Ako pomôcť prváčikovi s epilepsiou zvládať učivo?
Ahojte. Potrebovala by som poradiť ohľadom môjho syna prváčika. Už neviem ako ďalej. Ešte len začala škola a ja som už úplne zúfala 😢 . Syn má epilepsiu a začal chodiť do normálnej školy a vidím na ňom že to nezvláda. Už sa učia písmenká A a I a jemu sa to už pletie a to nehovorím o matematike a písaní . Už sme navštívili špeciálnu poradňu ale zatiaľ neviem ešte na čom sme lebo na dalšie sedenie ideme až 18.10. a ja neviem čo bude dovtedy. Ak máte niekto skúsenosti s takýmito detičkami tak mi dajte vedieť.
@danielik79 ahoj akurát som prišla z tých konzultácii. Odporučili mi špeciálnu školu čo som si aj myslela že sa tak stane. Tak teraz to musím začať vybavovať. Teraz som akurát s manželom pozerala fotky z tej školy a trošku sme sa naľakali lebo sú tam tri varianty a tie detičky niektoré vyzerajú riadne postihnuté.
@silvia0412 ja mám dcéru s epilepsiou a prešla som tým čo ty, prvý ročník na základke absolvovala s opakovaním , druhý už nestíhala hlavne v matematike a od tretieho je v špeciálnej škole , najprv v Žiline a teraz v Trenčíne.
Ja som sa s tým zmierila po čase a všetko sa urovnalo a stabilizovalo. Máš tri varianty na špeciálnej škole A, B a C apodľa mentálneho postihnutia a schopnosti sa učit su deti tam dané. My sme najprv dlho boli v A variante, prišiel 6 ročník a nezvládla násobenie a delenie a tak prešla do variantu B.
Viem že je to ťažké ale ja by som na tvojom mieste požadala ešte o integráciu, dala mu v tomto šancu a ked to nepôjde tak potom suhlasila s preradením na špeciálku , treba využiť všetko čo ti systém ponúka a umožňuje.
Epilepsia sa nerovná mentálna retardácia, aj ked sa teda s nou horšie učí to je fakt. Ale dieta ktoré nedosahuje parametre aspon lahkého mentálneho postihnutia do špeciálnej školy nepatrí .Musia mu byt vytvorené podmienky individuálne na svoj rozvoj .
@maminuska ahoj dnes ked mi ukázali tie testy na ktorých bol tak tam vyšlo v tých IQ testoch že ma miernu duševnú retardáciu ak iba preto nad tým rozmýšľame. A neviem či to za to stojí aby sa po ňom učiteľka vozila. A chcem sa ťa opýtať prečo si odišla zo za to trenčína. A kde chodila do tej špeciálnej na Vlčince? dík
@silvia0412 neviem kde ste boli testovaný , ale ja by som ti doporučila aby si ho dala otestovať k psychologičke Berhamovej, tá nám na začiatok sama doporučila integráciu. Tri roky som vozila dcéru do malej základnej školy v Zádubní , kusoček za Žilinou , je to malá školička 1- 4 ale učitelia tam boli úžasný. V treťom ročníku sa zmenil zákon a integrované deti už nemohli byt posudzované bežným psychologom ale v špeciálnej psychologickej poradni a tam nám nedoporučili integráciu ale práve nástup do špeciálnej školy.
Nemusela som ich posluchnut a mohla som pokračovat aj bez ich súhlasu ale už nie ako integrovaná a na malu by to dopadlo plne. Bála som sa aby sa nerozšírili záchvaty .
v polovičke tretieho ročníka nastúpila do špeciálky v ZA na Vlčincoch , prostredie celkom pekné, veľmi málo romskych detí a myslela som si že aj učitelia su v pohode.Len mi stále vyčítali že Natálka je málo samostatná a tak .
Medzitým som sa rozviedla a prestahovala do TN a znova vydala. Dcéra nastúpila tu do 8 ročníka v B variante a ja som sa nestačila čudovat čo za ten rok tu s ňou dokázali , je z nej uplne niekto iný , sebavedome hubaté dievča ( čo v jej prípade nie je teda vôbec na škodu ) ktoré za rok v Trenčianskej špeciálke zvládlo to čo za dva v ZA. Je to fakt o ľuďoch , o prístupe a spôsobe práce s týmito deťmi.
