icon

Je denný spánok v nosiči lepší ako v postieľke?

13. feb 2025

Ahojte maminky, prišla som si sem po podporu a radu 😊. Moje dieťa bude mať tento týždeň 4 mesiace a v noci spí pekne v postieľke, zobudí sa každých 2-2,5 hod na kojenie, čo je pre mňa OK. V noci ani neplače, len sa začne hmýriť, mňa to zobudí, nacucne sa, naje a za 20 min spí ďalej a môžem ho preložiť do postieľky. Problém nastáva cez deň - ak ho uspím na rukách, v postieľke sa zobudí po 10/20/30 min a nejde ho uspať, pritom vidím, že je unavený. V kočíku pospi buď 40 min alebo 2 hodiny, závisí, či sa mi ho podarí douspať po tých 40 min. Najlepšie sa nám osvedčil spánok v nosiči, tu zaspí do 5 min a potiahne 2 hodiny, potom je spokojný a vyspatý.
Včera som volala s mojou mamou a dostala som “hubovú polievku”, že si ho naučím len na sebe spať, že dieťa má spať v postieľke a robím to zle. Ja som ho dnes aj skúšala uspať priamo v postieľke, ale trápili sme sa 45 min, aj tak začal veľmi plakať a musela som ho upokojiť v nosiči, mal úplne hysterický plač, akoby si myslel, že už ho nikdy nezoberiem na ruky :(
Mne to vlastne už nevadí, nejak som prijala, že je taký kontaktný a máme oveľa lepší deň, keď si kvalitne pospí, len ma ten telefonát zneistil. Žijem sama vo veľkom meste, rodinu tu nemám a manžel je v práci do večera, takže ak mi malý cez deň nespí, som nervózna aj ja a večer padám od únavy.
Mali ste aj vy také detičky? Je to len obdobie alebo ho mám naozaj nasilu nútiť spať v postieľke? Ďakujem!

januska12323
13. feb 2025

Počúvaj svoje bábätko nie mamu.

zooeynka
13. feb 2025

Ja som do cca 2 rokov uspavala v nosici....niekedy aj 30 -40 min.som chodila, ale teda potom som dieta zlozila a spalo samo v posteli. A potom z nosica vyrastla a samej jej tam bolo nepohodlne....cize vydrz, vsetko prejde. Ak vladzes tak ho nos.

autor
13. feb 2025

A teda ešte mi všetci prízvukujú, ako má mať cumlík, už keď ma boli pozrieť v pôrodnici, tak ma zvozili, že som si nezobrala cumel 🫣 ja som chcela naplno rozbehnúť dojčenie a v podstate sme celé šestonedelie len prekojili a preležali, doteraz žiadny cumel malý nechce. Tak možno už vtedy som “ho naučila” na mňa? Mám známe, ktorým deti prespia 3 hod cez deň, ale všetky sú na umelom mlieku, ja jediná kojím, tak neviem či to môže mať súvis. Pripadám si niekedy neschopná :(

zooeynka
13. feb 2025

Ty nevies ze kazda co uz rodila(a aj tie co nie)budu mudrovat a davat rady? Kazde dieta je ine, kazdej mame vyhovuje ine. Rob podla seba. Ani tvoja mama nema univerzalny patent. Riad sa sebou. Dudel nemusi mat. Moje prve dieta nemalo, nechcelo, vypluvalo, dojcila sa dlho a dlllho sme sa v noci nevyspali. Druhe dieta dudlove, na umelom mlieku a spi od roka a pol celu noc. Tak co je lepsie? Nie je univerzalna rada.

danielinda
13. feb 2025

Na nic ho nenaucis, neboj. Rob to, co vam momentalne funguje a babatko je spokojne. Ja som prve 3 mesiace uspavala na fitlopte, tiez som sa napocuvala... ale bolo to jedine, co u nas fungovalo. Teraz ma maly 6 mesiacov a zaspi uz pekne v postielke. O mesiac zas moze fungovat nieco ine. Nenechaj sa zneistit takymito recami. 🍀

lubina
13. feb 2025

No poviem ti tak, teraz ked ho nosis je to ok a aj ked tak spinka. Ale dietatko rastie a bude vazit viac a viac, ale na spanie uz bude zvyknute v nosici...bude to pre teba dost tazke ho potom naucit spat v postielke, ale tvoj chrbat sa ti urcite nepodakuje. Ja som dceru stale uspavala na rukach...napriek tomu, ze mi radili ucit ju co najskor spat samostatne, zial neposluchla som nikoho. Ale moj chrbat si to odniesol, chodila som po lekaroch, fyzio, neurologia, ortopedia, nic prijemne. Ak sa ti da, nauc ho spinkat v postielke, nie v nosici.

