icon

Deti sa smejú môjmu 9-ročnému synovi, lebo nemá hraciu konzolu

14. feb 2026

Ahojte. Mam 9 rocneho syna a deti sa mu smeju ze nemame doma ziadnu konzolu. Nie zeby sme na nu nemali ale ja s tym nesuhlasim kedze to "nici mozgove bunky" a deti su na tom zavisle. V piatok prisiel domov s tym ze deti sa smiali kvoli tomu ze nema psko. Manzel hovoril ze by sme mu predsa mohli nejaku konzolu kupit no uz vidim ako by sa obaja hrali a skola a ine povinnosti by sli bokom.

Strana
z2
autor
15. feb 2026
@anonym_d792a5

Podla mna si panovacna. Mam pocit, ze vacsi problem ako syn je manzel 😅 Telefon tiez nema? Ani tablet radsej aby mu bunky neodumreli? Ved mu to kupte nech neni v triede na posmech a normalne nastavte limity. A tym myslim, ze ty si odkontrolujes kedy to zapol a kedy to vypne.
My mame xbox, mam 9 rocnu dceru a konzolu nezapina ani kazdy tyzden.

@anonym_d792a5 jasne že nemá veď je na to malý. Na čo mu bude v tomto veku telefón?

petulda333
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_d792a5 jasne že nemá veď je na to malý. Na čo mu bude v tomto veku telefón?

@anonym_autor boze moj. Moj ma 10ma mobil,pise si s kamaratmi,nie je na nom stale. Ulohy ma urobene,nauceny je. Ma 4-5x za tyzden trening. Cize mobil minimum. A ma aj ps4 uz asi 5r a napr terax od noveho roka ju este nehral. Obcas si zahra hokej. Ale tiez tam netravi cas. Nie je dobre drzat ho mimo tychto technologii. A ak ho teda drzat chces,tak hold ho priprav na vyamech. Co ja sice neschvalujem,ale aj chapem,ze na neho budu zazerat,ze nema tusenie o niektorych veciach

ria_sprout
15. feb 2026

My sme dlho nemali žiadnu konzolu, nikdy sa nikomu nikto nesmial. Neskôr sme kúpili Xbox. Hrajú ju raz za čas, možno tak 1x do týždňa, niekedy ani to nie. vlastne si na ňu spomenú len keď nevedia nájsť dobrý film. Rodič je na to aby určoval pravidlá, príde mi zvláštne predpokladať, že na tom dieťa trávi toľko času až do úzadia ide škola a život. Nekupovala by som ju však len preto, že sa mu smiali. To by som vhodne vydiskutovala s dieťaťom.

maryetta
15. feb 2026

Nasi tiez nemaju psko.
Maju nejaku z lidlu ci odkial to muz kupil.
Hraju to hlavne cez vikend. Cez tyzden ozaj malo kedy.

anonym_9596c2
15. feb 2026

@anonym_autor nemusí mať konzolu, ak máte doma pc, notebook, tak mu dovoliť sa občas zahrať na tom vhodné hry - však sú aj náučné, logické, športové... ak by mal záujem. V mojej dobe frčali zase tv a prehrávače a pozerali sa filmy a seriály, z nejakého dôvodu mne moja mama zakázala pozerať tv úplne, nemala som sa o čom so spolužiakmi veľmi baviť, lebo oni preberali neustále seriály a filmy hlavne...vyčlenili ma z kolektívu a príjemné to nebolo, ešte sa mi aj posmievali, že som zaostalá lebo ani tv pozerať nemôžem. Potom už keď sme neskôr mali doma pc kvôli strednej a VŠ škole - aj to mama zas bola proti, ale potrebovali sme ho so sestrou do školy, tak som sa nevedela nabažiť filmov a seriálov...som sa snažila dobehnúť všetko...takže ak som mala voľný čas tak som len pozerala...čo tiež nebolo super, ale proste mala som potrebu to dobehnúť. Hrávala som neskôr aj hry, tam som sa naučila angličtinu. Všetko má svoje pre a proti...ale ani jeden extrém nie je dobrý. Mojim deťom dovolím pozerať tv, pozerajú hlavne videá na youtube v cudzom jazyku - kontrolujeme čo pozerajú, takže angličtina sa na nich dobre nalepila, rozumejú, dcéra začína čítať po anglicky jednoduchšie vety - a to ešte v škole nemá cudzí jazyk, hry občas dovolím na mojom notebooku zahrá si syn so mnou minecraft, dcéru skôr bavia na starom mobile hry pre dievčatá, dcéra má hodinky na volanie majú 6 a 9 rokov. Ale majú pravidlá - musia upratať keď sa im povie, urobené úlohy...ak sa im povie, že to majú vypnúť tak to urobia, žiadne plače a ani scény nerobia a nie sú na tom stále, vediem ich k čítaniu, chodíme spolu často von, hráme sa spolu spoločenské hry, pomáhajú pri varení atď.....Zvažujeme im kúpiť na najbližšie Vianoce tablety, mobil dostanú tiež až neskôr rovnako ako vlastný pc/notebook rátam tak ku koncu 2 stupňa ZŠ alebo určite od strednej školy - tam ho už využijú dosť. Nad kúpu konzoly zatiaľ neuvažujeme, keďže hrajú na starom mobile alebo ich občas pustím k môjmu notebooku, ale časom sa to môže zmeniť, zatiaľ sa len staršia dcéra pýtala, či by mohla mať konzolu, ale sama uznala, že zatiaľ jej netreba.

