icon

V akom veku dieťa pochopí potrebu spánku bez fitlopty?

24natalia11
18. feb 2026

Viete mi prosím povedať v akom veku bude dieta vedieť pochopiť ze si ma ľahnúť a spat ? Ze nepotrebuje k tomu hopkanie. Stačí ked si spolu lažkame?
Teraz ma 14 mesiacov...ked bude mat 3 roky uz to bude chápať?

barju
18. feb 2026

@24natalia11 nás má 13 mesiacov a zaspáva sám v postieľke pri rozprávaní rozprávky ešte je kojený ale neuspavam ho kojenim. Tak som si ho naučila. Pár dní si pomrncal ale pochopil. Každé dieťa je v tom asi iné. Skúšala si už nechať ho v postieľke zaspať samého?

veronikah96
18. feb 2026

16mesačná dcérka od cca polovice 7.mesiaca zaspáva sama v postieľke, len ju tam položíme a zaspáva sama. Predtým sme uspávali na rukách. Budem realista a my sme skôr mali šťastie, že jednoducho už nechcela zaspávať na rukách a keď sme ju len položili do postielky, do 10 min bez plaču a dokonca aj bez akéhokoľvek mrnčania zaspala. No každé dieťa je iné a niekedy treba naučiť na iný spôsob zaspávania a vytvoriť novú asociáciu.

domka222
19. feb 2026

To ešte aj po roku si otrokom fit lopty? Tiež som prvé tak naučila. Ale keď malo dieťa 7 mesiacov a ja som išla prísť o chrbát, tak som to stopla. Malého dala do postele a loptu sfúkla. Pri druhom som ju použila potom asi len 2x a naučila ho spať hneď v postieľke.

mbiresova29
19. feb 2026

My sme sa tiež asi do 14 mesiacov zaspávali na lopte už mi to išlo na nervy tak som si snim ľahla do postele a zaspal pekne pri mne bez hojdania a od vtedy sa už nehojdáme ale teraz už vyše roka spíme spolu 😂

anonym_8de9fd
19. feb 2026

Po 7 mesiacoch to obe moje deti chápali. Keď sa chceli natriasať, tak šli do kočíka 😊

beata_k
19. feb 2026

To, ze sa ti budu predbiehat, ze im novorodenec spi sam v postielke ti nijak nepomoze. To dieta iny spanok nepozna, takze to je o zvyku a nie o nepochopeni. Musis to len skusat. Ale nie v zmysle, ze ti bude revat az kym nezaspi od vycerpania. Ale ze raz sa mu to zapaci a pojde to bez slz. Do 3 rokov urcite nie 😉

ivik4
19. feb 2026

To je uz dost velke dieta , nie par mesacne. Nebude to vekom ale zvykom

anonym_b8f0a9
19. feb 2026

Hmmm…. Dieta to nepochopi, dieta to musis naucit .
Ako vychova : asi moc ponatia o tom nemas ze ? nestaci nesmies ,treba kratko vysvetlit + alternativu vysvetlit (podla situacie )
Takze dam dieta do posteli a budem s nim …. Kym sa nenauci nie kym nepochopi….

terry658
19. feb 2026

@24natalia11 každé dieťa to má inak. Niektoré potrebuje dlhšie pomoc pri zaspávaní, lebo je citlivejšie. Iné spí samo a celú noc od narodenia. Vieš zmeniť postupne spánkové asociácie. Ale nerobila by som to nejak extra nasilu.

24natalia11
autor
19. feb 2026

@24natalia11 skúšala som uz všeličo. Aj v posteli, aj hladkat, aj capkat po ritke, aj pesničky, aj nechám samého v postielke a nic. On si proste nelahne. Ale zároveň ani neplace. On vymysla. A dokáže takto aj dve hodiny byt...potom ho zoberiem a uspim za 2 minúty na lopte

