Ako uspať energické 4-ročné dieťa bez problémov?
Prosim poradte ako uspat 4 rocneho ziveho chlapca, vecer je unaveny a ako lahneme do postele, tak hodinova sou. Rozprava, pyta sa, potom sam so sebou, hra sa s prstami, kope nohami, prevaluje sa 1000x, rozprava stale nieco sam so sebou, basnicky, pesnicky atd a nie a nie zaspat... Ani po dobrom ani po zlom nezabera a uspavanie trva 1-1.5 hodiny, ja by som uz spala a on ma preberie a potom uz ani ja neviem zaspat a rano vstavam do prace a on do skolky. Dakujem pekne
@kavasmliekom vidim velke nepochopenie. Spankova hygiena je nieco uplne ine ako hygiena. O hygiene nevravim nic.
A tak isto ani nevravim nic o tom, kedy ma dat dieta spat, aby rano vstalo na konkretny cas.
Ide tu o nieco uplne ine a to je preunava, druhy dych a chybajuca pevna predspankova rutina. Zo sprchy rovno do tmy a ocakavania spanku.
Prosim, tu treba najskor rozumiet, o com su tie pojmy.
A s tym tvarenim sa, ze spi, moze to skusit, ale moja otazka smerovala k tomu, ze tu treba nastavit inu rutinu, iny cas a sposob ukladania vecer atd. Nie tvarit sa, ze spim. Ak ti to zaberalo, deti boli velmi spravne unavene. Neboli prespinkane zo dna a ani nechytili druhy dych, ukladala si ich v spravny cas.
Môj 4 ročný keď spí náhodou cez obed tak mám do 22 program 🥲 inak ľahne 19.30 alebo aj skôr. A ideálne keď rozprávku pred spaním nepozerá aspoň hodinu alebo aj dlhšie
Skúsila by som zrušiť obecný spánok..
Obedny
ja mam 5 rocneho, vstava o 7mej a ide do postele tiez 20.30-20.45, do 21hod spi..ale cez obed nespi, keby spal, tak by urcite tak rychlo nezaspal.. moj od 2,5 roka nedokazal zaspat po obede, cize 13 hodin bol hore ako 4 rocny, teraz uz byva hore tak 14 hodin.. ked ho dam skor do postele, tak hodinu nevie zaspat.. cize je to zrejme o tej unave..
My tak, že sme ho prestali uspavat 🙂 najskôr mi to prišlo ako tebe nereálne, že to si nikdy nezvykne a bude stále za nami utekať s plačom, ale nie, zvykol si úplne v pohode. Mame predspankovu rutinu a potom ho uložím do postele, potom odchádzam. Sme dohodnutí, že bude mať malé svetielko, budeme mať otvorené dvere a bude nás počuť a budeme ho chodiť kontrolovať, napr. keď sa osprchujeme, najeme, atď. Proste od ôsmej je už náš čas s tatom aby sme oddychovali a on nemusí hneď zaspať, ale je u seba v posteli. Niekedy vydrží do prvého skontrolovania, niekedy do druhého,... Funguje to a nie je to s plačom.
No dobre a ked ho nechas sameho a on bude protestovat a ty mu povies tak ale teda budem tu ale zavriet oci a spinkat? Popripade pusti z youtube co su tie melodie na deep sleep 😀 U nas zabera.
Autorka. Dieťa potrebuje v prvom rade rutinu. Každý večer to isté. Večera, vaňa, zúbky, stlmiť svetlo, kniha, uspávať v rovnakom čase. Ak toto spĺňate a nezaberá, tak dieťatko mohlo mať cez deň priveľa stimulov. (Svetlo, sladké, obrazovky,hluk) V tom prípade je super, ak mu pomôžete upokojiť pred rutinou nervovú sústavu. U nás zaberá hojdanie v deke, alebo ho v nej zamotávať a rozmotávať ako cukrík. Skákanie do vankúšov, kotrmelce, zabalenie do paplóna a masáž. Deti vedia prečo pred spaním skáču. To len rodičia nevedia, čo s tým.
@basulaak aký projektor máte? Dík 😊 rozmýšľam tiež že kúpim
nemam este vlastne, ale za starych cias ked som susede strazila deti tak osvedcila sa mi jednoducha metoda- nechat dieta sa vyjasit chvilku a potom spi ako zatate 🙂
Kym dieta nechce spat, nedonutis ho. Moze byt super unaveny, ale on bude s tou unavou bojovat a nespat.
Tiez som sem pisala a pytala sa. Radili mi vselico. Vyskusala som hudbu - nezabralo, Magneziuum - myslim ze pomohlo. Zatazovu deku - bala som sa kupit.
