icon

Zlepší umelé mlieko spánok dojčeného dieťaťa?

31. okt 2024

Ahojte, prosim o radu, najlepsie z vlastnych a overenych skusenosti. Dieta - coskoro 5 mes, iba dojceny, aktualne 8,5kg (porodna vaha 3kg).

Mohla by mat flasa UM pred nocou efekt ze dieta dlhsie a lepsie pospi? Pokial viem, vo vseobecnosti zvykne toto mlieko viac zasytit.

Na vysvetlenie: maleho ukladame okolo 18-19h (dlhsie nevydrzi), my chodime spat o 22.00. Do toho casu sa aj 3x zobudi, cca kazdu hodinu, samozrejme s placom. Chce trochu cicnut, niekedy staci uspat na cumliku ze ho "oklamem". Celu noc detto, vydrzi spat maximalne dve hodiny, niekedy ani to nie. Samozrejme v manzelskej posteli nalepeny na mne. Nezazila som dieta ktore zaklipka ocami, pohladkate, zaspievate a ono zaspi ani nevie ako. Uspavanie je vzdy krmenie, uhojdanie alebo stisnutie, vacsinou mu musim drzat ruky aj nohy aby so sebou nenarabal, ja vykrutena ako paragraf. Ak ho necham "volne" tak to je nekonecny pribeh, kupe bucha kuka kade tade, sam seba vyrusuje a nezaspi. No a takto spim celu noc, poohybana aby mi zaspal a kazdu hodinu-dve je hore. Vedla nas prazdna postielka. Prelozit ho tam je nemozne, vzdy sa zobudi.
Denne spanky cca po 2h bdenia - vydrzi spat cca 40min sam, ak lezim s nim, niekedy aj dve hodiny potiahne spanok.

Moje dieta milujem ale odmalicka je na rukach - polozit a odlozit ho niekde znamena okamzity krik a rev (nie rev ako plac, slzy, nestastie, ale rev ako velky krik a "hucanie" dozadovacneho charakteru). V kociku nehrozi, okamzite rev. Kresielko to iste, auto to iste. Proste akonahle sa polozi niekde, koniec sveta. Ked je na rukach (a samozrejme ze sa musim hybat) tak je naspokojnejsi, usmievavy, pozoruje, blaboce, stastny cloviecik. Ale toto sa s nim 24/7 nacvicovat neda, navyse na dieta sme sami, ziadna babka tetka nablizku co vie pomoct. (Co beriem, dieta sme chceli my a je to ok.)

Reci ako dieta je zavisle na matke, OK, beriem, aj to ze je dieta neodlozitelne beriem ako moj fakt a udel - ale kto nezazil, nepochopi. No 5mesiacov je dost na aspon trosku samostatnosti behom noci, preto som rozmyslala, ci je hypoteticky sanca ak maly dostane flasu UM napr okolo 22 ked ideme spat, ci by mohol potiahnut aspon raz vkuse tie 3-4 hodinky? Pripadne by mal mozno lepsi spanok a mohol by vydrzat v postielke?
I tak zachvilu zacne papat aj ine, a flasu s cumlom odnarodenia pouzivat vie a nema problem (ak mam v noci vela mlieka tak mu odstriekam a dostane vo flaske na druhy den).

Mne inak to ponocovanie ako take neprekaza, nechodim ako mumia, som celkom odolna a som s tym ok psychicky aj fyzicky - ale preco to neurobit nejak lepsie, ak to ide... Rada by som v manzelskej posteli spavala s manzelom a nie s prisavnikom na ktorom musim pomaly ja lezat aby aspon nieco spal 😃

Za kazdu radu, co nam moze pomoct, dakujem. Najma rady z praxe, ak u niekoho naozaj UM zlepsilo spanok v noci, alebo je to zbytocne... Dakujem 🙂

zuz1177
31. okt 2024

Som na tom podobne, tiez cca 5 mesacne dieta. Ja si ale myslim, ze to UM nepomoze, pretoze aspon u nas to jeho budenie nie je o hlade. No realne som to neskusala, takze si rada precitam skusenosti inych mamiciek.

