icon

Závislosť dieťaťa na zavinovačke

22. máj 2025

Novorodenec mi nezaspi bez zavinovačky
Ahojte, myslite, že to je problém? Ma 1 mesiac. Iba doma mi bez nej nezaspi. V autosedačke aj v kočíku zaspí normálne vonku

Strana
z2
majus2323
22. máj 2025

Je to prirodzené...

autor
22. máj 2025

Ide o to, že ak zaspinka, tak ho vieme presunúť iba v zavinovačke, bez toho aby sa prebudil. Ak ho mám normálne na prsníku, tak musí byt vážne unavený aby vydržal nevstať.

barka1
22. máj 2025

Tak mu strč cumel a zviaz do zavinovačky, veď to je chvilka. Ci potom nezaspi? Či kde je problém?

andreatytler
22. máj 2025

Tak ho nechaj spat zavinuteho.

sharka174
22. máj 2025

Moje deti spali zavinute do nejakých 7/8 mesiacov

andrea_82
22. máj 2025

Preco by to mal byt problem? Kludne ho zavinuj, kym bude chciet. Kedysi detom zo zavinovacky aj trcali nohy a stale v nej boli.

anavixy
22. máj 2025

Niektore deti to vyslovene vyzaduju. Ja odporucam deti cielene neucit na perinku, ale niekedy zavinutie proste potrebuju. Osobne by som skusila radsej alternativy zavinovania nez klasicku perinku. Este je babatko malicke, ale za 1-2m by bolo vhodne od zavinovania oducat. Zavinovanie dietata, ktore sa zacina pretacat alebo pretaca na brusko je vyslovene nebezpecne.

tinka_1807
22. máj 2025

Je to normálne. Zavinute dieťa je často pokojnejšie, pretožemu to pripomína maternicu (aj tam bol stlačený). Nechaj ho spať v zavinovačke. Náš používal zavinovačky asi do 5. Mesiaca - tiež sa tam cítil asi bezpečnejšie a lepšie v nej spal.

anketkarka
22. máj 2025
@anavixy

Niektore deti to vyslovene vyzaduju. Ja odporucam deti cielene neucit na perinku, ale niekedy zavinutie proste potrebuju. Osobne by som skusila radsej alternativy zavinovania nez klasicku perinku. Este je babatko malicke, ale za 1-2m by bolo vhodne od zavinovania oducat. Zavinovanie dietata, ktore sa zacina pretacat alebo pretaca na brusko je vyslovene nebezpecne.

@anavixy prečo by to bolo nebezpečné? Zavinutie dieťa ukludnuje. Neprebudia ho zášklby končatín, ktoré má pri spánku. Poznám dieťa, ktoré zavinovali ešte aj do plachty neviem ako dlho, lebo bez zavinutie bolo do pol hodiny hore a unavené. Zavinuté spinkalo v pohode. Dieťa potrebuje pokojný spánok. Ak nevie spať pokojne bez zavinutia, tak na tom nič zlé nie je. Je to horšie v horúčavách, aby sa neprehrialo, ale inak je to úplne v pohode a bezpečné.
@autorka používali sme vak na spanie. Skús. Ten má aj tenké alternatívy a môže sa používať dlho. Ale je možné, že nebude stačiť, lebo nie je tak tesný ako zavinovačka. Aj tomu dieťatku, čo ho balili do plachty spací vak nestačil. Muselo mať aj ruky poviazané.

maryetta
22. máj 2025

Predstav si ako boli v brusku "natlcene". Takze toto im je prirodzene 😉 a prijemne. Bud rada ze mas "fintu" a vies ako je babatku dobre. Lebo na niektore neplati nic.
Moja dcera bola vyse roka takto. Ruky nohy uz potom trcali ale ako som ju "stiahla" tak rychlo zaspala.

michaela329
22. máj 2025

Normálna vec, okolo tretieho mesiaca to nášho prešlo. Spacie vaky vôbec nekaceptoval a vlastne doteraz ich neznáša. Neuvazuj moc pevne a nechaj ju vyspinkat.

anavixy
22. máj 2025
@anketkarka

@anavixy prečo by to bolo nebezpečné? Zavinutie dieťa ukludnuje. Neprebudia ho zášklby končatín, ktoré má pri spánku. Poznám dieťa, ktoré zavinovali ešte aj do plachty neviem ako dlho, lebo bez zavinutie bolo do pol hodiny hore a unavené. Zavinuté spinkalo v pohode. Dieťa potrebuje pokojný spánok. Ak nevie spať pokojne bez zavinutia, tak na tom nič zlé nie je. Je to horšie v horúčavách, aby sa neprehrialo, ale inak je to úplne v pohode a bezpečné.
@autorka používali sme vak na spanie. Skús. Ten má aj tenké alternatívy a môže sa používať dlho. Ale je možné, že nebude stačiť, lebo nie je tak tesný ako zavinovačka. Aj tomu dieťatku, čo ho balili do plachty spací vak nestačil. Muselo mať aj ruky poviazané.