Ked mal asi 4 vysvetlil mi preco to trva tak dlho. On spat jednoducho nechcel. Pre neho je to strata casu. Je to neskutocne nudne. Len tak lezat a nic nerobit a cakat na spanok. Ked som ho poziadala aby spal, tak skusil ostat na minutu ticho a bez pohnutia. Samozrejme ze nezaspal. Az ked po tej hodine vrtenia sa na posteli mal vsetkeho dost a rozhodol sa ze ide spat a do 5 minut zaspal.
Skus sa aj ty opytat preco nechce spat.
Tak nas chodi spat o 22hej a niekedy potiahne do polnoci a niekedy aj dlhsie takto isto. Radila som sa aj so psychologickou a bohuzial sú deti s odlišnými potrebami spanku, to je dan za to, že v škôlke spi. Ale u nás už v 4 mesiacoch bol len jeden denný spanok a okolo roku sme zrusili aj ten jeden, lebo zaspal až o 16tej a potom ťahal do noci do 1dnej. V škôlke nejak zaspi, ale doma vôbec
@tramtada31 psychologicka nestuduje spanok deti, biorytmy, spankove potreby. To ako keby si sa pytala v krematoriu, na akom stupni piect babovku. Prepac za prirovnanie. V 4m ak babatko nespalo CELY den mimo obedneho, muselo byt sialene preunavene, neverim, ze to bolo pokojne vysmiate babatko, ktore dobre napredovalo. Alebo malo jeden 4hodinovy a tak to zvladalo? Ak zaspinkal az o 16, je to tym, ze chytil druhy dych, vyplavil sa mu kortizol (stresovy hormon) do krvi a drzal ho hore v energii. 12m dieta (tak aby to bolo biologicky spravne) nevydrzi 14hodin hore. Celkom by ma zaujimali hodnoty kortizolu u neho. Takuto spankovu nepotrebu maju napriklad deti s diagnozami. Adhd, Aspergerov syndrom. Ale aj u nich sa da vela dosiahnut rutinou, u nich je to o tom, ze sa mozog velmi tazko upokojuje, a ked rodic najde kluc k upokojeniu mozgu, ide to. To znamena ziadne obrazovky, sladkosti, ziadne pretazovanie (asperger moze byt pretazeny aj len z deti z ihriska aj napriek tomu, ze je tam rad..). Takze bud ma taketo dietatko diagnozu, alebo nemoze v urcitych veciach napredovat tak, ako rovesnici, pretoze ci babatku, ci 12m dietatku, ten spanok chyba pre spravny rozvoj mozgu a ukladanie nauceneho. Ani 4r dieta ktore ma dlhodobo 6 hodin spanku, nemoze byt pokojne, prosperujuce, vysmiate, mat dobru pamat a podobne. Drzi ho hore stresovy hormon, tak ako teba, ked si nervozna pred statnicami a nespis celu noc, pred pohovorom do prace, alebo ked riesis velmi vazne veci v zivote a cele noci sa len prevalujes. Nezaspis. Lebo stresovy hormon. Mos byt sialene unavena, telo to potrebuje, ale hlava nevypne.
Ja po piatich rokoch hlásim, že sme zistili, že:
1. nesmie spať cez deň. V škôlke spia, ale keď je doma, neexist. On nám aj ako trojročný v pohode vydržal do Silvestra.
2. 19:00 hod. Každý deň, bez ohľadu na to, či je na ďalší deň sobota, prázdniny. Toto je deadline, dokedy musíme stihnúť večeru, hygienu, rozprávky a šup do postele. Keď len prekročím tento čas o 20 minút, on sa akoby prehupne a už je prebratý.
PS: nie vždy funguje :D včera sme napríklad ležali v posteli od siedmej do deviatej celý čas sa pýtal na bektérie, vírusy, mikroskopy, vesmír a planéty, dinosaurov, samozrejme bol smädný aj hladný. Robila som, že spím, ale nepomáhalo to. Už bol úplne unavený, doslova si šúchal oči a prstami sa snažil roztvárať viečka. U nás je podľa mňa najhoršie to, že jednak genetika (ja tiež nespím veľa) plus manžel chodí vždy okolo desiatej domov a on ho čaká a je rozrušený. Musí byť sakra unavený, aby nám zaspal v normálnom čase.
