Ako pomôcť trojmesačnej dcérke zaspať po polnoci?
Dobrý deň milé mamičky. Potrebovala by som radu ohľadom mojej trojmesačnej dcérky. Máme už od narodenia problém s tým, že mi nechce od polnoci do druhej ráno zaspať pravidelne každú noc. Bývala predtým hore aj dlhšie. Zuby to nie su. Je vždy nakŕmená, prebalená len mi stále mrnčí, plače a často kope nožičkami. Cez deň je dosť energická. Manžel robí dvanástky a spáva kvôli tomu v obývačke, ale gauč nie je pohodlný, ani zdraví na spánok. Skúšali sme už všetko možné. Dcérka má pravidelný, režim spánku aj kŕmenia cez deň. Máme večerný rituál s kúpaním okolo deviatej. Kojím ju aj dávam Hipp na dokŕmenie ak vidím, že jej moje mliečko nestačilo. Spinká vo svojej postielke a v spacom vaku Sleepee. Spálňa je večer vyvetraná. Už som skúšala aj kvapky na spánok Sono, ktoré sú vhodné od narodenia a nie su návykové. Skúšali sme ju držať cez deň dlho hore, alebo ju nedať spať po desiatej a vydržať to do tej polnoci, ale bol to strašný rev aj tak sa budila. Skúšali sme ju mať aj v našej posteli, aby bola pri nás. Skúšali sme biely šum, uspávanky pri zaspávaní. Skúšali sme,aby aj zaspávala sama, ale bol to pre nás ešte boj. Uspím ju na fitlopte cca okolo desiatej až pol jedenástej keď už mrnčí, že je unavená. Uložím ju a idem spať s ňou. Keď som unavená aj cez deň spím s ňou. O polnoci sa zobudí. Opätovne ju uspím a tu začina problém. Niekedy zaspinká pokojnejšie, ale stále sa budí a mrnčí inokedy plače a kope nožičkami. Už keď aj zaspí sa neustále budí a naťahuje telíčko a prehýba sa v chrbte do takého luku. Premýšlala som, či to nie je neurologický problém avšak pediatrička ma vybavila so slovami to musíte vydržať. Problém som jej opísala. Neviem, či je to moja neschopnosť, alebo je tu niečo čo mi uniká. Ak máte podobnú skúsenosť, alebo ste to zažili budem rada, ak mi napíšete ako ste problém vyriešili. Prosím, príjímam rady nie kritiku. Každé dieťa je iné a prečítala som už na googli asi každý článok ohľadom spánku detí. Dcérka je ešte malá, ale nechcem, aby sme sa s týmto problémom ťahali do nekonečna. Píšem sem už z vyčerpania a zúfalstva. Nespokojím sa s radou musí z toho vyrásť. Možno mi naozaj asi nič iné neostane. Vopred ďakujem za vaše skúsenosti.
Telefón pri dieťati? Nemal by byť v izbe, kde bábätko spi.. Cez deň nemáte zapnutý televízor? Veľmi to vplýva na detský mozog. Aj keď je len v pozadí.. Potom dieťa zle spinka, mozog je preťaženy, bliká mu to na pozadí, kdesi za očkami..
Ešte niečo: prvé dieťatko sa mi budilo v čase, keď bolo aktívne aj v maternici. Môže to mať taký zvyk z prentalneho obdobia. Proste vtedy je hore, áno, aj v noci.
@bramborka1996 podľa mňa veľmi neskoro ju ukladate na spánok. Môže byť aj regresia. Ale fakt ten čas že okolo 22 až myslím ze je tak unavená ze koniec s nou a presne nemá ten hlboký spanok a ľahko sa zobudi. Navrhovala by som dávať ju spinkat okolo 19h, najtvrdší spánok majú do 24h, potom už je to ľahší spánok, ten tvrdý spánok je veľmi dôležitý a o ten práve prichádza. Mam 4m syna a toto je náš režim - cez deň má režim tiež, teraz problém s krátkymi spankami počas dňa ale regresia už konči. Pripravovať na kúpanie ho zacinam pred 18h, predtým ma bdele okno hodinu a pol cca. Kúpel, masaz, jemne uspávanky, papanie, nosí pyžamo a spací vak ale s tog 1,5 aby mu nebolo veľmi teplo, vyvetrana miestnosť. Držím ho na rukách, niekedy hojdat niekedy len hladkať keď leží. Najneskôr o tej 19h už tvrdo spi a idem od neho preč. Ani nehovorím ze mam pptom čas na seba a keď prídem o 22 - 22:30 k nemu začne sa mechrit a dám mu jest zaspíme a každé 3-4h sa zobudí len na jedenie - novinka teraz co ma po regresii inak sa budil len 2x ale je len kojený. Vstava vždy okolo pol 7 - 7. Osobne si myslím fakt nevhodný čas zaspáva dcérka a keď by mala späť 12h nemyslím bez prerušenia, tak spinka malo. Cez deň vydrží hore max 2h, potom spánok.