zuzubb007
15. feb 2026
@anonym_autor

Zeny nehnevajte sa, ale ja nechcem aby moje dieta travilo cas na konzole a okrem toho hranice ano ale decka su vynaliezave a myslite ze sa neda limit prekabatit?

@anonym_autor nie nedá sa limit prekročiť, vezmem kábel a môže sa na to pozerať, ľutujem to tvoje dieťa už teraz, bude ako keby z jaskyne vyšlo, však kúpim, dohodneme sa hodina denne a hotovo, všetko je o hraniciach

anonym_9ac2bf
15. feb 2026

Aspon PC alebo ntb mate doma?
Ja si po pravde v dnesnej dobe neviem predstavit takto fungovat ako ty. Ale teda posmievat by sa nemali. To by som asi nejak riesila.
Ale zas ho nemozes uplne odseknut od “techniky”… bohuzial to patri k dnesnej dobe. Vsetko sa da kontrolovat a limitovat.

zara1357
15. feb 2026

@anonym_autor naši maju 7 a 9. Na vianoce teraz dostali nintendo switch. Nehraju kazdy den a ked hraju je to max. 1 hodina.
A hráme to aj my snimi. Majú samé 1 či na ZŠ, tak sj na umeleckej škole. Boli tyzdne ked si na hranie spomenuli az cez vikend.

anonym_18e71f
15. feb 2026

@anonym_autor naše deti tiež nemajú, a ani mať nebudú. Učia sa, že nemusia ísť so stádom. Chodíme do prírody, športujú, čítajú knihy, stavajú z lega, tvoria. Presne tak, na hrách vzniká závislost. Nevedia sa uz ani o inom rozpravat ani na ine hrat iba samí minecraft a pod. Vidím to aj v skolke.
Chorá doba toto. Priprav sa, že za chvíľu sa mu budú smiať, že nemá dotykový mobil.
My doma nepozeráme ani televízne programy. Vysielajú vacsinou odpad. Na TV mame pripojeny pocitac a pustame si filmy a rozpravky ktore si sami vyberieme.

sandri
15. feb 2026

@anonym_autor chapem, ze pre teba je to zbytocnost a zrut casu. Na druhej strane si to zober z jeho pohladu - evidentne to v skole decka maju, minimalne ti triedni frajeri a on je vdaka tomu outsider a terc posmeskov. Deti vedia byt velmi krute. Ja sama som mala takych zasadovych rodicov (ale v inej oblasti, co sa tyka technologii, otec bol velmi pokrokovy a mal nazor, ze sa s tym mam cim skor naucit robit - teda sme mali konzolu, aj PC, co mnohi vtedy nemali). A dobre si pamatam z detstva, ako sa mi decka posmievali - bola som ta, co nesmie hento a tamto... U nas si konzolu kupili decka za vlastne. Maju kazdy svoj tablet, starsi velmi chcel konzolu, tak som povedala ze len za vlastne. A veru si kupil, minul vsetky svoje uspory. Vysledok? Ma tolko kruzkov a ucenia, ze ma na to aj tak cas len cez vikend 🙂 u nas sa hravaju sportove hry na konzole aj s muzom, zabavia sa a je to spolocne straveny cas.

