icon

Ako zlepšiť spánok 14-mesačného dieťaťa?

nat_alia
27. feb 2024

Prosím vás už som zúfalá. 14 mesačný syn do takmer 11 v noci vyvádza a nechce spať. Ráno sa budí medzi 7-8 potom si pospí 2 hodiny okolo 12 obeda a potom niekedy spáva este o 19 večer, niekedy tento spánok vynechá. Ale každý deň ho pred 23,00 neuspíme. Poznáte nejaké tipy ako mu zmeniť režim že by šiel spať aspon o 21? Ja už v noci meliem z posledného a on sa správa ako posadnutý ak sa ho snažím uspať pred 23... metá sa, krúti, dokola sa stavia na nohy, kričí potom sa rozplače a nakoniec reve lebo skrátka ešte nechce spať. Čo by pomohlo? Skúšame uspávanky, čičíkanie, ale pred tou 23 sme skrátka neúspešní..
A aby toho nebolo málo, stále sa v noci budí každé 2 hodiny a bez mlieka nezaspí( už ho nekojím ale robíme mu Nutrilon). Skúšali sme čaj, uhojdať, pocikaný nie je, ale zas...z plaču prechádza do revu kým nedostane svoje mlieko..Aj keď ho napchám pred spaním kašou že by bol sýty, aj tak sa budí ..
Má veľmi nekľudný spánok po tom, čo ho ledva uspíme... poraďte čo robiť

anjelicek26
27. feb 2024

O 19-20 tej na mat nocny spanok a nie druhý denný.. to by žiadne dieta takto potom pred 23 nezaspalo...

janusik7
27. feb 2024

@nat_alia nebude problem ten druhy spanok o 19tej? Ja mam 10 mesacne dieta a odpozorovala somze ak mu druhy spanok ide dlhsie ako do 17:30 tak na nocny spanok sa uklada horsie

nat_alia
autor
27. feb 2024

@janusik7 opakujem aj ked ho vynecha tak skor ako o 23 nezaspí...a co mam robit ked je o 19 mrzuty trie ci oci vyvadza a len co ho polozim ho vypne a zaspi? Ako ho mam udrzat hore?

anjelicek26
27. feb 2024

@nat_alia nemáš ho udržať hore,ale uložiť na nočný spanok o tej 19tej... ako každé dieťa v jeho veku.. okúpať nakŕmiť a dat spat na noc... zhasnúť svetlá všetko vypnúť a mate pokoj...

nat_alia
autor
27. feb 2024

@anjelicek26 myslite ze keby to bolo tak jednoduché tak to nerobim? Presne som vám opísala situáciu...o 19 ho uložím, pospí si tak hodinu a je zase hore, môžem cicikat do aleluja...takze ho mam nechat od cca 20 kedy sa zobudí do 23 revat v postielke a opakovat mu: mal by si spat ako vsetky deti v tvojom veku!
Dakujem za radu👍🏽
Som v nejakej situacii a pytam sa mamiciek ako z nej vykluckovat, nie co by som mala robit a co je správne pre deti v jeho veku...ja to viem zial to mame momentalne takto

anjelicek26
27. feb 2024

@nat_alia len na čo ho cicikas a riesis,ked sa po hodiny preberie... Je noc,ma spat. Nechať zhasnute aj ked sa zobudi, ponuknut mlieko, žiadne hracky elektronik spievanie zábava.. proste tma(mama pritomna samozrejme).. kazde preucanie trva pár dní,ale výsledok stojí za to...

nat_alia
autor
27. feb 2024

@anjelicek26 toto uz ako rada znie...nechat to preručať no..nevedela som ci sa tak niekam posunieme
Vďaka

anjelicek26
27. feb 2024

@nat_alia on plakat,ked budeš pri nom,nebude. Ale budeš pri nom proste len lezat,hladkat potme chrbatik a robiť sa,ze spis,lebo je hlboka noc...a je mi jasne,ze to je prvé dní na pekne nervy..

mamickalisticka
27. feb 2024

@nat_alia ona nenapísala preručať, ale preúčať.

nat_alia
autor
27. feb 2024

@mamickalisticka aha ja ze nechat ho vyplakat lebo to mi radia zeny vacsinou 🥲

nat_alia
autor
27. feb 2024

@anjelicek26 no skúsim, ďakujem

vkatush
27. feb 2024

@nat_alia
Tiež mám 14m, tiež chodí spať neskoro, okolo 22, niekedy 23. Zase mne to tak nevadí, ja chodím veľmi neskoro.

Vstáva okolo 7-8, klasika jedlo hra vonku domácnosť,...
Pred 12 ide spať obedný, zväčša potiahne hodinu a pol.
Poobede zase všetko možné robíme.
Niekedy zvládne deň bez druhého šlofíka, ale zväčša ešte potrebuje jeden, ten zvykneme okolo 16tej (podľa programu dňa, únavy, či zaspí vôbec,...). Ak nezaspí najneskôr do 18tej, už spať nepôjde, lebo to by sme boli hore aj do druhej rána. Tento druhý šlofík je polhodina-hodina, málokedy dlhšie.
Zase všetko možné robíme, o 20 vaňa, mlieko, dohrať sa, umyť zuby, knižka na dobrú noc, ide medzi nás do postele, povieme si, aký sme mali deň, v polke zaspí a presúvam ho do postieľky.

Ak chcem aby zaspal skôr ako o 22, tak musím ísť na fitloptu a uspávať, aj to nie vždy vyjde, ak ešte proste nie je unavený.

