Ako naučiť 2-ročné dieťa zaspávať samo?
Ahojte. Co sa tyka spanku mojho dietata, bolo to vzdy narocne. Mam pocit, ze len uspavam. Mala som aj spankovu poradkynu, ale nic moc to nepomohlo...V novembri oslavilo 2 roky. Kazdovecerne uspavanie bolo vzdy na 1,5 hodiny. Jeden vecer som odisla z izby a dietatko sa ostalo hrat samo v postielke az nakoniec samo zaspalo. Odvety som to tak robila uz kazdy vecer. Zaspalo do 30min. Keby som v izbe aj ja, tak to trva 1,niekedy aj 2h...fungovali sme takto zhruba posledny mesiac.... ale teraz posledne dni vzdy ked chcem odist z izby, zacne strasne plakat chyti ma za ruku a musim tam ostat. A zase sme tam,kde sme boli... viete mi poradit co s tym? Dakujem
@aceris To sme skúšali aj my, ale nášmu to chýbalo ešte v Tom veku. Buď bol.potom dve hodiny nepoužiteľný, nervný aj dve hodiny, ale tak to sa ešte dá vydržať, alebo horšie: odkvecol pri hraní sa na gauči o pol piatej, pol šiestej, z ničoho nič, ako keď sa ti vybije baterka na mobile.No a vtedy som vedela, že s večerným.programom sme riadne v p... 😂 Ale možno autorke pomôže, mňa to tiež napadlo, ináč to nie je zlý nápad.
@oblecenie99 ved nemusi rusit uplne...ale moze skusit napriklad zobudit o pol hodinu skor. Len skratit spanok a nie rusit🤷 zalezi od dietata a ako to znesie. No aby slo 2rocne o 22 spat je podla mna neskoro. 2rocne mi chodilo o 19 aj keby traktory padali. A aj starsi, ktory spaval poobede do 3.5 roka mi nechodil neskor ako o 19 do postele. No nikdy som nedovolila poobede spat dlhsie ako hodinu,lebo presne sa mu potom nechcelo od 19 lezat. Ja som chcela tiez vecer uz klud skor.🤷
Ja vôbec neodsudzujem. Môj keď mal 2 roky prestal poobede spávať, skoro ma vystrelo. Predtým som sa s nim mohla mordovať aj vyše hodiny, proste nezaspal a poobede už vôbec nespával. Katastrofa. Chodila som si s ním ale iba oddýchnuť do izby, na pol hodinku, proste ležal, rozprávali sme sa. Alebo niekedy som ho nechala pozerať telku.
Vždy si pri všetkom hovorím, že je to len obdobie, tak dúfam, že aj u vás je to len obdobie.
Keby skúsiš budiť poobede o pol hodinu skôr, bolo by už potom večer zle? Alebo proste, dať večer neskôr spať. Dáš ho spať o 9ej večer a uvidíš, nebudeš sa tak dlho trápiť pri uspávaní.
@aceris U nás je kameňom úrazu škôlka, konkrétne poobedny spánok v skolke. Doma som mu už rušila úplne, teraz mu to už ani nechýba, ale tak náš je už väčší. Ozaj by pomohlo skúsiť skrátiť ten spánok u autorky, lebo tiež si myslím, že dieťa nie je dosť unavené.
No to je veľmi zvláštne správanie, skúšala si vypnúť a zapnúť?
Ja mam dieta ktore neznasa zaspavanie. Uz ma 5 rokov a nikdy nezaspal sam. On sam mi povedal ze je to pre neho hrozna nuda a stata casu tam len tak lezat, nic nerobit a cakat kedy zaspi. Je velmi akcny a spolocensky a cely den sa nezastavi. On je unaveny ale proste nechce vypnut a len tam tak lezat. Skusi zavriet oci a nehybne lezat na 1-2 minuty ale samozrejme nezaspi a tak kalse na to.
Az ked sa uz dostatocne v posteli vyhra, pomojka, podebatuje sa rozhodne ze ide spat a vtedy zaspi do 5 minut.
Je mozne ze aj tvoj ma nejaku potrebu pred tym spankom sa v tej posteli hrat a hlavne byt s tebou. Ja mam stastie ze mi pomaha a uspava muz.
Neviem ci sa s tym da nieco robit. Asi by som skor hladala sposob ako obmazit to polnocne pratanie.
@ankare obdobie závislosti na rodičoch začne zase, keď začnú pýtať peniaze v puberte 😅
Ahoj, ja ti len chcem napisat, ze ti rozumiem. Mam rovnako stare dieta a rovnaky problem, nam spi velmi podobne ako tvoje, akurat ze este o hodinu menej, teda zaspava az okolo jedenastej, rano vstavame rovnako ako vy, cez den spi tiez do tych 2 hodin. Rady, co si tu dostala, nefunguju. Take dieta aj keby si o 19tej dala do postele, budete sa len trapit obaja a neuspis ho skor, ale to vies. Alebo ze dat spat neskor? Na Silvestra sme sli spat az o jednej a i tak zaspalo az o druhej v noci, teda o tri hodiny neskor ako zvycajne. My sa s muzom striedame, inak by ma piclo :D Ked do hodiny nezaspi, vymena. Vacsinou je plac a potom aj tak musim prist. Nerob si nic z tych blbych komentarov, je to narocne. Jasne, ze chces byt so svojim dietatom, ale kazda z nas potrebuje aj cas na seba. Kolkokrat mi je do placu aka som ja unavena a dieta nie a nie zaspat... Nase starsie dieta zaspavalo este horsie, na obed som uspavala kazdy den 2-4 hodiny a vecer tiez aspon 2. U nas je spanok jedno velke trapenie. To som ti teda nepomohla, ale ver, ze ti rozumiem. Raz to prejde. Drz sa 🙂
Moje ma takmer sedem a tiez nechce. Robim si uz srandu ze v 15ke ho len presuniem do postele k frajerke

Môj syn, ako cez kopirák. Lenže on musí vstať najneskôr o pol siedmej ráno, a utekáme do škôlky, tak si vieš predstaviť ten ranný cirkus. Nepomáha nič. Do Silvestra vydržal lepšie ako my. Aj keď dáme neskôr spať, snáď je to vtedy ešte horšie. A presne, potom ja môžem doriešiť svoje veci o pol noci. Taký je od malička, teraz má 5. Ja sa už niekedy úplne vytočim, lebo to je síce pekné a krásne, že sa môžeme vtedy pomojkat, lenže končím o pol piatej, utekám ponho do škôlky, po piatej ešte nejaký drobný nákup, čakanie na MHD, presun domov, casto až okolo šiestej, prídeš, no venuj sa mu, aj niekedy treba niečo rýchle navariť, večera (jedenie tiež čistý horror), večerná hygiena, nekonečné uspavanie. A začni dačo robiť.. treba popratat, navyse často nosím domov prácu. A choď aj spať, lebo skoro ráno vstávate všetci a psychiatria začína od začiatku. Manžel chodí z práce až večer po desiatej. V dňoch, keď má voľno, je to lepšie, lebo si to vieme rozdeliť, resp. to prevezme na seba komplet. Ja ťa chápem. Žiaľ, neporadim. Prababka by povedala makový odvar 😅