Naše IQ bolo dlho na hranici mentálnej subnormi , čo znamená znížené IQ ale ešte nie retardácia, postupne ako však rástla ja som sama videla že čím dalej viac zaostáva a skončilo to na ľahkom mentálnom postihnutí.
Špeciálna škola nie je koniec sveta a priritou by malo byt a by nemal záchvaty , lebo ak ich mat bude tak ti je aj bežná základka k ničomu.
Tým že Natália prešla na špeciálku sa mi nesmierne uľavilo , ale nie na duši ale tak fyzicky , už to nebolo trojhodinové denné učenie a videla som že aj ona je ta štstná, nikto sa jej nevysmieval.
Po čase sa s tým človek naučí žit a zmieri sa , prijme veci také aké sú a naučí sa z nich brať to pozitívum.
@silvia0412 tak dúfam že mu to pôjde lepšie v tej špecialnej škole .Mne dnes poslala učitelka ten posudok a napísala doň že dieťa sa nevie sústrediť na písanie a jemnú motoriku má zlu.Na tv sa pomaly prezlieka a vemi pomaly si upratuje na lavici po spredošléj hodiny .Ostatné predmety mu idú vemi dobre.No vela toho nenapísala ked jéj len toto vadí čo s tým idem zajtrá na to vyšetrenie tak uvidím čo povie na to psychologička .....možno jéj určite ešte zavolá
@silvia0412 ak dovolis, pridam aj ja moj nazor. 😅
Mas tu velmi vela dobrych rad, a mne sa najviac pozdavaju rady od @maminuska, ktora pisala, ze casom si zvyknes.
Na predoslej strane si pisala, ze tvoj syn sa nevie sustredit a ked pride zo skoly, musi si pospat. Tot je normalne aj u zdravych deti. Ved ked zacnes chodit do skoly, je toho zrazu strasne vela - nove prostredie, novi ludia, nova rutina, a ani nehovrim o navale vedomosti. Skus mu dopriat oddych pred tym, ako sa zacnete ucit, napriklad prechadzku parkom na ceste zo skoly, alebo trocha telky, aby sa mohol odreagovt od skoly. Niekto tu uz pisal, ze deti stracaju pozornost po niekolkych minutach, tak si vies predstavit, ako sa tvoj syn moze sustredit na ucenie doma po celodennom uceni v skole..............
Ako maminuska pise, treba si zvyknut a prisposobit situacii. Ja by som sa zamyslela aj nad tym, preco tvoj syn chodi do skoly - preto, aby nosil domov same jednotky, alebo preto, aby sa nieco naucil. Ja som bola vzdy len priemerny student a nosila som domov trojky.......... a cim viac ma rodicia nutili do ucenia, tym menej som sa snazila, lebo som si myslela, ze do skoly chodim pre nich, a nie pre seba. Samozrejme, teraz lutujem ze som neskusila viacej............
Trocha mi to znie ako keby si si ty nevedela zvyknut na to, ze mas doma ' ine' dieta v porovnani s jeho starsim surodencom. Ale kedze je pomalsi, treba vyvynut iny system, ktory bude vyhovat jemu aj tebe 🙂
Hlavu hore, zvladas to dobre! 😀
@danielik79 ja vôbec nechápem načo ťa tam vôbec posiela. Ale hádam tam dopadnete lepšie ako my. To nie je sťažovanie ale dúfam že nám tam pomôžu
@maminuska ahoj môj chodí do školy v budatíne teda kúsok od miesta kde chodila tvoja dcéra. Ale ten prístup učiteľky je nič moc. Ona ešte nemala také dieťa a tak to aj vyzerá. Uvidíme čo prinesie zajtrajšok. A ak môžeš tak mi ešte napíš aké máš skúsenosti s tými vlčincami.
@ladyjh nejde o to že je iní, ale zdá sa mi nefér aby prváčik nosil domov samé trojky hneď na začiatku roka. Vo vyšších ročníkoch by som sa možno nad tým ani nepozastavila ale v prvej triede?!
@silvia0412 hej s tym suhlasim, a niekto aj napisal, ze by mali dostavat peciatky, nie znamky. Taki mali ziaci ani nerozumeju znamkam, tak by som mu asi vysvetlila, ze ze jednotka je vcelicka a trojka je korytnacka ........ alebo tak nejak.......... 😕
Este ma napadlo, ze aby so podporila jeho sustredenie a snazenie, mohla by si t sama zaviest znamkovaci system doma ked sa ucite - hviezdicky, smajlikov atd...........