@bramborka1996 možno ju boli aj bruško ako písali mnohé, plus to ze je už ze extrémne unavená. Uspávanie na fitlopte sme nikdy radšej ani neskúsili zvykol by si a ja by som potom zdivela. Snažím sa ho smerovať tak ze je v postieľke svojej hladkam ho keď zaspáva, alebo skúšam ho tam kľudne ho najedeneho s cunlikom dat a odídem preč, sledujem kameru, najväčšie víťazstvo je keď sám zaspáva, do 10 min je tuhý. Nie vždy je taky kľudný, on je ale taky od narodenia. Stačí ze sa začne 1 novú vec učiť a už potrebuje pomoc pri uspani. A tiež je to moje prvé bábätko takže vôbec nie som skúsena nič, mam na čítané par veci, a rovnako aj v rodine mi poradili ako to oni riešili a fungovalo im to. Ešte aby ste vy našli spôsob ako na ňu.
Je dost mozne,ze mate posunute spenky a casy bdenia a ona ma okolo.polnoci potom ten cas,ked by bola hore tie 2h pred vecernym spankom.... skus inak posunut casy spanku a bdenia tak aby sa kupala skor a aby mala ten cas bdenia potom do tej 21 a potom zaspala.
Ale 3mes.babo je este velmi male a do 6 mes.nema fazy rem hlbokeho spanku.
Chce to naozaj len cas, niekedy dieta zle znasa vela stimulov v case pred spanim, my sme v jednom obdobi nemohli vecer uz chodit von, bolo to moc podnetov na nu.
Casto sa stane,ze mamicky ukladaju deti moc skoro, alebo neskoro a narusia tym biorytmy dietata , jeho potreba spanku za 24h je dana vyvojom a meni sa. Ak mamicky napr.nemaju rezim denny, babo ma chaos, jeho telo nema rutinu a cykly v poriadku a moze mat problem. Potom denne bdenie dohana v noci, ked napr.:
Dieta potrebuje este 2 spanky, cca. Do 15- 16 mesiacov plus minus.. niektore mamicky dieta uz od roka alebo 10mes. Daju spat len 1x denne a potom zistia,ze dieta sa im 2-3h po vecernom.zaspani zobudi a je dlho hore v noci.
Je to preto, ze on ten vecerny spanok berie ako ten poobedny, jeho telo ho potrebuje, vyspi sa a kedze este chce po nom bdiet ,je hore..
Potom rano dlho spi aj do 9.. a ide spat o 12 a potom az vecer...vyoadol 2.spanok...
Riesit sa to da ,ale iba tak, ze budem rano dieta budit napr.7.00 max, a po par dnoch sa pekne dostane na to, ze si pospi doobeda okolo 9.30 - 10 na max.hodinku, potom ide spat 2.spanok nax.okolo 13.30 a do 16. Spi.. plus minus.
Potom potrebuje 4-6h ( cim starsie,tym dlhsie) bdiet ,aby dokazalo vecer prespat relativne celu no max.a papanim, ale zaspi.
Realne toto je neurologia, takto to funguje po odbornej stranke a plus minus si podlq toho vies dieta zorganizovat a mas pokoj, dieta spokojne, mama si vie naplanovat veci ked dieta spi a dieta nema spankovy deficit.

Náš malý nerváči keď mu je teplo na nohy. V perinke nebol skoro vôbec. Keď sa narodil bolo teplo tak spával v pyžamku bez chodidiel celé leto. Keď sa ochladilo tak som mu začala dávať overal aj na nožičky alebo ponožky a to bola úplná katastrofa. Aj teraz sa niekedy v noci rozčuluje tak ho len odokryjem nech sa vyvetrá a je kľudnejší