icon

Čo predstavuje večierka u bábätiek?

29. dec 2025
anonym_267125
29. dec 2025

Čas začiatku nočného spánku

evcagabi
29. dec 2025

Sledovany cas po poobednom spanku prisosobeny veku babatka. U nas zacina znizenim podnetov, umyvanim v style clipky clapky umyjeme sa, rovnakymi frazami pri obliekani sa do pyzamka a vaku, nasledne nosenie sa s mlieckom 🤷‍♀️

mullerova46
29. dec 2025

U mňa to znamená čas kedy dieťa sa už nehrá ale chystá sa na spánok: večera, kúpanie, masáž alebo čítanie knihy, umývanie zubov a uspavanie.

autor
29. dec 2025

@anonym_autor No. Ja som to brala nejak tak, ze je to spojene s vecernym kupanim, ked sa uz chystam na noc.. My to mame okolo 7 vecer - nie vzdy rovnako, ako nam to vyjde.. Mala je po kupani ale ako nadopovana.. Na noc zaspi az okolo 22, cize od 19 do 22 je hore a je extremne unavena uz.. Bud sa mi ju nepodari absolutne uspat, alebo zaspi po hodine bdeleho casu, pol hodinu si pospi, zas je chvilu hore a potom uz zaspi na noc.. No tento vecerny cas je u nas jedna cista katastrofa. Mala skoro cely vecer preplace akonahle ju chcem uspat.. Je ocividne unavena, no ani za ten svet nezaspi.. ako keby mala FOMO 😁

autor
29. dec 2025
@evcagabi

Sledovany cas po poobednom spanku prisosobeny veku babatka. U nas zacina znizenim podnetov, umyvanim v style clipky clapky umyjeme sa, rovnakymi frazami pri obliekani sa do pyzamka a vaku, nasledne nosenie sa s mlieckom 🤷‍♀️

@evcagabi a potom Vam prespi uz celu noc? Ci po par hodinach sa zobudi na mlieko a pak spi do rana?

iivancova
29. dec 2025

Vek?

autor
29. dec 2025
@iivancova

Vek?

@iivancova o tyzden ma 5 mesiacov

januska12323
29. dec 2025

Skús kúpať v inom čase.

autor
30. dec 2025
@januska12323

Skús kúpať v inom čase.

@januska12323 neskor? Co by mi to pomohlo? (Pytam sa normalne, co by sa zmenilo..)

anonym_6ae651
30. dec 2025
@anonym_autor

@januska12323 neskor? Co by mi to pomohlo? (Pytam sa normalne, co by sa zmenilo..)

@anonym_autor vyskúšaj pár dní kúpať neskôr a uvidíš, či sa niečo zmení

lenka098123
30. dec 2025

@anonym_autor koľko hodín spí cez deň? Kedy má posledný poobedny spánok? Ak dlho buntoší, asi má nadbehnutý spánok počas dňa

beata_k
30. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No. Ja som to brala nejak tak, ze je to spojene s vecernym kupanim, ked sa uz chystam na noc.. My to mame okolo 7 vecer - nie vzdy rovnako, ako nam to vyjde.. Mala je po kupani ale ako nadopovana.. Na noc zaspi az okolo 22, cize od 19 do 22 je hore a je extremne unavena uz.. Bud sa mi ju nepodari absolutne uspat, alebo zaspi po hodine bdeleho casu, pol hodinu si pospi, zas je chvilu hore a potom uz zaspi na noc.. No tento vecerny cas je u nas jedna cista katastrofa. Mala skoro cely vecer preplace akonahle ju chcem uspat.. Je ocividne unavena, no ani za ten svet nezaspi.. ako keby mala FOMO 😁

@anonym_autor Kupes neskoro je preunavena. Preunavene dieta zle spi, casto sa budi.

autor
30. dec 2025
@lenka098123

@anonym_autor koľko hodín spí cez deň? Kedy má posledný poobedny spánok? Ak dlho buntoší, asi má nadbehnutý spánok počas dňa

@lenka098123 doobeda spi 2xpol hodinu, potom ma jeden dlhsi spanok 2-2,5 hodinovy (no niekedy spi len hodinu a niekedy aj 3-vacsinou je to ale 2-2,5) a potom este zvycajne 1-2x pol hodinove spanky pred vecierkou.. Neviem ci to je vela..

autor
30. dec 2025
@beata_k

@anonym_autor Kupes neskoro je preunavena. Preunavene dieta zle spi, casto sa budi.

@beata_k ked je 19 hod neskoro na vecierku, a posunula by som to na 18, co sa mi zmeni? Samozrejme teoreticky len.. ako by ten vecer po vecierke mal vyzerat? Babo by malo spat do rana a v noci sa budit len sa napapat a zasa spat?

beata_k
30. dec 2025
@anonym_autor

@beata_k ked je 19 hod neskoro na vecierku, a posunula by som to na 18, co sa mi zmeni? Samozrejme teoreticky len.. ako by ten vecer po vecierke mal vyzerat? Babo by malo spat do rana a v noci sa budit len sa napapat a zasa spat?

@anonym_autor Kludne zaspi a pocas noci sa zobudi najest a spi kludne dalej. Ak je preunavene tak potrva par dni az sa znormalizuje. Necakaj prvu noc kludne dieta.

anonym_972e4c
30. dec 2025

Mne sa osvedčilo uspávať skôr ako bolo dieťa unavené. Ak som začala neskôr bola to katastrofa.

autor
30. dec 2025
@beata_k

@anonym_autor Kludne zaspi a pocas noci sa zobudi najest a spi kludne dalej. Ak je preunavene tak potrva par dni az sa znormalizuje. Necakaj prvu noc kludne dieta.

