icon

Chaotická výučba na druhom stupni: Ako si poradiť?

jajamelis
Včera o 13:20

Prosím vás, aj u vas je taka chaoticka vyucba ako u nas? Dcera je siestacka. Maju ucebnice, no neucia sa z nich... Maju pracovne zosty, no vyplnia z nich ledva tretinu... Vsetko maju po papierikoch od ucitelov (ak je ziak chory, tak ma smolu) alebo to posielaju ako prezentacie do Edupage a ja ako mama nerobim nic ine, len organizujem, tlacim a davam dokopy ucivo, ktore ma dcera vediet na pisomku.
A dnes ma sokovala sprava, ze na dnesnej pisomke boli aj ine veci, nez sme sa doma ucili (ano, my rodicia suplujeme aj ucitelov). Tak pozeram Edupage a vidim, ze som odignorovala jedinu spravu, kde boli pokyny typu - "Tento material sme este neprebrali a teda nebude na pisomke, ale prosim ziakov, aby sa naucili dva odstavce uvedene uprostred materialu... " WTF??? Vsak to je jeden velky CHAOS!!

Potrebovala by som vediet, ci je to dnesny stav skolstva alebo je to len na nasej skole a mala by som sa ozvat a riesit to priamo s ucitelmi alebo riaditelkou.
Alebo ak mate niekto nejaky tip, ako si to zorganizovat? Chcela som zaviest jeden blok (karisblok) a tam davat vsetky tieto papieriky a poznamky, ale niektori ucitelia trvaju na klasickych zositoch a pisanie poznamok do nich.. Ale to len zopar predmetov takto funguje.

Strana
z3
simca06022011
Včera o 20:32
@reela

@simca06022011 Sice som ta oznacila v komentari, ale budem pisat obsirnejsie, lebo ked citam vseobecne prispevky v tejto diskusii, tak som nemilo prekvapena, ze ako to funguje teraz na predmedoch v skolach. My sme mali kombinacie: 1) kniha+poznamky, 2) poznamky+A4, 3) poznamky+prezentacie. Velmi jednoduchy system, veci na pisomku len z dvoch zdrojov.
No a teraz sa dozvedam, ze 10 rocne decko ma z jedneho predmetu: kniha, pracovny zosit, poznamky na hodine v zosite, prezentacia, A4 od ucitela a este cihat na info od ucitela na Edupage.

Mi to pripomina starsieho rodinneho prislusnika, ktory vystudoval tu istu skolu ako ja. Ked som sa mu stazovala, ze neviem, co sa ma budu pytat ku temam na zapocte/skuske, tak sa zacudoval: "No ved to, co je v skriptach." No lenze my sme len skripta nemali... mali sme skripta, slovenske knihy, prezentacie z prednasok a cvik, atlasy, pracovne listy a k tomu zahranicne knihy (vela stastia ich ziskat), zahranicne clanky (vela stastia ich hladat pri tom kvante uciva). A este bordel bol v tom, ze kazdy cviciaci na cviku mal vlastnu prezentaciu a otazky na pisomke/teste boli robene cviciacimi (v lepsom pripade, sekretarkou v horsom), takze niekedy v teste bola otazka z prezentacie zo slidu cislo 2 cviciaceho piatej skupiny zo siesteho tyzdna semestra. Nemal si o nej sajnu? No smola, mal si este porovnavat prednasky z cviceni roznych skupin predsa.

No a teraz je otazka, ci by mi nebolo lahsie potom na vyske, keby som sa uz na strednej stretla s takym systemom.

Kazdopadne je to pre dnesnych rodicov a deti tazsie. Netesim sa, ze to budeme musiet riesit, ak synovia podrastu.