Podľa toho, čo opisujes, ty ho tam vyrušuješ. Naši spali od 2 rokov sami vo svojej izbe. Mozno aj skôr. Večer som si k nim ľahla ja alebo manžel, prečítali sme rozprávku a odisli. Hlavné debaty, zážitky, otázky sme riesili cez deň. Večer max small talk. Po rozprávke som povedala, že odchádzam, že mám este svoju robotu, upratať kuchynu, vyzehlit, oddýchnuť si. Zhasli sme svetlo. Zaspal vždy. Niekedy hneď, niekdy neskôr, ale vždy. On sa tiež musi naučiť byť trochu sám a upratať si celodenné zážitky, myšlienky. Niekedy vyšiel von z izby skontrolovať ma, postiskat na chvilocku, napit sa, ale vrátil sa do izby. Uistil sa, že sme tam, a to stacilo. Vykotilo by ma uspavat 1,5 hod. V žiadnom pripade. Aj keď spali s nami v spálni, cca od roka zaspavali sami.
@maxik24 ale predsalen má nejaké znalosti ako postupovat. Vývoj mal štandardný, rozpraval veľmi skoro, lebo mal starsiu sestru, ktorá do neho “hučala” od rana do vecera, pozeram video, keď mal presne 18 mesiacov (prvé slova daleko pred prvým rokom), lebo si to už nepamatam a tam už rozpraval vo vetách, v tom bol nadpriemerný, čo sa týka rovesnikov. Chodit začal priemerne na prelome 13/14 mesiaca. On mal skoro 5 kil a 55 cm pri porode, obvod hlavicky 37 cm, rodeny v AT prirodzene, rychlo bez komplikácií, prenášaný 11 dni, takze nikdy nebol chudý alebo nizsi ako rovesnici. Kojeny dva roky, do toho zdravá strava (rakúske bio potraviny, žiadne pchanie dietata bielymi rozkami a kukuricnymi chrumkami, maximálne bio ryzove chlebiky), doteraz najviac miluje zo všetkého bulgur so zeleninou, lubi jest čistý biely jogurt, takze strava podľa mna oveľa lepšia ako rovesnici, aj keď už nepravidelne sladkosť dostane. Sportovo priemerne zdatny, ale v 4 rokoch zvládal bicyklovat bez koliecok, jemna motorika slabšia, ale je to chlapec a nebavi ho kreslit v porovnani s dcerou, ktorá v skole pise najkrajšie z triedy, aj keď doma netrenuje, ale stále niečo kreslí, vyraba,.. u dcery som mala podozrenie na ADHD, ale vyšetrovala ju samotna riaditeľka CPPaP a je normalna bez diagnóz. U syna nemam pochybnosti, že by mal diagnózu, nie je hyperaktívny, pekne sa prehra aj sám… uspaval sa od 12-16tej, boli to boje a mensie trapenie bolo ten spanok vypustit, ako ho toľko hodín uspavat. Uspavanie vecer ako popisuje autorka, manzel s ním spava v izbe, aby nevyliezal z postele. Ale ani ja som neni extra spac, štandardne idem na 6 hodinách spanku počas pracovného týždňa, manzel tvrdí, že by zomrel, ale ja som tak naucena fungovat bez oslabenia kognitivnych funkcii (nepijem kavu, energetaky, maximálne si dam colu, keď idem niekde na “kavu”).
@andreatytler Čisto ako môj 🙈 a nepomáha ho nechať samého v jeho izbe, v kuse vylieza, alebo sa rozreve, že sa boji, tak ho uspavam v spálni a manžel prenesie. Pre neho je spánok proste strata času, ako povedal: je to nuda. Rovnako sa musí vrtieť popri jedle, sedí pol zadkom na stoličke, on to vníma ako niečo, čo je nevyhnutné, ale zje presne toľko, aby zahnal prvotný hlad. My sme už vyskúšali fakt všetko. A to sme do neho nikdy nepchali blbosti. Na jednej strane je to relatívne kľudne dieta, nikdy nebol ten typ, ze by mi visel z lustra, na druhej však obsediet pri jedle, či ležať v posteli nehrozí... Presne ako píšeš, vníma to ako stratu času. Tiež som podobná, mne stačí 5, 6 hodín spánku a fungujem, vždy zaspávam neskoro. Ak pôjdem spať pred desiatou večer, od druhej rána budem hore. Pri stole som vždy aj ako decko musela mať nejakú knižku aspoň (ale naši to nedovolili), alebo potrebujem spoločnosť, podebatovať si popri jedle, pre mňa len tak jesť a sedieť ticho je najväčší trest. Asi to má po mne 🤦
@maxik24 nie je pravda, co pises. moj synovec nespaval od narodenia. cez den 2x 15 minutove spanky, v noci max 6 hodin. od cca 10 mes.cez den nespal vobec. ani doma v postielke, ani v kociku, ani vozenim v aute, ani v nosici, vobec. svagor je lekar, ziju v BA. obehali s nim nielen slovenskych, ale aj rakusnych neurololov, spankove centra, gastro, endo. vsetko ok. dieta nebolo unavene, nervozne, apaticke, tabulkovo napredovalo, tabulkovo jedlo, len jednoducho nechcelo spat. nechodil do statnej skolky, pretoze tam odmietal spanok, odmietal aj ticho lezat.standardne vstaval o 6.00 rano, zaspaval o 22.00, svokrovci ho k sebe kvoli tomu ani nechceli na prazdniny, pretoze mu nestacili s energiou. dieta je zdrave, nema ziadnu diagnozu, hra aktivne basket, studuje na gymnaziu. ak zaspi pred polnocou, o 4.00 je hore, inak vstava okolo 5. jednoducho spanok nepotrebuje a nikdy ho nepotreboval.
