icon

Ako zvládnuť vyčerpanie z nespavosti 5-mesačného dieťaťa?

michaelam2
14. mar 2025

Ahojte, mam 5 mesacne dieta, ktore prve dva mesiace od narodenia spavalo pekne. Potom sa nieco zmenilo a odvtedy je kazda noc hrozna. Budi sa kazdu hodinu. Je uplne jedno ako spi cez den, ci dobre, ci zle, noc je vzdy rovnaka, skusali sme uz asi vsetko. Kojim a stale vyzaduje prsnik, bez neho zaspat nechce. Odmieta flasu aj cumel. Ja som uz totalne vycerpana, partner pomaha ako vie ale pracuje, takze samozrejme nemoze s nou byt cele noci hore a inu pomoc nemame. Zeny tie co ste si nieco podobne zazili, ako ste zvladli tu unavu? Ja uz naozaj neviem co so sebou, citim sa hrozne zle. Prosim aby pisali naozaj len tie, ktore maju skusenost. Dakujem pekne.

rachel36a
14. mar 2025

@michaelam2 spala som vždy keď dieta cez deň, aby som dobehla deficit

ina2405
14. mar 2025

@michaelam2 presne, spi vždy keď sa dá aj cez deň. Cez víkend nech ide manžel kočíkovať a ty si pospi. Aj hodina ti pomôže.

carrot_apple
14. mar 2025

@michaelam2 okolo 5 mesiaca sa už môže meniť spánkový režim dieťaťa, malo by spať doobeda cca 45minút,poobede 2hodiny(nosný= nesmie sa skracovať) a podvečer 30 minút, nevadí, že vyžaduje prsník, je to ešte malinké dieťa, potrebuje to keď kojíš, keď začneš prikrmovať nebude také závislé na prsníku, má to čas, tým by som sa netrápila, ALE
zabezpečiť si a zapájať do všetkého partnera, ja som bola na všetko sama tiež,ale večer mi naškrabal zemiaky, mrkvu... pripravil mäso, robil nákupy, vynášal smeti, vysával, umýval riad, takže som spala s dcérou vždy doobeda,poobede a aj podvečer, ale pri synovi to bolo už lepšie, tam to fungovalo ako hodinky DO SLOVA A DO PISMENA a kojila som oboch do 9mesiacov, A, dcéra vôbec nechcela cumeľ a syn ho mal do 3rokov, takže mám skúsenosti aj také aj iné a tretie dieťa?
brutálny režim
5mesiacov=30 minút spánku v kočíku doobeda a budiť, 2hodiny v kočíku poobede a budiť, 30 podvečer a budiť, budil sa na jedno dva kojenia v noci(neplakal,spokojne spal) a spal do 6:00 ráno, ako HODINKY sme fungovali, postupne sa sám budieval a aj sám zaspával v postieľke a všetci boli nastavení, muž varil, kupoval, upratoval, dcéra izbu,vynášala smeti...sadli sme si spolu a každý si vybral čo chce robiť, dohodli sme sa na pravidlách a fungujeme, myslím, že skvele.

colsami
14. mar 2025

Zazila som, bolo to neunosne pre mna, pre dieta a ostatnych clenov rodiny. Kazda hodina hore, kazda noc. Ak vobec tu hodinu vydrzal... V cca 6 mesiacoch som to dieta odstavila, proste koniec prsnika a hotovo. Mlieko som odsavala a dostaval do prikrmov. Bolo to najlepsie rozhodnutie pre nas vcelku normalny zivot, ake som mohla urobit.
Dieta vydrzalo aj 2h spat, ak sa zobudilo, lahko sa uspalo aj bez prsnika a lepsie reagovalo tym padom aj na otca.