matkahelka
19. feb 2026

Je to o zvyku, nie o (ne)pochopeni. naucila si dieta na hopkanie, budes s nim hopkat, kym ho od toho neoducis. moja suseda, mimochodom zdravotna sestra naucila najmladsie dieta na fitloptu a hopkala s nim do 5, slovom piatich rokov. krize a krcna v prdeli, cez obednu prestavku ju v praci chodili kolegyne fyzioterapeutky masirovat.nemala trpezlivost na to, aby maly vecer v posteli vymyslal, analyzoval a on uz si to hopkanie aj sam ziadal. vsetci sme si klopkali po cele, ale nedala si povedat. potom stacil akutny zapal zlcnika, jej 5 dnova hospitalizacia a ked prisla domov, maly zaspaval sam. zazrak? nie, okrem nej s nim doma nikto nebol ochotny hopkat, 2 noci zaspal az okolo polnoci a na tretiu uz normalne. my matky si mnohe veci, situacie a rutiny casto zbytocne a nezmyselne komplikujeme a az s odstupom casu zistime, aku hlupost sme robili. radim vydrzat- nech sa maly toci v posteli aj 3 hodiny, vydrz. ten interval sa bude skracovat. ked neplace, o to lepsie. ked bude plakat, utis ho, hladkaj, opakuj, ze ho lubis. loptu schovaj, nech ju vobec nevidi. a bud pevna a vytrvaj.

anonym_2d16fb
19. feb 2026
@24natalia11

@24natalia11 skúšala som uz všeličo. Aj v posteli, aj hladkat, aj capkat po ritke, aj pesničky, aj nechám samého v postielke a nic. On si proste nelahne. Ale zároveň ani neplace. On vymysla. A dokáže takto aj dve hodiny byt...potom ho zoberiem a uspim za 2 minúty na lopte

@24natalia11 ak za 2 minúty na lopte zaspí, tak by som tie dve minúty kľudne ďalej hopkala. Mala som podobný exemplár a je mi smiešne z rád, že daj do postieľky a nauč ho zaspať tak. Lebo som to neskúšala, že 🤔😅. Ja som prestala hopkat, keď negatíva začali prevažovať nad pozitivami. Po lopte sme chvíľu mali hojdacku, kde si dieťa vedelo ľahnúť a zaspalo v hojdačke. A keď dokázalo z hojdačky vyliezť, tak som vzdala všetky pokusy a bola rada, ak decko spalo aspoň jeden spánok za deň. Už v roku mal môj oveľa nižšiu potrebu spánku, ako väčšina detí, aj preto bolo tak ťažké ho uspať cez deň. A večer sme tiež posúvali čas zaspávania až k hodinám, kedy sme šli spať my a keď sme všetci zalahli, tak spalo aj decko.

mima172
19. feb 2026
@24natalia11

@24natalia11 Toto asi čítať nechceš ale ide len o to, kedy s tým sekneš ty. Proste daj dieťa do postieľky, postiskaj, pobozkaj a choď preč. Jasne, ze dieťa skúša, keď už je naučené na niečo také ako fit lopta. Píšeš, že je hore ešte aj dve hodiny - no a čo? To vôbec nevadí, nech je hore aj 3 hodiny. Bude to deň za dňom lepšie, len sa nesmieš nechať zlomiť. Dieťa proste vie, že raz prídeš a zasa ho uhopsáš na lopte, musí len pochopiť, že mamina už to robiť nebude.
Tiež som mama a viem, čo všetko vedia deti a aké sú vytrvalé.
Iná rada, žiaľ, nie je 🙂

anonym_fcaca4
19. feb 2026

V 6 mesiacoch
Ostatne je len zvyk, ktorý rodičia učia a nie dieťa

viestta
19. feb 2026
@24natalia11

@24natalia11 "pochopi" to az vtedy, ked ty pochopis, ze treba len par dni trpezlivosti. Neplace v postielke, tak ho tam nechaj. Skor ci neskor zaspi. Par dni to bude o hubu, ale nauci sa.

24natalia11
autor
19. feb 2026
@anonym_fcaca4

V 6 mesiacoch
Ostatne je len zvyk, ktorý rodičia učia a nie dieťa

@anonym_fcaca4 ja viem ze som si ho tak naučila. Mimochodom kedze bol placlive babatko tak mi to poradila pediatrická a zvyk mu zostal a teraz nie a nie sa z toho dostat

anonym_0eb03e
20. feb 2026

@24natalia11 tu fit loptu si ty priniesla, nie dieta. Takze, ked fitloptu vyhodis, nebude hopkanie. Takze fitlopta zajtra smer kôš.