icon

Ako funguje CLIL výučba pre prvákov na základnej škole?

foxyfox
Včera o 07:30

Ahojte, nešlo mi do hlavy ako sa zmestí do rozvrhu prváka alebo druháka výučba touto metódou, teda ktoré predmety tak učia. Až som sa nakoniec dočítala, že od 1. ročníka ZŠ sa len na nejakých 15 min počas predmetu prepne do angličtiny. Na druhej strane čítam na stránke ZŠ, kam syn nastúpi, že sa takto učia 6 hodín týždenne. Ako to teda je? Je to plných 6 vyučovacích hodín, alebo na 6 hodinách na chvíľu prepnú jazyk? Zvažujem, či sa nám to vôbec oplatí, pretože syn má veľmi dobrú úroveň angličtiny, sám niekedy počas dňa so mnou začne komunikovať po anglicky, tvorí vety, hovorí prirodzene, s miernymi chybami, ale tie sa mu podaria aj v slovenčine. Pár minút počas hodiny mi príde málo na to, aby som platila 100-150 eur mesačne, ja sa s ním môžem rozprávať aj viac. Ak by to bolo plných 6 vyučovacích hodín, je to už o inom. Viete mi prosím napísať zo skúseností ako to je? Ďakujem

amalka07
Včera o 09:03

To záleží konkrétne od školy ako to majú nastavené. Ak na to majú dostatok vyučujúcich kľudne to môže byť plných 6 hodín, ale môžu mať stanovené aj len tých 15, tie deti sa predsalen najorv potrebujú udomácniť v tej slovenčine a nie každý musí mať až takú úroveň ako tvoje dieťa. Skús sa poinformovať priamo v škole alebo napíš názov školy, možno sa nájde niekto kto s ňou má konkrétnu skúsenosť.

foxyfox
autor
Včera o 09:17
@amalka07

To záleží konkrétne od školy ako to majú nastavené. Ak na to majú dostatok vyučujúcich kľudne to môže byť plných 6 hodín, ale môžu mať stanovené aj len tých 15, tie deti sa predsalen najorv potrebujú udomácniť v tej slovenčine a nie každý musí mať až takú úroveň ako tvoje dieťa. Skús sa poinformovať priamo v škole alebo napíš názov školy, možno sa nájde niekto kto s ňou má konkrétnu skúsenosť.

@amalka07 tak myslím si že každý prváčik má rovnaký rozvrh, na škole nezáleží, nie? samozrejme rozumiem, že nie každý má takú úroveň, lenže potom mi to naozaj môže byť k prakticky k ničomu, keď mám platiť mesačne poplatky za to, že si povedia na hodine matematiky čísielka aj v AJ 🙂 preto sa pýtam a chcem vedieť reálnu skúsenosť. Ide o ZŠ Fatranskú alebo ZŠ Kniežaťa Pribinu v Nitre (len tam neviem koľko hodín CLIL majú, nepíšu to). V rozvrhu vidím dokopy 22 hodín, ale z toho 2 sú angličtina, 9 slovenčina, 2x telesná a 1x výtvarná a hudobná. Ostávajú 4 hodiny matematiky a 2 hodiny človek a príroda alebo človek a svet práce, to je dokopy 6 hodín ktoré by museli byť už nutne v AJ, aby sa naplnilo 6 hodín CLIL. Alebo môže byť že deti v triede s CLIL majú iný rozvrh a majú toho viac?

lucik194
Včera o 11:23

CLIL je na kazdej skole inak nastaveny, povacsine su to 3 rozne predmety.
Napr. u nas matematika, telesna a vytvarna , boli v prvom rocniku CLIL.
T.j. nie vsetky hodiny z matematiky mali v ANJ. ale 2 matiky mali v ANJ.

deti maju z tych vsetkych hodin co vidis v rozvrhu 6 hodin vyclenenych na CLIL.

To, ze tvoje dieťa rozprava ANJ, vobec nic neznamena, oni pojdu pekne pomaly od zaciatku, takze neocakavaj ziadne zlepsenie v prvych rocnikoch. aj ked deti maju mnohe ANJ aj v skolke, mnohe nemaju ziadnu skusenost s ANJ. preto sa ide vzdy jednym tempom na CLIL, akuratne na hodine anj budu rozdelene deti na zaciatocnikov a pokrocilejsich, ale pojdu z rovnakej knizky......

tulipes
Včera o 11:40

Syn to ma od 1.rocnika tak, ze niektore predmety z rozvrhu sa ucia iba v angkickim jazyku s anglicky hovoriacim lektorom. V 1.rocniku mali 10 hodin, napr.vytvarnu, prvouku, 1 hodinu matematiky, 1x telesnu vychovu, hudobnu, anj a potom club vramci druziny. Teraz je stvrtak a uz maju iba 9 hodin v tyzdni vedene anglickym lektorom.