@ladyjh no ten známkovací systém smajlíkov máme doma už dlho a on sa z toho teší ked dostane usmiateho.
@silvia0412 chudatko male! normalne mi je mi luto, ze nemoze zazit takuto radost v skole!
ludia, vo Svedsku deti nevidia svoje znamky, posielaju ich rodicom, a ti rozhodnu, ci ich svojim detom ukazu.
je to preto, aby sa netrapili a nepestoval sa pocit menejcennosti.
myslim si, ze u nas by to nepreslo, hlavne vdaka rodicom, ktori vobec netusia, ako ich deti negativne hodnotenie zranuje.
vacsina namieta, ze deti by sa nesnazili....
@silvia0412 tak to nechápem ani ja ale uvidím čo mi povedia tam.....už teraz mi to leze na nervy ako keby chcela mať z triedy ideál 😠
@danielik79 no nie všetky učiteľky sú pripravené na to aby mali v triede aj pomalšie deti alebo trošku iné deti, možno že mladé učiteľky to už dokážu zvládať ale tie staršie si stále myslia že deti majú už všetko vedieť zo škôlky.
@silvia0412 môj má mladú učitelku asi v mojich rokoch (čiže okolo 30).No a dnes som bola u tej psychologičky a vyšlo zatial že jemná motorika je zlá ale to som už vedela dávno a ešte máme jedno sedenie tak potom uvidím aký bude výsledok a ešte sa pýtala že vlasne prečo nás poslala ked zatial nevidela dôvod
@danielik79 no našej učke sa už uľaví keď jej pôjdem oznámiť že Maťko tam končí. Dnes to nejako na mňa doľahlo a dúfam že sme urobili dobre. A kedy máte ďalšie sedenie ? Ja už čakám iba na správu od nich a pôjdem vybavovať tú školu.
@silvia0412 uvidíš ,určite mu tým len pomôžeš a už mu to pôjde aj lepšie .My máme dalšie sedenie 4-teho ale zatial tam nič moc okrem tej motoriky nezistila a sama psychologička povedala že 2mesiace strávené v škole ešte nič nedokazujú tak neviem či nebudeme musieť ísť ešte o pol roka ale aj tak som už o niečo kludnejšia
@silvia0412 ahoj , no skusenosti mám vcelku dobré , ale teraz po skusensoti ti môžem povedať že sú aj lepšie špeciálne školy.
Párkrát som sa pochytila s riaditelkou školy lebo bez môjho súhlasu a bez toho aby ma informovali bola dcéra opatovne podrobená psychologickemu vyšetreniu, potom bez toho aby som bola informovaná ju preradili do inej triedy.
Škola je pekná , pekne zariadená, je to v podstate taký typ ako su materské škôlky v Žiline.
Nech je pre teba prioritou jeho zdravotný stav a jeho štastie, deti v špeciálnej škole su uplne iné, sú žičlivejšie, kamarádskejšie a nevysmievaju sa jeden druhému.
Plne ťa chápem v akom si momentálne rozpoložení , prešla som si tým a aj som si poplakala lebo som to brala ako niečo strašné , že " moje " dieťa bude chodiť do špeciálky, že je mentálne postihnuté a že nebude mať vysoku školu ( no aj taku kravinu som riešila ) a aj som sa hanbila to povedat niekomu ked sa ma pýta na deti.
Chce to čas nič iné, dozreješ, zmieriš sa s tým a nakoniec budeš vidiet v tom aj pozitíva. Tvoj syn pravdepodobne bude variant A, a tieto deti si potom robia normálne učnovky trojročné a robia jednoduchšie manuálne remeslá, môžu mat živnosti, môžu sa ženiť ...... a vedú pomerne kvalitný život 🙂 .
Žiadne strachy, ono sa to utrasie a pozitívne. Ak chceš napíš mi IP.
ahojte dlho som tu nebola. Včera som bola oznámiť Maťkovej triednej že Maťko pôjde do špeciálnej školy. Tvárila sa že je jej to ľúto, ale určite bola rada že ho berieme preč z jej triedy. Ale ešte stále nemám papiere z tej psychologicko- pedagogickej poradne. Takže ešte stále musíme čakať. 🙂
@silvia0412 ahoj.mohla by som sa ta opitat na tu specialnu skolu?aj nam to hrozilo ale viac ti napisem neskor.napis mi.