Moja starsia dcera bola a je uplnym opakom. muz sa smeje, ze ona si 3/4 zivota prespi. prakticky od narodenia zaspavala sama, bez uspavania, ziadne rozpravky, vykecavacky, zhasla som svetlo, pusa na dobru noc, spanok. nikdy som pri nej nezazila, aby sa rano do skolky, ci do skoly zobudila sama. vzdy len budenie. pre nu vstat rano pred 9.00 je armagedon. cez obed spavala v skolke tak, ze prva zaspavala, posledna vstavala, doma o 20.30 spala. este aj prvy polrok na ZS, prisla domov zo skoly, sama od seba si sla lahnut na 20-30min. nikdy to nebolo a nie je to ziadne blede apaticke dieta s diagnozou, krvny obraz vzdy mala a ma priam ucebnicovy, imunitu tip-top. za 16r. zivota brala 3x atb, pardon 4x, to 4x nedavno kvoli silnemu akne. jednotkarka celu ZS, chodila po olympiadach, robi kraso, aktualne je prvacka na biling.gymnaziu. bezne este aj teraz cez vikend, rano ak nema trening, spala by pokojne do obeda, len ju vzdy zobudi mladsia sestra. a vecer, ak nema trening, je o 21.00 uz v kome. jedna vec je teoria, druha prax. je nutne si uvedomit, ze existuju aj netabulkove deti. to, ze sa dieta vymyka nejakemu teoretickemu standardu predsa neznamena, ze musi mat automaticky diagnozu.
Aj my máme takého nespavca. Nikdy nezaspí pred deviatou. Vačsinou o pol desiatej alebo aj o desiatej. Skúšali sme už všetko možné ,ale on proste nie je unavený. A viem ako vyzerá a správa sa keď je preunavený. V škôlke s detičkami na obed spí ,ale doma sa môžem aj na hlavu postaviť a nezaspí. A on je akčné dieťa ,stále v pohybe ,často behá vonku na dvore ale ani dnuka sa nezastaví a aj tak má energie na rozdávanie. Rozprávky tiež u nás nespĺňajú ten účel ako by mali,teda skôr mňa uspia ako jeho a nevládzem už ani čítať čo sa mi každú chvíľu zíva 😀 .Spáva s tatom lebo sám nechce ,tato zaspí a on sa pri ňom hrá sám po tme 🤷🏻♀️ . Dúfam,že druhý nebude taký lebo tiež neviem ako budem potom fungovat v práci, aj ja potrebujem aspoň 7 hodín spánku. Naozaj ťa chápem ,človek si na to zvykne ale deficit spánku sa odzrkadlí aj na psychike a zdraví celkovo.
Toto sme aj my mali, nakoniec som ju naucila zaspavat pri rozpravkach na pocuvanie (Chudik, Machata su top uspavaci)
Ja ti neporadim, ale moj 5 rocny poobede nespava a proces uspavania je takmer identicky ako u teba. S tym, ze on nie je ani unaveny. Sam v izbe zaspavat nechce, vylieza z postele a chodi za nami do obyvacky 🤦♀️ vecer v posteli proste mele a mele… spieva, recituje, hra sa s rukami, ja vzdy zaspim skor 😂 on potom zrejme od nudy.
@oblecenie99 Toto ako si ho opisala pri jedle si mi zobrala priamo z ust. Sedi tam len 5 minut, kym si zazenie najvacsi hlad a potom je to utrpenie. Ale ja nenutim aby tam sedel. Dokrmim za pochodu a presne doslova identicke to mam aj ja ze nedokazem len tak sediet a prezuvat jedlo.😀

@maxik24 hygienu ma zvládnutí hádam, aj vie, kedy má dieťa spať, aby ráno vstalo.