Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
@helulu maly ti nemusi chodit do predskolskej skupiny teda do velkej skupiny v skolke, neni to povinne, nehrozi nic takze aj zo strednej skupiny moze ist priamo do skoly. Byt tebou tak skupinu neriesim isla by som na zapis. Mne samej roky vychadzaju zle a isla som tiez do skoly o rok skor a uplne v pohode. Na zakladnej skole nebol nikdy problem, na strednej to bolo trosku tazsie kedze ja som tam bola o rok skor a boli tam spoluziaci co isli z 9 triedy takze bol aj 2 rocny rozdiel ale inak skola ucenie bez problemov
ale myslim ze teraz uz je ze musi chodit a ten papier potrebujem uz teraz alebo mi staci pri zapise od psychologa
zdravím, ja mám dcéru - 5rokov bude mať 1.10. a tiež ju dám skôr do školy. Nevie ešte čítať, ako niektoré nadané deti, ale vie plno iných vecí ako sústredenosť, zodpovednosť, je sociálne vyspelá. Samozrejme že pozná písmena, vie sa podpísať, počíta...nerobím z nej génia, ale môj pocit je, že by sa už v škôlke ďalší rok nudila...chcem sa spýtať, kedy sa chodí do toho centra na tie testy? Pred zápisom do školy alebo potom??? ďakujem
@daducha dobry den, prosim vas isiel vas syn nakoniec do skoly skor? Teraz mame doma tuto istu otazku. Dcerka je decembrova, teda do skoly by este nemala ist, ale ona sniva len o skole my ine doma ani nic neriesime, iba to kedy ide do skoly, pretoze v skolke sa nudi....ma starsiu sestru, tretiacku a mozno aj jej vplyvom sa vela naucila, vie sa podpisat, pozna skoro vsetky velke pismena........nehovoriac o tom ze deti su plne bilingualne,kedze manzel je cudzinec. Uz som sa rozhodla ist s dcerkou ku psychologicke lebo ja som z toho "na nervy", co v jednom kuse dcerka riesi iba skolu a kedy ide do skoly a ze zajtra uz do skolky nejde lebo sa tam nudi. Popoludnin nespava od 2 rokov, ma uz kruzky 3-krat do tyzdne, cize stimulov ma dost, ale ona chce ist do skoly kde je "matematika" ako sama hovori. Tak sa snazim zistit, co a ako a nasla som vas a ze aj vas syn je decembrovy, tak ma zaujima ci isiel do skoly skor a ak ano, ako ste to zvladali? Dakujem, ak mi odposete budem mat aspon aku taku ideu, ze ako to je. Musime sa nejako rozhodnut, tak hladam informacie
ahojte maminy, boli sme v piatok na zápise a prvé čo bolo, keď som povedala, že má 5 rokov: "mamička prečo jej chcete zobrať detstvo?" Potom ju pani učiteľka zobrala robiť testy. Keď vyšli, tak mi povedala, že inteligenčne je na tom veľmi dobre. No vzápätí prišla za mnou učiteľka čo učí prvákov a začala mi hovoriť ako bude najmladšia, že to nezvládne, že bude veľký rozdiel medzi 7ročnými prvákmi a ňou. A najlepšia bola, keď začala hovoriť o telesnej výchove - o vybíjanej, že bude najmenšia a ako bude hrať!!!! A najväčší gól - pozrela sa na dcéru, ktorá sedela na stoličke opretá o sedadlo a hovorí: pozrite, pozrite, ved nedočiahne nohami na zem, ako chcete aby zvládla školu!!!! Chcem sa spýtať ako ste zvládli Vy zápis? Ja som bola poviem pravdu v miernom šoku, o čom to vlastne bolo....