Takže moja rada asi znie, keď ti potrebuje ešte ten druhý šlofík, tak ho dávaj skoro, okolo 16tej a nech je to maximálne hodina. Áno, zobuď ho, jemu obedný musel stačiť, keď ti spí dve hodiny.
A hlavne naučiť sa na večerný režim, bez telefónov, bez telky. Vaňa, mlieko, zuby, nejaké hry, ñuñanie,... Aj keby mal skákať besný po gauči a vybiť si poslednú energiu, okey, ale nech vie, že je to rituál pred spaním.
Potrvá, kým sa to naučí, zvykne si, ale veľmi to pomôže.

A odsledovať si časy spánku, koľko spí a kedy, aby tiež mal pravidelnosť.

Mne ten čas vyhovuje, ale tak od 2 rokov tiež už budeme meniť režim kvôli škôlke, budeme chodiť skôr spať. Ale zatiaľ nám to vyhovuje takto.

andreatytler
28. feb 2024

@nat_alia Ako ste sa dopracovali k tomu druhemu spanku o 19:00? Maval ho skor ale posuvali ste ho stale viac na neskor az to skoncilo na 19:00? Ak ano, tak to bola chyba a musite to nejako manualne zmenit aby o 19:00 nabehol na nocny spanok, lebo teraz to ma stale mastavene ako cas na druhy spanok.
Urobila by som to presne ako radila @anjelicek26. Ulozila o 19:00 a ked sa po hodine zobudi, nereagovala by som a tvarila sa ze spim. Zatemnila by som izbu aby bola uplna tma a ticho aby bolo jasne ze je noc.
Moze byt aj 2 tyzdne kym sa to zmeni. Chce to trpezlivost.
To caste nocne budenie bude asi koli tomu ze ma malo spanku. Myslim ze ked sa vam podari naucit ho nabehnut na nocny spanok o 19:00 a bude mat tym padom o 3 hodiny viac spanku, tak aj to caste nocne budenie prestane.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
titla
28. feb 2024

Ja tiez suhlasim s @anjelicek26, druhy spanok zrusit a ukladat ho rovno na vecerny spanok. Mozno by som mu to rovno posunula na 20.00. Ulozit spinkat a ked sa zobudi, zostat pri nim, cickat ho, mojkat ALE ostat v posteli a trvat na tom, ze je noc a spinkame. On bude vymyslat, hnevat sa, poplacka si, ale ty musis byt neoblomna. Nenechat ho tam sameho rucat, ale byt pri nom. Mozno to potrva 3 dni, mozno 3 tyzdne. Prve vecery budu najhorsie, ale treba vydrzat jeho protesty.
Rovnako aj s mliekom. Nedat, ponuknut max cucnut vodicku (ale z mojej skusenosti, ani na to by som ho neucila). On sa bude jedovat, vyzadovat svoje ale ty nesmies ustupit. Ale nenechaj ho vyplakat sa sameho. Striedajte sa s muzom, budte vsak s nim.

emilka_1
28. feb 2024

@nat_alia ahoj, vyzerá to, že bojujete s prechodom na 1 spánok, toto sú všetko typické znaky, čo opisuješ. On je chudáčik taký prestimulovaný a extrémne unavený, že sa potom správa ako posadnutý, ako opisuješ.
Nechaj ho späť na obed, a večer ho ulož medzi 18-19, to je úplne v poriadku čas na večerný spánok pre také bábätko. Aj on si musí zvyknúť. Zobudí sa o 20? Nevadí, netreba zapať svetlo, ani sa rozprávať nahlas, kričať, prosikat ho, vysvetľovať.. to je zbytočné. Nechaj ho, nech sa vrti v posteli pri tebe (v tme), hladkaj ho, spievaj potichu uspavanku, hocičo. Alebo len buď ticho a buď tam pri ňom. Musí si zvyknúť, že to je čas spánku proste.
Veľa mamičiek nezvládne tento prechod a ide sa s deťmi hrať, nebodaj pred telku a potom sú zúfalé, ale ja jedinú cestu vidím v konzistentnosti, nesmieš polaviť. Ja som mala 2 deti s rozdielom 1.5 roka, sama som ich uspavala. Ale nikdy nechodili ani len o 21 spať.
A ešte poviem možno nepopulárny názor, ale ja by som zrušila aj umelé mlieko 🤷‍♀️ detičky v tomto veku už pekne jedia normálne jedlo (primerané veku), takže živiny by mal mať odtial. A veru bez mlieka ti zaspí, ale opäť to treba naučiť a musíš hlavne ty na tom pracovať a nepolavit. Jasné, že to nieje ľahké, ale nie je v poriadku chodiť tak neskoro spať..
Lebo akonáhle dieťatko zaplace, mamina povolí, dá mu mlieko, hocičo. Potom ale nečakaj výsledky. Všetky to tak máme, nemáš "náročné dieťa ". Máš úplne normálne zdravé bábätko, ktoré narazí na tvoju hranicu, a jemu sa to nepáči, čo je v poriadku. Ty si ale na to, aby si trvala na svojom a nepolavila. Lebo keď bude mať 3-4 roky a budeš stále polavovať, tak to bude extrem. Nieje to jednoduché, ale vitaj v rodičovstve 😀
Ja som prvého odstavila od kojenia v 14 mesiacoch, druhému som prestala dávať umelé v 11 mesiacoch. A vieš čo? Revali mi 2-3 dni, samozrejme, ale potom pekne prespali celú noc a nebol žiadny problém.
A pozor! Ty tam s tým dieťatkom budeš, bude s tebou v bezpečí a budeš ho mojkať, nenecháš ho predsa vyrevať samé. Plač je prirodzená reakcia dieťatka na hranicu, ktorú si stanovíš. A uvidíš, že po pár dňoch si zvykne, že proste musí byť v posteli a bude spať.

nat_alia
autor
28. feb 2024

@emilka_1 ❤️dakujem