@anketkarka pisem konkretne ked sa dieta pretaca. Ked sa pretoci a zabori tvarou do matraca, prikryvky, hniezda, mantinelu a neviem co vsetko este do postielok mamicky davaju, ako sa ma so zaviazanymi rukami otocit alebo “vyslobodit”? To je proste holy fakt, zavinovat ok, ale nie zavazovat ruky velkemu dietatu, mnohokrat vacsie deti sa zavinuju len okolo tela, je to len o zvyku… zavinovacka sama o sebe nie je nutnost ani nic co by dieta potrebovalo, zavinut sa da aj inak, ako som pisala, je to o zvyku. Moro reflex ma tiez svoj zmysel u novorodencov a dojciat a jeho vymiznutie sa prave zavinovanim moze predlzovat. Zavinovat kludne ano, ale s rozumom. Ako som pisala, niektore deti to vyzaduju, ine vobec nepotrebuju, ked sa dieta na zavinovanie nauci, jasne, ze to vyzaduje aj neskor, to je ako s cumlikom atd.

anketkarka
22. máj 2025
@anavixy

@anketkarka pisem konkretne ked sa dieta pretaca. Ked sa pretoci a zabori tvarou do matraca, prikryvky, hniezda, mantinelu a neviem co vsetko este do postielok mamicky davaju, ako sa ma so zaviazanymi rukami otocit alebo “vyslobodit”? To je proste holy fakt, zavinovat ok, ale nie zavazovat ruky velkemu dietatu, mnohokrat vacsie deti sa zavinuju len okolo tela, je to len o zvyku… zavinovacka sama o sebe nie je nutnost ani nic co by dieta potrebovalo, zavinut sa da aj inak, ako som pisala, je to o zvyku. Moro reflex ma tiez svoj zmysel u novorodencov a dojciat a jeho vymiznutie sa prave zavinovanim moze predlzovat. Zavinovat kludne ano, ale s rozumom. Ako som pisala, niektore deti to vyzaduju, ine vobec nepotrebuju, ked sa dieta na zavinovanie nauci, jasne, ze to vyzaduje aj neskor, to je ako s cumlikom atd.

@anavixy presne ako píšeš. Je to o naučení dieťaťa na to. Ale myslím, že aj cumlík aj zavinutie dávajú rodičia na ukludnenie dieťaťa. Ak sa Ti dieťa bude budiť po krátkom čase nevyspaté, lebo ho zobudia zašklby, tak mu to zavinutie dopraješ. Nevie sa vyspať nezavinuté. Aby sa z toho nestal už len zvyk, tak musia stále rodičia po istom čase testovať, či už dieťatku dozrel nervový systém natoľko, že ho zašklby končatín neprebudia. Vtedy je čas prestať zavinovať.

tanicka907
22. máj 2025

ach jaj moja... napisat, ze jednomesacne dieta "je zavisle" je velmi smutne. Mozno treba nacitat nejaku odbornu literaturu, aby si pochopila, ze babatko sa citi bezpecne ked je stiesnene podobne ako v brusku, neskor ho zacne budit morov reflex tak sa tiez zavinuje. Mozes h nechat spinkat aj bez zavinovacky (teda ze bude mat volne rucicky ako napr v perinke), vtedy sa ti bude ale viac budit, avsak mu doprajes slobodu bez stiesnenia. Ked si nacitas rozne postupy, mozes sa rozhodnut akym smerom "vyliecis svoje zavisle jednomesacne dieta".
Perinka (bez silneho stiahnutie ruk) asa pouziva lebo babatko este neama vyvinuty zrak, ale cuch ano, cize vona perinky je pre neho stabilna a teda je pokojnejsie, ako ho presuvat bez nej z postele na gauc, ku tebe, atd ... miesto modreho koika otvor nejaku knizku o novorodencoch (ak si aj citala, asi nie s porozumenim - bez urazky)

akika722
22. máj 2025

Môj mladší syn je narodený začiatkom augusta.Čiže horúci letný mesiac.No bez toho aby bol zavinuty nezaspal
Pol roka som ho musela takto baliť,ináč bol nekľudný, uplakaný

