9-ročný začal chodiť k rodičom do postele

10. mar 2024

Potrebujem poradit. Moj maly nikdy nemal problem spat sam, ale posledny rok zacal v noci putovať do spálne. Tak sme to neriesili, ze OK. Zaspi vo svojej izbe a v noci okolo jednej pride. Ale posledne dva mesiace zacal vymýšľať, ze sa boji tmy. Akoze nerozumiem tomu, ze do teraz zaspaval v tme a co sa zrazu stalo? Ked som sa ho pytala, ze ako to maju spolužiaci, tak vymenoval 5 kamosov, co chodia k rodicom. Nahodou som sa stretla zase s jednou maminou, a v ramci rozhovoru doslo na tuto temu, tak povedala dalsich 5 mien, ze tiez chodia do spalne k rodicom. Nechcem teraz porovnávať deti ale skor by som chcela poradit, ze ako mam malemu pomoct aby sa nebál. Ved stale sa budiť, to je prerušovaný spanok, co ma na tom trapi najviac. Alebo to prejde same? Alebo co s tym? Nemate niektora skusenosti s niecim takymto, ze tak velke dieta zacne chodit v noci do spálne, ze sa boji tmy??? On nas nezobudí. Tíško pride a šuchne sa ku mne. Donesie si aj vankus aj paplon, niekedy sa este vrati do izby a donesie si aj vodu 🤷‍♀️.

domkakvet
10. mar 2024

Skus mu nechat zasvietene vecer, ked pojde spat.

anze25
10. mar 2024

Skus kúpiť do izby svetlo ,my mame svietiaceho macka,ten je zapnutý celu noc
Alebo do zásuvky.

basulaak
10. mar 2024

Mozno si pozeraju nejake strasidelne videa v skole na mobiloch alebo cokolvek tomu podobne a v noci ak sa nahodou zobudi sa boji. Mozno sa to hanbi povedat.

beronsche
10. mar 2024

Daj mu cas. Teraz potrebuje spat pri vas, tak mu to dopraj. Neboj sa, vecne to takto nebude..
Popritom ho uisti o tom, ze ho mate radi, ze vam moze verit a vela sa s nim rozpravaj o pocitoch.
Hlavne by som neriesila chvilu to spanie.
Aj ja som bola dieta, ktore chodilo k rodicom a isto som mala viac ako 9r. Nikdy ma neposlali spat do vlastnej postele. Ako to prislo, tak aj odislo. A nijako ma to nepoznacilo, som az nudne normalna.. 😁

macekovam
10. mar 2024

Neplasia sa nejako? Nepozerajú nejaké horory? Nehrajú strašidelné hry?

viestta
10. mar 2024

U nas to iste. Boji sa tmy, pod postelou je duch, prileti netopier... Potom sme z neho nejak mimochodom v inej debate vytiahli, ze aj kamos ma pod postelou ducha a dalsi sa tiez boji tmy. Takze pricinu pozname. V kazdom pripade tomu davame cas, ked pride nech pride. Ja si pamatam aku ulavu som ako dieta pocitila, ked som konecne cez tu desivu tmu na chodbe dolsa do spalne a mohla sa supnut do bezpecia k mame pod perinu. Nespavala som u nich do matury, dufam, ze ani moj nebude.

andreakotesova
10. mar 2024

Treba si to užiť 👌🩷 v 15-tich ta už možno bude mať na háku, tak si ho ešte dovtedy "pomačkaj" 😁

siska53
10. mar 2024

Prejde to samo! A je to normalne. Aj moja segra takto chodila mozno do 10.roku a ja ako starsia obcas este ked som mala 12 a zistila, ze tam sestra nie je, tiez som sla k nasim. Potom nas prenasali spat do posteli 🤣.
Nasi sice toto nerobia, ale syn do cca 13 a dcera ma 11, takze to trva, zas chceli, aby sme nejaku dobu pri zaspavani pri nich boli. Som tam.max.15 minut, viac nie.
Z toho zas robil a robi problem moj
muz.

siska53
10. mar 2024

@viestta Ja som zas letela rychlo okolo kupelne takto, lebo som bola presvedcena, ze ma daco inak uchmatne 😅

gab
10. mar 2024

syn povedal: vy sa isto citite bezpecnejsie, ked ste v izbe dvaja a spolu a ja som tu sam.
ved mal vlastne pravdu. Ved od nich, malych, chceme, aby boli v izbe sami, (mozno akurat - tak svojou fantaziou a predstavami) a uprimne, ruku na srdce, ked nieco niekde buchne, klepne, tak sme radi, ze ten partner vedla nas spi, ze ho chytime za ruku a citime sa istejsie.
Ono to raz pominie, pride cas, ked zatuzia po vlastnom sukromi.

