icon

Ako pripraviť syna na prijímacie skúšky?

3. aug 2026

Ahojte, zistujem si uz dopredu. Syn je 9tak buduci sk.rok. 8 čku totalne zlumparcil, chcem aby zacal makat hned na zaciatku 9-tky a pripravil sa na prijimacky. Je sikovny, tak nech sa dostane na slusnu strednu skolu. Sme z maleho regionu, vela skol tu nie je a tych par je dost vytazenych. Ako zacat? Kupit nejaku knihu prikladov mat + sjl a nech postupne riesi alebo formou doucovania radsej?

biba_18
3. aug 2026

ja by som šla cez doučovanie, tam je istota že aspoň trochu sa tomu bude venovať ...

anonym_79f186
3. aug 2026

moje dieta islo na prijimacky na 8-rocny gympel, a nakupili sme len knihy na prijimacky + vies aj postahovat na nete, odporucam ist skor touto cestou, u nas to bolo uspesne, doucovania su dost drahe, a nic nezarucuju

anonym_99ac32
3. aug 2026

@anonym_autor už ho vidím ako sám sedí a drví knihu
Jasne že doucko a potom aj upraviť vreckové aby vedel že doucko sa samé nezaplatilo

oblaacik
3. aug 2026

@anonym_autor podla mna kludne aj sam. Len si k tomu treba sadnut kazdy den aspon na pol hodinu. A nevadi ze sa zlajdacil, vsetko sa da dobehnut.

anonym_3801b1
3. aug 2026

prečo si dovolila aby sa v 8ročníku zhoršil v prospechu? Nemala si prehľad známok?
ja som s dcérou presedela celých 9 r . Na sš som to už odmietla robiť, hádam má toĺko rozumu aby sa dokotúĺala k maturite.
V 9ročníku sme u nás mali vyšší počet hodín mat a sj. SJ bol ozaj super, mat. nestála ani za deravý groš. Učiteľ to mal na háku.
opýtaj sa u vás na zš - možno majú ako krúžok kde sa pripravujú na prijímačky.
kĺudne kúp nejkaé zošity alebo popozeraj net - testy a rátaj s ním. alebo aspoň skontroluj. Ak to nie je možné z tvojej strany - tak potom doučovanie.

bosorkabb
3. aug 2026

Určite doučovanie a aspoň raz týždenne.
Áno je to drahé ale splní to účel.

autor
3. aug 2026
@anonym_3801b1

prečo si dovolila aby sa v 8ročníku zhoršil v prospechu? Nemala si prehľad známok?
ja som s dcérou presedela celých 9 r . Na sš som to už odmietla robiť, hádam má toĺko rozumu aby sa dokotúĺala k maturite.
V 9ročníku sme u nás mali vyšší počet hodín mat a sj. SJ bol ozaj super, mat. nestála ani za deravý groš. Učiteľ to mal na háku.
kĺudne kúp nejkaé zošity alebo popozeraj net - testy a rátaj s ním. alebo aspoň skontroluj. Ak to nie je možné z tvojej strany - tak potom doučovanie.

@anonym_3801b1 to ja si neviem predstaviť , sedieť so 14 ročným nad knihami a učiť sa s ním. Zlajdacil sa, lebo sa mu nechcelo. Za mňa, mal dobre známky, predmety, ktoré ho bavili 1-2. Mal 2 trojky. By som ani na to doučovanie dajak netlacila, lebo viem, že tu strednu školu zvládne. Skôr ide o to, že prijímačky majú sito, kedze su u nás schopné 3 triedy po 20 deti. Preto budem riesit prípravu.

anonym_a4ab45
3. aug 2026
@anonym_99ac32

@anonym_autor už ho vidím ako sám sedí a drví knihu
Jasne že doucko a potom aj upraviť vreckové aby vedel že doucko sa samé nezaplatilo

@anonym_99ac32
a možno decko ani netúži ísť na slušnú strednú školu. predstava rodiča nemusí byť predstava dieťaťa.

zuzana76
3. aug 2026

@anonym_autor doucovania sjl, aj mat, syn sa mimo toho neucil, mal ale 1-3x do tyzdna matiku a 1-2x do tyzdna slovinu asi 4 roky za sebou, v podstate to vzplynulo z toho, ze on bol pocas korony na prvom stupni a tam sa nic nenaucili a potom prisiel do 5. rocnika a hned dve trojky na vysvedceni zo sloviny a matiky, tak v 6.7.8.9. mal doucovania, ano drahe ako slak, ale syn urobil testovanie nad 90 percent a isiel na gympel bez prijimaciek. Tuzil ist na gympel sam, chce sa venovat vede.

anonym_416985
3. aug 2026
@anonym_3801b1

@anonym_3801b1 ty tu ides niekomu nieco vycitat a potom zabijes, ze si s dcerou presedela 9 rokov?! zda sa ti to normalne?

kp7333
3. aug 2026

doucovanie + nech si precvicuje materialy z doucka, pripadne mu kup pristup na examino.sk. Treba nanho dohliadnut, nech sa priebezne pripravuje.

autor
3. aug 2026
@zuzana76

@anonym_autor doucovania sjl, aj mat, syn sa mimo toho neucil, mal ale 1-3x do tyzdna matiku a 1-2x do tyzdna slovinu asi 4 roky za sebou, v podstate to vzplynulo z toho, ze on bol pocas korony na prvom stupni a tam sa nic nenaucili a potom prisiel do 5. rocnika a hned dve trojky na vysvedceni zo sloviny a matiky, tak v 6.7.8.9. mal doucovania, ano drahe ako slak, ale syn urobil testovanie nad 90 percent a isiel na gympel bez prijimaciek. Tuzil ist na gympel sam, chce sa venovat vede.

