Ako riešiť nespavosť 13-mesačného dieťaťa?
Ahojte. Prosim,poradte mi 🙏 To nase dieta nespave,uz to zacina byt neunosne. Pokusim sa v skratke.
Dievca, 13 mesiacov. Od narodenia zly spanok,ale ono sa to vobec nelepsi. Ziadne koliky,ziadne zuby, ziadna bolest,hlad,smad, zla teplota v izbe, nedostatok tmy....nic z tohto nie je pricina nespavosti. Vsetky doporucenia mam prestudovane na spankovych profiloch...
Ma 1-2 spanky denne. Bdele okna 4-5hodin. Vecerna rutina je nasledovna-zaciname o 19hod(kupanie,rozpravka,mlieko). Uspavame tak,ze lezim vedla nej, kym pije mlieko, skrabkam ju,hladkam a ked uz prispava,tak ju prelozim do postielky,popripade ponosim 5min a dam do postielky. Do 20hod spi.
ALE! Teraz pride to ale. Budi sa co pol hodina do 22hod, posadi sa/postavi, mrnci,kruti sa,prehadzuje. Toto trva do 22-23hod kazdy jeden den. Potom zaspi, okolo 1-2hod v noci mlieko - hned zaspi a o 5hod je vyspata(+-15min). Nespi ani 10hod v noci a aj to je spanok v prvej polovici nekvalitny.
Energiu ma vybitu dostatocne,sme denne vonku aj niekolko hodin. Telka pustena malo, vecer vobec(cize ziadne modre svetlo a rozrusovanie). Rezim dodrzujeme. Ja uz neviem kde je problem. Nemate skusenost co s tym? Oplati sa kontaktovat spankovu poradkynu? Ci sa len zmierit s tym? Este dodam,ze cez den spi pekne,tam problem nie je ziadny. Dakujem!
Dávaj ju neskôr, moja dcéra mala od roka jeden spánok, vstávala 5:00, 10:30-12:30 mala obedny spánok a chodila do postele 19:00
@sabinka022 kedy ti reálne zaspí na večerný spánok? Lebo o 19tej je skoro naozaj...my začíname s rutinou o 20:00 a zaspí 20:30 ...je v rovnakom veku
Nas mlady spi 1x, vecer chodi spavat o pol deviatej a vstava pred siestou rano...ak ju davas spat aj 2x denne, je o 19tej proste priskoro... Bdele okna ma syn rano 5 a poobede 7h...je v rovnakom veku...
@sabinka022 ja by som skusila toto..nechať jej chvíľu ešte tie dva spanky a nestriedat s tým jedným, ale prvý len 30 min a zobudit a druhý nechať taký koľko bude spat..a vecer nechať minimálne tie 4-5 hod hore pred spaním..nám dcerka bežne mávala vecierku v tomto veku, tak o hodku posunutú (a spala potom ráno dlhšie aj do 7) ..takéto niečo by ti poradili aj spánkové..to časté budenie v prvej casti noci je bud z preunavy alebo nedostatočnej únavy a keďže píšeš že denne spanky sú dobre, tak tipujem tu nedostatočnú unavu resp veľa denného spanku..tak skusila by som skrátiť ten prvý na pár dni a uvidíte
Odpovedam hromadne. Niekedy ma spanok jeden,niekedy dva. Zalezi to od toho,ako je unavena. Niekedy si sucha oci uz o 9tej a niekedy vydrzi do 11tej. Dokopy daju denne spanky 2-3hod. Napr vcera mala jeden spanok(9:45-12:45) a vydrzala az do vecerneho kupania(19:20), cize skoro 7hod bdele okno. Cakala by som,ze musi byt unavena a pospi a dnes budicek 4:50🙄
Zaciname vecierku medzi 19-19:30hod. A preco? Lebo tak sme zvyknuti od narodenia,ze zaciname o 19hod s tymto a pride mi to normalny a vhodny cas pre take male dieta. A plus teda dodam,ze si vtedy s manzelom aj my nachvilu vydychneme,ked uz musime rano skoro vstavat. Inak teda skusili sme ju ukladat aj medzi 20-20:30hod a na ranne vstavanie to vplyv nemalo(ale skusali sme len 3 dni).