gejb
31. okt 2024

Nečítala som to cele - ale áno, UM zlepší spanok ak sa budí kvôli hladu. Ak na plienku alebo pocit ze je samé tak to samozrejme nepomôže.
Naša je na UM a vie prespať aj 3-4 hodiny vkuse. Sú obdobia že musí jest každé 2 hodiny ale to pripisujem rastového športu, lebo to trvá len chvíľu.

anavixy
31. okt 2024

Nie, pretoze ak chce len trochu cucnut, tak potrebuje matku a nie mlieko podla mna. Dieta ma 5m, ma este pravo byt prisavnik, s muzom sa naspis este - a vidis, ani ty nechces spat sama. Podla mna mas proste narocnejsie kontaktne dieta, je este stale velmi malicke na to aby si ho menila, ja by som mu dala cas. Kazdopadne vyskusat to mozes, lebo (ne)zaberie na ine deti na to tvoje moze/nemusi.

selest
31. okt 2024

U nas pomohlo v 8m som mala stale menej mlieka. Cize to bolo o hlade a presli sme na um a napriek snahe som do 2t prisla o mlieko uplne

lucka_ke
31. okt 2024

neskúšala si ho zabaliť do perinky? niektoré deti to ukľudní a skôr zaspia

olivia_c
31. okt 2024

Ahoj, ja zazivam to iste do bodky ako ty, s rozdielom, ze som na babo sama bez partnera a je od zaciatku na UM. V noci prespi aj tie 4 hodky, ale max za celu noc dokopy 7h, mame aj okna ze sme od 1 do 6 rano hore, lebo nechce spat.... ja ale chodim ako mumia uz. Um asi pomoze, vyskusala by som. Ja co pocuvam okolie, babatka na um prespaia aj vkuse 7-8-10 hodin, tak taka u nas nehrala. Tiez ma 5 mes a 9 kg a uz nevladzem fyzicke cele dni, noci nosit. Denne spanky na 2-3 len 30 min aj to vonku v kociku. Snad to uz coskoro prejde, lebo ciste zufalstvo...

autor
31. okt 2024

@lucka_ke skusala a nepomoze, ani perinka, ani zavinovacka, ani nic, to este len spusti krik a rev, lebo ho obmedzujem na osobnej slobode 😃 jedine co znesie ak ho "znehybnujem" ja.

autor
31. okt 2024

@olivia_c drz sa, viem co to je a to mam muza, co ho stihne aspon hodnku denne po praci ponosit, kym ide maly spat...

Dakujem vsetkym.
@anavixy ano, nad tym stale rozmyslam ze u nas to moze byt proste tym, tak to je. Preto som bola zvedava na podobne pripady, ci to bolo alebo nebolo riesenie, touto cestou skusit.

riskoh
31. okt 2024

U mojho prvororodeneho pomohlo len odstavenie od kojenia, inak uplne ako vy , v noci aj 6-10krat hore… skusala som aj UM, ale to nedal do ust ani za svet, proste potreboval tu moju blizkost , od odstavenia(14mes) prespal celu noc, mlieko neda do ust doteraz….

tamitamitami
31. okt 2024

Áno. Ja som dcére skoro od narodenia na večer dávala fľašu UM a vždy po nej pospala 3-4 hodinky. Zvyšok noci sa budila na kojenie každé 2 hodiny.