@reela no v tych materialoch na ZS je velakrat to iste, alebo ide to viac do hlbky = aj tie deti to tak maju. podla mna dostavaju tie veci aby ich to viac zaujalo, mali viac informacii, zaujimavejsie.. tie prezentacie su napr podla mna na vysvetlenie.. preto si to dieta ma potom tie materialy spracovat do jedneho celku. Popravde nieco by si malo aj pamatat z hodin. Zase si treba zobrat obsah tych predmetov ZS, to nie je jadroav fyzika ani ziadny extra rozsah. A prave, velakrat, ako tu pise autorka tie pracaky ani nerobia. Ale len im robia chaos v tom. Ako ked sme sa ucili matiku v 1-2rocniku(nepamatam presne?) a tam xsposoov ako jeden druh prikaldu vyratat, vsetko sa museli naucit = PRECO? som pozerala na to ci im preskakuje... vsetko skomplikovat v menej "viac sposobov, viac zdrojov, rozne sposoby ucenia" = vsak niekomu nieco sadne. ja som dceru = inak tiez trucovala 5-6rocnik, nervacila, co sa tyka ucenia - musela naucit robit si poznamky na jedno miesto a podla toho sa ucit. A potom to robila uz vsade, aj tam kde mala napr len knihu a pracak atd. Lebo uz tym sa ucila, ze precitala tie veci, dolezite vypisala a bolo.

Inak pracaky povazujem ja osobne za uplne zbytocne. Vsetky tie pracovne zositky ku kazdemu predmetu na ZS, su totalne vyhodene peniaze a to vypracovanie = strata casu pre nas doma, neznasala som to kontrolovat, dcera vypisovat. Jedine matika, preratavanie prikladov, priapdne tie slovenciny by sa dali este vysvetlit nejak. Ale to dakedy bola zbierka uloh pre viac rocnikov a bolo. Deti to unavuje,nenaucia sa aj tak riadne, vela z nich to vyplni podla knihy, alebo na hodine to poodpisuju a vybavenko. A ano, iba ich to zahlcuje. mali sme dobu ked nam nasvietili meotarom poznamky, prepisali sme a tak perfektny vyklad dostali bez zbytocnych veci ze az.. napr dcera vobec nema povinne citanie, ja sa pytam dievcata na najvychytenejsej ZS, nech mi teda z literatury nieco povie, napr spisovatelov nejakych, co napisali.. a takmer nic nevie.. uz sa tesim, co bude na gymnaziu robit. Ale pracakov a kravin maju haldu. jazykovedne mudrosti studuju, rozprava sa o pochopeni textu = pritom necitaju vobec. Cely druhy stupen nemali jedinu knihu na precitanie do skoly.

natalka13
Dnes o 05:44
@loliki

@natalka13 Kde je táto povinnosť žiaka napísaná? A kde je napísané, stanovené, že žiak je povinný poskytovať informácie z vyučovania? To si len leniví učitelia vymysleli, lebo sa im nechce napísať informácia do EdPg. A čo je potom povinnosť učiteľa? Čo mu ruka odpadne, ak napíše dú alebo info na edupage?

@loliki DU sa predsa zapisuju 🙈, ale svoj vyklad co si ziaci zapisuju na hodine?
Ja netvrdim ze spoluziak je to povinny robit, ale ty nevychovavas deti k vzajomnej pomoci? Aha nieeeee, ved to ma robit skola, rodic na vychovu nema cas. Rodic kontroluje edu a pripomina dietatu co sa ma ucit co si ma priniest do skoly a este mu to aj strci do tasky. Ved chuda ma iva 13rokov, samostatny bude az v 40tke.
Vobec sa necudujem, ze je nedostatok ucitelov.

ovaaa
Dnes o 05:58
@loliki

@ovaaa Jednoduché je, keď učiteľka napíše úlohy a prebraté učivo do edupage. A všetci by boli informovaní. Žiak nemá povinnosť učiť a doučovať spolužiaka.

@loliki O akom učení to píses? Odfotiť poznámky a poslať spolužiačke na mobil nie je predsa učenie!

simca06022011
Dnes o 08:43
@natalka13

@loliki DU sa predsa zapisuju 🙈, ale svoj vyklad co si ziaci zapisuju na hodine?
Ja netvrdim ze spoluziak je to povinny robit, ale ty nevychovavas deti k vzajomnej pomoci? Aha nieeeee, ved to ma robit skola, rodic na vychovu nema cas. Rodic kontroluje edu a pripomina dietatu co sa ma ucit co si ma priniest do skoly a este mu to aj strci do tasky. Ved chuda ma iva 13rokov, samostatny bude az v 40tke.
Vobec sa necudujem, ze je nedostatok ucitelov.

