Pozeranie rozprávok pred spaním: Pomôže deťom zaspať?
Dovolite detom pred spanim pozerat rozpravky? Mame velke problemy so zaspavanim, či na obed, či večer.. najprv boj a rev ho vôbec dostať do postele, potom sa prehadzuje aj hodinu a potom po hodine a pol konečne zaspí.. skusala som aj nedat na obed spat, ale to je len omrcanejsi z unavy a vobec vecer nezaspi skor.. dlho som ho kojila a odkedy mu nedavam prsnik na spanie, nevie sa nejak ukludnit a lezat, aby zaspal. Minule som mu dala na chvilu pozerat rozpravky a on pri tom zaspal asi do 10min. Teraz si stale pred spanim pyta rozpravky a ja mu nechcem dovolit.. vsade hovoria ako to detom vymyva mozog atd.. mam teraz dilemu ci je to fakt tak hrozne mu dovolit pred spanim pozerat.. mne ako dietatu a aj doteraz sa mi lepsie zaspava pri tv, len vtedy to nikto neriesil..
To ti kto povedal že rozprávka vymyva deťom mozog? Zaspal ti do 10 m? Čo je pre teba lepšie, hodiny bojovať aby zaspal alebo rozprávka a o 10 m chrápe? Ak toto pomáha tak mu zapínaj tú rozprávku. Ved mu nedávaš snáď hororové??
@anonym_autor veď ti zaspal do 10 min?
ja som môjho stále kolísala /pravidelne/ , teraz by som ho tak netrápila ...
@elenka.k zaspal mi s rozpravkou na mobile. Inak sa trapime 1-2 hodiny kym sa zaspi. Na obed aj vecer🤯
Môžeš skúsiť aj audio rozpravku, naši zaspávajú pri tých. Mozgy majú v pohode .
Keď som bola dieťa, mamina mi púšťala na prehrávači rozprávku o anjelikoch, nepamätám si ako sa volala, ale vždy som pri nej zaspala do par minút. Nepríde mi, že mám vymyty mozog😆
A teda problém podľa mňa je, keď dieťa odmieta hračky, chodiť von, bežné aktivity skrz pozerania TV. Keď dieťa sedí pred TV 4h, to je problém. Ale ze si pozrie rozprávku par minútovú, na tom nevidím nič zlé.
Nie pár minút pozerania mu mozog nevymyje.
To ti kto povedal že rozprávka vymyva deťom mozog? Zaspal ti do 10 m? Čo je pre teba lepšie, hodiny bojovať aby zaspal alebo rozprávka a o 10 m chrápe? Ak toto pomáha tak mu zapínaj tú rozprávku. Ved mu nedávaš snáď hororové??
@stellarstar pocuvala som rozhovor s jednym neurologom, uz to asi nenajdem. Okrem toho mi to odporucala nasa pediatricka, ked som sa bavila o moznosti adhd u starsieho syna..nemam detom dovolit obrazovky.. ale nielen to, mam pocit ze dnes o co viac dieta pozera rozpravky o to si horsi rodic..
Ja by som skúsila dat namiesto mobilu knižku, aj tu môže listovať, čítať... Kamarátkina dcéra tiež ťažko zaspávala po odučení od prsníka, ale párkrát sa jej stalo, že ju nechala s knizkami v postielke, kým musela niečo vybaviť, a keď sa vrátila, už malá spala. Kniha je určite lepšia alternatíva ako rozprávka z mobilu. Ak ta trápi, že pozerá rozprávku pred spánkom. Môže sa z toho stať zlozvyk, a môže sa stať, že neskôr bude potrebovať hodinu a viac tabletu, aby zaspal.
Môžeš skúsiť aj audio rozpravku, naši zaspávajú pri tých. Mozgy majú v pohode .
@anonym_4607c5 a aki su stari? Skusala som davnejsie aj audio, ale zatial to nevedeli nejak vnímať. Nezaujimalo ich to..
@anonym_autor Aký je syn starý?
Ja mám 4r dcéru. Snažím sa jej limitovať obrazovky, u nás tv nejde bežne ako podmaz, ani jej nestrkám telefón do ruky, aby vydržala sedieť pri jedle… Už ale občas pozrie aj dlhý animák. Ja na nej vyslovene vidím, že keď veľa pozerá telku, je z toho úplne zblbnutá, správa sa inak, zle, plus veľmi vidieť, že jej chýba čas strávený samostatnou hrou.
Pred spaním máva max 3 rozprávky - prvú si môže vybrať či na telefóne, alebo jej prečítam z knižky (do 10 minút, väčšinou staré večerníčky, Bob a Bobek a tak podobne, teraz fičí čokoľvek na tému vesmír), druhú jej prečítam z knižky a ak potrebuje aj tretiu, môže si pustiť audiorozprávku (DeAgostini Disney postavičky). Tá už ide potme. Potom sa ešte vrtí chvíľu. Keď to celé trvá menej ako hodinu, som nadšená 😂.
@anonym_autor vsak mu pusti audiorozpravky
@anonym_autor púšťame večerníček, pri ňom sa skludni a potom je ochotný ísť aj do sprchy aj do postele. Predtým to býval večer boj
@anonym_autor Daj mu rozpravku, ked to funguje. Strasne su teraz naroky na rodicov, aby vsetko robili perfektne, ale je tych poziadaviek uz tolko, ze nie je podla mna sanca to vsetko dodrziavat pri zachovani psychickeho zdravia. 10 minut rozpravky je podla mna uplne ok. Trapit sa hodinu-dve so zaspavanim je na nervy, berie to moznost oddychu pre teba, co tiez vo vysledku nie je dobre pre dieta.

@anonym_autor veď ti zaspal do 10 min?
ja som môjho stále kolísala /pravidelne/ , teraz by som ho tak netrápila ...