Dcéra má 4,5 roka a v noci sa budí

25. júl 2023

Ahoj maminy, našla som 2 podobné diskusie ale z rokov 2016 a 2008 a preto by som sa chcela opýtať, či má aktuálne niekto podobný problém. Mám 4 a pol ročnú dcéru, ktorú večer uspavam tak ze jej zaspievam v posteli v izbe uspavanku, ona zaspi a odidem. Zacala sa vsak v noci pýtať cikat. Niekedy ma zavolala vycikala sa ja som ju do 10 min uspala a dobre dokonca sla niekedy sama na wc bez toho aby som o tom vedela alebo niekedy vynimocne spala celu noc. Posledny mesiac sa vsak niečo stalo. Dcéra zacne okolo polnoci mrncat, ideme cikat, uspim ju (aspon si to myslim) ale tolko co vojdem do spalne dcéra s placom sedi na posteli. Tuto noc sme nespali od pol 2 do pol 4. Nic nepomaha, ja som v 8. Mesiaci a neda si to vysvetliť ze potrebujeme vsetci spat, ze nemozem pri nej spat lebo ma kope, ani ju nechcem dat do spalne lebo si okamzite na to zvykne. Sedim pri nej aj 30 min, ona sa tvári ze spi. Akonáhle vstanem a odídem spat, je hore. Nejde to po dobrom ani po zlom a neviem najst riesenie lebo ma desi co bude o 2 mesiace ked sa narodi male, ako budeme fungovať. V starych diskusiách som citala o dozrievani centrálnej nervovej sústavy v tomto období. Mate s tym skúsenosť? Co pomohlo? Alebo len sa s tým zmieriť? Pre mna je problém uz len sa z tej postele rozospata dostat uprostred noci, nie to este bdiet pri dcere 2 hodiny
Dnes o pol 4 uz ju od unavy vyplo a spala pot do. 7
Poraďte prosím.

majah212
25. júl 2023

moze to mat viacero pricin, ci uz je teplo (zle sa spi aj dospelym), prilis vela podnetov za posledne obdobie (nervova sustava potom v noci pracuje a snazi sa to spracovat), tvoje tehotenstvo - prichod dalsieho clena rodiny (pre dieta je to obrovska zmena), spi sama bez teba, vtedy ked ta potrebuje a jedine kedy si pri nej je vtedy, keď je hore a nieco potrebuje, mozno ta potrebuje ako mamu - byt pri nej, v bezpeci, v pokoji - ona este nevie presne vyjadrit co jej je, ale spravanim to dava najavo,, pises, ze pride babatko a ty budes s babatkom spat v izbe spolu, dcera bude v inej izbe (sama) - nebolo by aj tebe smutno? Manzel nemoze pomoct? ze by spal on s nou a ty sama napr.? a ked sa narodi babatko nejak vymysliet aby ste boli vsetci spolu v spalni? tebe ako dospelej by nebolo smutno keby spis sama v izbe a zvysok rodiny je v inej izbe? je uplne prirodzene ze deti chcu spat s rodicmi, ale do 18 tam spat urcite nebudu ;)

aviska
25. júl 2023

My mame nieco take s malym 3 roky ale podariki sa nam to eliminovat kupila som wifi kameru ma ju nad postelou a ukazala som mu na mobile ze ho stale sledujem a dacam na neho pozor ako spinka. Cez tu kameru s nim viem komunikovat nemusim vstavat prihovorim sa mu cez nu ked ma v noci noci zavola poviem ze som tu zena neho davam pozor a nech si lazka.

autor
25. júl 2023

@majah212 ja som len prave nechcela, aby sme zas spadli do spoločneho spania... Spala s nami do 4 rokov. V podstate, kym som nezistila, ze som tehotná. Vtedy som jej vysvetlila ze ma v noci kope atd a vyzeralo to na chvilu, ze sa chapeme. Asi som narocna a mas pravdu. Nejde všetko tak ako si to ja vymyslim..

marianarem
25. júl 2023

A neda sa prestahovat jej postel do spalne? Ze by ta nekopala, ale bola pri vas. Evidentne jej ide o to. Moj maly bol od narodenia zvyknuty spat sam a v 3.5r sa to z nicoho nic zmenilo a uz sam byt nechce. Ked niekto nechce spat sam, tak sa vacsinou niecoho boji, neciti sa bezpecne..moze to byt tma, zle sny, pocit, ze nevie, kde je niekto bkizky, cokolvek...My sme sa chtiac nechtiac radsej prisposobili malemu.

majah212
25. júl 2023

nie si narocna, len sa snazis racionalne vsetko spravit tak aby to bolo dobre, ale samozrejme vzdy zabudame na to, ze deti nejdu podla planu a hlavne nie racionalne, ked su take male... Ja vzdy vravim, ze pri posudzovani situacie je vhodne sa snazit sa pozriet na to ocami deti, dcerka do tvojho tehotenstva spala s vami - prislo tehotenstvo a odisla do vedlajsej izby (pre teba z logickych aj pre dospelych ludi, dovodov), pre nu vsak racionalita neplati, pre nu je situacia ina - ine dieta - ona odchadza od vas zo spalne prec (v hlavke jej to pracuje a nevie sa s tym vyrovnat, nevie to pomenovat, tak reaguje tak ako reaguje) skuste nieco vymysliet, aby ste boli vsetci spolu a hlavne ju neseparovat ked pride babatko 🙂

autor
25. júl 2023

@majah212 ďakujem ❤️ skúsim to premyslieť tak aby bolo dobre...