anonym_b5b60d
15. feb 2026

@anonym_autor najstarší ma 13 a tiez nemáme...a žije...to je chorá doba...prispôsobovať sa druhým len preto, aby sa niekto niekomu nevysmieval...to je to predbehovanie sa rodičov, dokazovanie si, ze niekto je niečo viac...neries, nepotrebuje to k životu...a to nehovorím len o konzole, lebo dnes deti vedia byť protivné aj kvôli obyčajnému tričku napr...lebo dieťa chce, tak rodič rýchlo uteká a kupuje...

autor
15. feb 2026
@anonym_9ac2bf

Aspon PC alebo ntb mate doma?
Ja si po pravde v dnesnej dobe neviem predstavit takto fungovat ako ty. Ale teda posmievat by sa nemali. To by som asi nejak riesila.
Ale zas ho nemozes uplne odseknut od “techniky”… bohuzial to patri k dnesnej dobe. Vsetko sa da kontrolovat a limitovat.

@anonym_9ac2bf mame ntb ale pouziva iba na skolu inak nie.

Ved toto ze mam kupit len zato zeby sa mu nesmiali?

fkata
15. feb 2026

Ahoj, ja mám doma druháka a tiež by sa mu smiali, ak by konzolu nemal, bohužiaľ, taká je doba.
Ak nastavíš správne hranice, tak škola a ani krúžky bokom nepôjdu. Môj zvláda ZŠ, aj 2 krúžky a aj sa pohrá. Ak sa pohrá cez víkend, alebo piatky, tak mu to určite neuškodí.

anonym_9df8d2
15. feb 2026

Vela rodicov odmieta mobil kupit decku ,Playko a co ja viem co lebo sa boja ze deti budu zavisle .
Ale ved rodic ma davat hranice ,ako su tieto deti Inak vychovavane ked takato jednoducha vec im nedopne ?😳😳😳

anonym_9ac2bf
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_9ac2bf mame ntb ale pouziva iba na skolu inak nie.

Ved toto ze mam kupit len zato zeby sa mu nesmiali?

@anonym_autor mozno pre zaciatok nejaku hru na ntb. Ziadnu strielacku, proste vyberiete spolu. A dohodnete sa na 1h denne po splneni uloh. A potom uvidite. Ako to bude fungovat. Ak by syn chcel konzolu, tak sa mozte dohodnut, ze neviem, dobre vysledky a budu jasne dane pravidla. Ak sa nieco porusi, ide to do skrine 🤷‍♀️ Ono naozaj dnes je to proste tak. Deti uz funguju inak (alebo v minulosti sa “vysmievali” za ine veci).
Ja som v tychto veciach za kompromis. Aby ostal aj vlk syty, aj ovca cela.
Verim, ze nieco spolu vymyslite. Ale pozri. Ak aj neustupis, tak musis syna naucit argumentovat (ale ma 9, tak to bude zlozite), alebo sa bude musiet obrnit.

anonym_8e04c6
15. feb 2026

Môj syn je druhák, má 8. Zaujíma sa o vesmír a vlajky, zemepis ako taký, zatiaľ čo sú všetci jeho spolužiaci chalani futbalisti a hokejisti. Vysmievajú sa mu, že je slabčák, lebo nie je športovec. On sa im ale nevysmieva, že sú hlupáci, keď nevedia ako sa volá čierna diera, či aké je hlavné mesto Argentíny. Chvíľu mal snahu zapadnúť a chcel chodiť korčuľovať. Fajn, učíme sa, ale hokejista z neho nebude. Keď to vysmievanie neprestávalo, poprosila som triednu učiteľku o spoluprácu. Pomohlo. Vysvetlila deťom, že každý z nás je iný, má iné záujmy, iné nadanie. Ani my nemám konzolu a určite by som ju nekúpila len preto, že ju má celá trieda. Veľa detí dnes hrá Roblox, počúvam to doma celé dni. A čo? my nehráme. Máme iné nastavenie rodiny a voľný čas trávime inak. Ak to deťom správne podáme, vysvetlíme, príjmu to. Ale keď tu vidím, koľko dospelých považuje čas strávený pri konzole, či mobile za normu, o pár rokov sa už nebudeme mať s kým porozprávať. Mňa prekvapuje, koľkí z vás sa do autorky pustili, že čo rieši. Ste rovnakí ako tie deti. Uvedomili ste si to? ona má iný názor a vy ste sa za to do nej pustili ako supy......