@sabinka022 ja by som skusila toto..nechať jej chvíľu ešte tie dva spanky a nestriedat s tým jedným, ale prvý len 30 min a zobudit a druhý nechať taký koľko bude spat..a vecer nechať minimálne tie 4-5 hod hore pred spaním..nám dcerka bežne mávala vecierku v tomto veku, tak o hodku posunutú (a spala potom ráno dlhšie aj do 7) ..takéto niečo by ti poradili aj spánkové..to časté budenie v prvej casti noci je bud z preunavy alebo nedostatočnej únavy a keďže píšeš že denne spanky sú dobre, tak tipujem tu nedostatočnú unavu resp veľa denného spanku..tak skusila by som skrátiť ten prvý na pár dni a uvidíte
@pl2y Dakujem. Toto sa mi pozdava. Skusim to. A kolko teda by mala denne spat? Lebo ona spi 2-3hod a pisu,ze to je adekvatne veku,tak mi neprislo,ze by mala byt prespata.
@pl2y Dakujem. Toto sa mi pozdava. Skusim to. A kolko teda by mala denne spat? Lebo ona spi 2-3hod a pisu,ze to je adekvatne veku,tak mi neprislo,ze by mala byt prespata.
@sabinka022 podľa tabuľky by mala spať cez deň cca2-3 hod a mala mať 2 spanky. My sme už prechádzali v tom veku na 1 spánok pretože nám po 2 večer nedokázal zaspať a trápili sme sa hodiny. Ak ale ešte nevydrží na jednom spánku tak jej ich prerozdel tak ako píše vyššie prvý spánok max 30 minút (odporúča to aj spánková v prednáške) poobedny sme nechávali možno hodinu, hodinu a pól max a budili. Na večierke o takom čase nevidím nič zle, u nás sa chodí spať o 19:30 (ma 17 mesiacov) a spí celú noc do 6-7-7:30. Neviem prečo by 13 mesačne dieťa malo byt hore do polnoci.
Mali sme nocnych budicov, po roku nastalo jemne zlepsenie, po roku a pol vyrazne. Nasi sa budili kazdu hodinu alebo aj pol hodinu celu noc.. teda v zmysle ze mrncali, nevedeli prechádzať da dalsieho spánkového cyklu..to mali zhruba od pol roka. Jedine stastie, ze zaspali hned, ale aj tak človek rozbitý cely den. Po roku pol zrazu budenie max 2x za noc a za par mesiacov prespali celu noc. Za ten rok otrasneho spania sa rezim x krat menil aj počet spankov, proste su take deti a niekedy to chce len cas. U jedneho ostalo ranne vstavanie, nevie vydržať v posteli nijak..
@sabinka022 podľa tabuľky by mala spať cez deň cca2-3 hod a mala mať 2 spanky. My sme už prechádzali v tom veku na 1 spánok pretože nám po 2 večer nedokázal zaspať a trápili sme sa hodiny. Ak ale ešte nevydrží na jednom spánku tak jej ich prerozdel tak ako píše vyššie prvý spánok max 30 minút (odporúča to aj spánková v prednáške) poobedny sme nechávali možno hodinu, hodinu a pól max a budili. Na večierke o takom čase nevidím nič zle, u nás sa chodí spať o 19:30 (ma 17 mesiacov) a spí celú noc do 6-7-7:30. Neviem prečo by 13 mesačne dieťa malo byt hore do polnoci.
