Ako naučiť dieťa vyslovovať R?
ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila
@jarmila1977 do 5-tich rokov by malo každé dieťa vyslovovať hlásky správne, od 5-tich do 7-mich sa to ešte toleruje, ale po 7-mom roku to je už považované za rečovú vadu. Preto je najlepšie navštíviť logopéda, keď má dieťa okolo 5 rokov. Chce to veľa trpezlivosti a hlavne pravidelného cvičenia - aj doma, nielen u logopéda.
Ja som raz čítala článok, že u nás sa na tom "R" veľmi bazíruje, keby to dieťa bývalo napr. v Anglicku, kde sa R vyslovuje inak (alebo skôr nevyslovuje), tak by sa nad tým nikto nepozastavoval.
ja tiež neviem povedať R, máme to v rodine. Moja mladšia dcéra vyslovuje miesto R písmenko H, čo by nevadilo, ale minule chcela povedať "Rovno" a vyšlo z toho niečo iné. 😀
ja som sa naucila vyslovovat a pouzivat R ako 8rocna, chodili sme cca rok k logopedovi, R som vedela povedat, ale nevedela som ho pouzit v slove 🙂 , hlavne ak bolo pred samohlaskou...
sranda, ze uz vtedy sa u logopeda pouzivali riekanky o trpaslikovi a nahradenie pismena R pismenami TD 🙂
@jaduska dcéra zakladateľky tejto diskusie nemá problém so šušlaním, nemá problém s nezrozumiteĺnou rečou, nemá 7 rokov ale 6 a jediný "problémik" je, že nevie EŠTE povedať R. Takže o akej vade reči tu chceš jej hovoriť? ´To Vám na prednáške logopédie kto tvrdil, že 6 ročné dieťa čo nevie ešte povedať R má rečovú VADU? Prosím si meno prednášateľa ak to nie je tajnosť.
@maggie2 ja som napísala, že sa to považuje za rečovú vadu po 7-mom roku veku a zároveň som dodala, že keby to dieťa žilo v inej krajine, tak by sa nesprávna výslovnosť R ani neriešila....tak nečítaj prosím ťa to, čo ja nepíšem...
A po druhé, ak je teda úúúplne v poriadku, že 7-ročné dieťa nevie povedať R, tak prečo chodia logopédi vyšetrovať deti do materských škôl? 😕
Ja som svoj prvý príspevok písala všeobecnejšie, aby autorka otázky bola pokojná, že v prvej triede je ešte relatívne v pohode, ak dieťa nevie správne vysloviť všetky hlásky....
@irriss deti nie sú roboti, ani ľudia nie sú roboti. Choď doktorovi hocijakému - a každý Ti niečo nájde. Pre mňa osobne je horšie dieťa cvičiť a umárať a sekírovať za každú cenu, dieťa sa iba zakomplexuje a stratí sebavedomie. Keby sme tu hovorili skutočne o nejakom vážnom prípade, ale, opakujem, 6 ročné dievčatko nevie povedať R. To je aká tragédia? Veď jej to s najväčšou pravdepodobnosťou čo nevidieť naskočí.
@maggie2 vieš čo je tragédia? Že detí s takou zlou výslovnosťou je čoraz viac. Pred pár rokmi sme ani nevedeli, čo je logopéd a teraz tam chodí pomaly každé tretie dieťa. Tragédia je to, že nielen rodičia, ale dokonca už ani učiteľky v MŠ (česť výnimkám) deťom nečítajú rozprávky, ale radšej pustia CD. Dieťa sa učí výslovnosť aj pozorovaním reči dospelého....
@jaduska takže prepáč, ale nejako sa zamotávaš, pretože si na samý začiatok povedala že do 5 rokov by malo KAŽDÉ dieťa vyslovovať VŠETKY hlásky správne, takže si sama odporuješ. Všelikto chodí do škôl, aj zubní lekári robiť osvetu, aj oční lekári a podobne, nielen logopédi. A ja hovorím, že nemajú chodiť? Nech chodia. Veď je to ich robota a rovnako záslužná. Ale aby rodičia trénovali svoje deti do úmoru ako cvičené opice, len preto, že susedovie mladší Janko, Miško už vyslovujú R, tak to nie je žiadny úžitok. Veď tu aj ktorási napísala, že sedia so synom tŕenujú a on im kedy tedy i naschvál fláka výslovnosť hoci ju už vie. No, to je práve ten efekt. Frustrované dobuzerované dieťa, si takto nakoniec pohráva s rodičmi. Alebo ešte horšie, niekedy takéto deti radšej utíchnu a boja sa vôbec niečo povedať. Úplne zle.
@jaduska Tragédia je, že to čo píšeš, je len stereotypný predsudok. A veľmi povrchný. Ja teda prvý krát počujem že by pedagogičky hromadne v školkách deťom radšej púštali CD než sami čítali, či hovorili slovo. Nejaká si negativistická, a to keď poviem ja, tak to je už čo povedať he he
@maggie2 tu je skopírovaná časť môjho prvého príspevku, na ktorý narážaš, prečítaj si celú vetu, nie iba začiatok:
"do 5-tich rokov by malo každé dieťa vyslovovať hlásky správne, od 5-tich do 7-mich sa to ešte toleruje, ale po 7-mom roku to je už považované za rečovú vadu....."