fkata
15. feb 2026
@anonym_8e04c6

Môj syn je druhák, má 8. Zaujíma sa o vesmír a vlajky, zemepis ako taký, zatiaľ čo sú všetci jeho spolužiaci chalani futbalisti a hokejisti. Vysmievajú sa mu, že je slabčák, lebo nie je športovec. On sa im ale nevysmieva, že sú hlupáci, keď nevedia ako sa volá čierna diera, či aké je hlavné mesto Argentíny. Chvíľu mal snahu zapadnúť a chcel chodiť korčuľovať. Fajn, učíme sa, ale hokejista z neho nebude. Keď to vysmievanie neprestávalo, poprosila som triednu učiteľku o spoluprácu. Pomohlo. Vysvetlila deťom, že každý z nás je iný, má iné záujmy, iné nadanie. Ani my nemám konzolu a určite by som ju nekúpila len preto, že ju má celá trieda. Veľa detí dnes hrá Roblox, počúvam to doma celé dni. A čo? my nehráme. Máme iné nastavenie rodiny a voľný čas trávime inak. Ak to deťom správne podáme, vysvetlíme, príjmu to. Ale keď tu vidím, koľko dospelých považuje čas strávený pri konzole, či mobile za normu, o pár rokov sa už nebudeme mať s kým porozprávať. Mňa prekvapuje, koľkí z vás sa do autorky pustili, že čo rieši. Ste rovnakí ako tie deti. Uvedomili ste si to? ona má iný názor a vy ste sa za to do nej pustili ako supy......

@anonym_8e04c6 kus Ti budem oponovať, nemyslím si, že by autorku niekto urážal, ale bohužiaľ, vidím deti v synovej triede a vedia byť zákerné, ako aj rodičia.
Môj syn konzolu má, netrávi na nej hodiny, ale ak by ju nemal, asi by sa nemal s kým v triede ani hrať, keďže celá trieda inú tému nemá v ZŠ, ako Minecraft, Roblox a neviem, čo všetko.
Tiež chodí na hokej, baví ho všetko, čo sa týka Minecraft a dinosaury a nemyslím, že by bol hlupák, lebo ho nezaujíma geografia, alebo má konzolu. Práveže, nie každé dieťa športuje ani u nich, okrem syna chodí ešte jedno dievčatko na hokej, zvyšok detí má úplne iné krúžky - tanec, hudobná, výtvarná ...
Všetko je to o nastavení času, ale skôr, či neskôr by bol outsider, ak by tú konzolu nemal, alebo nezapadol medzi deti.

nikdenikto
15. feb 2026
@anonym_8e04c6

@anonym_8e04c6 do autorky sa nikto nepustil ani ju neurážal, skôr ona na začiatku v príspevku vyslovila názor, že konzola deťom ničí mozgové bunky a že sú na tom deti závislé. Čím vlastne v podstate ona urazila deti ktoré hrajú, nazvala ich hlupákmi a zavislakmi keby sme to mali brať doslovne 🙈🙃 len sa jej tu snažíme vysvetliť že to nie je taká tragédia…

curlyjanka
15. feb 2026

@anonym_autor ahoj, tiez zdielam nazor, ze PS dieta k zivotu nepotrebuje. S tym vplyvom na mozog nie si daleko od pravdy. Ani s tym, ze dieta si najde cesty ako pravidla obchadzat, ked bude tuzba zahrat si casom vacsia. V triede je uz za outsidera. Zdielam tiez nazor, ze deti su odrazom rodicov. Oni ich maju viest k tomu, aby sa vedeli porozpravat aj o inych veciach nielen o hrach.