@zuzana76 viem, že to veľmi záleží od regiónu ale koľko vás to cca stalo na mesiac?

zuzana76
3. aug 2026
@anonym_autor

@zuzana76 viem, že to veľmi záleží od regiónu ale koľko vás to cca stalo na mesiac?

@anonym_autor matika bola kamoska, takzenhodina 10 eur, tyzdenne podla toho kolko krat sa stretli, mesacne zhruba 60-80 eur a slovina zacala na 12 eur a posledne uz berie 20, ale stala za kazde euro, moj syn ma dysporuchy a takto nadherne urobil testovanie, mesacne 80 eur ked mal raz tyzdenne - 160 eur - 2x tyzdenne, plus obcas mal doucko chemia a bio, lebo on casto chybal, asi 40 percent dochadzky bol chory. Mesacne od 200 - 300-400 eur ked bol fakt dlhodobo chory. Jemu to takmer uplne suplovalo skolu.

simca06022011
3. aug 2026

doucovanie, a vybrat skolu aspon jednu, kde ma realne sancu sa dostat. Pozri z coho su prijimacky a cielene sa ucit na prijimacky a monitor, niekde beru s dobrym monitorom bez prijimaciek. Sleduj aj podmienky prijatia, u nas bolo velke sito uz tym, ze jednotkari dostali dost bodov navyse, cize realne, deti s horsim primerom museli fakt veeeelmi dobre napisat prijimacky. Ak sa sam nechce ucit, zbytocne mu budes knizky kupovat, treba niekoho kto to s nim prejde. Ja som tuto chybu urobila, knihy, testy nakupila a moje dieta sa toho ledva dotklo - Na nete sa daju zohnat aj vzory prijimaciek a pod, na trenovanie. par vyskusajte, aj monitorov.. uvidite co nevie (ak teda bude chciet to robit).

Inak u nas celu deviatku sa len chystali viac menej na monitor, takze kopu veci zopakovali...
Online su aj kurzy, testy atd cielene na prijimacky, zo skoly mali pristup aj k smartbooks (a to teda netusim ci moja voec otvorila, tam je aj priprava na prijimacky).

bosorkabb
3. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor platíme 15 eur/za 1,5 hodinu platíme BA kraj.

katarinava
3. aug 2026

Na matematiku je perfektná stránka testokazi.sk - sú tam príklady na prímačky, rôzne úrovne a každý príklad má krátke video vysvetlenie postupu.

anonym_79f186
3. aug 2026

podla mna musis syna hlavne motivovat, aby to chcel sam, lebo ak to nebude chciet, nepomoze ani doucko ani ziadne knihy, ak sa da, chodte na den otvorenych dveri, zopar skol, aby videl, ako to tam vyzera, funguje, toto zabralo u nas

anonym_8b08dd
4. aug 2026

Máme to za sebou, syn jednotkár v škole, ale keď som sama zistila na začiatku 9.rocnika čo všetko nevie z matematiky, kúpili sme všetky typy Testovanie9 a hlavne cez víkend som mu to dávala, musel urobiť za časový limit tie príklady......postupne sme pozistovali ktoré oblasti potrebuje viac do hĺbky..... Testovanie mu z MAT dopadlo na 93%, zo SJL na 83%
Nechodil na doručovania, ale spolužiaci chodili napr. Freedu máva cez víkend aj online
Ja som môjmu vedela do vysvetľovať napr. rovnice a pod.
prijímačky urobil na všetky školy
Držím palce

Aj spomíname examino apku môžete skúsiť... uvidíte na koľko percent bude robiť tie testy a kde má medzery....a na to sa zamerať 😉🍀

anonym_38c353
4. aug 2026

@anonym_autor hlavne, aby si vybral školu aku chce a na akú má predpoklady.Oni sú v 9 r motivovaní, lebo chudáci celý ročník nebudú nič iné počúvať doma aj v škole.Robi sa z toho obrovský cirkus synova spolužiačka sa na prijímačkách rozplakala ako bola vystresovaná, lebo na prvý pohľad si myslela, že nič nevie.Odporucam doučovanie oni vedia aké typy sú na prijímačkách ako to vysvetliť.Pozri stránku doucma, alebo si zadaj dopyt na FB, alebo niekde inde u nás učiteľka a doručujú súkromné ceny 10-15 + robili sme testy z webu všetky možné aké som našla a knihy z knihkupectva