icon

Zlepšenie nočného spánku u 5-mesačného dieťaťa

nicoletas2449
Včera o 20:36

Ahojte maminky...máme doma za chvíľu 5 mesačné dieťatko. Nie je dojčený, používame umelé mliečko. Posledných pár dní sa nám zhoršil nočný spánok. Vždy spal dobre, budil sa tak raz najviac dvakrát na mliečko ale vždy hneď zaspal naspäť. Zrazu akoby uťalo a síce sa zobudí raz o 2.00 ale po vypití mlieka zaspí a o 10 minút vstane a je hore aj dve hodiny. Nejdem ho uspať začne sa rozčuľovať. Denné spánky má približne 3-4 posledný má do tej 19.00 a na spánok ho ukladáme o 21.00. to v pohode zaspí a spí do tej 2.00-3.00 a potom je hore. Všimli sme si že mu idu spodné zúbky. Čím to môže byť? Môže to byť aj tá spankova regresia spojená s tými zúbkami? A čo s tým môžem skúsiť robiť? Len to vydržať? Spáva medzi nami v posteli. Ešte som rozmýšľala že mu zoberiem ten jeden poobedny spánok no nevydrží mi cez deň byť hore dlhsie ako 2 hodiny. Potom je už veľmi mrzuty. Cez deň spava pekne, má jeden taký dlhší 3 hodinovy spánok a potom také kratšie po 1-2 hodinách. Viem že je tu veľa takýchto tém ale možno hľadám nejaké uistenie že to prejde a dá sa to opäť do normálu a znova budeme spinkať tak ako predtým ☺️

anonym_a0c68a
Včera o 20:40

Ahoj,
Podla mna treba spravit poriadok s tymi dennymi spankami. V 5 mesiacoch mat 4 spanky, z toho jeden 3 hodinovy a potom ostatne po 1-2 hodinach, no mne to pride velmi vela.
Akoze kazde dieta je ine, ale ked spominam na moje decka ked mali po 5 mesiacov, tak uz toho spania cez den bolo ovela menej, aj na pocet aj na dlzku.

anonym_2d81ce
Včera o 20:41

@nicoletas2449 no 3h spánok plus ďalšie je možno veľa tak je odpocinuty cez noc a je hore. Čím je dieťa väčšie spánky sa postupne skracujú. Ja som nenechala dieťa spať nikdy cez deň dlhšie ako 2h na jeden spánok nie celkovo a spí celú noc dodnes. Viem že keby ju necham spať halabala tak v noci budeme hore.

nicoletas2449
autor
Včera o 20:42
@anonym_a0c68a

Ahoj,
Podla mna treba spravit poriadok s tymi dennymi spankami. V 5 mesiacoch mat 4 spanky, z toho jeden 3 hodinovy a potom ostatne po 1-2 hodinach, no mne to pride velmi vela.
Akoze kazde dieta je ine, ale ked spominam na moje decka ked mali po 5 mesiacov, tak uz toho spania cez den bolo ovela menej, aj na pocet aj na dlzku.

@anonym_a0c68a ahoj. A vieš mi teda prosím skúsiť poradiť ako by som to mohla upraviť? Je to moje prvé bábo tak ešte úplne toto neviem sama

anonym_2d81ce
Včera o 20:44
@nicoletas2449

@anonym_a0c68a ahoj. A vieš mi teda prosím skúsiť poradiť ako by som to mohla upraviť? Je to moje prvé bábo tak ešte úplne toto neviem sama

@nicoletas2449 kľudne cez gemini alebo chatgpt sa poraďte.

nicoletas2449
autor
Včera o 20:46
@anonym_2d81ce

@nicoletas2449 no 3h spánok plus ďalšie je možno veľa tak je odpocinuty cez noc a je hore. Čím je dieťa väčšie spánky sa postupne skracujú. Ja som nenechala dieťa spať nikdy cez deň dlhšie ako 2h na jeden spánok nie celkovo a spí celú noc dodnes. Viem že keby ju necham spať halabala tak v noci budeme hore.

