icon

Ako zlepšiť spánok 3-mesačného dieťaťa?

dadika1234
8. júl 2026

Dobrý deň, prosím o radu mamičky, ktoré zažili niečo podobné alebo máte nejakú skúsenosť či lifehack.
Náš syn má od narodenia výrazný reflux, niekedy zvracia aj 2 hodiny po jedení, od cca 6 týždňov je len na UM. Do cca 1 mesiaca spával bez zavinovačky, najmä kvôli kontaktu koža na kožu a podpore dojčenia. Z rôznych dôvodov sa nám to nepodarilo. Neskôr sa objavili aj koliky a inak ako v perinke či zavinovačke a na rukách nezaspal. Keď zaspal, mohli sme vytiahnuť cumlik a dať ho do postieľky. Od dvoch mesiacov sa začal cez deň budiť vždy presne po 30 minútach. Je jedno či má bdelé okno hodinu, hodinu a pol či dve. Je jedno, ci ma veľa stimulov či menej. Či mu cumlik nechám alebo zoberiem. Vždy sa zobudí. No vidno na ňom, že nie je oddýchnutý. Teraz má tri mesiace, čiže už presne mesiac toto riešim každý deň, každý jeden denný spánok. Uspavam ho stále na rukách zavinutého. Ak nie je zviazaný nedokáže zaspať, kope nohami a rukami si ide do tváre čo ho veľmi vyrušuje. Nefunguje ani spací vak. Ak mu cumlik nevytiahnem, tak sa budí ešte viac vždy, keď mu vypadne.
Nočný spánok máva jeden dlhší cca 5-6 hodín, vtedy sa po tých 30 minútach nezobudí. Aj v noci dokáže opäť zaspať.
Skúšala som už aj šum, úplnú tmu, nefunguje nič.
V kočíku nespí vôbec, vyrušujú ho kamienky, štekajúce psy, autá. Ak zaspí, tak na pár minút, stále sa budí a je nervózny.
Keď bolo pred 2 týždňami tak horúco, nemohli sme ho zavinovať a to bolo peklo, cez deň nespal takmer vôbec a večer bol preťažený a nevedel zaspať.
Máte niekto prosím skúsenosť? Ja neviem čo mám robiť. Viem, že postupne ho treba odnaučiť aj od zavinovania, sle neviem si to predstaviť. Ak ma cumlik stale počas spánku , nespí ani toľko, ale bez neho nezaspi. A bude si vedieť niekedy prepojiť spánkové cykly, aby sa nebudil po 30 minútach?
Chcela by som ho naučiť, aby zaspaval aj sám v postieľke, že budem iba pri ňom, ale to mi príde ako úplný nonsens.
Zo srdca ďakujem za všetky skúsenosti.

martinka17
8. júl 2026

Môj syn spával od 6 týždňov na minútu presne 3*30 minút (v noci sa budil 4-5 krát 🙂 ) Potom keď prešiel na 2 spánky, tak to bolo cca 2*45 minút. Od roka mal jeden spánok denne - zhruba hodina.

anonym_088147
8. júl 2026

@dadika1234 no my sme na tom podobne. Mame 4,5 mesiaca ale tie denne spanky sú po 30minut. Už som to proste prestala riešiť, je to tak asi 1,5mesiaca. Často to je len tých 30min spánok, no niekedy sa mu podarí aj 45 alebo hodinu. Výnimočne sa nedávno podairlo 1,5h v kočíku (aj to hodina chodenia s ním). Nedá sa ho tak isto douspat po ty h 30’in spanku. Uspavam ho na prsníku a keď nie tak na rukách. V kočíku kým zaspí tak mu trvá aj 20minut. Nepospi tak ako keď mal 2 mesiace, hodinu až dve pospal.. no čo spravím. Nič. Keď spi tak mne sa neoplatí ľahnúť si k nemu a pospať a keď chcem dačo uvariť upratať tak nestíham za 30’in

martinka13
8. júl 2026

Dcéra mávala 4 x 30 minútový spánok cez deň prakticky od narodenia. Prešlo to asi v polovici roku, keď prešla na 2 hodinové, neskôr na jeden 2-3 hodinový. V noci spala s 1 prebudením na mlieko. Potom hneď zaspala.

