icon

Čo musia budúci prváci zvládnuť doma?

kavicka12
13. aug 2026

Ahojte ,cvičíte s budúcimi prvákmi doma aj písanie?Napr.moje prvé čiary ?Mojej to veľmi nejde zase tlačeným písať vie aj príklady si napíše od 1-10 a vypočíta.Mám aj staršieho syna no je špeci.skole tak už sa v tom nevyznám

andulka220989
13. aug 2026

Prvé čiary, kruhy atď.budu trénovať prvé 3 -4 mesiace. Písať pomaly začnú až po prvom polroku. Teda aspoň u nás to tak bolo. A nie neučila som nič dopredu, hoci veľké tlačené písmená už vedel (sám chcel).

anonym_c683d6
13. aug 2026

hlavne byť samostatný , a vedieť vydržať aj bez mamy. Vedieť obsedieť na zadku cez hodinu.

domka222
13. aug 2026

Ak prešla zápisom,tak je zrejme pripravená. To,čo píšeš je síce pekné, ovláda to aj môj syn,teda s počtami dokonca ešte omnoho viac,ale najdôležitejšie je vedieť samoobslužné činnosti a vedieť dávať pozor,kde si dala svoje veci.

anonym_7a5d9e
13. aug 2026

@kavicka12 samostatnosť a sústredenie

andulka220989
13. aug 2026

😂 Niektoré tu máte parádne rady. Syn ide do 4 tr a každé jedno rodičovské hovorí učiteľka o tom ako sa deti cez hodiny rozprávajú a nedávajú pozor. V podstate to isté ako keď som ja chodila do školy 😂 Dokonca u prvákov nie je nutné sedieť a pracovať 45 minút vkuse. Striedajú sa im činnosti aj za hravé. Čiže neviem či tie anonymi majú deti do 9 rokov, ale skôr si myslím že nie.

anonym_6ccb6f
13. aug 2026

Ja som nic netrenovala s detmi, ked sli do prvej triedy, akoze naco? 🫣. A co sa budu ucit v tej skole akoze?

anonym_deb587
13. aug 2026

Neboj na pismenka,citanie bude mat 3roky,ak to bude skor vediet bude sa nudit a vymyslat.Nova reforma,uz ten sk.povinne,ci az buduci??

andulka220989
13. aug 2026
@anonym_deb587

Neboj na pismenka,citanie bude mat 3roky,ak to bude skor vediet bude sa nudit a vymyslat.Nova reforma,uz ten sk.povinne,ci az buduci??

@anonym_deb587 Od tohto septembra.

ariannazara
13. aug 2026
@anonym_deb587

@anonym_deb587 tento rok
Moj vie pisat napise normalne co mu poviem tlacenym ale ciary, kruhy toto neznasa a kreslit vobec 😂 on len s autami naraba, garazami a podobne tak snad sa rozbehne

anonym_deb587
13. aug 2026
@andulka220989

@andulka220989 no som zvedava,nasho to tiez neminie ale teda dufam,ze uz budu vediet ako tak vychytat muchy celej tejto blaznivej reformi,a tie stredne skoly,na to som velmi zvedava.

andulka220989
13. aug 2026
@ariannazara

@anonym_deb587 tento rok
Moj vie pisat napise normalne co mu poviem tlacenym ale ciary, kruhy toto neznasa a kreslit vobec 😂 on len s autami naraba, garazami a podobne tak snad sa rozbehne

@ariannazara To sú grafomotoricke cvičenia. V podstate časti písanej abecedy. Akurát, že som niekde počula že už sa nebudú deti učiť písanú abecedu.....

ariannazara
13. aug 2026
@andulka220989

@ariannazara To sú grafomotoricke cvičenia. V podstate časti písanej abecedy. Akurát, že som niekde počula že už sa nebudú deti učiť písanú abecedu.....

@andulka220989 sama som zvedava ako to bude ;)

anonym_5f799f
13. aug 2026
@andulka220989

@andulka220989 mamina kamoška má vnučku a oni sa už písaním naučia, len tlačené.

anonym_c085b9
13. aug 2026
@anonym_c683d6

hlavne byť samostatný , a vedieť vydržať aj bez mamy. Vedieť obsedieť na zadku cez hodinu.

@anonym_c683d6 Môjho syna budú musieť prilepiť k stoličke aby obsedel 🫣

chocolate_cake
13. aug 2026

Nie, nič, bude sa to učiť v škole.

januska12323
13. aug 2026

Písmená sa naučí v škole, môže trénovať ruku ale na to stačí kreslenie a rôzne činnosti doma.

anonym_333686
13. aug 2026

Netreba ucit pisat, to sa naucia v skole. Potom maju zle navyky a tazko sa oduca. Treba trenovat jemnu motoriku, strihat, lepit, kreslit , aby ich neboleli rucky pri pisani, trochu ucit samostatnosti. To je vsetko. Ostatne veci detom odovzdame my🙂

zuzana2910
13. aug 2026

Nič špeciálne som s nimi necvičila, v škôlke dostali základ, čo potrebujú a ostatok je na ucitelkinej profesionalite a šikovnosti v 1.triede.

