Zaspávanie 10-mesačného synčeka bez maminky
Ahojte maminky.
Máme 10 mesačného synčeka. Od malička spáva s nami v posteli, vždy zaspal pri kojení a potom sa už nedal preložiť, na preloženie sa budil a bolo pre nás jednoduchšie v danom čase a situácii nechať ho pri sebe. Stále je kojený, aj keď už nezaspáva pri kojení ale s dudlikom, že ležím pri ňom.
Cez deň najskôr spával v kočíku ale má veľmi citlivý sluch a budil sa mi na každé šuchnutie vonku, začal byť po 30 minútach hore a znovu nezaspal. Tak sme v lete aj kvôli teplám zostávali spinkať doma v posteli tak, že si ho uspokojím v nosiči a potom spolu ležíme v posteli, pretože ak by som odišla, zobudí sa.
Mám typické dilemy asi ako všetky mamy v podobnej situácii, že mi stojí práca v domácnosti a že nemám čas pre seba, keď pri ňom ležím oba spánky. Náš malý je totiž naozaj extrémne zlý spáč.
Ja som za našich posledných 10 mesiacov kontaktných vďačná a viem, že teraz nemôžem čakať, že sa to behom chvíle zmení.
Zároveň ale od jedného roka veku malého by som chcela nastúpiť do práce, chýba mi to a aj teraz, keď mám čas na niečom pracovať, som potom oveľa pozornejšia voči malému, mám viac energie a užívam si čas s ním.
Budem ale potrebovať odísť na jeden deň v týždni a zároveň nejako zabezpečiť, že počas jeho denných spankov budem môcť pracovať.
Máte tu niekto skúsenosť s rešpektujúcimi spôsobmi, ako viac osamostatniť dieťatko v spánku?
A je tu niekto kto začal pracovať s asi ročným dieťatkom? Ako ste to zvládli a čo sa Vám osvedčilo?
Budem
@mmchlk ja som staršieho tak uspavala ze v postieľke jeho a hladkala a odišla. Tiež bol naučený z cez deň som pri ňom a spíme spolu. Večer ako kedy, ale tam nebol na mňa tak fixovany ale sám sa naučil späť vo svojej postieľke, lebo som ho zrušila keď som šla na WC v noci.
A mladšieho som asi do 10mesiacov uspavala večer a aj cez deň v kočíku, ktorý bol dnu, keďže sa inak nedalo, a ak tak by som ho aj dlhšie ale nemal problém aj v postieľke už zaspať (dovtedy nechcel
@mmchlk môj syn cca v roku už dokázal cez deň spať sám. Ja som ho uspala a odišla som. Občas ešte prídem douspat, ale tak cca 1,5 hodiny pospi.
Keď nebudeš doma, príde niekto k nemu, alebo pôjde syn niekde na stráženie? Pokiaľ bude doma, tak by teoreticky mohol zvládnuť uspatie niekým iným. Môj starší syn tak ostal s manželom, občas išiel k babke, keď som bola hospitalizovala. Bolo to okamžité, čiže sme ho na to nestihli nijako pripraviť. Doma spával v pohode, uspával manžel, občas jeho sestra. U babky nezaspal vôbec.
@mmchlk moj bol zvyknuty spat cez den v kociku alebo pri mne, tiez uspavany kojenim a tiez som pri nom musela lezat cely spanok, inac sa zobudil. Ked mal cca rok a 3 mesiace siel na matersku otec a syn zvladol zaspat s nim takmer kazde poobedie, nasli si svoj sposob (knizky, pribehy). Neskor v jasliach tiez nebol problem, hladkali mu chrbatik a do 10 min spal. Dnes ma skoro 3 roky a ked sme doma na obedny spanok, tak stale zaspava si mnou a ostavam pri nom 😅 rovnako uspavacky vecer len my dvaja. Takze velmi poradit neviem, odo mna sa neosamostatnil, ale zaroven si nasiel sposob ako zaspt s inymi.
Ak planujes robit z domu, tak uspavanie nechaj na toho, kto s nim bude namiesto teba, mamka pracuje, teraz nemoze. Par dni bude tazsich a potom si najdu cestu.

@mmchlk IG - lepsispanokbabatiek