@rachel36a: super ze si sa mohla vyspat cez den. (Bez ironie). Ak ale nemas iba jedno dieta, alebo AK mas jedno dieta ale cez den spava rovnako naprd ako v noci (ten moj spaval aj cez den maximalne 35-40 minut), tak nestihnes ani cez den ziadne vyspat sa ... Ledva zaspis a si hore, rozbita este viac...

stankadu
14. mar 2025

Moja staršia bola presne takáto, každú chvilu v noci hore. Tak mi doktorka poradila večer dávať velmi riedky príkrm, lebo že jej moje mlieko nestačí. Pomohlo, potom sa budila max 2-3x v noci. Kojila som ju do 1 roka.

diewcatqoo
14. mar 2025

A to si predstavte, ze su deti, ktore sa budia v noci kazdu hodinu a pocas dna sa nevyspite tiez, lebo spia max. 20 minut. Mali sme toto s prvym a z vycerpania som si uhnala taku depresiu, ze som sa chcela zabit. Kto toto nezazije, ten vazne nepochopi.
Teraz mam druhe dieta, to sa budi v noci 3-6x a ked niekomu poviem, ze ake je to super, ze sa budi len tak malo, tak zalomi rukami a pozera na mna ako na sibnutu, ze to je vela. Tak ten clovek este nezazil dieta, co sa budi 12-15x.

veronicka1901
14. mar 2025

Neporadim ti, nasa najstarsia spavala hrozne do 2 rokov, kym sme ju nedali do vlastnej izby, lebo uz sa to naozaj nedalo a vracala som sa do prace. Dalsie dve dcery spavali o nieco lepsie, ale teda take, ze prespat celu noc sme tiez nepoznali pomerne dlho. Najlepsi spac bola prostredna dcera, ta sa v roku sama odstavila od dojcenia, uz nechcela prsnik a potom spala fajn. Najmladsia dcera zacala bojkotovat prsnik v 1.5 roku, mala nejaku krizu a potom ked uz chcela naspat, tak som nedala. Len zasa sa naucila na to, ze ju drzim za ruku (nikdy nemala cumel). Tym chcem povedat len to, ze kazde dieta je uplne ine a co funguje u jedneho, u dalsieho nebude. Len vydrzat, nie je ina cesta, naveky to nebude.

colsami
14. mar 2025

@diewcatqoo a este k tomu budenie s revom, ako by si to dieta rezal... Ano, kto nezazil, nepochopi.

sobi20
14. mar 2025

@michaelam2 Zdravim Vas,mala som to rovnako pri 1.synovi.Od 4.mesiacov to bolo v noci peklo.Bol hore kazdu jednu hodinu,aj castejsie a vyzadoval prsnik.V 6.mesiacoch sme absolvovali spankove poradenstvo u Zuzky Guzmickej (Lepsi spanok babatiek).Boli to najlepsie investovane peniaze.Napokon sa dojcil do 2,5 roka,kedy sa sam odstavil.Teraz mam druheho synceka,aktualne ma 4 mesiace,ak opat nastane problem,kontaktujem cim skor Zuzku.Nam naozaj velmi pomohla.Drzte sa,viem,ze je to velmi narocne!
A ked Vam niekto hovori,ze je to v poriadku a treba vydrzat.Nie,nie je to tak,to dietatko sa naozaj budi na negativnu spank.asociaciu a da sa s tym nieco robit a nemusite v noci nespat.

shee11
14. mar 2025

mňa zachránila hačka. tam začala oveľa lepšie spať.. tiež okolo 5 mesiacov.

michaelam2
autor
14. mar 2025

Dakujem dievcata kazdej jednej 🙏 pomaha mi aj vediet, ze nie som sama a ze ste to prezili 😀 lebo som naozaj uz v koncoch….

@carrot_apple to je to co nechapem, ze cez den ma presne takyto rezim a aj tak nespi v noci. Dokonca cez den zaspi aj pekne v kociku, vynimocne aj v postielke bez prsnika, ale v noci ani nahodou.
Cez den ked spi tak sa snazim aj ja spat ale ja neviem ci uz z uplneho vycerpania alebo zo stresu, ze sa zachvilu zobudi nedokazem uz ani normalne zaspat

@colsami prosim ta ako si ju odstavila?

