Večerné budenie päťmesačného bábätka: čo môže byť príčinou?
Ahojte. Už asi 2-3 týždne bojujejeme s večerným spánkom, maly mi zaspí ako vždy zhruba 19-20:00. Lenže asi po pól hodine sa zobudi s veľkým plačom, utíši ho hlavne keď ho dám ns prsník, niekedy sa podarí utíšiť v postieľke. Budi sa niekoľko krát za večer, niekdy 3-4x ale už sa stalo aj 15-20x že sa zobudil s veľkým plačom asi raz. Potom už spi kľudne a zobudi sa na dojčenie medzi 1-3. Cez deň sa tiež zmenili spanky asi mesiac, nedokáže spat viac než 30minut 3-4x denne, či v postieľke či v kočíku, málokedy ho dokážem douspat. Cez deň sa správa normálne, dobre sa dojčí, je veselý, napreduje, keď je unavený tak je umrncany. Vôbec nechápem prečo tak veľmi večer plače, myslela som či to nieje spánková regresia ale že by trvala tak dlho ?
Ahoj, asi nicnehovoriaci prispevok, ale jedno nase dieta malo podobne vecerne "zaspavanie"... Prislo, preslo.
(Ja osobne nevidim dovod toto nazyvat separacnou uzkostou ale tak dnes sa nou da nazvat vsetko 😁 )
(A stale lepsie ako druhe dieta, ktore par tyzdnov kazdy vecer 2-3 hodiny plakalo kym o 23:00 zaspalo.)
@anonym_autor Spankova regresia pride okolo 4 mesiaca a neznamena ze po par tyzdnoch sa to upravi. Moze to kludne trvat aj rok. Detom sa vtedy uplne prehodia spankove fazy. Po prvej faze hlbokeho spanku co trva 30 min. Nasleduje zmena na REM fazu co je velmi plytky spanok pri ktorom snivaju. Prechod medzi fazami je moment kedy je spanok castokrat preruseny. Mame to aj my dospeli ale my sa po tom zobudeni len otocime na druhu steanu a spime dalej. To babatko nevie ako znovu zaspat. Na to potrebuje mamu, ten prsnik alebo len objatie. Musis len vydrzat a snazit sa douspat, casom bude to douspanie lahsie a uspesnejsie. Je dolezite aby spal viac ako len prvych 30 minut. Inac nema dost REM fazy a cim viac s nim trenujes to douspavanie, tym viac ho ucis ako sa to robi. Jane ze nie je dobre douspat za kazdu cenu tak ze zacnes skakat na fitlopte napriklad. U mna pomohlo ze som bola hned pri nom ked spal. Bud som spala tiez alebo na mobile. Ked som ho objala v momente ako sa zacal budit, velakrat znovu zaspal. Ale ak som tam nebola a dobiehala som do spalne na jeho plac, uz bol prilis prebraty a uz sa nedal douspat.
Ahoj, asi nicnehovoriaci prispevok, ale jedno nase dieta malo podobne vecerne "zaspavanie"... Prislo, preslo.
(Ja osobne nevidim dovod toto nazyvat separacnou uzkostou ale tak dnes sa nou da nazvat vsetko 😁 )
(A stale lepsie ako druhe dieta, ktore par tyzdnov kazdy vecer 2-3 hodiny plakalo kym o 23:00 zaspalo.)
@anonym_ea89bb neviem či to je nič hovoriaci príspevok keď som sa rozpísala dobre 😀 no mám prvé bábätko takze určite veci sú u mna nové/nezname. Toto nebude žiadna separácia úzkosť, od mi na noc aj zaspí ale zo spanku sa budi a plače, takto silno ani cez deň neplače keď je nespokojný. Preto sa pýtam či to je regresia alebo ma malo spankov cez deň a preto večer takto plače. A na skúsenosť či to mal niekto podobne.
@anonym_ea89bb neviem či to je nič hovoriaci príspevok keď som sa rozpísala dobre 😀 no mám prvé bábätko takze určite veci sú u mna nové/nezname. Toto nebude žiadna separácia úzkosť, od mi na noc aj zaspí ale zo spanku sa budi a plače, takto silno ani cez deň neplače keď je nespokojný. Preto sa pýtam či to je regresia alebo ma malo spankov cez deň a preto večer takto plače. A na skúsenosť či to mal niekto podobne.
@anonym_autor asi si to zle pochopila - ako nicnehovoriaci prispevok som myslela ten svoj 😊 ze Ti to asi prakticky nepomoze lebo nezdielam ziadnu radu pre Teba, len ze zdielam skusenost, ze sme mali to iste, a ako prislo tak odislo 🙂
@anonym_autor presne ako naša 11 mesačná, od cca 5 mesiacov iba 30-40 minútové spánky cez deň...večer zaspí dobre, ale ešte hodinu chodíme douspávať, max 3x jej treba pomôcť...ťažšie sa jej asi prechádza do hlbšieho spánku, ale zlepšuje sa to, aspoň sa mi zdá 😅 veľa trpezlivosti prajem...
@anonym_autor asi si to zle pochopila - ako nicnehovoriaci prispevok som myslela ten svoj 😊 ze Ti to asi prakticky nepomoze lebo nezdielam ziadnu radu pre Teba, len ze zdielam skusenost, ze sme mali to iste, a ako prislo tak odislo 🙂
@anonym_ea89bb jaj takto si myslela. No ale aj ro niekedy stačí, vedieť že niekto to mal podobne ako my.. ja som už aj v strese začínala z toho byť že prečo sa to deje 😀

separačná úzkosť. nám trvala až do prvého roka.