Vyskúšaj a uvidíš aký to bude mať efekt. Na kojenie to nemalo žiadny dopad.

slavomira236
31. okt 2024

Ved skus uvidis..ja som mala malo mlieka tak som sojila a nato davala flasku a budil sa max 2krat..ak bolo len kojenie zo zaciatku bol skoro celu noc na prsniku to bol horor

siska53
31. okt 2024

Moze, ale nemusi... Kamoskine nedojcene deti sa jej budili v noci viac ako moje dojcene...
Moje sa nebudili v noci takmer vobec. Cez den si ale pytali casto.
Uz vydrz, o mesiac zacnete s prikrmami.

petronellla87
31. okt 2024

Ježiš sem.sa pripnem, lebo toto je ako u nás 😅 tiež zvažujem dávať na noc fľašu, aspoň to vyskúšať. Ppri prvej dcérke som toto nezažila

mirkakonik5
31. okt 2024

Ahoj, moja malá má síce iba 2m, ale keď ju dávam do zavinovačky v bdelom stave tiež má nervy, ale máme taký systém že rozprestriem zavinovacku, na ňu ju polozim a nechám tak kým ju neuspim, a keď zaspí tvrdšie opatrne zabalím a vtedy vydrží spať dlho, lebo sa sama nebudi rukami nohami. 🙂

A čo sa týka UM, ja kojim ale keď treba tak dám aj UM a mám pocit že trošku dlhšie pospi potom 😀

luccija
31. okt 2024

Mne sa zdá, že veľmi málo a často spí cez deň.Kazde 2 hodiny je podľa mňa dosť.K otázke v 7 m som to pár x vyskúšala a nie, nespala lepšie ona sa budila každé 3 hodiny naivne som si myslela, že potiahne po umelom skúšala som to asi týždeň bez efektu.Uz mu pôjdu aj zuby možno preto je dráždivejsi a celkovo máš typ nekludneho bábätka tak to bude asi náročnejšie.Ale rozhodne to vyskúšaj

autor
31. okt 2024

Dakujem naozaj vsetkym za reakcie a skusenosti.

@mirkakonik5 ano presne toto nam fungovalo tak do 3.mesiaca. 😁
@luccija no kiezby aspon tie 3 hodiny to boli 😶 Ano cez den kazde dve hodiny, ale podla mna nevydrzi dlhsie aj preto, ze nonstop potrebuje vela podnetov. Tak sa nosi, rozprava, stale nieco pozera (lebo inak reve) a unavi ho to viac ako babatka ktore realne niekde len lezkaju a pozeraju "do blba" a su spokojne, cize urcite menej "narocne" cinnosti na psychiku dietata... Ale ktovie. Proste 2h aktivneho bdenia a potom uz je nervny a potrebuje spat.

Kazdopadne, mam doma od kamosky UM a presne ako hovorite, za vyskusanie nic nedam. Na flasku je zvyknuty, a ci vobec bude chciet. Bud to trochu pomoze, alebo holt je to mamin cecok a smola. Ako pise anavixy, kontaktny 🙂 Nevadi, uz hocjak bude, ved ja sa mu prisposobim, tak ako stale.

@petronellla87 @zuz1177 ked tak dam spatnu vazbu, ci sa oplati skusat 😁

mirkakonik5
31. okt 2024

Tak ako vravis, za vyskúšanie nič nedáš, pokiaľ mu UM sadne možno to aj zafunguje a trošku si vydychnes 🙂

rk123
31. okt 2024

u nas nepomohlo um, ani pevna strava, ani odstavenie 😂

alzbeta3425
1. nov 2024

Ked som dojčila malinky bol každú hodinu hore ci cez den alebo v noci ..prisla som o mlieko a teraz na UM prespí 3-4 aj a v noci 5-6 hodin 🙂

amelie2017
16. nov 2024

Dcera bola od 3 mesiacov na umelom mlieku a bola taka ista.. len teda ona niekedy nespala v noci aj 4 hodiny. Inak len so mnou uplne zaryta pod pazuchou. Cez den stale tiez len na mne. V kociku vydrzala len za jazdy, stacilo na 10 sekund zastavit a uz bol rev. Nam pomohlo len pockat..v 10 mesiacoch sa to zlomilo a zacala v noci spavat lepsie. Cez den presla na 2 2hodinove spanky a uz bolo len lepsie. Ale teda, ma 7 rokov a stale je to nesamostatna prisavka.