icon

Ako vnímate nové školské postupy?

tatapipka
19. feb 2026

Ahojte, rada by som vedela vase postrehy z toho, ako vnimate nove skolske postupy ohladne vynechania ucenia sa spamati? Ti, ktori to tak uz mate. Ja som z toho mierne vykolajena, hlavne pri malej nasobilke-nasledne deleni a vybranych slovach. Ked ma dieta zlu znamku, proste to s nim dobiflite ako za starych cias, alebo ako tomu mam chapat, ze jeden tyzden si vybrane slova pamata na zaklade nejakeho pribehu a o dva tyzdne uz nie? A detto delenie 6,7 ,8,9 ked mu dlho trva spomenut si na nasobky, ktore sa uz neucia spamati? Ako to robite vy?

Strana
z2
linduska86
27. feb 2026
@sara07

@anonym_48ffbb nádherne to vidno na dejepise
učili sme sa naspamät roky, udalosti ale unikali nam suvislosit, následky , dopad atd...
a tak ja tie dejiny vieme ...
nadrvit sa niečo neznamená vediet, ale to dlho potrva kym pride zmena hlavne na sk ...
a to čo píšeš suhlasim, proste vedia jeden postup ale násjt pre seba iny postup, ine riešienie v dospelosti tak to sa nechytaju ..

@sara07 dejepis a násobilka sa nedá porovnať. Podľa mňa by sa deti mali ucit dejepis nie zo zošita ale z knihy a veľa čítať a robiť samostatne projekty. Alebo skupinová práca a podporiť tímového ducha 🙂
Poznámky zo zborovne.sk ešte nikoho nič nenaučili.
My sme na ZŠ čítali oveľa viac ako dnešné deti s museli sme pracovať najmä s knihami keďže vtedy ešte internet nebol alebo nebol až tak rozšírený... Dnešné deti sa učila polovicu z toho čo my a aj tak tie dejiny nevedia

d_ivana
27. feb 2026
@anonym_9fe345

@d_ivana no ty koky. Takto som sa učila jazyky ja a dodnes ich neviem. Dcéra sa, podľa teba nesprávnym pasívnym počúvaním, YouTube-u naučila anglicky tak, že normálne a hlavne bez zábran rozpráva. V škole má azyk iba druhý rok, tak odtiaľ to naozaj učením sa slovíčok nemá.. takže absolútne neplatí to, čo píšeš.

@anonym_9fe345 Každé dieťa je iné. My sa so žiakmi vždy najskôr naučíme slovíčka, potom ich do bludu používame a funguje to. Mimochodom, neučím angličtinu, ale jazyk, ktorým decká nie sú obklopené cez hry a pesničky.

anonym_3e7301
27. feb 2026
@d_ivana

@tatapipka Odpoviem ti z pozície učiteľky cudzieho jazyka: slovíčka sa treba učiť naspamäť a následne precvičiť, nestačí ich len počúvať alebo čítať vrámci textu - počúvaním a čítaním si ich deti osvoja pasívne (rozumejú), ale nie aktívne (nevedia sami použiť). Samozrejme, celé vety a dialógy sa naspamäť učiť nesmú, to je nonsens.

K násobilke sa neviem vyjadriť ako učiteľka, keďže neučím matiku, ale z v živote mi pomáha, že ju viem naspamäť - už len tým, že si v obchode viem rýchlo vyrátať, koľko zaplatím za xy rovnakého tovaru.

@d_ivana ale toto nie každému vyhovuje
moje najstaršie dieta sa nabifli slovička tak ako vyžaduje učitelka, rozpravat vie , na dovolenke alebo cez dc keca, huba sa mu nezastavi
, najviac sa naučil pozeranim filmov , teraz pozera už bez titulkov, dokonca sa japončinu začal učit cez angličtinu
ale bleskovka zo slovičok pravidelne 3,4 ,,, a mal 3 na polroku na strednej
tak neviem no, neriešim že ma 3 vôbec len tomu nerozumiem

anonym_f4958b
27. feb 2026
@viestta

na vybrane slova mnemotechnicke pomocky a prax. Opakovat, opakovat, opakovat, pisat diktaty, opravovat spolu a nech zdovodni preco tam je makke alebo tvrde, obcas sa spytat ake i/y sa pise v danom slove, kludne aj pri beznych cinnostiach
na malu nasobilku trenovat ciselne rady 3, 6, 9, 12... a ked pride priklad 3x3 tak si v duchu, na zaciatku nahlas opakuje ciselnu radu po 3. Pri deleni tiez cez ciselnu radu.

@viestta A potom to tak aj vyzerá 🤦

sara07
27. feb 2026
@linduska86

@sara07 dejepis a násobilka sa nedá porovnať. Podľa mňa by sa deti mali ucit dejepis nie zo zošita ale z knihy a veľa čítať a robiť samostatne projekty. Alebo skupinová práca a podporiť tímového ducha 🙂
Poznámky zo zborovne.sk ešte nikoho nič nenaučili.
My sme na ZŠ čítali oveľa viac ako dnešné deti s museli sme pracovať najmä s knihami keďže vtedy ešte internet nebol alebo nebol až tak rozšírený... Dnešné deti sa učila polovicu z toho čo my a aj tak tie dejiny nevedia

@linduska86 ja viem klasika nabiflovane nasobilku, deti idu cez nasobky , aj ked pri najstaršom som si totalne nevedela predstavit ako on ide zvladnut nasobilku
nešlo to ale cez nasobky rychlovka, sčitanie odčitanie ide uberacou metodou nie naspamät , chemické rovnice vie tiež cez fintu nie klasika čo sa učia
zo školy si pamätám bleskovky na dejepise na roky , povedala udalost a my sme pisali, roky , pamätám si udalosti ale roky asi tak tri, suvislosti a nasledky som sa doučila pri detoch, pritom mna dejepis vždy bavil aj baví ....

sara07
27. feb 2026

čo tu tak čitam baby
však sa basničky riekanky môžu aj doma s vami načit, čokolvek .. ked mate pocit že to chyba .. mne napr tento novy system viac vyhovuje a mojim detom tiež ...
trenovat pamät sa dá aj cez pexeso, rôzne hry ,teraz je toho hromada ani nemusite vymyšlat

viestta
27. feb 2026
@anonym_f4958b

@viestta A potom to tak aj vyzerá 🤦

@anonym_f4958b co konkretne? Pretoze nabiflovanim sa este nikto nic nenaucil, pretoze pri biflovani sa neutvaraju logicke spojenia a unikaju suvislosti.

Strana
z2