@beata_k to je to, ze vlastne netusim kolko spanku by mala mat pocas dna a v noci. Vy radite nech posuniem vecierku na skor, niekto nad vami ze na neskor. Citim sa uplne neschopna, ze vlastne neviem co moje dieta potrebuje..

michaela329
30. dec 2025

Začni skôr, už bude preunavena a tú rutinu naozaj dodržiavať, nie ako kedy. My o pol siedmej umyvame, potom knižka, usoavanky, okolo siedmej mlieko okolo pol ôsmej uspavam a do 15 minút spinká. Budí sa okolo štvrtej na mlieko a opäť spí do cca siedmej. No rutinu striktne dodržiavam. Takto to robím od cca 4. mesiaca.

autor
30. dec 2025
@michaela329

Začni skôr, už bude preunavena a tú rutinu naozaj dodržiavať, nie ako kedy. My o pol siedmej umyvame, potom knižka, usoavanky, okolo siedmej mlieko okolo pol ôsmej uspavam a do 15 minút spinká. Budí sa okolo štvrtej na mlieko a opäť spí do cca siedmej. No rutinu striktne dodržiavam. Takto to robím od cca 4. mesiaca.

@michaela329 no ked sa Vam raz zobudi inokedy, tak mate vaetko posunute, ci?

michaela329
30. dec 2025
@anonym_autor

@michaela329 no ked sa Vam raz zobudi inokedy, tak mate vaetko posunute, ci?

@anonym_autor ja si sledujem aké má bdele okno a ako sa správa. Keď už mrnká, šúcha si očká, viem, že musí na odpočinok. Budí sa mi možno pol hodiny hore dole, viac nie. Skús si ju viac sledovať a daj tomu čas.

autor
30. dec 2025
@michaela329

@anonym_autor ja si sledujem aké má bdele okno a ako sa správa. Keď už mrnká, šúcha si očká, viem, že musí na odpočinok. Budí sa mi možno pol hodiny hore dole, viac nie. Skús si ju viac sledovať a daj tomu čas.

@michaela329 snazim sa to sledovat aj ja.. problem je, ze ona mi zacne suchat ocka aj 3/4 hodinu po prebudeni.. to je nemozem dat hned spat..

michaela329
30. dec 2025
@anonym_autor

@michaela329 snazim sa to sledovat aj ja.. problem je, ze ona mi zacne suchat ocka aj 3/4 hodinu po prebudeni.. to je nemozem dat hned spat..

@anonym_autor to ani nie je z únavy pravdepodobne. Skús pozrieť nejaké profily spánkového poradenstva. Mávajú tam fajn tabuľky k veku a počtu spánkov - viem, nie každé dieťa je tabuľkové. Ale možno Ti to pomôže sa aspoň zorientovať.

autor
30. dec 2025
@michaela329

@anonym_autor to ani nie je z únavy pravdepodobne. Skús pozrieť nejaké profily spánkového poradenstva. Mávajú tam fajn tabuľky k veku a počtu spánkov - viem, nie každé dieťa je tabuľkové. Ale možno Ti to pomôže sa aspoň zorientovať.

@michaela329 nuz, lezi mi potom uz len na podlozke a je uplne pasivne..
Asi bude najlepsie sa s nejakym odbornikom poradit..

beata_k
31. dec 2025
@anonym_autor

@beata_k to je to, ze vlastne netusim kolko spanku by mala mat pocas dna a v noci. Vy radite nech posuniem vecierku na skor, niekto nad vami ze na neskor. Citim sa uplne neschopna, ze vlastne neviem co moje dieta potrebuje..

@anonym_autor Je na tomto svete 5 mesiacov. Jej mozog sa vyvija. A to moze iba vtedy ked spi, ked oddychuje. Ved si to vygoogli. Ty ked si unavena si v pohode? Si vesela a najradsej by si sa pustila na turistiku do hor s knihou v ruke? Asi nie. A jej mozog to ma rovnako. Ak je unaveny, je pasivny. Poradim ti. Ak nevies co s dietatom. Tak si vzdy predstav ako by bolo tebe. Rovnako a aj horsie je tomu malemu dietatu.

beata_k
31. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Sucha si oci lebo je dlhodobo unavena a ten 30 minutovy spanok ju z biedy nevytrhne. Presne o tom pisem. Zameraj sa na slovo dlhodobo. To nie je o tom, ze mala jednu zlu noc, tak to dokaze potiahnut. Je dlhodobo unavena a to nedas jednym poriadnym spankom.

beata_k
31. dec 2025

Tu mas odpoved z chatgpt:

Pre 5-mesačné dieťa sú praktické orientačné hodnoty tieto:
Celkový spánok za 24 hodín
približne 14–15 hodín
z toho:
nočný spánok 10–11 hodín
denné spánky spolu 3–4 hodiny
Denné spánky
zvyčajne 3 spánky
bdelé okná približne 2–2,5 hodiny
(ak je dieťa mrzuté skôr, uložiť skôr, nečakať na presný čas)
Nočný spánok – kedy uložiť
najčastejšie medzi 18:30 – 19:30
ak vstáva veľmi skoro, skôr 18:00–18:30
po 20:00 už býva pre 5-mesačné dieťa často preťažené a horšie zaspáva

lenka098123
31. dec 2025
@anonym_autor

@lenka098123 doobeda spi 2xpol hodinu, potom ma jeden dlhsi spanok 2-2,5 hodinovy (no niekedy spi len hodinu a niekedy aj 3-vacsinou je to ale 2-2,5) a potom este zvycajne 1-2x pol hodinove spanky pred vecierkou.. Neviem ci to je vela..

@anonym_autor to je dosť spánkov, skús denné držať na max 1.5h