kajus_a
13. aug 2026

hlavne, aby islo do skoly so zvladnutymi zasadami slusneho spravania 😉, tym nenarazam na teba konkretne, ale vseobecne detom v dnesnej dobe chyba hlavne toto. A inak doma vela kreslit, malovat , strihat, chytat loptu, hybat sa 😉

kavicka12
autor
14. aug 2026
@andulka220989

@andulka220989 tej novej reforme nerozumiem

kavicka12
autor
14. aug 2026
@andulka220989

@andulka220989 ako že nebudú,práve toho sa bojím že písanú abecedu vôbec nepozná

andulka220989
14. aug 2026
@kavicka12

@andulka220989 ako že nebudú,práve toho sa bojím že písanú abecedu vôbec nepozná

@kavicka12 A načo by ju poznal ? Však sa postupne učia písať vlnky, čiarky a potom celkovo tvary písmen. V podstate celý školský rok prebrali písanú abecedu. A teda nová reforma je niečo také, že by mali mať deti viac času na učenie. Čo by mali vedieť do roka roka tak stačí aby to vedeli do 3. Alebo také niečo. Úplne som to nepochopila ani ja. Ale niečo také že proste nemáš akokeby 9 rokov a za každý rok niečo vedieť, ale máš 3 bloky po 3 roky a v rámci tých blokov sa ma napríklad prvak naučiť písať. No mne osobne sa to nepáči. Zatiaľ . Nemám skúsenosť.....

anonym_13f131
14. aug 2026
@kavicka12

@kavicka12 ja som asi stara uz ale nemaju sa deti ucit pisat v skole? to fakt maju deti uz vediet pisat aj pocitat este pred nastupom do skoly? my sme sli do skoly a nevedeli sme sa ani podpisat, nechapem, co maju potom robit v prvej triede

andulka220989
14. aug 2026
@anonym_13f131

@kavicka12 ja som asi stara uz ale nemaju sa deti ucit pisat v skole? to fakt maju deti uz vediet pisat aj pocitat este pred nastupom do skoly? my sme sli do skoly a nevedeli sme sa ani podpisat, nechapem, co maju potom robit v prvej triede

@anonym_13f131 Je fajn ak vie dieťa napísať svoje meno veľkými tlačenými písmenami. Ale nemusí to vedieť. Dieťa má hlavne poznať farby, tvary, ľavú/pravú. To je asi tak všetko. Zo začiatku veľa farbia (preto farby), aj zadania sú napríklad také že zakrúžkovať zvieratá (preto tvary). A tak. V podstate nič viac. Jasné ešte nakresliť postavu (ale aj to je od dieťaťa iná kresba keďže každý kreslime inak). To je dnes asi novinka dieťa učiť písať, čítať, počítať pred nástupom do školy. A potom vyrušujú lebo sa nudia....

anonym_13f131
14. aug 2026
@andulka220989

@anonym_13f131 Je fajn ak vie dieťa napísať svoje meno veľkými tlačenými písmenami. Ale nemusí to vedieť. Dieťa má hlavne poznať farby, tvary, ľavú/pravú. To je asi tak všetko. Zo začiatku veľa farbia (preto farby), aj zadania sú napríklad také že zakrúžkovať zvieratá (preto tvary). A tak. V podstate nič viac. Jasné ešte nakresliť postavu (ale aj to je od dieťaťa iná kresba keďže každý kreslime inak). To je dnes asi novinka dieťa učiť písať, čítať, počítať pred nástupom do školy. A potom vyrušujú lebo sa nudia....

@andulka220989 toto dava zmyslel, aby pred nastupom vedeli. dcera ma este 2r skolky ale ja som sa normalne naplasila, ze to ju mam zacat ucit pisat a pocitat, aby vobec mohla do skoly.

andulka220989
14. aug 2026
@anonym_13f131

@andulka220989 toto dava zmyslel, aby pred nastupom vedeli. dcera ma este 2r skolky ale ja som sa normalne naplasila, ze to ju mam zacat ucit pisat a pocitat, aby vobec mohla do skoly.

@anonym_13f131 Vôbec nie. Môj teda poznal celú veľkú tlačenu abecedu, ale len a len preto lebo sa pýtal na písmená a skúšal písať ich. Ja som mu len odpovedala. Ale sama od seba som ho nič neučila. Stačí čo sa naučia v škôlke 🙂

prosimopomoc
14. aug 2026

@kavicka12 nerobte s nimi Moje prvé čiary, v škole to pre nich už nebude vzácne a nebude to ich prvá práca v škole, lebo to budú poznať z domu. Doma stačí cvičiť strihanie, lepenie, navliekanie veľkých koralok na šnúrku, kreslenie prstom do piesku alebo múky, úplne stačí.

scila
Včera o 08:56

@kavicka12 záleží podľa akého šlabikára pôjdu. Synovia mali Lipku, je tam veľmi rýchle tempo preberania písmen (ak teda medzičasom nevyšlo iné vydanie). Najmladšia dcéra išla do školy s tým, že poznala všetky písmená, keďže to tempo pri synoch ako brali písmená bolo neskutočné a vedela som, že nebudeme stíhať a dcéra išla podľa šlabikára Nezábudka, kde bolo úplne lážo plážo tempo a v čase kedy by podľa Lipky mali prebratú polku abecedy brali oni len A.
Čiary sme nikdy netrénovali pred školou.