@anonym_2d81ce tak ja si vždy poviem že ho nebudem budiť. Dneska napríklad vstal ráno medzi 7.30-8.00. potom spal od 9.30 do cca 12.00. no a potom už len tak po troške. Od dakej 14.00 do 16.00 a potom ešte od 17.30-18.30. a ukladala som na nočný spánok o 21.00 zaspal ale zobudil sa o 21.45 ale pritulil sa ku mne a spinka dalej

nicoletas2449
autor
Včera o 20:46
@anonym_2d81ce

@nicoletas2449 kľudne cez gemini alebo chatgpt sa poraďte.

@anonym_2d81ce skúsim ďakujem

anonym_72ae78
Včera o 20:47

@nicoletas2449 ahoj. My mame 4,5 mesačne bábätko, nám spáva v noci dobre, denne spanky 3-4 a posledný tak do 17:00, na noc ukladáme cca o 19:00. Nemám síce takúto skúsenosť ako ty, že by bolo hore v noci 2 hodiny. Nám sa od 19:00 zobudi až okolo 2-3 na mliecko (dojcim) ale posledný týždeň sa vždy budi, zaspí večer o 19tej a za 30 minút mi veľmi plače, buď ho musím znovu dať na prsník alebo utíšiť, lenže ten plac sa opakuje každú chvíľu, včera takto plakal aj 20x do cca 22-23:00 potom už spal kľudne do 3:00. Dneska lepšie, plakal asi 5x. Nechápem čo sa deje, či regresia alwbo idu zúbky.
Čo ma tak zaujalo u vás, podľa mna tvoje bábätko veľmi dlho spi počas dna. Akože závidím, lebo naše spi tak 3-4x po 30-45min a viem že mu to je malo ale niekedy ho neciem douuspať. Bdele okna okolo 2hodin. Tebe prespí tak najmenej 6-7 hodín cez deň, to je strašne veľa. Malo by počas dna prespať 3-4 hodiny. Podľa chat gpt. Treba skúsiť skrátiť tie spanky, napr ráno vstane o 6:00 tak 2h bdele okno, potom 8:00 spánok na 2 jodiny, zase 2hodiny hore, a ďalšie spanky by som nechala maximálne po 1hodine.
Medzi spankami ti je ako dlho hore?

anonym_bd16f2
Včera o 20:49

Pripada mi, ze ma dlhe denne spanky. Moze to byt aj tym, aj zubkami, aj nejakym psychomotorickym vyvojom, je toho vela. Ale mozno by som ako prve skusila upravit denne spanky, skratit ich trosku.

anonym_72ae78
Včera o 20:51
@nicoletas2449

@anonym_2d81ce tak ja si vždy poviem že ho nebudem budiť. Dneska napríklad vstal ráno medzi 7.30-8.00. potom spal od 9.30 do cca 12.00. no a potom už len tak po troške. Od dakej 14.00 do 16.00 a potom ešte od 17.30-18.30. a ukladala som na nočný spánok o 21.00 zaspal ale zobudil sa o 21.45 ale pritulil sa ku mne a spinka dalej

@nicoletas2449 ja by som skrátila ten prvý spánok pred obedom, na 2hodiny. Další spanok by som skrátila na 1-1,5h a ten posledný spánok pred nočným spánkom by malo byť krátke zdriemnutie max 30minut. Proste nechať bo spat toľko aby ten posledný bol krátky, keď aj na nočný spánok by ste potom uložili skôr.
Ale čo ja tu radim skrátiť denne spanky keď tiež mi spal 2,5h na obed 🤣
Mne dneska spal maly od 8:00 do 9:30 (z toho sme cestovali autom a viem že určite 20minut bol hore). Další spánok bol od 11:00 do 13:30 (medzi tým 20minut hore na kojenie a zaspal znovu) toto bolo asi pre neho moc dlhy spánok lebo na ten posledný nechcel zaspať a zaspal až 16:30 do 17:00 a na noc zaspal 19:00. Tak dneska tiež potiahol dlhšie spanky ale bežne ho neviem donútiť tak dlho spat.

ivanuskaa171
Včera o 21:14

Pri oboch deťoch som sa riadila podľa tohto a fungovalo to