yoginka231
15. feb 2026

Za tymto si stoj. Ja ked som bola mala bola som zavisla na pocitacovych hrach a svojmu dietatu nekupim nic. Nieje to dobre. Radsej ho daj na kruzky, buduj mu sebavedomie. Lebo deti si vzdy najdu nieco na sikanovanie, ale sikanuju slabe kusy. Tie deti co maju papulu nie su sikanovane aj ked nemaju psko. A nic mu to do zivota neda. Tablet, telefon, psko a potom sa rodicia cuduju ze dieta ma uzkosti, panicke zachvaty a depresie...

annanoriska
16. feb 2026

Chápem že nechceš aby bol na tom závislí ale určite by som mu neodopierala všetko len preto že to chceš ty. Tiež som taká bola, že žiadny tablet, čumenie do telefónu atď. No proste je doba že nechceš aby bolo tvoje dieťa utláčané do kúta v kolektíve, proste pokiaľ môžte tak mu niečo kúpte, čo by sa mu páčilo. Nemusí to byť PS. Samozrejme nebude na tom celý deň ale keď má všetky povinnosti urobené tak prečo by sa nemohol s kamošmi napríklad chvíľu pohrať. Hlavne to treba kontrolovať a stále sa mu venovať a motivovať ho k športu alebo iným aktivitám.

petulda333
16. feb 2026
@annanoriska

Chápem že nechceš aby bol na tom závislí ale určite by som mu neodopierala všetko len preto že to chceš ty. Tiež som taká bola, že žiadny tablet, čumenie do telefónu atď. No proste je doba že nechceš aby bolo tvoje dieťa utláčané do kúta v kolektíve, proste pokiaľ môžte tak mu niečo kúpte, čo by sa mu páčilo. Nemusí to byť PS. Samozrejme nebude na tom celý deň ale keď má všetky povinnosti urobené tak prečo by sa nemohol s kamošmi napríklad chvíľu pohrať. Hlavne to treba kontrolovať a stále sa mu venovať a motivovať ho k športu alebo iným aktivitám.

@yoginka231 ze si bola ty zavisla,neznamena,ze bude aj jej dieta. Ja nepoznam ziadne zavisle dieta na tomto. Co sa bavime aj s rodicmi,tak tie deti na tom ani netravia vela casu.
@annanoriska nejde len o utlacanie,ale tie deti sa s tym stretnu aj v skole,ved vsetko ide dopredu a ono bude cumiet ako puk,lebo nebude mat tusenia co s tym.

anonym_ec6bfe
16. feb 2026

Kupte Nintendo. To nie je az take uplne super, ze sa od toho deti nevedia odtrhnut ;) Chvilu sa pohra .. PS je trošku iny level. Len sa nedaj obalamutit muzom na PS lebo ho odtial neodtrhnes. Dajte si pravidla kedy sa moze hrat a kedy nie, napiste si ich a nech ich syn podpise, ze s tym sihlasi. Budujte si vzajomnu doveru, ucte ho pravidlá spravania sa v hernom online svete (to je velmi dolezite). Ak dojde k poruseniu dohodnutych pravidiel, pride trest. Zbalite to do auta alebo presuniete, do spalne, do prace. Len na to treba mat svoju dospelacku hlavu upratanu. Aby v tom momente isli vynalozene peniaze na hry bokom. Ale myslim, ze tak daleko to nenechate zajst ;)

tanyan
Včera o 11:47

Podľa mňa nie je povinnosť mať doma konzolu. Dcéry sa spolužiačka raz opýtala, že ako môžeme žiť tak, že nemáme doma Netflix alebo podobné. Dcéra vie, že ona má zase iné veci, ktoré ostatní nemajú.
Nemám principiálny problém s elektronikou pre deti. Ideálne je ísť príkladom a tráviť čas spolu, resp. zdieľať obsah, zážitky a skúsenosti (rozprávať sa o tom).
Dcéra dostala svoj prvý tablet vo veku 4 roky, o rok neskôr dostala volacie hodinky (aby si príležitostne postupne zvykala a učila sa). Medzičasom má 11 rokov a dostala už aj druhý tablet a laptop. Mobil nemá, lebo na hodinky je zvyknutá a WhatsApp má v tablete, aby mohla doma komunikovať so spolužiakmi. Nemá problém kedykoľvek komukoľvek vysvetliť, že mobil nepotrebuje, lebo jej viac vyhovuje väčší displej na tablete a mimo domu jej stačia hodinky.

Strana
z2