Ako uspať energické 4-ročné dieťa bez problémov?
Prosim poradte ako uspat 4 rocneho ziveho chlapca, vecer je unaveny a ako lahneme do postele, tak hodinova sou. Rozprava, pyta sa, potom sam so sebou, hra sa s prstami, kope nohami, prevaluje sa 1000x, rozprava stale nieco sam so sebou, basnicky, pesnicky atd a nie a nie zaspat... Ani po dobrom ani po zlom nezabera a uspavanie trva 1-1.5 hodiny, ja by som uz spala a on ma preberie a potom uz ani ja neviem zaspat a rano vstavam do prace a on do skolky. Dakujem pekne
Daj ho spať a ty choď preč, nech si kecá do kedy chce ale bude zhasnuté a bude v posteli.
Mne sa zdá tá dĺžka uspávania prirodzená,keď máš živšieho chlapčeka. Nič iné nepoznám. Len som prijala fakt, že živé dieťa potrebuje dlhší čas na upokojenie sa. Keď som chcela, aby zaspal do 20:00, začala som celý proces pred zaspaním o 18:00. Večera, umytie, pyžamo, čítanie... ticho... držím vám obom palce
Samostatnú izbu a nech si tam aj tancuje. 🙂 Alebo mlieko s medom na večeru 😁
Čo robíte pred spaním (pred uložením sa na spánok)? O koľkej vidíš, že je už unavený a ako dlho odvtedy trvá, kým ide do postele? Možno počas večernej hygieny a chystania sa do postele prekoná tú únavu. Skús tieto veci presunúť na skorší čas. Potom v posteli mu ešte čítaj rozprávku, s tým, že on bude počas toho pokojne ležať, ináč prestávaš čítať.
@h2 ja keď čítam rozprávky, oni ožijú, lebo nemám monotónny hlas vraj veľmi prežívam 😂 manžel keď číta, do 5 minút spia 🤔
Mam 3rocnu a velmi dobre to poznam. suhlasim s komentarom vyssie, ze u zivych deti to je normalne. jednoducho sa s tym zmierit a prijat to. nie vsetky deti dokazu pokojne lezat a hned zaspat. moja starsia dcera zaspala do par minut a sama, nikdy sme pri nej nemuseli lezat. pusa na dobru noc, zhasnut a cau. pri tejto mladsej musi vzdy niekto lezat, pretoze ak by pri nej nikto nebol, vylezie z postele a bude sa hrat aj po tme sama snad aj do rana. tiez u nas zaspavanie trva hodinu, niekedy aj viac. ale ja som zistila, ze ta hodina je bez ohladu na to, kedy ideme do postele, tak som to posunula na skorsi cas a tak ideme do postele o 20.15, lebo kym sa vykeca, porozprava mi, ktore dieta co robilo a hovorilo v skolke, ze ucitelka v skolke ma noveho psa, ze kucharka v skolke je ostrihana, ze pocas prechadzky videli smetiarske auto, atd. ona musi vsetko dopodrobna vyrozpravat, potom sa este 120x na posteli otoci a zaspi.
@h2 pred ulozenim ma lahku veceru (pocas nej je unaveny), sprchu a lahame do postele v tme. Cize mozno polhodinka. Zvycajne lezime v posteli okolo 20.30. Rozpravku som mu skusala rozpravat no on potom zacal este viac rozpravat a rozoberat dej
@januska12323 och keby som ho nechala sameho tak to by bol rev a utek za mnou
Aj my mame zivana, je to normalne u tychto deti. Nas skace na paplony, robi kotule, spieva, recituje tiez..a pod. Take, ze neham ho sameho v izbe je nezmysel, vybehol by za mnou a proste by nelezal sam. Takze za mna normalka, my mame nocny projektor hviezdicky, to zapnem aby bola tma a pomaha to. Aspon navodit mu viac melatoninu
Kay ma celodenny rezim? Spava Este Cez obed ? Chodi na nejakych Sport?
daj sprchu a pootm veceru, je dost mozne ze ta sprcha ho este aj preberie, tlmene svetlo pred spankom. Alebo proste veceru do tej 18tej. Nerozpravat pravidlo si zavedte, pustite napr. audio rozpravky (myslim ze tie stare opus su aj na youtube, dcere sa pacili aj novsie rozpraky Dracik Spacik a pod. ) potichu = to u nas zaberalo. Napr neter aj mojho brata uspavalo ked im mama hladkala chrbat pri tom :DD Citanie tiez nic nepomahalo u nas. A ist spat skor..
A postupne ho ucit na to ze takto zaspava sam. U nas to poriesil toto vybiehanie na koniec otec, ked prost emne to uz tiez naburavalo program stale s nou lezat hodinu.. ano revy boli... ale povedal, ze bude spat a bude spat.. lebo ono sa to stupnovalo, do tych 4-5rokov a uz to bolo na nevydrzanie.
Ked posunieš vecierku o hodinu 😂. Inak nijak, tiež sme si tym presli, proste sa musi vykecat, ved ma taku chvilu s maminou po celom dni.