autor
22. máj 2025
@tanicka907

ach jaj moja... napisat, ze jednomesacne dieta "je zavisle" je velmi smutne. Mozno treba nacitat nejaku odbornu literaturu, aby si pochopila, ze babatko sa citi bezpecne ked je stiesnene podobne ako v brusku, neskor ho zacne budit morov reflex tak sa tiez zavinuje. Mozes h nechat spinkat aj bez zavinovacky (teda ze bude mat volne rucicky ako napr v perinke), vtedy sa ti bude ale viac budit, avsak mu doprajes slobodu bez stiesnenia. Ked si nacitas rozne postupy, mozes sa rozhodnut akym smerom "vyliecis svoje zavisle jednomesacne dieta".
Perinka (bez silneho stiahnutie ruk) asa pouziva lebo babatko este neama vyvinuty zrak, ale cuch ano, cize vona perinky je pre neho stabilna a teda je pokojnejsie, ako ho presuvat bez nej z postele na gauc, ku tebe, atd ... miesto modreho koika otvor nejaku knizku o novorodencoch (ak si aj citala, asi nie s porozumenim - bez urazky)

@tanicka907 admin mi prepísal tu vetu. MOJA.

autor
Odpoveď bola odstránená
anavixy
22. máj 2025
@anketkarka

@anavixy presne ako píšeš. Je to o naučení dieťaťa na to. Ale myslím, že aj cumlík aj zavinutie dávajú rodičia na ukludnenie dieťaťa. Ak sa Ti dieťa bude budiť po krátkom čase nevyspaté, lebo ho zobudia zašklby, tak mu to zavinutie dopraješ. Nevie sa vyspať nezavinuté. Aby sa z toho nestal už len zvyk, tak musia stále rodičia po istom čase testovať, či už dieťatku dozrel nervový systém natoľko, že ho zašklby končatín neprebudia. Vtedy je čas prestať zavinovať.

@anketkarka ved ja nepisem nic ine... lenze Moro reflex ma vymiznut do 4-6m, ak pretrvava (co okrem ineho moze byt sposobene aj zavinovackou..), tak niekde je problem a zavinovanie donekonecna ho nevyriesi. Uz nejdem pisat nic ine, lebo by som len opakovala moje prve dva komentare.

majlo1234
22. máj 2025

V tomto veku je to v poriadku. Postupne, ako ti bude vyrastat zo zavinovacky, bude nutene si zvykat 🤗

Na inu notu, zvazila by som pouzivanie invektiv na cudzie osoby 🫣

hopatko
22. máj 2025

Admin gde?

lienka.7
22. máj 2025

Je to uplne prirodzene...dava mu to pocit, ako mal v maternici
Furt lepšie ho zavinut ako s ním skákať na fitlopte a podobne chu.....y, co tu niektoré stvaraju🤦‍♀️🤣

majlo1234
22. máj 2025
@lienka.7

Je to uplne prirodzene...dava mu to pocit, ako mal v maternici
Furt lepšie ho zavinut ako s ním skákať na fitlopte a podobne chu.....y, co tu niektoré stvaraju🤦‍♀️🤣

@lienka.7 bud rada, ze si nemala take decko. Skakat na fit lopte je na nojom rebricku jedno z najhorsich uspavani, spolocne s nosicovym😆

daarling
22. máj 2025

Moja dcéra bola do 10m v zavinovačke 😀

tanicka907
22. máj 2025

tak to sa potom ospravedlnujem 🙂

tanicka907
22. máj 2025
@majlo1234

@lienka.7 bud rada, ze si nemala take decko. Skakat na fit lopte je na nojom rebricku jedno z najhorsich uspavani, spolocne s nosicovym😆

@majlo1234 znamym maly spal len ked kracali hore dole po schodoch 😢😂

akika722
22. máj 2025
@tanicka907

@tanicka907 museli mat vymakane zadky😆

alexa21
22. máj 2025

Ahoj. Zavinovačka aje super, ale čo chvíľa jej v nej bude teplo. My sme presne preto prešli Z perinky na ulitku, ale z nej už vyrástla. teraz som jej kúpila tento spací vak a nedám naň dopustiť.
Ma miesto aby si už vedela aj s rúčkami pohýbať, ale nebudi sa na ne. A keď je potreba, sú tam cvoky, odopnes a rúčky môže mať von.
Ona zatiaľ musí mať rúčky len dnu, ale za to spinka krásne 3 hodky.

luxus10
22. máj 2025

spacie vaky su na nezaplatenie...

majlo1234
22. máj 2025
@tanicka907

@tanicka907 bohaca horor. Akoze uz som pocula aj pribehy s nocnym vozenim v aute. Si vravim, ze som na tom este celkom dobre. Prvy syn pekne spal na prse, ale dcera, to ne horor. Uz rok🤗🫣

mabenn
22. máj 2025

mesacne? v pohode...aj polroka...neboj, este som nevidela dospelaka brat si na noc zavinovacku, cize urcite z toho vyrastie

Strana
z2