@ninka99865 Dakujem. Ona uz vydrzala niekolko dni za sebou na jednom spanku(trval 3 hodiny) a potom mala bdele okno 5-6hod,ale vplyv na lepsi nocny spanok to nemalo 🤷🏻♀️ Asi to skusim tak,ze zatial teda 2 spanky a budem ju budit. Prvy 30min a druhy 1,5h s tym,ze po tom druhom nech ma bdele okno 4-5hod. Skusime vydrzat par dni a uvidime.
Moja najmensia od 10.mesiaca ma len jeden denny spanok. Vecer ide spat o osmej. V noci je aj 6-7x hore. Niekedy len nakojim. Inokedy aj 1-2hodky je hore.
Urcite to mozu byt zubky 😉 moja je takto nespokojna. Nervozna.
@sabinka022 naša spávala prvý tých 30 min po tom roku a budila som, aby mi zaspala na druhý a druhý potom zvykla mat 1,5 max 2 hod..a kúpanie potom vychádzalo na 20 a pred 21 spala .. my sme mali aj spánkové poradenstvo, pripadne dám kontakt, ak by toto nefungovalo
@sabinka022 zase az tak zle ti zase nespi.
Chapem, ze chcete mat v posteli klud na seba, ale skusala si nechat v posteli a neprekladat? Mne tak spiod 10m a mame krasne spanky.
A myslim, ze sa to zlepsi ked prejde na 1 spanok, ked zacne riadne chodit
My sme mali so synom tento istý problém. Kamarátky mi poradili, aby nespal s nami. Ja som bola najskôr zásadne proti, prišlo mi, že bol ešte malý na to, aby spal sám vo svojej izbe. Potom sme sa ale dostali do bodu, kedy sa to už naozaj nedalo vydržať a skúsila som ho dať spinkať do jeho izby a ja som si nechala otvorené dvere, aby som ho počula (prvú noc som mala zapnutú pestúnku). Trvalo to asi týždeň a on naozaj začal pekne spinkať. Teraz sa zobudí 1 krát v noci tak 1-2 krát v týždni, ale to už sa dá zvládnuť. Neviem čím to je, či to dieťa nejak cíti rodiča alebo sme ho niečím rušili a budili...neviem. Každopádne nám to veľmi pomohlo, keď syn plače tak sa zobudím a idem si ľahnúť k nemu. Keď zaspí, odídem. A druhá vec, ktorá nám pomohla je posteľ. Presunuli sme ho z detskej postieľky (cca v 1 roku) do klasickej postele so zábranou (neskutočne sa v noci vrtí a asi mu ten menší priestor v postieľke vadil). A čo sa tých denných spánkov týka, dllllho spával 2krát denne a nemyslím si, že v tom bol problém. Tak ja len, že aj toto je možnosť, aj keď nie každému sa to môže samozrejme pozdávať 🙂
@sabinka022 zase az tak zle ti zase nespi.
Chapem, ze chcete mat v posteli klud na seba, ale skusala si nechat v posteli a neprekladat? Mne tak spiod 10m a mame krasne spanky.
A myslim, ze sa to zlepsi ked prejde na 1 spanok, ked zacne riadne chodit
@kitycat Nasa od 8M sedela a stvornozkovala, od 10,5M chodi, ja ju nemozem nechat v posteli. Cez den si sice uz sama zide z postele,ale bojim sa,ze taka otapena by spadla. Skusala som aj krmit rovno v postielke a odist,ale asi stokrat som sa k nej musela vratit a znovu ulozit.