Pridám našu skúsenosť. Starsi syn nastupil do skoly ako 5-rocny, odporucali nam to ucitelky v skolke i psychologicka (vedel uz citat, pocitat,...) S ucenim problem nebol, no kedze niektore deti nastupovali do skoly po rocnom odklade, stretli sa v triede deti 5, 6 i 7-rocne. A dvojrocny vekovy rozdiel je dost velky... Uvedomujem si to najma teraz - bude mat 16, o rok by mal maturovat, kedze kedysi sa na osemrocne gymnazium nastupovalo po stvrtej triede - aj tu "usetril" jeden rok. V triede ma uz dospelych spoluziakov, ktori mu obcas davaju pocitit, ze je este "ucho", navyse zatial ani netusi, kam pojde studovat dalej. Mnohokrat som olutovala, ze sme dali na rady psychologa a nechali ho ist do skoly skor...
@zuzana8 Ja poviem asi len toľko ako písala tu už mamina .. môj brat išiel do školy skôr. bol veľmi vyspelý, u psychologa obstál a nakoniec skončil v 16 - 17 rokoch .. chcel isť na vysokú školu a ho nezobrali kvôli veku.. tak musel čakať doma to ťo mohol sedieť v škole so svojími rovesníkmi.. a zadarmo aby dosiahol 18 rokov ..teraz je dospelý a jeho syn je tiež veľmi šikovný ale povedal že dať dieťa o rok skôr do školy by nedal , aby netrpel ako on 😝 a pritom je učiteľ.
A to isté aj moju dcérku prehovárali aby som ju dala do školy že je vraj veľmi šikovná, nakoľko je iba po školskom a som ju nedala.. načo trápiť dieťa skôr.. ešte sa dosť naučí a natrápi v tom našom živote.. 😀 nech sa ešte pohrá, a ak je veľmi šikovná bude to jej veľké plus a kľudne môže isť na 8 ročné gymnázium, alebo ak je vo vašom meste škola pre nadané deti tak tam.. pretože v dnešnej dobe je hrozne veľa nadaných a šikovných detí v tomto veku 😅
@slava76 uvedomujem si že tam bude vekový rozdiel, ale narodila sa 1.10. čo je jeden mesiac, ak porovnáme dieťa, ktoré sa narodilo 31.8. a ide do školy. Myslíš, že kvôli 1 mesiacu mám čakať ďalší rok aby nevznikol rozdiel, len preto, že mamička čo má júnové dieťa si povie, že chce odklad, lebo dieťa sa chce hrať a ona mať ešte rok pokoj?...nič v zlom...Ja napr. nechápem, prečo ak už vymysleli odklad, prečo nevymysleli aj triedy pre deti, ktoré mali odklad teda 7ročné a deti, ktoré idú do školy normálne - teda 6ročné. Podľa mňa by v triedach neexistovali priepastné vekové rozdiely. Ale to je asi iná téma... uvidíme, ešte musíme ísť aj tak do tej poradne a na základe ich vyjadrenia sa rozhodnem.
@zuzana8
jaj tak to je iné. lebo z tvojho príspevku som pochopila že o 1 rok.. pretože aj naša sa narodila tak že 24.10 a chceli učiteľky aby išla do školy.. ale nedala som ju... som učiteľka , učím prvý stupeň a vidím tie detičky , hlavne prváčikou aké sú... lebo učím len na dohodu zatial a to aj prvý ročník ... ale ved uvidíš čo povie psychologička...
@zuzana8 tiež som išla do školy v 5 rokoch, ale nie je to pre dieťa dobré. mne ten rok chýbal, a pritom s učivom som nikdy problémy nemala.
a čo sa týka tých 7 ročných prvákov, tak tiež sa mi to nepáči, odklad by mali dostať len tie deti, ktoré majú fakt vážnejší problém, a nie preto, že si niektoré matere zaumienili, že deťom predĺžia detstvo
@zuzana8 no a po ďalšie je to také zvláštne , lebo napr. druhej budem dávať odklad lebo je júlová a kvôli jej problémom, lebo slabo rozpráva ju nebudem dávať a potom pôjde do školy ako 7 ročná ... a keby tvoja bola v triede ak by to tak bolo že ide do školy tak by fakt bolo 5 ročná a 7 ročná... 😝 je to nedomyslené.. 🙂
@dadulko1 v čom Ti ten rok chýbal???
