Ako naučiť 6-ročné dieťa spať vo vlastnej izbe?
Máme 6 ročného syna, odmalička spal v detskej izbe. Ľahla som si vedľa neho uspala ho a odišla keď zaspal. Teraz cca mesiac dozadu nechce spať v detskej izbe vo svojej posteli. Chce spať pri nás v spálni. Plače reve nechce ostať vo svojej izbe. Keď sa ho pýtam prečo, že má malú posteľ. Posteľ má normálnu jednolôžkovu. Manžel je nevyspaty dolamany keď spí syn medzi nami. Alebo ho prenesiem do jeho izby keď zaspí no po chvíli zas dôjde ku nám do spálne.
Je to len obdobie a vyrastie z toho? Ako ho naučiť aby spal vo svojej izbe?
Z dlhodobého hľadiska sa to neoplatí robiť nasilu. Očividne mu v tej izbe niečo vadí alebo chýba. Môžeš počkať, kým to prejde alebo môžeš hľadať príčinu a zapracovať na jej odstránení. My sme si zvykli na spoločnosť a čakáme, kým sa osamostatní...
raz dávno pradávno sa mi kamoška sťažovala, že ich syn z ničoho nič nechce spať vo svojej izbe ale len medzi nimi. Každú noc priliezol. Hádaj prečo?! Jednu peknú noc sa zobudil a počul ako ,,ocinko robí zle mamičke, lebo maminka stonala".....tak ju musí ochrániť....to len tak na odľahčenie
Keď spával už sám a zrazu nechce, niečo sa asi stalo
@0silvia0 Nebojí sa niečoho m
@tanyan Koľko rokov má tvoje dieťa keď čakáš kedy sa osamostatni?
@kvadrinkaaa Len neviem čo lebo nič sa nestalo.
@martul Tým to nebude určite.
odkedy spaval sam a ako k tomu doslo?
@gelifil Keď bol bábätko tak spal v postieľke pri mne v spálni,tak od dvoch rokov spaval vo svojej izbe.Ale uspávala som ho ležala vedľa neho a keď zaspal odišla som.A teraz mesiac dozadu začala plakať že on nechce vo svojej posteli spať neviem prečo.
V tomto veku aj náš syn začal haluziť, že chce spať s nami. Nikdy pred tým s nami v posteli nespal, iba ako bábo v prirazenej postieľky, ale tak že s nami v posteli, to nikdy. Tak sme mu raz dali karimatku, spacák, vankúšik, že po dvoch nociach ho to prejde … neprešlo, práve naopak, náramne sa mu to páčilo 🤣🤣🤣. Tak sme mu priparkovali k našej posteli taký nafukovací matrac, on v noci prišiel, tam si ľahol a spal do rána. Trvalo to pár mesiacov, potom tak ako to začalo aj skončilo. Začal spať normálne vo svojej posteli.
Povedala by som , par dni mozes spat u nas ,ale Potom by bolo fajn keby si spal vo svojej posteli lebo sa nevyspime.
Ja som tak spala so 6r u nej ale zlamana som bola.
Povedala som a staci, kym zaspis Budem pri tebe, ale dlhsie nie ,lebo sa nevyspim.ale kazdu nedelu moze spat umna (mozno to by som navrhla ak vam to vyhovuje .)
Dcéra má 10 rokov. Nikomu z nás to neprekáža a keď bude mať chuť, môže kedykoľvek ísť do svojej izby do samostatnej postele.
Náš má 9 rokov a stále spáva s nami. 🙂 Donedávna býval medzi nami, ale keďže manžel býval dolámaný, tak sme to vyriešili rozkladacím matracom na zemi vedľa našej postele a to sa mu veľmi páči, spí si tam ako v bavlnke 🙂
Mne to tiež neprekaza keď spí medzi nami len manžel je z toho dolamany nevyspaty. Ale príklad včera zaspal vo svojej izbe lebo manžel mal je chorý tak nepustila som ho do spálne. Uvidíme čo ďalej.
My sme syna dllho učili spať u seba aj spal chvíľu potom sa bál tak chodil ku nám a takto dokola. Teraz má 8 zaspáva sám s lampou ale u nás zafungovalo druhé dieťa pretože často sa budilo plakalo a jeho to budilo takže ho defakto vyhodila sestra 😂. Ale sem tam keď sa mu niečo sníva tak dôjde ale ozaj to už neni také ako predtým. Musíte len skúšať a dávať čas.
Podľa mňa sa boji. Nasilu sa nedá riešiť. Vyskúšaj s ním zaspávať, nechaj zapnuté malé svetielko, možno nejaká hudba upokojujúci, plyšák, ktorého objíme...ale určite nie nasilu.
Podľa mňa časom ho to prejde. Veď aj my dospeláci sa bojíme niekedy.
@mantilka Nemá čoho sa báť, nemyslím si že sa boji. Plyšákov má na spanie aj lampu malú zapnutú pri posteli. A ja s ním ležím pri ňom čakám kedy zaspi až potom odídem. Včera spal v spálni pri nás.
Nemá čoho sa báť? Veď deti majú väčšiu fantáziu ako dospelí. Stačí malé klepnutím, zašuštanie, vietor, dážď alebo tma. Alebo nejaké reči v škole, strašenie zo srandy. Deti sa o hocicom bavia, rozprávky sú strasidelnejsie. Keď mala dcéra 8 v ŠKD pozerali rozprávku a s kamoskou sa od strachu triasli...vychovavatelka si nevšimla čo je v rozprávke.
Ty si sa ako dieťa nebála? O tom ako sa báť večer v detstve by som mohla veľa rozprávať a to som bola so starším bratom v izbe.
Pred časom sme hodili reč s dcérou, povedala mi podobne...
s ľahkosťou sme to prebrali, uznala som jej pocity a pekne vysvetlila. Tiež som jej povedala, že som bola na tom podobne.

Nemoze sa bat ? Mozno nieco videl, pocul a boji sa.