henii
13. feb 2025

Tvoja mama nie je mama tvojho dieťaťa. Rob tak, ako si myslíš že je to najlepšie pre tvoje bábätko. Moje dieťa bolo výhradne rok nosené. V kočíku vydržal 2 minúty. Tiež bol v nosiči uspávaný a spal na mne každý jeden spánok. Potom prišlo obdobie kedy sa začal pýtať sám do postele a vieš čo? Je mi smutno, teraz už s ním nemám takú blízkosť ako kedysi. Užívaj si každú chvíľku so svojím bábätkom. Nepočúvaj ostatné, počúvaj svoje dieťa

pehavcek
13. feb 2025

Mame pekne podakuj za radu a urob podla seba. Ony to naozaj nemyslia zle, ale mna to tiez tak strasne vytacalo. Na druhej strane niekedy daju aj super radu. Mamina svoje deti vychovala a teraz ides ty to svoje.

thereisabear
13. feb 2025

Je to individuálne. Prvého som musela uspávať v nosiči, ale väčšinou som ho vyklopila do postieľky a tam spal 2-3h. Druhý spal zle všade. Rob tak, ako ti najlepšie vyhovuje.

henii
13. feb 2025

@lubina uspavanie na rukách a v správne nastavenom ergo nosiči predsa nemôžete porovnávať, to je 100 a 1

mamelka
13. feb 2025

Je to tvoje dieťa. Naša štvrtá takto spinkala počas dňa len v nosici, vďaka tomu som stihla aj porobiť. Len si nedaj vnútiť pochybné myslienky,že si si tak naučila a neviem co
Ohľadom cumla-to je taka hlúposť. Budia sa deti aj tie ktoré majú cumel. Naša druhá bola cumlova a budila sa, tretia zas odmietala časom cumel,no keď cumel mala budila sa. Štvrtá pre istotu ako dostala cumel ju nadrapovalo.

Ono tie rady sú určite myslene dobre, ale píšeš,že si sama. Ja som.bola tiež sama a teda som väčšinu času, čiže v tomto som mala jasno, robila som tak aby to vyhovovalo mne a dcéram a nie okoliu. Svoju možnosť výchovy už mali.

lubina
13. feb 2025

@henii ano su to dve rozdielne veci, ale ak to dieta spi v nosici kazdy den a tu vahu dietatka stale musi niest, urcite to nie je pre chrbat najvhodnejsie. Nakoniec aj tak sa bude musiet len ona sama rozhodnut, ci tu my napiseme tak alebo onak.

1mina
13. feb 2025

Prešla si tím väčšina z nás, teda tími radami čo robíme zle atď klasika 😂 mám dve deti - 4 a 7 ročne, a takto spätne mi to príde taká blbosť zaoberať sa tim 😂 budú tie deti v 3 rokoch vyžadovať nosič cumlík kojenie/umelé mlieko, také uspavanie hentake ? Nie vtedy sa už riešia zas úplne iné veci. Teda pokiaľ nejde o nejaký extrém, sú to veci ktoré sa riešia v momentálnom období. Ja som to robila vždy tak ako nám zrovna vyhovovalo, dcéra od mala neznášala nosič ale rada spala na mne v posteli, syn zbožňoval nosič, ale okolo roka som si tiež s ním lihala do postele a ľahol si na mňa, hladkala som ho. A ostala väčšinou s ním aj spat. To bolo tiež reči aj od svokry ako som otrok jeho spánku, a ona deti položila do postieľky a robila si svoje a tak. A náhodou mi to teraz chýba, keď už som v robote, deti v škôlke, v škole, toto sú staré dobré časy keď som si s nimi kľudne polezela aj 2-3 hodky v tej posteli a boli sme spokojný. A u nás zas reči umelé mlieko, prečo nekojim, koľko minieme peňazí - mne kojenie nešlo čo som mala robiť. Deti boli nájedene a spokojne. Takže Radim za mňa - jedných uchom dnu druhým von, robte si ako vám zrovna vyhovuje, ako ste spokojný, bábätka sú len raz 🙂 a to bude vždy niečo čo človek robí v tomto období podľa druhých nesprávne 😃 a prečo spí v škôlke, a prečo nespí v škôlke, a preto sú chorý lebo toto a hento mama robí, vždy sa čosi nájde.

