icon

Ako uspať mesačné dieťa?

4. okt 2025

Prosím poraďte mi čo robím zle, lebo ja už naozaj neviem. Dávam ju spinkať, keď vidím že už je nervózna, pripadne mi vie aj pri kojení zaspať. Lenze ona zaspi tak na 3-5 minút a hneď oči dokorán otvorené. Tak znova. Uspávam ju v perinke na rukách, zatiaľ som nenašla žiadny iný spôsob uspávania nakoľko mi odmieta cumlík. Kamarátka mi povedala že si pletiem na seba bič a že si na to zvykne že sa nosí, ale čo mám robiť keď inak nezaspi. V šatke a nosiči sa strašne prieči, v kočíku nezaspi, ona sa potrebuje dudkat na prsníku a sem tam sa podarí, že zaspi bez prsníka na rukách nosením. Prvú pol hodinu až hodinu jej spánku mame toto iste dookola, zaspi tak si ju nechám ešte na rukách, po chvíľke oci dokorán tak ju hojdám alebo keď hľadá tak dám prsník, zas zaspi, položím ju a po chvíľke oci dokorán a takto fungujeme stále. Trvá to do tej hodinky ale to čo mame večer je des. V podstate to iste čo cez deň ale trvá to minimálne dve hodiny, nosím ju ale jeduje sa tak ju dám na prsník, z neho sa odtláča, hnevá sa. tak ju zase nosím začne plakať a hľadať tak opäť na prsník a takto dookola minimálne dve hodiny. Keď ju aj muž zoberie na ruky že by ju uspal tak plače. Ja už neviem ako ju mám uspavat, som z toho nešťastná, nervózna a psychicky vyčerpaná. Hladná podľa mňa nie je lebo akonáhle už zaspi po tých 2 hod na nočný spánok tak prespí aj 4 hodiny, minule dokonca 6. Ona sa akosi nevie na ten spánok uložiť alebo čo.. s kojenim tiež je to také, že mala ma zo mňa cumlík. Nechce žiadny, raz za čas sa jej podarí nejaký chytiť ale len na chvíľku. Bola by nonstop na prse lenze potom sa prejedá a grcia, tým pádom potom zase pýta a úplne zanedbávam dávanie na bruško keďže keď je hore tak by bola stále na prsníku. Okrem toho ani nikam nemôžem ísť, nie že by som chcela behať kade tade ale napríklad koncom mesiaca mám zubarku a ešte mam mať aj kontrolu po šestonedelí za chvíľku a neviem si predstaviť malú s niekým nechať keďže stale potrebuje prsník. Čo mám robiť?

jomarch
4. okt 2025

ahoj, v prvom rade je super, co robis pre babo, kojenim ani nosenim na seba ziaden bic nepleties, babo ma mesiac, potrebuje tvoju blizkost, na nic si ho neucis neboj 🙂 ja viem ze to je na palicu…presla som si tym istym. nepolozitelne babatko. nebola sanca sa niekam vzdialit, stretka som si planovala na spanky (nam spala/spi aj v kociku) ale doma chcela byt v tomto obdobi len na prse. zachranovala ma satka. tiez bol problem s bruskom, mala som podozrenie na reflux, takze tiez som mala dilemu ci ju na tom prse tolko mat…boze normalne mam stiahnuty zaludok ako si to predstavim. viem ako ti je a viem ze to znie ako obrovske klise a pravdepodobne tu vetu neznasas - ale je to obdobie a bude to lepsie. naozaj. ja som kazdeho posielala do riti s tymito kecami, bola som zufala a ono sa to naozaj postupne lepsilo. nie zo dna na den, ale nebadane. robis pre babo to najlepsie. skus si pogooglit o tzv stvrtom trimestri. mozno najdes informacie, ktore ti daju zmysel a upokoja ta. drz sa!!

anonym_c09a85
4. okt 2025

@anonym_autor vydrz!!! Je to na slučku, ale vydrz. Mala som toto iste. Po 3mesiacoch to ustúpilo. Pevne nervy.zial, niektore deti su taketo a neovplyvnis to.

biba_18
4. okt 2025

my sme nášho uspávali na rukách možno do 1/2 roka? možno aj dlhšie. žiaden bič, zaspal do pár minút, keď už tvrdo spal preložila som ho do postieľky a bolo… keď som ho neuspávala ja, tak muž. najprv v perinke a potom na veľkom vankúši… nakojila som ho, dala som ho odgrcnúť, ležal na vankúši a tak zaspával…

denkabemommy
4. okt 2025

@anonym_autor ten nočný spánok je možno problém kvôli kolikám. Skús babatko pomasírovať, dať coliprev kvapky, teplu spoločnú sprchu.. koliky po pár týždňoch odznejú.

Mimo to, vôbec si nepletieš na seba bič. Ja som na prsníku deti uspávala do 2r, potom som im vysvetlila, že stačilo a hotovo 🤷🏼‍♀️. Prvých 7m so skákala aj na fitlopte, keď som jedného dňa už nevládala ľahli sme si do postele a zaspávali tam.

janie7
4. okt 2025

@anonym_autor Ahoj a dávaš spinkať malú v zavinovačke? Na uspávanie našej malej funguje fén.

autor
5. okt 2025
@janie7

@anonym_autor Ahoj a dávaš spinkať malú v zavinovačke? Na uspávanie našej malej funguje fén.