Nemám pocit, žeby som si v ďalších príspevkoch odporovala....
@jarmila1977 ahoj...ja som nevedela do strednej skoly hovorit pismenko L a nikto to neriesil..otec sa stale smial, ze kym sa vydam,tak to budem vediet vyslovovat :D...ale potom som si zacala sama uvedomovat, ze je nacase pekne vediet hovorit a naucila som sa to..teraz sa uz na tom len zabavame 🙂...v maminke su teraz basnicky na precvicenie R- Rak rýpe v rákosí, pri hrádzi za rosy. Z diery si ráčik pretiahol fráčik, na breh sa uberá, prejde sa zvečera. Krúti si fúzy, klepetá brúsi. 🙂
@maggie2 preboha, šak čítaj, čo píšem....ja som písala, že namiesto toho, aby im rozprávku prečítali (napr. pred spaním), tak ju pustia na CD. Nepísala som, že to robia celý deň. Pri bežnom rozprávaní nie je čas, aby si dieťa všímalo tvoju artikuláciu, ale pri pokojnom čítaní rozprávky sa aj čítajúci snaží artikulovať správne, číta pomalšie a precíznejšie, ako rozpráva....
@jaduska no áno, to je tá ďalšia tragédia, že Ty ten rozpor nevidíš, rovno - v tej samej prvej vete 😉 Rečová vada sem, rečová vada tam a čo? Dostane za to zlú známku? No to by sme sa pozreli na to potom. Nikdy by som nedovolila aby mi niekto z učiteľov frustroval dieťa - k logopédovi po 7 rokoch OK, a kto chce aj prv, ale siliť dieťa k výkonom, ktoré reálne nezvládze, to nie. Medzi nami za omnoho horšiu rečovú vadu považujem to, keď niekomu riadne páchne z úst, či pri reči pľuje a prská na všetky strany 😝
@jaduska a rozprávky na CD čo? Veď takisto ich čítajú a dokonca umelci. Artikulujú niekedy až je to komické. Vieš Ty čo nehádajme sa, nemá to význam. Podĺa niektorých odborníkov (napr: http://www.erziehungskunst.de/artikel/sprechen-... ) práve fyzický pohyb podporuje rečový vývin, v tomto pohľade možno rovnako ako keby dieťa sedelo na zadku a dospelý mu predčitoval a artikuloval do zartikulovnatenia.
@maggie2 myslíš, že tento náš dialóg nemá zmysel, takže moja posledná reakcia....
Rečovú vadu spomínam po 7-mom roku života, ak to ty tam nevidíš, tak sorry....
K logopédovi sa odporúča ísť pred začiatkom školskej dochádzky práve preto, aby v škole dieťa nebolo frustrované, a preto, že čím skôr sa začne cvičiť, tým je lepšia šanca na nápravu...
Nikde som nepísala, že treba dieťa nútiť, siliť, vyhrážať sa mu, frustrovať ho, všetko sa dá precvičovať aj hravou formou....
Račkovanie mne osobne nevadí ani u dospelých ľudí, ale ak hovorí dieťa namiesto R hlásky J, alebo L, tak to začne tomu vadiť aj samotnému dieťaťu...aspoň myslím.
rozprávky na CD sú síce pekne nahovorené, ale dieťa nevidí pohyb úst a jazyka - o tom som predtým písala
S tvojou poslednou vetou súhlasím...
Howgh...svetu mier
Moj syn nastupoval do prveho rocnika a nevedel L a R. Behom roka naskocilo najskor L a v druhom polroku aj R. Teraz uz rozprava bez chybycky.
@jarmila1977
@stvura to že v dnešnej dobe polovica hlásateľov a hlásateliek má rečové problémy nie je dôkazom toho, že to už v dnešnej dobe nie je tak sledované ako v minulosti, ale je to iba dôkaz toho, že kritériá zo strany zamestnávateľov sú posunuté trochu mimo a miesto dostane osoba, ktorá má tvár modelky a prsia D 75, navyše protekčná. To kritérium, ktoré by sa patrilo a ktoré by kultúra vyžadovala, je stále tu, ale súkromné médiá to figu zaujíma. Za komunizmu boli rovnako protekční, ale kritérium výzoru nebolo tak podstatné ako kritérium rečového prejavu. Veď si zober, vlasy stoja dupkom ako môže nejaká uškriekaná puča hlásiť z rozhlasu, ani chýru ani slychu po mikrofonickom hlase. Mladí majú zelenú, kto má sprostejšiu a nevymáchanejšiu papuľu a flexibilnejší v kontaktoch s nadriadenými (hm hm) ten je na výslní.
@jarmila1977 ahoj Jarka,my sme chodily k logopedicke 2 roky a aj koli Rku,a potom to akoby zo dna na den vedel,ked sme tam prisli uz predposledny krat,podoprela mu jazyk a povedala co ma povedat a on povedal,vybrala prst a povedala aby zopakoval a on zopakoval a krasne hovori od vtedy R,takze neboj urcite jej to pomoze ked tam budete chodit.a bol prvak ked zacal hovorit R a nikto sa mu dovtedy nevysmieval. 🙂 🙂 🙂

jaaaj,babenky,tak velmi pekne dakujem za vase prispevky...rada som sa nimi poucila...dam vediet,ako napredujeme. 🙂 🙂