@slava76 sú veľké rozdiely medzi 5 a 7 ročnými? Určite vo výške🙂, ale myslím intelektovo?
baby neviem naozaj čo robiť...ale bojím sa že za ten rok čo nepôjde do školy sa toho naučí toľko, že potom prvý rok v škole bude pre ňu nudný a nebude sa tešiť v škole...na druhej strane, to že bude najmladšia, bude asi nevýhoda...ale ak intelektovo výjdu výsledky dobré, tak si myslím, že sa nám čoho báť🙂ak bude na úrovni 7ročného dieťaťa...
@zuzana8 vieš čo, ja si nemyslím že sa tam bude nudiť.. 🙂 , lebo škola nieje škôlka, a v škole sa toľko bude musieť naučiť a nových vecí , že určite to nudné pre ňu nebude. Teraz v prvom ročníku toľko vyžadujú , a toľko musia vedieť , že ak niekedy pozerám to tých kníh tak ja mám čo robiť aby som vedela čo odomňa tam chcú 😝 ale záleží len na vás, ako sa rozhodnete, aké testy ti vindu a čo budete robiť.. a čo povie psychologička a hlavne sa poraď aj s učiteľkou s MŠ ...
Inak nechápem pojem ZLE VYCHÁDZAJÚ ROKY.
Ja som narodená začiatkom septembra a kedže do školy majú ísť deti narodené po 1. septembri tak som išla. Brat je narodený predposledný augustový deň a kedže to je pred 1. septembom, tak išiel do školy tiež.
A tak sme boli spolužiaci 😀 😀 😀 😀 . Nemala som to ako staršia ľahšie, ale ani on ako najmladší to nemal najťažšie.
Jednoducho sme šli obajacdo školy "v termíne"
P.S. Moja dcérenka je tiež začiatok septembra a pôjde do školy normálne /jediný odklad by mohol byť zo zdravotných dôvodov - ale to si samozrejme nikto nepraje/
@zuzana8
ak ti môžem poradiť, nedávaj ju do školy
prechod zo škôlky do školy je naozaj dosť závažný krok a nejde len o to, či je dieťa šikovné, lebo to si o svojich deťoch myslí každý, ale ide aj o to, či dieťa dokáže obsedieť, či sa dokáže sústrediť dlhodobejšie na jednu činnosť, je DOKONALE samostatné a podobné veci ... a nie je to zmena len pre dieťa, ale aj pre teba
ja mám deti narodené v septembri a novembri, obe išli do školy tak ako mali, ani som neuvažovala o tom, že by som ich dávala skorej ... učiteľky v škôlke mi síce povedali, že by kľudne mohli ísť .... ale načo ? naozaj som nevidela dôvod
čo vlastne vedie teba, že si nad tým vôbec uvažovala ....
ja som tiež narodená v októbri, mama so mnou bola aj na špeciálnych testoch, či môžem ísť skorej, prešla som, ale zostala som v škôlke a .... neublížilo mi to 🙂
na názor učiteliek by som sa tiež až tak veľmi nespoliehala, škôlky sú plné a oni sa potrebujú tých najstarších "zbaviť" aby získali miesto
držím palce, aby si sa správne rozhodla
😉
Ja tiez riesim podobnu dilemu. Starsia je augustova, cize sla do skoly ako 6 rocna aj tyzden. Je drobnejsia, teraz je tretiacka a mnohe mladsie ju prevysuju. Kedze ale skolku neznasala, sla s partiou kamosiek normalne do skoly. Pproblem nema. Druhu mam septembrovu (3 tyzden rozdiel), cize bude mat 6 a ostane trcat este rok v skolke. Je to divne, ze mam medzi nimi 3 roky, ale v skole to budu 4 roky. Cele na figu. Rada by som ich uz mala pod jednou strechou. Ale mladsia ma skolku radsej, je tam velmi spokojna, tak to nejdem riesit. Tiez je malicka, tak nech sa este rok hra. A hlavne, zdedi po starsej velmi milu ucitelku na prvom stupni. Ak aj nahodou sa moja mladsia nieco poduci viac za ten rok v skolke, tato pani ucitelka si myslim, ze ju adekvatne vytazi a nenecha ju nudit sa. A z mojej skusenosti mozem povedat, ze som septembrova, sla som do skoly takmer 7 rocna, vedela som citat, pisat a strasne som sa nudila, az som zacala strasne skaredo pisat od nudy a potom som mala 2 za pisanie v druhej triede. Vzdy ma to dost mrzelo. Teraz sa pisanie zvlast neznamkuje, vtedy sa to hodnotilo a na moju skodu 🙂
