icon

Extrémne ťažké a dlhé uspávanie 2,5-ročného dieťaťa

23. okt 2023

Ahojte.
Rozhodla som sa napísať tento príspevok s maličkou nádejou, že možno mal niekto niečo rovnaké/podobné a poradí, aj keď v to moc neverím.
Dcéra nebola nikdy dobrý spáč, od cca 1 roka sa nejako zastabilizovala. Väčšinou jej však zaspávanie trvalo 0,5-1 hod. (občas boli krátke obdobia, kedy to bolo kratšie, ale bolo toho naozaj málo).
Posledné cca 3 mesiace sa uspávanie tak rapídne zhoršilo, že som už naozaj v koncoch (bohužiaľ to píšem doslovne, ako sa momentálne cítim 😔). Uspávanie dcéry (obedné aj večerné) trvá min. 1,5 hod., sú dni kedy sa čas vyšplhá aj na 2,5 hod. Pričom samotné uspávanie ma priebeh taký, že dcéra je daná do postieľky, ja zatiaľ zastriem okná, odbehnem ešte z izby a ona sa za ten čas pekne uloží, prikryje a človek by povedal, že do 10 min. dieťa zaspí. Ona však po chvíľke sa začne hrať, kopať nohami, prehadzovať, blabotať. Ja si k nej ľahnem na veľku posteľ (hneď vedľa postieľky) a snažím sa ju viesť k tomu, aby sa pekne uložila a spala (prihováram sa jej, robím šššš, chytím rúčku). Po cca 0,5-1 hod. nasleduje fáza, kedy sa pekne ukľudní, uloží, začne klipkať očami a človek by si vtedy povedal, že za chvíľku zaspí. A ona o pár minút roztvorí oči dokorán, niečo si zablaboce, začne sa opäť mrviť, občas aj smiať a hrať.... a jednoducho nezaspí. Zase sa chviľu, mrví, ukladá a o 15-20 min. opäť moment klipkania očí, opäť nádej, že teraz to príde, a zase nič... A toto sa opakuje 5-8 krát, kým reálne zaspí.
Skúšala som už rôzne zmeny, aj som si k nej ľahla hneď, kým je kľudná, aj som ju nechala úplne samú v izbe, či nezaspí (mala pred cca 6 mes. také obdobie, že keď šaškovala v postieľke, odišla som, ona po chvili prestala, uložila sa a zaspala, ale celkovo zaspávanie tiež trvalo 1-1,5 hod.). Skúšala som si k nej len sadnúť na našu posteľ, prípadne jej podať ruku alebo som ju hladkala po hlávke. Nič z toho nepomohlo.

Čo sa týka režimu, aktuálne sa zobúdza medzi 7-7:30 hod., (príp. ju zobudím najneskôr o 7:30). Na obed ju ukladám o 11 hod. (viem, môže to byť pri skoro, ale keďže uspávanie trvá tak dlho, preto už po 3,5 hod.). Následne zvykne zaspať cca o 12:30-13:00 (občas aj neskôr). Spí cca 1,5 hod., občas potiahne 2-3 hod. Ak náhodou si takto dlhšie potiahne, budím ju najneskôr o 15 hod. Večer ju ukladám spať o 19:30 hod.
Pred cca mesiacom som skúšala ju ráno budiť o 7 - bez zlepšenia. Po týždni som vyskúšala ju budiť o 6:30 - taktiež bez zlepšenia.

Netuším, čo sa deje, kým uspávanie trvalo do 1 hod., dalo sa to ešte zvládnuť. Ale teraz som už na pokraji zúfalstva. To dlhočizné uspávanie ma tak vyvedie z nálady a pohody, že niekedy po 1,5 hod. uspávania, keď ešte nespí, musím z izby odísť a ukľudniť sa, pretože po tak dlhom čase už na mňa prichádza nervozita. Bohužial sa už aj stalo, že som jej od nervov capla po zadku alebo prudko otočila s tým, aby už zaspala. Nepíše sa mi ľahko o mojich zlyhaniach a hanbím sa za to, ale naozaj už neviem, čo sa deje, čo robím nesprávne, čo spraviť, aby sa to aspoň trošku upravilo. Bola by som za akékoľvek aj minimálne zlepšenie rada.

Ešte doplním, že počas víkendov ju cez obed skúša uspávať manžel. Aj aby som si ja od toho oddýchla, aj s mojou nádejou, že si možno on všimne, čo by mohlo na dcéru zaúčinkovať a ľahšie by zaspávala. Rovnako aj cez týždeň na večerné uspávanie, si ju cca každý 3. spánok vezme on. Žiaľ nevieme ani takto spoločne prísť na kameň úrazu. On mi stále opakuje, že sa mam nato pozerať tak, že z toho raz vyrastie. A tým som sa aj "krmila" prvé 2 mesiace, ale posledné obdobie som už z toho zúfalá.