A ano,viem,ze su deti,co spia aj horsie. Ale to je taka utecha... no nijaka. Vzdy sa ma niekto horsie 🤷🏻♀️
My sme mali so synom tento istý problém. Kamarátky mi poradili, aby nespal s nami. Ja som bola najskôr zásadne proti, prišlo mi, že bol ešte malý na to, aby spal sám vo svojej izbe. Potom sme sa ale dostali do bodu, kedy sa to už naozaj nedalo vydržať a skúsila som ho dať spinkať do jeho izby a ja som si nechala otvorené dvere, aby som ho počula (prvú noc som mala zapnutú pestúnku). Trvalo to asi týždeň a on naozaj začal pekne spinkať. Teraz sa zobudí 1 krát v noci tak 1-2 krát v týždni, ale to už sa dá zvládnuť. Neviem čím to je, či to dieťa nejak cíti rodiča alebo sme ho niečím rušili a budili...neviem. Každopádne nám to veľmi pomohlo, keď syn plače tak sa zobudím a idem si ľahnúť k nemu. Keď zaspí, odídem. A druhá vec, ktorá nám pomohla je posteľ. Presunuli sme ho z detskej postieľky (cca v 1 roku) do klasickej postele so zábranou (neskutočne sa v noci vrtí a asi mu ten menší priestor v postieľke vadil). A čo sa tých denných spánkov týka, dllllho spával 2krát denne a nemyslím si, že v tom bol problém. Tak ja len, že aj toto je možnosť, aj keď nie každému sa to môže samozrejme pozdávať 🙂
@andrejita26 Ja uz mam pocit,ze levitujem a podlahy ani postele sa pomaly nedotknem,ked si idem lahnut 🤭Ale samozrejme nevylucujem,ze by jej to spanok zlepsilo. Aj ked toto nebude pricina tych prvych 3 hodin nespanku.
@kitycat Nasa od 8M sedela a stvornozkovala, od 10,5M chodi, ja ju nemozem nechat v posteli. Cez den si sice uz sama zide z postele,ale bojim sa,ze taka otapena by spadla. Skusala som aj krmit rovno v postielke a odist,ale asi stokrat som sa k nej musela vratit a znovu ulozit.
A ano,viem,ze su deti,co spia aj horsie. Ale to je taka utecha... no nijaka. Vzdy sa ma niekto horsie 🤷🏻♀️
@sabinka022 ale nespadne, das tam paplon/vankus
@ninka99865 @pl2y Vase modely sa mi pacia,tak sa este spytam. Keby ze sa nahodou prehodi na neskorsie vstavanie,dajme tomu 6:30, tak ako stihnut v priebehu dna dva spanky,aby boli dodrzane dostatocne dlhe bdele okna a zaroven nejaka rozumna vecierka? Nie je lepsie potom prejst na jeden dlhsi denny spanok?
@ninka99865 @pl2y Vase modely sa mi pacia,tak sa este spytam. Keby ze sa nahodou prehodi na neskorsie vstavanie,dajme tomu 6:30, tak ako stihnut v priebehu dna dva spanky,aby boli dodrzane dostatocne dlhe bdele okna a zaroven nejaka rozumna vecierka? Nie je lepsie potom prejst na jeden dlhsi denny spanok?
@sabinka022 my sme jej dávali spanok prvý cca od 10-10:30 a potom po 3.5-4 hod spanok max do tej 16tej nech je hore..ale hej my sme cca v 15 mes prechádzali už na 1 spanok .. dcerka vydržala najkratsie hore pred prvým spankom a každé ďalšie bdele okno bolo cca o polhodku až hodku dlhšie
@sabinka022 buď prejsť na 1 alebo asi len 2 kratučké..
ešte mi napadlo že keď sme prechádzali na 1 tak prvý týždeň dva boli dosť náročne, udržať ho hore do 12 kým šiel spať a potom o 19:30, to chodil aj o 19.. potom si nato zvykol a bolo to ok.. čiže aj ten prechod niečo trvá
@sabinka022 dávaš ju spať skoro.
JA SOM to viac krát skúšala tiež dat syna skor ale on zaspáva okolo 21-21.30 čiže skôr to nejde takže čakáme na tu 21 hodinu.

a preco ju davas spat o 19tej? ja mam tiez nespaca, pred 00.00 do postele nechodi od 1 roka, poobedny spanok od 1 roka ziadny, rano vstava o 7dmej takze je to celkom fajn. vecer chodi do postele s nami v rovnakom case, inak by bol hore uz o 5tej ako pises ty. drzim palceky