Presuň mu večeru aj sprchu na skorší čas. Nemal by ísť spať hneď po jedle a aj tá sprcha ho tiež preberie. Pred spaním potrebuje upokojujúce činnosti (počúvať rozprávku, alebo sa porozprávať o tom, čo počas dňa zažil...). Nie je dobré, že ide do postele a v podstate má hneď spať. Ak chceš, aby išiel spať o 20:30, tak minimálne o 20:00 by mal byť už v posteli, alebo aj skôr, umytý, vycikaný, v pyžame... proste ako na spánok, ale s tým, že ešte idete čítať/rozprávať sa.
Ešte mi napadlo, pustiť rozprávku úplne potichu, aby počul len keď bude ticho. Ináč, môj syn ešte aj v noci kope s nohami, vždy na mňa vykladá, alebo dá ruku pod vankúš a šucha s ňou. Mne to nevadí, so mnou spia obaja od narodenia, ale musia spať o tej 21hod. Ja sa chcem venovať aj sebe, a keď je doma manžel tak aj jemu. 🙈
@yanni cez obed spava hodinu, v skolke aj doma, to zaspi za 10 minut, to nie je problem, rano vstava okolo 6.30-7.00. Cez den je bud v skolke a podvecer sme este trochu na dvore alebo sa hrame doma, on malokedy obsedi napr pri rozpravke, ak je doma chory tak aj vtedy sme aj vonku aj doma plny sily, nesportuje ale rad si kope loptu, skace na trampoline a pod
U nás niekedy pomáha ze jednoducho nereagujem tvárim sa ze spím a do par minút spi aj syn (5r). Akonáhle sa s ním zapojím do rozhovoru tak by bol hore kľudne aj celú noc.. A tiež pravidelnosť chodiť späť v rovnaký čase každý deň bez ohladu na to ci je alebo nie je škôlka...
Tiež mam megaenericke dieťa takže dôverné poznám...
Pri mojej zabera, ze potrebuje dat von emocie a zazitky z celeho dna. Ale sama to nevie, takze tiez spieva, rozprava, pyta sa dokola na vsetko mozne.
Zaciname teda s tym, ze sa spytam co dolezite mi chce povedat, ci ju nieco trapi - a ona vtedy spusti, vypocujem, uznam pocity, spytam sa co by jej pomohlo, prejdeme si takto dolezite (negativne aj pozitivne) zazitky, necham ju vyrozpravat a zrazu je pokojna, pyta rozpravku alebo pesnicku a zaspi ;))
Ak ma tak vela energie PO TOM ako veceria a vidis na nom UNAVU, tak je uz preunaveny, pretiahnuty, a takto nastavene zaspavanie je uz neskore. Prosim ta, neber do uvahy rady zien, ktore pisu, ze zive deti to tak maju. Nie. Dieta, akokolvek zive, treba ukladat PRED prvou znamkou unavy. To, ze su zive a skacu do 23 je len znak, ze uz uraduje stresovy hormon z unavy, druhy dych. Samozrejme, ze to dieta o polnoci odkvacne, ale ja som za to radsej rozumiet a predchadzat, ako nerozumiet, a tvrdit, ze to je u zivych deti normalne. Inak ja nepoznam nezive dieta.. To len na okraj toho. Ved to je standard. Ale poznam par takych pasivnych, kde ho polozis, tam je, to skor vnimam ja ako odchylku, mozno znizene zelezo, mozno tak silne apaticke, neviem, skor tu by som spozornela, mame jedno take dievcatko v blizkom okoli, je chuducka a bleducka a sice aktivne rozprava aj vsetko, ale je taka, nijaka. Neviem to inak nazvat. Cize zive deti su standardne deti 🧐
Cize o 19 chodte do postele, polhodinku sa rozpravajte, citajte - ved prosim ta, nech ti do toho vstupuje, komentuje, pyta sa. Spolocny cas pri knihe nema byt spartansky, ale presne takyto. O 19.45 budete porozpravany, precitane, prirodzene unaveny, zaspi.
Ked je UZ pri veceri unaveny, este k tomu sprcha, dalsi cas kym sa dostane do postele atd, vidis sama, ze je to druhy dych. Ta unava ma prist v posteli, nie hodinu pred. Staci vam to spravne nacasovat.
A je to tak. Moje deti zaspavaju pekne, podla ich potrieb. Ale ked sme sa niekde zdrzali a isli do postele o hodinu neskor, KATASTROFA.. O 20.30 spia, takto bolo 22 a oni divocili..
Moze byt, ze uz je velmi unaveny a Nevie, co so sebou. Zmen cely Denny rezim a davaj ho skor Spat.
@h2 vyskusam dakujem
@simca06022011 vyskusam dakujem
@kavasmliekom aj u nas tak, musi ma citit 😆 ja som masaker unavena a najradsej by som uz o 20 spala ale neda sa
@matkahelka presne tak 😆
@maxik24 aj to je mozne, dakujem za iny pohlad a urcite vyskusam
A keby si sa robila že spíš?
@kavasmliekom ako robenie sa, ze spim, pomoze prestavat spankovy rezim a spankovu hygienu dietata? 😉
@maxik24 ja keď ležím pri deťoch a furt rozprávajú, a mamka mamka, tak sa robím, že chrápem 😁 po 5 minútach ich to prestane baviť a sú ticho, neskôr zaspia.

No nijako nechaj ho tu hodinu ešte hrať sa, možno keď bude aktívne behať bude unavený už po pol hodine 🙂...a nepíšeš časy ci ho dávaš spat o 19, o 21 , o 23 😀