autor
10. mar 2024

@domkakvet nechávame. On u seba aj zaspi ale potom sa zobudi a presunie

autor
10. mar 2024

@basulaak maju uplne zakazane mobil ani v taske nemoze byt. Cely prvy stupen. Takze to sa nemoze diať. V triedach maju kamery a “SIS” co ich sleduje stale 😉. Cize to by som hned vedela, keby kukali mobil.

autor
10. mar 2024

@beronsche neposielam ho ani ja. Muz sa presunie do inej izby alebo ked rano vstáva skor, rovno sa presunie do inej izby uz vecer. Lebo maly je u nas kazdu noc. On ma horší spanok a zobudi sa, potom frfle, ze sa nevyspal.

autor
10. mar 2024

@macekovam horor urcite nekuka. On nema rad nasilie, on prepne 😉. Staci uz, ze ide napínavá hudba. Co kukam v histórii cez family link, tak ziadne nasilie.

autor
10. mar 2024

@viestta
@andreakotesova muz mu hovori, ze budeme musiet kupit vacsiu postel do spalne, lebo ked si zacnes vodiť frajerky, tak sa k mame nezmestite 🤣🤣🤣 pre mna je to uplne divne, ze to robi, uz ked je takyto vacsi a ked bol maly, tak nic

autor
10. mar 2024

@siska53 muz je celkom v pohode, cez tyzden to nejako neriesi, ide do inej izby ale cez vikend mu to vadi, ze konecne nemusi vstavat a nevieme si rano tak spolu polenosit. Tak caka ked pocuje mladeho, ze odisiel, tak pride ale to nie je take. Cize pocuvam hundrosa, nejake poznamky ale tak nezakáže mu to a maly to vie 😉.

autor
10. mar 2024

@gab rozumiem tomu, ze nechce byt sam. Nevyhánam ho. Len ma to mrzi, ze vzdy dobre spinkal, tvrde spanky, vysávať som mohla a teraz sa len tak zobudi. To uz nie je taky plnohodnotný spanok. Uz ho prave pocujem ako sa zacina vrtiet na postely. Za chvilu bude u mna.

evaachesa
10. mar 2024

Cca v tom veku mi brat pustil vraždiacu bábiku Chuckyho....asi rok som mala z toho traumu a strašne som sa bála....doteraz si to čerstvo pamätám...keď to konečne prešlo, tak mi pustil aktyX kde vychádzali príšerky cez záchod...no dovidenia. 😱😅
Kľudne si mohli v škole niečo pozrieť na mobiloch alebo len porozprávať nejaké príbehy a už máš traumu na svete. 😣

juliet86
11. mar 2024

mozes este oreksumat ako da ma. ci sa v jehi zivite nieco nestalo.... mozte skusit svetielko. mozes prist ty k nemu s tym ze po polhodke odides. mozes skusit melatonin pre deti. vetrat unavit ho. mozes mu dat predmet ktory mu ma dat istotu. a podobne
je vela veci ktore mozes vyskusat. najma sa onho starat nech je stastny a spokojny za vdela strach z tmy sa podda. aj ja som mala obdobie ked som sa bala satnika ze z nehi vykezie upir... tak v nom ostavalo zasvietene. moze to byt aj vyvinovy milnik

autor
11. mar 2024

@juliet86 vsetko vyskúšané.

gab
11. mar 2024

to bolo aj u nas, a cim su starsi, tym viac su citlivejsi, vnimaju okolie inak, citaju, zaujimaju sa o vselico. Ja si myslim, ze je to uplne prirodzene. A PS: poznam dospelu zenu, ktora bez pritomnosti muza nezaspi. Ked ma nocnu, aj ona je hore. A to si isto ona uz môze v dospelackom rozume zdôvodnit.
Ja to beriem tak, ze potrebuju blizkost, mozno teplo (ak sa odkopu z periny), takto: v 15tich uz budu inak rozmyslat aj sa inak spravat 😅 a potom nam to bude chybat, ze tak rychlo vyrastli. 😉🙂

domkakvet
11. mar 2024

Je to zaujimave, hadam to bude len obdobie.