lenkakravcova
13. feb 2025

Máš v izbe kde dieťa spí tmu? Ak nie toto môže byť problém. Alebo slabé teplo. V nosiči je tma a teplo. Tak skús ešte toto v izbe napodobniť. Keď nepomôže tak len nosič..

mimimoje
13. feb 2025

Ja som mala presne rovnaké deti, pri spaní v postielke max 20-30 min asi 4x denne. V kočíku syn cez obed aj dve hodiny. A dcéra v nosiči tiež dlho. nepočúvaj mamu, počúvaj seba a bábätko. Kočíkovala som hodiny a nadávala som, samozrejme, že mi to teraz chýba 😀

henii
13. feb 2025

@lubina pri správne nastavenom ergo nosiči (zasa prízvukujem) to vôbec nie je pre chrbát žiadna záťaž, tá váha sa rozloží. Ja som mala dlhodobo 46kg, malého som nosila ešte keď mal 11 kg, nie nebola to záťaž a chrbát ma vôbec nebolel ..aj keď to vyzeralo že komár muchu nosí, naozaj som na sebe necítila žiadnu záťaž. Dokonca som absolvovala so synom v nosiči pár turistík
Samozrejme že s a musí rozhodnúť sama, čo je pre ňu to najlepšie, ale netreba tu strašiť mamky že ich bude bolieť chrbát. Chrbát bolí keď je nosič nesprávne nastavený a chrbát bolí pri uspavaní na rukách lebo tam je jednostranná záťaž

simona20201309
13. feb 2025

V tých šatkach tie deti nemôžu poriadne dýchať a nikto ma nikdy nepresvedčí že dieťa môže pokojne zhlboka dýchať ako v ľahu na rovnej podložke.
Ja by som svoje dieťa nenechala spat v nosiči ani v satke. Naš lekár nad tým zalamuje rukami a je presvedčený ze sa tým deťom nemôže poriad e okyslicit mozog.
Tento argument mi stačil na to aby som používala len kočík.

mimimoje
13. feb 2025

@simona20201309 nemáš pravdu, pol slovenských starých rodičov tak vyrástlo, a to už nehovorím o deťoch v Afrike, ktoré sú nonstop v šatke na mame, tak zdá sa ti, že súpridusené? Keby si raz tak vyskúšala, ako pokojne ti dieťa zaspí v nosiči či v šatke, tak by si pochopila.

zooeynka
13. feb 2025

@simona20201309 tvoj lekar asi nevie, ze zeny od nepamati nosili svoje deti uviazane v satkach a fungovali s nimi pocas beznych prac. Keby deti nemali dostatok vzduchu tak by sme denne citali info o tom, ako sa deti hromadne dusia v nosicoch, satkach 🙂 Deti v nosicoch su spokojne, ba priam to vyzaduju.

beata_k
13. feb 2025

Mam jedno dieta komplet odnosene na denny spanok. Nijak inak sa s nim nedalo. Vsetko odmietal. Dnes ma 3 a zaspi v posteli bez uspavania. Sadnem vedla neho s mobilom, chvilu potukam a dieta spi. Prosim ta, nedaj si nahovorit bludy. Dieta sa mi same rozhodlo, ze v nosici uz nechce spat.

beata_k
13. feb 2025

@simona20201309 Tvoj lekar by si mal dopnit vedomosti. Ma ich dost biedne. Medicina uz davno pokrocila dalej.

nevenka
13. feb 2025

Rob podla babatka a seba.
Ale na margo cumlika poviem, ja som ho doslova nanutila svojim kojenym detom a dobre som spravila. Nic sa mi tym nepokazilo, ale sestrina mala cumel nemala a ona tym padom ani nic neporobila, lebo naucena len na prse zaspavat, spat na nej a prelozit ani omylom. Galeje. Teraz ma nasa 2 roky, odhodila cumel pri poslednej viroze so soplom a mam to iste, uspat inak ako na prse nejde a aj to musim pockat, kym tvrdo zaspi. No ked som teraz chora, tak to je strasne, poviem pravdu...😵‍💫

henii
13. feb 2025

@simona20201309 prečo by nemohlo normálne dýchať?