tanyan
8. júl 2026

Naša mala tiež také krátke denné spánky. V kočíku nespala, v aute tiež nie. Ona nechcela byť v kočíku ani bdelá. Už v pôrodnici bola bez zavinovačky. Jednoducho také slobodné dieťa, ale kontaktné. Akonáhle bola na mame alebo tatovi, tak bolo všetko OK.
Vyriešila som to tak, že som ju nechala spať na mne (na gauči v poloľahu) alebo som spala s ňou vo veľkej posteli. Dcéra sa vyspala, ja som si oddýchla... Ak sa dá, tak odporúčam vyskúšať. Spalo sa jej oveľa lepšie, keď cítila, že som pri nej.

anonym_0539b8
8. júl 2026

Moj nazor (ale len moj osobny nazor)
1.) cumlik som detom nikdy nevytahovala
2.) zavinovacku som nikdy nasilu nerusila, ked dietatu na spanok vyhovuje. Jednoducho vzdy prisli do veku, kedy sa z nej zacali "rozbalovat" same, a tak sme ju raz dva zrusili a vybavene, a ono to vzdy prislo neskor ako v 3.mesiaci.

Prve dieta som mala taketo, ze presne po 30.minutach, vzdy vzdy vzdy zobudenie. Ci auto, ci kocik, ci doma... Akoby mal hodinky v hlave. Mne osobne sa najviac osvedcilo spavat s nim - kedze bol prvy, mohla som si to dovolit. Doma totiz zaberalo, ze ked som videla ze sa budi po tych 30min, som mu chytila rucicky, pripadne ho pohojdala, podrzala aby sa nezacal suchat, vyhadzovat cumlik z ust atd, a dal sa douspat a pokracoval v spanku, uz riadnom, aj 2hodinovom. V aute sa to malokedy dalo ovplyvnit, niekedy ked som naozaj pridrzala rucky a zaroven mal tmu (alebo som prekryla oci 😃 A v kociku sa to ovplyvnit nijako nedalo, proste smola. Preto som preferovala spanie doma. Tych par mesiacov to clovek vydrzi.

Drzim palce inak, on bol zly spac aj v noci, kazdu chviku hore ... No a este jeho budenie bolo vzdy o tom (cez den aj v noci) ze zacal revat ako zmyslov zbaveny, normalne na infarkt.
Cca od roka z neho bol dobry spachtosko.

simsalabim
8. júl 2026

@dadika1234 moja dcera tak spala. 4xdenne 30min. Potom 3x, 2x, 2x a v roku a pol uz vobec. Nebolo tej sily spanok predlzit. Museli sme to iba akceptovat. Vsetko dospala v puberte…

dadika1234
autor
8. júl 2026
@martinka17

Môj syn spával od 6 týždňov na minútu presne 3*30 minút (v noci sa budil 4-5 krát 🙂 ) Potom keď prešiel na 2 spánky, tak to bolo cca 2*45 minút. Od roka mal jeden spánok denne - zhruba hodina.

@martinka17 ďakujem za podelenie sa so skúsenosťou ☺️

dadika1234
autor
8. júl 2026
@simsalabim

@dadika1234 moja dcera tak spala. 4xdenne 30min. Potom 3x, 2x, 2x a v roku a pol uz vobec. Nebolo tej sily spanok predlzit. Museli sme to iba akceptovat. Vsetko dospala v puberte…

@simsalabim ďakujem za vašu skúsenosť

dadika1234
autor
8. júl 2026
@anonym_0539b8

Moj nazor (ale len moj osobny nazor)
1.) cumlik som detom nikdy nevytahovala
2.) zavinovacku som nikdy nasilu nerusila, ked dietatu na spanok vyhovuje. Jednoducho vzdy prisli do veku, kedy sa z nej zacali "rozbalovat" same, a tak sme ju raz dva zrusili a vybavene, a ono to vzdy prislo neskor ako v 3.mesiaci.