@stankadu a aky prikrm si jej prosim davala?

majlo1234
14. mar 2025

@michaelam2 nemusi spat, aj ked bude mat super rezim. Niektore deti prespia celu noc, ale bezne sa deti budia do dvoch troch rokov, niekedy aj dlhsie.
Ja mam druhe dieta, v noci som 10-20 krat hore od tej 22ej ked zaspi, do siedmej rana, takze kazdu hodinu aj castejsie niekedy uz mesiace. A cez den sa nevyspim, lebo syn ma potrebuje. A s detmi som sama dlhodobo teraz, pretoze muz je sluzobne prec. No…nie som taka mama, aka by som chcela byt, casto som nervozna, kricim, doprajem si sladke nadnieru😆
Ale je to len obdobie, syn mal tiez taky naprd spanok, ale ked som ho odstavila zacala spat cele noci

colsami
14. mar 2025

@michaelam2 uplne normalne. Jedna noc tak vygradovala - este sme doma boli aj chori, dieta permanentne hore, nespal ani hodinu, stale hore, psychika nula, dieta uplakane, proste hroza... a rano som sa zobudila a myslienka s ktorou som sa pohravala bola realna. Povedala som dost, a uz od dnes prsnik proste nedostanes aj keby neviem co. Ako hovorim, mliecko do prikrmov - on i tak uz pekne papal. Samotne ciste UM odmietal, a z flase pit nechcel. Tak pekne kazde 3h papkanie a dieta spokojne. Ako hovorim, prvu noc dlhsie poplakal ak sa zobudil, lebo vyzadoval prsnik a dostal iba cumlik a mojkanie. Ale ziadna vyrazna tragedia to nebola. Uz od druheho dna sa to cele zacalo zlepsovat. Dieta spokojne, ja spokojna, ostatni clenovia spokojni. Na nezaplatenie.

michaelam2
autor
14. mar 2025

@colsami tak to je super ze ste to takto zvladli. Dcera nechce ani cumel takze este aj o to je to komplikovanejsie, musim to nejako vymysliet

colsami
14. mar 2025

@michaelam2 ja som vtedy aj manzela upozornila na to, ze mozno to blizke dni proste bude narocne, uplakane, ale je to nutne a musime to prezit, pretoze aj horsie veci v zivote budu ako odstavenie 🙃 takze bola som pripravena ze to lahke nebude. Nastastie u nas naozaj fajn. A aj u toho, u koho to take lahke nie je... Ale vzdy to trva len par dni, ak si naozaj dosledna. A zivot ide dalej.
Drzim palce

gabca025
14. mar 2025

Prvy syn bol veru nespac. V noci sa budil kazdu polhodinu. Ked spal hodinu, tak som bola uplne šťastná. Cez den spal iba v pohybujúcom kociku. Vela ludi mi hovorilo, ze som si ho tak naucila, nech ho necham plakat, ...... Namiesto pomoci som počúvala tieto blbe reci. Do toho roka to bolo hrozne. V aute som dostala 2x mikrospanok (nastasie sa nic nestalo). Zozrala som kila sladkosti a blbosti. IPo roku zacal spavat lepsie (budil sa len kazdu hodinu). Od dvoch rokov prespi celu noc. Posielam ti vela sil a virtuálne objatie

michaelam2
autor
14. mar 2025

@gabca025 ach boze 😞 inak ano presne tie reci “ako si si naucila tak mas”….a od ludi co im dieta spalo od narodenia pekne same v postielke celu noc. Myslim ze toto naozaj pochopi len niekto kto to zazil. V kazdom pripade dakujem za povzbudenie, dufam ze bude lepsie 🙏

gabca025
14. mar 2025

@michaelam2 urcite casom bude lepsie ❤️. Popravde, u nas bol najhorsi spanok okolo siesteho mesiaca. To prereval cele noci (bez preháňania). Potom sa to postupne zlepsovalo
Reci druhych si nevšímaj. Ja som v tomto obdobi dost zúžila okruh známych, lebo tie reci sa nedali počúvať

stankadu
15. mar 2025

@michaelam2 prepáč uz si nepametám, predsa je to 21 rokov. Doktorka mi poradila, čo môže bábo a zarábala som to v materskom mlieku (nejaká kaša to bola). Také riadne riedke to bolo, aby to vedela cez flašu piť.