icon

Nočný des u detí: čo robiť, keď sa opakuje?

sofia0706
30. mar 2026

:07 •

Dobrý večer, vie mi niekto napísať čo by mohlo byť môjmu synovi? Zhruba od 4 mesiacov máva záchvaty vreskotu keď sa zhruba po hodine zobudí a vrieska nie že plače..lekárka nás poslala na neurológiu ale tam bolo všetko v poriadku. Neurologička povedala, že jej to príde že máva nočný des ale že aj na to sa jej zdá primalý. Teraz má syn 22 mesiacov a stále sa to opakuje, chvíľu sme mali.pokoj cca 3 mesiace. Keď sa mu to deje tak vtedy mi pripadá ako neprítomný, ak ho chcem na rukách upokojiť tak ma odtláča a toľko veľa plače že potom sa mu dlho vzlyká a trasie sa mu hlavička. Som z toho zúfalá a keď sa to deje vtedy ma vzdy napadne ze co ak mu je niečo vážne len nám to nevie povedať. Je pravdou že zhruba od 8 mesiacov občas cez deň nespi. Zvykne vstávať tak okolo 7h ráno a ak je deň kedy nespi tak ide spať o 19.30, ak cez deň spí väčšinou 2h tak večer zaspí o 20.30..snažím sa aby vzdy cez deň spal ale niekedy pri ňom ležím 2 h a on proste nechce spať. No moja otázka znie myslíte, že by mohlo ísť o nejaké ochorenie?
Ďakujem

pe_mi
30. mar 2026

@sofia0706 ahoj, mávala to aj sestra ako malička, bol to nočný des

anonym_52bb35
31. mar 2026

To mala neter. Trvalo to do cca 7mich rokov. Švagriná skúšala všetko možné. Odpozorovala ale, že sa to deje hlavne pri zmenách, napríklad keď k nim počas dňa prišla návšteva, mala sa tešila, pohoda a v noci masaker. Alebo keď cestovali a niekde prespavali, ale niekedy stačila len nejaká prechádzka v škôlke či iná hra. Jej bolo vysvetlené, že mozog nevie akoby oddýchnuť a takéto veci spracúva počas noci takýmto spôsobom. Všetci lekári jej tvrdili že s toho vyrastie a tak aj bolo.

maryetta
31. mar 2026
@anonym_52bb35

To mala neter. Trvalo to do cca 7mich rokov. Švagriná skúšala všetko možné. Odpozorovala ale, že sa to deje hlavne pri zmenách, napríklad keď k nim počas dňa prišla návšteva, mala sa tešila, pohoda a v noci masaker. Alebo keď cestovali a niekde prespavali, ale niekedy stačila len nejaká prechádzka v škôlke či iná hra. Jej bolo vysvetlené, že mozog nevie akoby oddýchnuť a takéto veci spracúva počas noci takýmto spôsobom. Všetci lekári jej tvrdili že s toho vyrastie a tak aj bolo.

@anonym_52bb35 presne tak. Niektore deti nestihaju vnimat vsetky tie podnety co maju cez den. A potom to takto spracuvaju...
Tiez som si to potom vsimla a pospajala pri mojich detoch.
Rovnako aj nedostatok spanku... ten je pri detoch ozaj potrebny.

anonym_52bb35
31. mar 2026
@maryetta

@anonym_52bb35 presne tak. Niektore deti nestihaju vnimat vsetky tie podnety co maju cez den. A potom to takto spracuvaju...
Tiez som si to potom vsimla a pospajala pri mojich detoch.
Rovnako aj nedostatok spanku... ten je pri detoch ozaj potrebny.

@maryetta áno presne malo spánku, na to som zabudla

zuzita1
8. apr 2026

Ak je to nocny des,skuste si kupit Bachove kvapky ASPEN. su urcene na nocne desy. Dcera ich mala este ako 7 rocna od malinka. A pomohli nam! Skoda,ze som to nevedela skor. Nakvapkajte do caju 4 kvapky a nech popija cez den. Je tam alkohol. V horucom sa vypari.

lydiasabolova
8. apr 2026

nočné desy mávajú deti, keď sú prepodnetované, t.j. pri vybočeni z bežnej bezpečnej rutiny.. ako vyššie bolo písané, návšteva, keď idete mimo dom, väčšia fyzická aktivita než bežne (dlhá prechádzka napr), zle nastavený spánkový režim a pod. a potom to ešte závisí od povahy, niektoré deti taketo zmeny zvládajú lepšie, niektoré horšie.. nič také ti nepomôže ,len prísť na to, prečo má synček teraz ,,ťažšie časy,,