@natalka13 Du vela vyucujucich tiez nezapisuje, absolutne.

anonym_3ad605
Dnes o 09:22
@anonym_b442f4

@anonym_3ad605 viacero skol uz ide podla novej reformy aj nasa… ucebnice normalne maju a nie je s ucivom ziaden chaos

@anonym_b442f4 ... 1. stupeň je viac-menej ok, na 2. stupni presne toto prebehlo v DEFORME okolo roku 2009-10 - učebnice neexistovali ROKY a doteraz používame knihy z tej doby, lebo iné nemáme ...

zazka666
Dnes o 09:37
@reela

V rodine mame ucitelku, ale nechodi na MK, tak ti napisem, ze co mi ona hovorila:
1) nie kazda ucebnica je dobra, radsej si sama skoncipuje ucivo, co bude ucit na hodine podla osnov
2) pracovne zosity - tam dost zalezi na latke, ktora sa prebera. Su dobre na jeden celok, na druhy uz nie
3) papieriky pouzivala len cez covid ako naskenovane a poslane ziakom. Z vlastnej skusenosti ako ziacka za lavicou som ich neznasala, lebo na hodine ti ucitelia mali lezerne tempo, a potom sup... x-krat A4 do ruky a nauc sa doma, lebo na hodine sa nestihlo
Ale vec je, ze ja som si sama organizovala veci do skoly, mozno je na case, aby dcera bola viacej samostatna, skus jej pomaly tie povinnosti, co robis ty, hadzat na nu.

@reela proste chaos

terezka1947
Dnes o 09:57
@simca06022011

@reela no v tych materialoch na ZS je velakrat to iste, alebo ide to viac do hlbky = aj tie deti to tak maju. podla mna dostavaju tie veci aby ich to viac zaujalo, mali viac informacii, zaujimavejsie.. tie prezentacie su napr podla mna na vysvetlenie.. preto si to dieta ma potom tie materialy spracovat do jedneho celku. Popravde nieco by si malo aj pamatat z hodin. Zase si treba zobrat obsah tych predmetov ZS, to nie je jadroav fyzika ani ziadny extra rozsah. A prave, velakrat, ako tu pise autorka tie pracaky ani nerobia. Ale len im robia chaos v tom. Ako ked sme sa ucili matiku v 1-2rocniku(nepamatam presne?) a tam xsposoov ako jeden druh prikaldu vyratat, vsetko sa museli naucit = PRECO? som pozerala na to ci im preskakuje... vsetko skomplikovat v menej "viac sposobov, viac zdrojov, rozne sposoby ucenia" = vsak niekomu nieco sadne. ja som dceru = inak tiez trucovala 5-6rocnik, nervacila, co sa tyka ucenia - musela naucit robit si poznamky na jedno miesto a podla toho sa ucit. A potom to robila uz vsade, aj tam kde mala napr len knihu a pracak atd. Lebo uz tym sa ucila, ze precitala tie veci, dolezite vypisala a bolo.

Inak pracaky povazujem ja osobne za uplne zbytocne. Vsetky tie pracovne zositky ku kazdemu predmetu na ZS, su totalne vyhodene peniaze a to vypracovanie = strata casu pre nas doma, neznasala som to kontrolovat, dcera vypisovat. Jedine matika, preratavanie prikladov, priapdne tie slovenciny by sa dali este vysvetlit nejak. Ale to dakedy bola zbierka uloh pre viac rocnikov a bolo. Deti to unavuje,nenaucia sa aj tak riadne, vela z nich to vyplni podla knihy, alebo na hodine to poodpisuju a vybavenko. A ano, iba ich to zahlcuje. mali sme dobu ked nam nasvietili meotarom poznamky, prepisali sme a tak perfektny vyklad dostali bez zbytocnych veci ze az.. napr dcera vobec nema povinne citanie, ja sa pytam dievcata na najvychytenejsej ZS, nech mi teda z literatury nieco povie, napr spisovatelov nejakych, co napisali.. a takmer nic nevie.. uz sa tesim, co bude na gymnaziu robit. Ale pracakov a kravin maju haldu. jazykovedne mudrosti studuju, rozprava sa o pochopeni textu = pritom necitaju vobec. Cely druhy stupen nemali jedinu knihu na precitanie do skoly.

@simca06022011 tlieskam👏👏👏👏

Strana
z3