, ako spala.

autor
9. okt 2023

@darkswan Aj toto ma znepokojuje, že medzi spánkami by mal byť hore tak hodinu a on je niekedy aj 3-4hodiny.

darkswan
9. okt 2023

Aj moje boli take, najstarsia ma uz 12 a je uplne ok, su proste aj taketo deti

em4life
9. okt 2023

niekde som zachytila, ze existuju spankove poradkyne - zanalyzuju dieta a jeho spanok a poradia zmeny. Ja nemam skusenost, ale kamoska si chvalila.

22janka1993
9. okt 2023

My sme tiež zvracali či tesne po nakojení alebo hocikedy do ďalšieho kojenie...keďže sme pekne priberali tak sa to nejak zo začiatku neriešilo až pozdejšie nám lekár predpísal nutriton, ktorý tiež nepomohol. Až teraz keď má 9 mesiacov a pekne si sadne sme si uvedomili že už nezvracia. A k tomu nosiču kľudne aj 2-3 hodiny som nosila kym spal

ivangeline
9. okt 2023

Po dijceni cez rameno. Pochodit.Zlozit. Nehybat...
Pomaha pobychat po zadocku,ked spi na brusku
Vyvysenie pri refluxe..
Ulitka alebo perinka..
Urcite neprebalovat ked sa dodojci a zaspava..

marianarem
9. okt 2023

Podobne to mal so spankom aj moj ako novorodenec. Len s tym, ze on tie 3-4 hodiny bol kludne hore aj v noci. Teraz bude mat 4r a spi za 24 hodin len o trosku menej ako vtedy. Zacalo sa to lepsit, ked mal tak 2 mesiace, potom uz bol dobry spac.

uriva
9. okt 2023

@22janka1993 No do 9. mesiaca býva reflux a potom odznie sám. Takže to mohlo byť aj takto.
Aj autorke by som odporúčala, ak sa jej to zvracanie nezdá a dieťa je nepokojné, skúsiť dávať tak týždeň Gastrotuss sirup - to malo moje dieťa na reflux a super. Nám tiež doktorka nechcela veriť, že reflux to isto nebude, keď priberá, ale sirup sme si teda kúpili a odvtedy skoro bez grckania a dieťa spokojné. Ale, vravím, tam môže byť veľa príčin - najhoršie je nájsť tú správnu, keď bábo nepovie. Inak sme tiež mali na lepší spánok manducu, prípadne spalo bábo v koči a našikmo. Držím päste.

marhulka13
9. okt 2023

@22janka1993 to obaja ste vracali naraz? A tebe ten nutriton chutil?

ivanash
9. okt 2023

Moj bol taky, spaval 10-12 hodin denne ako novorodenec. Teraz ma 17 mesiacov a spava historicky najviac, 13 hodin denne. Podla lekarky je to v poriadku, vraj su deticky, co vobec nespia. Ja som tiez na nom nebadala ziadne zdravotne problemy, iba nepotreboval spat.

majlo1234
9. okt 2023

Moje decko vracalo prvu ligu ako babatko. Vyzeralo zo strasidelne, ale pediatricka rovnako ako tebe povedala, ze v tom veku je to ok. Tak som to neriesila, zacala som uspavat poleziacky na prsniku, aby som s nim uz nemanipulovala, ked sa najedol a zaspal hned, potom nevracal.

leniel
9. okt 2023

Ak sa pri dojčení pokaká, samozrejme prebaľ, a opäť ponúkni prsník aby zaspal. Pre mňa bolo kľúčové naučiť sa dojčiť po ležiačky, keď zaspí, len nenápadne odcucnem prso a vyparím sa, nemanipulujem už nijako. Je normálne že sa dojčí každú chvíľu a je normálne aj to, že toľko nespí - hlavne, už mu možno k tomu spánku bude treba pomôcť - na to si tu ty 😉 sleduj bdelé okná a prvé známky únavy, nenechaj ho preunaviť sa.
Espumisan by som nedávala, na to nezrelé trávenie žiadne umelé lieky netreba, MM je super a ľahko stráviteľné, ak máš pocit, že bolí bruško - rozbaľ plienočku a pocvič nožičkami, daj na bruško, skús do klbôčka nad lavórik, mne sa zvykol syn krásne vyprdkať/kaknúť a bol kľud.
A mám skúsenosti aj s grckaním/ refluxom, moj pogrckával prvý polrok snáď aj 10 x denne, neriešila som to, prešlo to s príkrmami.

maryetta
10. nov 2023

Chapem. Pri prvom som aj ja stresovala. Ja ked citam kolko deti spia tak…
Moj prvy spal 40minut denne. Ano cez noc sice viac ale aj to sa 3-5x budil. A cez den max si zdriemol na prsniku.
Ano. Tym ze babo papka. Creva pracuju a je mozne ze prave vtedy sa aj pokaka. Je jasne ze ho v tom nenechas.
Aj moj vela grcal. Dr tiez ze je to len nadbytok lebo priberal az az. Vsetko prejde.