Prosím, ak mal niekto podobné patálie, prosím o akúkoľvek radu, informáciu, za čokoľvek budem vďačná. Zároveň poprosím o neodsudzovanie za moje zlyhania, verte že dcéru milujem nadovšetko, znesiem veľa, som trpezlivá, ale táto situácia je už na mňa priveľa 😔
Za odpovede vopred ďakujem 🙏

Strana
z2
slavomira236
23. okt 2023

Tova dcera uz nieje babetko nepotrebujes ju uspavat. Nermalne ju vezmi vecer do izby precitaj rozpravku dva prikry zahas a odid. Preco si s nou v izbe? Place vola ta? Ak nie nechjaj ju samu daj jej do postele plysakov oblubenych ona sa s nimi pohraje v posteli porozprava aj zaspi. Na obed to iste ulozit lahnut a odist. Nechat ju samu hodinku nezaspala ok beriem z izby prec. Chapem uspavanie babetkek . Ale aby som viac ako 2rocne dieta uspavala hladkala 3hodiny sedela pri nom.

kamagma
23. okt 2023

Velmi skoro ju davas, nasa ma 2r3mesiace a tiez od narodenia je to des uspavanie. Ale momentalne vstava cca 6:30, spat chodi cca 12:00, max 2hodiny a vecer nezaspi skor ako o 21h. Aj unas trvalo dlho uspavanie , bolo aj hodinu revu, prechadzania sa po postielke, vsetkym sme presli, tak som rada za to ako to je.

jane1987
23. okt 2023

No uspavas ju tak dlho, pretoze ona v danom case este nepotrebuje spat. Stresujes tym seba i ju. Ak mi syn vstava o 7-7,30 , tak najskor ho davam spat okolo 13,30. A vecer ide spat o 21. Treba ,,pocuvat" dieta a riadit sa podla neho a tym si mnohe ulahcis.

fiafia
23. okt 2023

Moja dcéra dlho potrebovala obedný spánok lebo keď nespala bola doslova neznesiteľná. Ja by som však posunula čas ukladania na spánok, miesto zbytočného dlhého ležania v posteli radšej dieťa unavit a zaspí za 10 minút. Pozor aby sa týmto nevypestoval odpor k spaniu, toľko zbytočne nútené ležať v posteli by nechcel nikto

maryetta
23. okt 2023

Je jednoduche zrusit spanok. Ak planujes dat doeta do skolky. Aj tam maju rezim do ktoreho spada aj spanok. Potom zase moze byt problem tam.
Je to sucast psychohygieny. Mam 3deti. Niktore zial spanok nemali radi ale… poobede si isli vzdy aspon lahnut a povacsine aj zaspali.
V skolke kedy ako. Ale zase ucitelky sa nikdy nestazivali ze nechcu lezat alebo co.
Najmensi ma cerstvo 3roky.
Vstava cca o siedmej. Na obed ho davam cca 12:30-13:00 a vstane povacsine o 15:00(orientacne).
A vecer ide spat o osmej. Dnes 20:30.
Ono hlavne cim viac aktivit. Cim viac pohybu ze sa aj unavi. Menej sladkeho na vyssiu davku energie…

marianarem
23. okt 2023

Pridavam sa k tym, co hovoria, ze ju davas spat velmi skoro. Nie je to tak, ze ju musis dat spat skor, lebo dlho zaspava. Je to presne naopak - dlho zaspava, lebo ju davas spat skoro. Davas ju spat, ked este nie je unavena. Ked ma dieta velky problem zaspat a je inac zdrave a vo vhodnom prostredi, tak je to proste tym, ze este spat nepotrebuje. Tie zmeny v potrebe spanku ju niekedy skokove, to ze to mala nejako v lete, uz teraz neznamena nic. Vyvinula sa. Skus ju naozaj ulozit aspon o hodinu a pol neskor, alebo aj o dve.

mladena
24. okt 2023

no tak neni unavená preto nespí

trgypadl
24. okt 2023

Velmi tlacis na rezim podla Tvojich predstav, ale nepozeras na potreby dietata

angeli121212
24. okt 2023

Nemá význam trápiť takto seba aj dieťa ja sama som nespala bohvieako a od nejakého roka a pol dvoch mi zrušili denný spánok odporúčam to aj tebe. Inak mám 9 mesačného a on spí 2 krat denne po 30 min. S tym že sa tie dve spánky občas prekryjú na jeden čiže tiež prejdeme pomaly na jeden spánok a dosť a si vezmi že tvoja má už 2 a pol

Strana
z2