Prve dieta som mala taketo, ze presne po 30.minutach, vzdy vzdy vzdy zobudenie. Ci auto, ci kocik, ci doma... Akoby mal hodinky v hlave. Mne osobne sa najviac osvedcilo spavat s nim - kedze bol prvy, mohla som si to dovolit. Doma totiz zaberalo, ze ked som videla ze sa budi po tych 30min, som mu chytila rucicky, pripadne ho pohojdala, podrzala aby sa nezacal suchat, vyhadzovat cumlik z ust atd, a dal sa douspat a pokracoval v spanku, uz riadnom, aj 2hodinovom. V aute sa to malokedy dalo ovplyvnit, niekedy ked som naozaj pridrzala rucky a zaroven mal tmu (alebo som prekryla oci 😃 A v kociku sa to ovplyvnit nijako nedalo, proste smola. Preto som preferovala spanie doma. Tych par mesiacov to clovek vydrzi.

Drzim palce inak, on bol zly spac aj v noci, kazdu chviku hore ... No a este jeho budenie bolo vzdy o tom (cez den aj v noci) ze zacal revat ako zmyslov zbaveny, normalne na infarkt.
Cca od roka z neho bol dobry spachtosko.

@anonym_0539b8 ja zavinovacku ani nechcem rušiť, ale už je teplo a bojím sa prehrievania. Mám doma klasickú z peria a potom mušelinovu, ale obidve sú teplé.

dadika1234
autor
8. júl 2026
@tanyan

Naša mala tiež také krátke denné spánky. V kočíku nespala, v aute tiež nie. Ona nechcela byť v kočíku ani bdelá. Už v pôrodnici bola bez zavinovačky. Jednoducho také slobodné dieťa, ale kontaktné. Akonáhle bola na mame alebo tatovi, tak bolo všetko OK.
Vyriešila som to tak, že som ju nechala spať na mne (na gauči v poloľahu) alebo som spala s ňou vo veľkej posteli. Dcéra sa vyspala, ja som si oddýchla... Ak sa dá, tak odporúčam vyskúšať. Spalo sa jej oveľa lepšie, keď cítila, že som pri nej.

@tanyan a teraz je zdravá a spánok je lepší?

dadika1234
autor
8. júl 2026
@anonym_088147

@dadika1234 no my sme na tom podobne. Mame 4,5 mesiaca ale tie denne spanky sú po 30minut. Už som to proste prestala riešiť, je to tak asi 1,5mesiaca. Často to je len tých 30min spánok, no niekedy sa mu podarí aj 45 alebo hodinu. Výnimočne sa nedávno podairlo 1,5h v kočíku (aj to hodina chodenia s ním). Nedá sa ho tak isto douspat po ty h 30’in spanku. Uspavam ho na prsníku a keď nie tak na rukách. V kočíku kým zaspí tak mu trvá aj 20minut. Nepospi tak ako keď mal 2 mesiace, hodinu až dve pospal.. no čo spravím. Nič. Keď spi tak mne sa neoplatí ľahnúť si k nemu a pospať a keď chcem dačo uvariť upratať tak nestíham za 30’in

@anonym_088147 ja by som to tiež neriešila, keby potom nebol unavený, ale on je nemastný neslaný po 30 minútach. Úplne iné dieťa ako keď sa vyspí

anonym_088147
8. júl 2026
@dadika1234

@anonym_088147 ja by som to tiež neriešila, keby potom nebol unavený, ale on je nemastný neslaný po 30 minútach. Úplne iné dieťa ako keď sa vyspí

@dadika1234 nášmu stačí tých 30minut, po prebudení je vysmiaty ale niekedy zas nevydrží toľko a rýchlo je umrncany. Proste ako kedy.. u vás po 30tich minútach nedá sa ešte doouspat? Ja som hlavne rada že mi v noci pospi 7-9 hodín vkuse prvý spánok na noc.

tanyan
8. júl 2026
@dadika1234

@tanyan a teraz je zdravá a spánok je lepší?

@dadika1234 Áno, je zdravá a spokojná. Už má 11 rokov a citlivá je akurát v období splnu, keď má niekedy zlé sny.