@00vladka00 ahoj. No my sme to začali vybavovať až teraz, ale ešte stále nemám správu z tej psychologicko- pedagogickej poradne. všetko sa to odvíja od toho kedy to donesiem do tej školy. Máme z toho zmiešané pocity , ale vidíme na ňom že mu to v škole ide strašne pomaly proste to tempo nestíha. Tiež dúfam že robíme dobre.
@silvia0412 takze ti ja napisem ze aj nam hrozilo do tej skoly.Terezka mala aj odklad skoly.aj jej to vobec v prvej triedeneslo hlavne pisanie a citanie.ucitelka mi povedala ze ju mam dat do tej skoly.citanie jej robi problem este aj teraz ona cita takto:vyslabikuje si to a tak to precitata aj tonielkedy zle.a pisanie to si tiez.napriklad slovo pocitac?to si povie po-ci-tac.a to ked pise tak si to stale hovori .a v skole ked nieco ucitelka diktuje a ona nevie co ma napisat tak nenapise nic.vies ake som ja s nou mala problemy v prvej triedecelu noc som nespavala,aj ju chela nechat opakovat rocnik.aj som s nochodila do tej specialnej skoly a oni mi tam povedali ze nie je taka citujem hlupa aby sem chodila.uvidime co bude tento rok.aj k psychologicke s nou chodim.este ti napisem ako sa s nou ja ucim:no dojde domu zo skoly chvilku sa zahraje a potom si natahneme budit a 30 minut sa s nou ucim a potom sa moze zasa 30 minut hrat..zatial ma len dve znamky 1 a4 obidve z matiky.
@00vladka00 nepíšeš či mala aj nejaké zdravotné problémy. Náš Maťko má epilepsiu a asi z tých záchvatov má poškodený mozog. Tie testy mu nevyšli dobre tak sme sa rozhodli ho netrápiť.
@silvia0412 nie nema nijake zdravotne problemy.
@00vladka00 a boli ste v pedagogicko- psychologickej poradni. Ináč je to veľmi ťažké rozhodnutie ho dať do špeciálnej školy, lebo asi už nikdy nebude mať také možnosti vo vzdelávaní ako má v normálnej základnej škole. ale na ňom vidíš že mu normálna základná škola moc neprospieva. Dnes prišiel zase úplné hotoví a teraz spí a až potom sa budeme učiť.
@silvia0412 ano chodime k psychologicke.2 krat do roka.ja som sa raz rozpravala s tou ucitelkou co ich ucila v prvej a ona mi povedala vtedy ze pre nu by to bolo lepsie ta specialna skola.a tam ma istotu ze nebude opakovat rocnik a moze sa za nieco vyucit.ako som ti pisala tak sme ju tam aj chceli dat ale byvame blizko mojich rodicou anechci vediet co to bol za cirkus.tatko mi povedal ze si ani nemam predstavit co on porobi ked ju tam dame.velmi som sa toho bala az mi bolo do placu.aj som manzelovi povedala ze radsej ujdem z domu.
@00vladka00 ale zatiaľ to zvládate,či? U nás nikto radikálne proti tomu není lebo vidia aké je to trápenie každý deň. U nás sú dni keď to je úplne super, príde zo školy trošku si oddýchne a potom sa učíme aj sám sa učí. ale potom príde deň keď to je proste horor, on nepozná písmenká ani číslá v ten horší deň. Tak som zvedavá čo s ním urobí tá špeciálna škola. Čo mi hovorili kamošky ktorým tam deti chodia, tak v triede ich je 5 a tak sa im môže učiteľka venovať viac, ako keď ich teraz je v triede 22. A odkiaľ ste? máte kdesi v blízkosti špeciálnu školu?
@silvia0412 no u nich je v triede 12.najblizia specialna skola je v senici vzdialena 10 km.som z Dojca
@00vladka00 no my to máme tiež asi tak nejako. vzdušnou čiarou je to bližšie. A to majú celkom dobré že ich je len 12, tým pádom sa jej učiteľka môže viacej venovať.

@silvia0412 no ved to ma hnevá že nepovie pravdu ale povie aký je zlatý