Moja dcera od 3 rokov nespava cey den, od dvoch rokov chodila spavat na silu, s krikom, bitkou, lebo inak o 16. mala od unavy hystericke zachvaty, no proste katastrofa. Ak by som mala pocit, ze jej to lezanie v skolke ublizuje, co ta uplne chapem, lebo uz som o tom vela precitala, a aj mala by radsej bola doma, len kvoli nespaniu, hoci je jej v skolke dobre, vyriesim to jednoducho. Ak sa s ucitelkami nedohodnem, donesiem papier od lekara a ten uz ucitel musi respektovat. Len kvoli tomu by som ju skor do skoly nedavala. Je mi az zle, ked si predstavim co zacne, ked mala nastupi do skoly. Cim dalej je skola narocnejsia, podla mna uplne chore osnovy su. Kamoska ma syna, kt. sam od 4 rokov cita, chodi do obycajnej ZS, je prvak a do 21.30 sa s nim ucieva. Nebrala by som dietatu detstvo. Kym som nemala dieta, poradila by som ti, jasne daj ju skor, teraz by som ti ro uz neradila.
@ebbi nie nadala by som. Dcerka je septembrová, prešla u psychlóga, ja som však nesúhlasila. Tiež sa tešila do skoly, to je strašne málo na to aby bola v škole úspešná. Dieťa musí aj telesne dozrieť! Takže zvaž poriadne aby si ju po pol roku nedávala znova do škôlky. Tak sa správne rozhodni či tak či inak no aby to bolo to najlepšie pre tvoje dieťa 😉
@zuzana8 možno nie práve diplomatické, no tiež by som si to myslela. Stačí obyčajná súťaž pri ktorej je potrebná aj telesná zdatnosť a tvoje dieť bude v poriadnej nevýhode. (A tych je v skole veľa. ) Myslíš, že jej to prospeje?
Dnes už veľa detí ide do školy a vie počítať či písať ( skôr je výnimka ak nevie). Takže sa nudiť určite nebute. Toto je len časť školských aktivít, neboj sa učiteľka už bude vedieť ako ju zaujať 😉
z vlastnych skusenosti viem ze nikdy viac by som nedala 😉 dcery mam augustove....starsia vobec nezapada medzi spoluziakov a viac sa bavi s ziakmi o rocnik nizsie a mladsia je taka hrava ze som ju radsej tiez mala dat o rok neskor ☹ 🙂 obe boli sikovne ,presli zapisom a nebol ziaden problem 🙂 ale rozdiel som si vsimla az neskor ,kedy sa to uz nedalo zmenit 😒 😉 🙂 nedavala by som !!! nech si uzije skolku !!! a co sa tyka spanku ,pokial dobre viem tak nieje povinny ,zo zakona su ucitelky povinne zabezpecit program pre dieta v dennej miestnosti ak ono nechce spat ..........alebo ak mas moznost dat dieta do inej skolky?!
@zuzana8 darmo dieťa je intelkt. vyspelé, ked iné veci sú až moc detské, nedala by som, jedine, ak by bolo nadané a išlo by do špeciálnej školy, kde by to len rozvíjali a nie tlmili 😉 a vlastne by to bolo viac formou hrania, ako sa učenia

chyba mi tam slovko skola tak ma tam byt:chceme ho dat od buduceho roku do skoly a nebude mos nastupit lebo nechodi do pripravky tak mi povedala ze tam je vela deti jeden naviac a on je oktobrovi ze co chcem poradte mi co mam robyt ake potvrdenie potrebujem aby mohol byt prvakom dakujem