foxyfox
autor
Včera o 11:51

ahaaa tak to som vôbec nečakala že napr telesná alebo výtvarná, ale tak vlastne všade kde sa komunikuje sa dá hovoriť aj po anglicky, čiže aj na telesnej, to je fakt 🙂 ďakujem

tulipes
Včera o 13:09
@foxyfox

ahaaa tak to som vôbec nečakala že napr telesná alebo výtvarná, ale tak vlastne všade kde sa komunikuje sa dá hovoriť aj po anglicky, čiže aj na telesnej, to je fakt 🙂 ďakujem

@foxyfox presne tak, na telesnej a vytvarnej praveze tam je to lahsie pre prvakov, lebo lektor povie aj ukaze a deti si danu rec osvojuju lepsie prave, ze to co lektor povie vizualne aj vidia.

foxyfox
autor
Včera o 13:18
@tulipes

@foxyfox presne tak, na telesnej a vytvarnej praveze tam je to lahsie pre prvakov, lebo lektor povie aj ukaze a deti si danu rec osvojuju lepsie prave, ze to co lektor povie vizualne aj vidia.

@tulipes tak potom je tych 6 hodín úplne reálnych. Uvidím teda či ho vôbec zoberú, keďže píšu že otvárajú triedu (jednotné číslo) a celkovo prvackych tried býva 4. Ak záujem prevýši kapacitu, neviem čo bude. Vraj je na zápise testík, ale čítala som aj také skúsenosti, že vyberajú losovaním. Možno z toho teda aj tak nič nebude.

amalka07
Včera o 13:19
@foxyfox

@tulipes tak potom je tych 6 hodín úplne reálnych. Uvidím teda či ho vôbec zoberú, keďže píšu že otvárajú triedu (jednotné číslo) a celkovo prvackych tried býva 4. Ak záujem prevýši kapacitu, neviem čo bude. Vraj je na zápise testík, ale čítala som aj také skúsenosti, že vyberajú losovaním. Možno z toho teda aj tak nič nebude.

@foxyfox skús nečítať len veci niekde na internete ale spýtať sa aj priamo školy, tam ti na všetky tvoje otázky dajú konkrétnu pravdivé odpoveď, a nie len nejaké dohady

titla
Včera o 16:19

Nas syn tiez navstevuje CLIL program - u nich v prvom rocniku dotacia zahrna 2 hodiny anglictiny, hodinu matematiky, hodinu hudobnej a 2 hodiny vytvarnej. Vsetky tieto hodiny vedie anglicka lektorka vylucne v anglictine a na hodinach je zaroven pritomny ucitel s pozadovanou aprobaciou. V dalsich rocnikoch mozu mat po anglicky ine predmety, pripadne bude anglictina v ramci druziny, ako craft.
Skola, ktora program zabezpecuje nas taktiez upozornovala, ze spociatku prvy rok az tri je obdobie percepcie, deti jazyk navnimavaju, este sami nekomunikuju velmi, moze byt toho na nich vela a doma ich nemame nutit do anglickej komunikacie, sledovania rozpravok v anglictine a pod... a my ako rodicia s nimi nemame komunikovat v anglictine (ak rodic nie je native speaker).

foxyfox
autor
Dnes o 11:00
@titla

Nas syn tiez navstevuje CLIL program - u nich v prvom rocniku dotacia zahrna 2 hodiny anglictiny, hodinu matematiky, hodinu hudobnej a 2 hodiny vytvarnej. Vsetky tieto hodiny vedie anglicka lektorka vylucne v anglictine a na hodinach je zaroven pritomny ucitel s pozadovanou aprobaciou. V dalsich rocnikoch mozu mat po anglicky ine predmety, pripadne bude anglictina v ramci druziny, ako craft.
Skola, ktora program zabezpecuje nas taktiez upozornovala, ze spociatku prvy rok az tri je obdobie percepcie, deti jazyk navnimavaju, este sami nekomunikuju velmi, moze byt toho na nich vela a doma ich nemame nutit do anglickej komunikacie, sledovania rozpravok v anglictine a pod... a my ako rodicia s nimi nemame komunikovat v anglictine (ak rodic nie je native speaker).

@titla akože chápem že nútiť netreba, ale prečo by nemali pozerať rozprávky v angličtine ak chcú, alebo komunikovať s rodičom, ak to dokážu a sami s tým začnú? Asi sa to skôr týkalo úplných začiatočníkov alebo neviem, ale my dokážeme normálne viesť rozhovor a väčšinou s tým príde on, takže meniť to určite nebudem, že teraz mu odpoviem zásadne po slovensky lebo CLIL...