@janie7 v perinke spinkáva

anonym_89101f
5. okt 2025

Ja ked som sla na kontrolu po 6t, tak dieťa bohuzial prerevalo ten cas v aute.. prezilo, ale tiež malo zrovna také obdobie bohuzial, kocik nie, muz na rukach nie, nosic nie, auto nie, tak muz robil v aute co vedel.. chripkova sezone v plnom prúde, so sebou zobrat teda radsej tiez nie...
Vydrz, ono to raz prejde..
Aj ja co som sa napocuvala, ze uspavat pri kojeni nie, ale co ked to fungovalo , ze do minúty bolo dieta tuhe (po istom case si tak zvyklo) a cuduj sa svete odstavilo sa od kojenia za 2 dni bez problemov uplne..

banalu
5. okt 2025

Pozri, babo ma mesiac, vela zien si tymto preslo, ale je to akesi tabu o tom rozpravat, lebo dostavaju presne taketo "rady" od okolia - nenosit, nerobit zo seba cumlik a podobne.
Nuz, ja som moju nosila na skoro kazdy denny spanok v nosici do roka (museli sme si nan zvyknut aj ja aj ona, velky skok bol ked som medzi nas dala bavlnenu plienku, mojej vadil dotyk koza na kozu).
Nikto ti overenu radu neda, lebo kazde dieta a aj matka su ine. Tie co to nezazili ta nepochopia a tie co to zazili same niekedy nevedia ako to prezili 😂
Ja ked som sla prvy krat od malej - tak som tiez pripravovala muza na 200 scenarov a vies co zvladli to aj bezomna a mojich planov a rad - prezili tie 2 hodiny s prehladom - ano aj poplakala a aj povymyslala, ale zvladli to lebo museli 🧡 ved nebol s nou prvy krat v zivote, staral sa onu predsa kazdy den - prebaloval, prezliekal, kupal.
Drzim palce aby sa to zlepsovalo, rob vsetko ako citis a ako to byhovuje vam - lebo nikto z tych co mudruju nemusia prezivat to co ty 😉

anonym_edde3c
5. okt 2025

@anonym_autor nie je jej v tej perinke teplo? Ja som nikdy neuspávala na prsníku a nerobila zo seba dudel, to si fakt pletieš na seba bíč. Ak potrebuje dudkať, tak skúšaj iné značky cumlíkov.

michaelam2
5. okt 2025

@anonym_autor neboj sa ziaden bic si na seba nepleties. Je to malinke babatko, proste ta este potrebuje, casom sa to bude zlepsovat. Tiez som sa napocuvala tychto blbych reci a vies co? Povedala som si ze kaslem na to, ked si kazdy vravi co chce, riadila som sa tym co potrebovalo dieta a zrazu sme obidve boli uplne spokojne. Takze neboj, bude aj lepsie.

vladuska20
5. okt 2025

Ja som neuspavala,nakrmil sa a ulozila spet do postielky,zobudil sa az na dalsie kojenie,3h prespal.Ale teda maly bol vzdy s nami dole,teda nas pocul a sladko spinkal.Ani teraz neuspavame,lahne do postielky,podam mu ruku a zaspi alebo s nami v posteli.To ma zase chyti okolo krku a spi.Alebo na muzovi a pocuva mu srdce,to tiez ho uspava.

anonym_3ebacd
5. okt 2025

@anonym_autor mna tu ubicuju tak dám anonymne-mám 5mesacne babo a to iste sme mali, počkaj keď príde spánková regresia to bolo o hubu 😂 našťastie už máme po.. ale chcela som to že môj maly to iste odmietal cumlik. skúsili sme 3 rôzne typy a značky… je pravda že aj ten posledný najprv vypluval ale teda naučil sa. musel. presne kvôli tomu že on by nonstop dudal a to sa reálne nedá zvládnuť. a to je kojeny…

anonym_c09a85
5. okt 2025

@anonym_autor vacsina deti je takychto
Len sa to nehovori
Len malo a to veeeeeelmi malo deti polozis a spia samé... a tie stastne matky, ktore maju spačov deti ti budu davat najviac rád. Ale oni nenaucili svoje deti spat, oni proste také deti mali od narodenia.
Deti do 3mesiacov nemaju rezim. Je to len skuska vydrze matky a boj o prezitie. Ale potom si to vsetko sadne a bude dobre 😉

anonym_edde3c
5. okt 2025
@anonym_3ebacd

@anonym_autor mna tu ubicuju tak dám anonymne-mám 5mesacne babo a to iste sme mali, počkaj keď príde spánková regresia to bolo o hubu 😂 našťastie už máme po.. ale chcela som to že môj maly to iste odmietal cumlik. skúsili sme 3 rôzne typy a značky… je pravda že aj ten posledný najprv vypluval ale teda naučil sa. musel. presne kvôli tomu že on by nonstop dudal a to sa reálne nedá zvládnuť. a to je kojeny…

@anonym_3ebacd aj my sme naučili na cumeľ, kojenie to nijako neovplyvnilo, ale spánok neuveriteľne

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
maryetta
6. okt 2025

Moj prvy bol taky. Preslo to i ked ano. Zufalstvo bolo riadne. Po cca 3 mesiacoch sa to zlepsilo. Po 6mesiacoch bolo konecne dobre 🙂
Moje prve dve deti cumel absolutne nechceli a to som mala hadam aj 10roznych.
Dalsie dve deti mali uz v porodnici 😂 lovi znacku. Tak ak nahodou nemas skus. Kazdemu vyhovuje iny.
Niektore dojcene deti si potrebuju odgrgnut. Ine nemusia. Tym ze vela je na prsniku nieco vytiahne jasne ze je z toho asi aj prejedena. Ale prsnik ma nielen na potravu ale aj na upokojenie. Na uspavanie. Uzivaj si to. Ja som akurat postupne ale uz nadobro odstavila svoje stvrte. Bolo to narocne ale nadherne obdobie.